Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 05. 10.

Klopp és Tuchel nyomdokain? – Bo Svensson, a megmentő

Author avatar
Az 1. FSV Mainz 05 együttesénél nem újkeletű gondolat, hogy a klub egy korábbi játékosát ültessék le a kispadra, erre két korszakos sikeredző is jó példa. Hogy a januárban kinevezett Bo Svensson lesz-e a következő, azt most még nem tudhatjuk, de a sokáig a kiesési harcban érdekelt Nullfünfer a dán mester irányítása alatt összekapta magát és ma már a középmezőnybe találjuk őket, komoly skalpok begyűjtése után.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

ELŐÉLET

2007 nyarán a mainzi kiesést követően tette át a székhelyét Bo Svensson a Borussia Mönchengladbach együttesétől a Rajna és a Majna találkozásánál fekvő városba, hogy a visszatérésben legyen a Nullfünfer segítségére. A csikóknál többnyire epizódszerep jutott a bekknek, s itt sem ő lett az első számú embere a hátsó alakzatnak, de hét éven keresztül szolgálta a csapatot, ezalatt pedig 122 alkalommal lépett pályára a piros mezesek dresszében.

A 2014-es visszavonulást követően helyben maradt a klub alkalmazottjaként. Februárban Martin Schmidt segítője lett, s a remek munkájának köszönhetően a nyáron megkapta az esélyt az utánpótláscsapatnál, hogy beindíthassa saját edzői karrierjét. A szamárlétrát fokozatosan végigjárva lépegetett feljebb a korosztályos csapatok közt, megjárva az U17-es, majd az U19-es együttes is, mígnem 2019 nyarán jött a Liefering megkeresése.

A Red Bull-projekt legalsó szintjén lévő osztrák másodosztályú együttes egy felnőtt szinten tapasztalatlan edző számára az egyik legjobb tanulási lehetőség. A körülmények magas szintűek, a háttér biztosított és a tudást csak magába kell szívnia, mert világszerte látható, hogy mennyire remekül működik a franchise.

Svensson munkához látott és egészen a dobogó alsó fokáig vezette a salzburgiak tartalékcsapatát, ami az azt megelőző szezonbeli 12. helyhez képest szenzációs előrelépés volt. Második szezonjában sem vallott szégyent, ugyanis a januári távozásakor a Liefering a második helyen állt a tabellán, karnyújtásnyira az elsőtől. Viszont ekkor megkereste őt Christian Heidel, hogy térjen vissza Mainzba, mert szükségük lenne egy megmentőre.

 

Martin Schmidt segítőjeként már koptatta a Nullfünfer kispadját (Fotó: Getty Images)

 

ÚJ SZELEK FÚJNAK MAINZBAN

A Nullfünfer gyakorlatilag Sandro Schwarz 2019 novemberi menesztése óta keresi az állandóságot a kispadra, mert nem tudtak egy olyan edzőt találni, aki stabilitást adna és konzisztens teljesítményt tudna hozni a csapattal. Beierlorzer majdnem egy évig húzta, de a szezon kezdet után kirúgták – azóta sincs munkája – őt az évek óta segítőként dolgozó Lichte követte, akinek egy tucatnyi meccs jutott, hogy eljussunk odáig, hogy januárban a Schalke párjaként mindenki biztos kiesőként kezelje a csapatot.

Svensson egy olyan együttes vett át, amely 14 forduló alatt hét pontot volt képes begyűjteni, éppen elérte a meccs/gólátlagot a támadójáték, cserébe kettő felett átlagolt bekapott találatokat illetően.

Hogyha ez nem lett volna elég, a megérkezésekor már hivatalos tárgyalásban állt a klub a Crystal Palace együttesével Jean-Philippe Mateta ügyében, ami az egyetlen olyan támadójának elvesztését vizionálta, akiben hinni lehetett, hogy kirángathatja a csapatot a gödörből.

Január 9-én jött el a bemutatkozás, amikor is az Eintracht Frankfurt látogatott az Opel Arénába és el is vitte mind a három pontot. Ami viszont fontosabb volt, hogy a mérkőzés végére már megtörtént az első komoly hatással bíró változtatása a dán mesternek a jövőre nézve, mert felhagyott a négyvédős rendszerrel.

A következő hét nem szólt másról, minthogy a játékosok gyakorolták, hogy miként is kell másképp végezni a mozgásokat egy három belsővédővel való felállásban, hogy miként is változik a szélsővédő szerepe, ha szárnyvédővé avanzsál, és hogy oszlanak el a területek labdával, illetve anélkül az új szisztémában. A vezetőség irányába is ennek megfelelően alakultak a kérései, miszerint szüksége lenne egy jobb oldali játékosra, aki teljesen be tudja játszani a pálya szélét, kellene egy védekező felfogású középpályás, aki labdaszerzésekben is erős. Ez a lista kiegészült egy csatárral, mikor megköttetett az üzlet Mateta távozását illetően.   

 

Az új felállás a legtöbbet játszó játékosokkal, köztük a magyar válogatott kapitánya Szalai Ádám is

 

A MALOM IS LASSAN ŐRŐL

Adott volt egy labdabirtoklásra nem igazán alkalmas játékosállomány, mert a frissen érkező Dominik Kohr és Danny Latza kivételével nem igazán volt olyan középpályása, akinek minőségi passzjátéka lenne. Az érkezése előtti statisztikák alapján a legkevesebb helyzetet teremtette a csapat, ahogy a gólokkal is igencsak hadilábon álltak, mindezt egy a pálya közepén próbálkozó csapat hozta össze, így logikusnak tűnt, hogy ő a széleket kezdje el erőltetni, hátha beadásokkal sikeresebbek lehetnek.

Nem volt könnyű a játékosok számára sem az átállás, és a sűrű menetrend nem is adott túl sok időt arra, hogy gyakoroljanak. A frissen érkezőknek egyik napról a másikra kellett belecsöppenni egy új csapatba, új célokért küzdeni és helytállni egy ismeretlen közegben. Minden ellenük szólt, de Svensson hitt abban, hogy ez fogja kihúzni a gárdát a gödörből, pedig számára is új volt ez a rendszer, mert Ausztriában négy védővel játszottak, de ott a bajnokság egyik legjobb keretét irányíthatta, itt meg abból kellett főznie, ami jutott számára.

A váltás azonban szép lassan elkezdte hozni az eredményeket is, nem csak a statisztikákat, amikben azonnal érződött a javulás. A dortmundi pontszerzés még a védekezésnek és Zentner kapusnak volt köszönhető, aki megfogott egy büntetőt is, de az RB Leipzig 3-2-es legyőzése hazai pályán már megmutatta, hogy van még remény. Egy stuttgarti és egy hazai vereség az Augsburgtól még becsúszott, de két fordulóval a szezon vége előtt elmondhatja magáról a Mainz, hogy idén is egy stabil középcsapat szintjét tudja hozni. A Nullfünfer március óta nem szenvedett vereséget, ami kilenc mecset takar, közte a Bayern München ellen aratott győzelemmel. Az eddigi 18 Svensson által irányított meccsen a Mainz 30 pontot gyűjtött és csaknem bebiztosította, hogy jövőre is a Bundesligában szerepelhessenek – két meccsel a szezon vége előtt öt pont az előnyük az osztályozós helyen lévővel szemben.

 

A bajorok legyőzése már kényelmes helyzetbe hozta Svenssonékat

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A SIKERES TAKTIKA

Taktikai szempontból a dán szakember remek gondolkodása jelenti a különbséget, mert képes volt a támadásban és védekezésben megreformálni a csapat játékát. A labdával és anélküli formációváltás fontos szerepet játszik abban, hogy az átmeneti időszakok felgyorsultak, labdaszerzés után pillanatok alatt mennek át védekezésből támadásba.

Támadásban a kulcsszereplő a télen kölcsönvett Dominik Kohr, aki a rengeteg szereléssel és labdaszerzéssel megalapozza, hogy rohanni tudjanak. A kevés labdabirtoklás idején ő biztosít a védelem előtt, megadja a stabilitást, ami miatt kialakulhat egy 3-1-4-2-es hadrend. A kiszélesített arcvonal a szárnyvédők vonal melletti játékával, valamint a két magasra feltolódó középpályással lesz teljes, így tudnak keresztlabdákkal és sok beadással apellálni, ami a helyzeteik többségét adja. A két tízes szerepre váltó belső embernek kell megteremtenie a védelem mögé beindításokkal a helyzetet, ha nem képesek a beívelésekkel hatékonyak lenni, de ezek általában kevésbé vezetnek eredményre.

Védekezésben a döntő változtatást a presszing és a magasabban felálló low block jelenti. A két támadó és a mögöttük tízesként játszó társuk felelnek a letámadásért, míg a többiek nem húzódnak be teljesen a kapu elé, hanem a pályát szélességben igyekeznek lezárni, kevés helyet hagyva a vonalak közt. A 3-4-3 vagy épp 3-5-2 – ez leginkább eredményfüggő, hogy mennyire akarnak nyomást helyezni a támadásépítésre – legfontosabb feladata, hogy a széleken ne engedjék megjátszani a szárnyvédők mögötti üres területekben az ellenfél szélsőit/szélső középpályásait. Ezáltal többnyire középen kell feltörni őket, ahol a létszámfölényt kialakító Nullfünfer képes kevésbé minőségi lövőhelyzeteket engedni, így nehezítve a támadók helyzetét.

 

A három fős letámadásban kialakulnak a párok, illetve a szárnyvédő is megtalálja az emberét. Eközben a kiemelt játékos megy segíteni, hogy lezárják a szélen való építkezés lehetőségét és középre tereljék a labdakihozatalt

Mindenképp kiemelendő, hogy Svensson érkezése előtt is nagyon sok szabálytalanságot követett el a Mainz, csak akkor még ezek többsége a durvább és indokolatlanabb fajtából való volt. Ez cseppet sem változott meg a dán szakember regnálása alatt, viszont a jellemzésükre immáron sokkal inkább igaz a taktikai kifejezés, mert az ellenfél játékának lassítása és tördelése a céljuk, az apróbb, többnyire semleges harmadban történő faulttal.

 

ÖSSZEGZÉS

Svensson jött, látott, változtatott és sikert aratott. Teljes mértékben átalakította a szemléletet csapaton belül, és a kívülállók számára is, mert az érkezése előtt biztosra vette volna csaknem mindenki, hogy tejfog módjára fognak kihullani a Schalke mellett. Megismertük egy új arcát a Mainz csapatának, amely az átmenetekben villámgyors, a helyzeteit kíméletlenül kihasználja, de emellett képes intenzíven letámadni és kevésbé jó minőségű lövőhelyzeteket hagyni az ellenfélnek. Azt korai lenne állítani, hogy a dán lesz a következő edzőfenomén, akit a világnak „kinevel” a Nullfünfer, de egyelőre jó irányba halad, hogy a nagy elődök nyomdokaiba lépjen.   

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.