Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

null
Labdarúgás
2021. 08. 15.

Marcelo Bielsa és a Leeds United az emlékezetes szezon után a további előrelépést tűzte ki célul

Author avatar
A Leeds United vezetőedzője, Marcelo Bielsa a Sky Sportsnak adott exkluzív interjúban mesélt arról a kihívásról, amely az előző szezonban a Premier League kilencedik helyén végzett csapat játékának fejlesztése jelent. Továbbá elmondta véleményét Diego Llorente fontosságáról és az újonnan szerződtetett Junior Firpóról is.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Hét győzelem az utolsó tíz mérkőzésből, az utolsó két évtized legmagasabb pontszáma egy újonnan feljutott csapattól. Felsőházi bajnoki helyezés, méghozzá merész és ragyogó stílusban. A Leeds United elmúlt idénye a Premier League-ben igencsak emlékezetesre sikerült. Mégis, a klub elmúlt három évben történt átalakulásáért felelős vezetőedző, a sikerek ellenére, irányításának negyedik szezonjában a további fejlődés biztosítását tűzte ki egyetlen célként.

A 66 éves szakember soha nem szabott határt annak, hogy a Leeds milyen messzire juthat, ehelyett optimizmust és hitet adott a játékosoknak és a klub korábban kiábrándult szurkolóinak is. Miért is válna kishitűvé éppen most?

„A kilencedik hely a tabellán jól mutat, de nem szeretném ezt eltúlozni, hiszen egy kilencedik hely valójában nem igazán nagyszerű” – mondta Bielsa a Sky Sportsnak, aki ritkaságszámba menő szünetet tartott a felkészülés során: a klub Thorp Arch-i székházában a média rendelkezésére állt.

 

„Megpróbálunk a játékunk minden aspektusában javulni. Természetesen nekünk is vannak gyenge pontjaink, amelyek az elmúlt szezon során egyértelműen jelentkeztek. Most itt az ideje, hogy kijavítsuk ezeket a játékelemeket, és ezáltal még hatékonyabbá váljunk. Úgy vélem, hogy a labdarúgásban nagyon kicsi a megmaradt mozgástér arra, hogy új dolgokat találhassunk ki. Amit mi megpróbálunk az innováció terén tenni, az az, hogy fejlesszük az eddig már megtanult metódusokat. Igen, való igaz, most már jobban ismernek minket a riválisaink. De mi is jobban ismerjük őket.”

 

Mint mindig, az edzésmunka a játékosok visszatérése óta is intenzív, Bielsa a végsőkig feszegeti játékosai tűrőképességét, mentális terhelhetőségét, és fizikális állapotát is. „A fizikai felkészülés az előszezon egyik legfontosabb aspektusa” – mondja, mivel célja, hogy új magasságokba emelje a csapat erőnléti szintjét.

Ehhez szükség lesz némi pluszmunkára. Az elmúlt szezonban a Leeds több területet tudott befutni és csapatként bejátszani, mint bármelyik másik Premier League-klub, és a legtöbb sprintet is, ráadásul jelentős különbséggel a leedsiek futották. Az intenzitásuk, amely egészen májusig mindenki számára szembetűnő volt, az egyik legfontosabb sikertényezőnek bizonyult.

 

Sprintekben és futott kilométerek számában egyaránt a Leeds United teljesített a legjobban a Premier League 2020/2021-es szezonjában (Forrás: Skysports)

 

A szezon előtti eredmények azt mutatják, hogy még mindig nem sikerült felpörögniük – a Leeds hat előkészületi mérkőzéséből csak egyet nyert meg a Manchester United elleni Premier League-nyitány előtt –, és mivel a balhátvéd Junior Firpo az egyetlen jelentős új szerzemény eddig, az átigazolási piacon is van még tennivaló.

Emiatt, érthető okokból, a szurkolók körében azért van némi aggodalom: szerintük az új idény kezdete túlságosan korán van. Bielsa azonban ragaszkodik ahhoz, hogy nem most jött el az ideje az elhamarkodott ítélethirdetésnek.

 

„A tétmérkőzések számítanak egyedül, minden más csak a felkészülés része”.

 

Ez a felkészülés kimerítő volt. A Leedsnek ebben a szezonban a megnövekedett elvárásokkal is szembe kell néznie, de Bielsa szerint készen állnak az előttük álló feladatokra, az előző idény sikeres befejezése hitet és reményt adhat csapatának a pozitív szezonkezdéshez.

A Leeds United az előző idényben az egyik legerőszakosabban és leghatékonyabban támadó együttes volt. Csak a Manchester City, a Manchester United, a Liverpool, a Leicester City és a Tottenham Hotspur szerzett több gólt, és ebből az öt csapatból három, köztük Josep Guardiola Cityje is megízlelhette a vereség ízét Bielsa tanítványai ellen.

 

Patrick Bamford volt a Leeds első számú góllövője 17 találattal az előző szezonban (Fotó: Sky Sports)


 

De 2020–2021-es idény legfontosabb részlete a csapattal kapcsolatban mégiscsak az, hogy a Leeds képes volt egy, a támadóerejéhez illő szilárdságot kialakítani, már ami a védekezés momentumaiban mutatott viselkedésformákat illeti. Bielsa csapata február közepéig 24 összecsapásán 43 gólt kapott – a második legtöbbet az angol élvonalban –, de onnantól kezdve 14 mérkőzésen csak 11-et.

Ez a javulás létfontosságú volt, hiszen ez segítette hozzá a felsőházi helyezéshez – csak a Liverpool büszkélkedhetett jobb védekezési mutatóval a tavalyi idény utolsó szakaszában –, de minek köszönhető ez a javulás?

 

„Nehéz pontos választ adni – mondja Bielsa – de néha a hibák puszta létrejötte az, ami lehetővé teszi, hogy ne kövessük el őket újra. A magyarázat, amit adhatok, az az, hogy azáltal, hogy bizonyos dolgokat elrontottunk, láttuk, hogyan kell kijavítanunk őket. Vannak más csapatok, akiknek nem kell ilyen értelemben elrontaniuk a dolgokat. De a mi esetünkben más a helyzet: mi hibáztunk, és ezért aztán ki is tudtuk javítani őket.”

 

A statisztikák is ezt bizonyítják. Az Opta szerint a Leeds United a szezon első 24 mérkőzésén 21 olyan helyezkedési és összműködési csapatszintű hibát vétett, ami az ellenfél számára lehetőséget teremtett egy-egy lövéshez, de az azt követő 14 meccsen csak ötöt. A javuláshoz kétségtelenül nagyban hozzájárult Diego Llorente visszatérése.

 

Diego Llorente hiányát alaposan megérezte a Leeds (Forrás: Sky Sports)

 

A Real Sociedadtól tavaly nyáron 20 millió euróért érkezett spanyol válogatott védő a szezon több mint felét ágyék- és combizomproblémákkal küzdve töltötte, de remekelt, miután Bielsa februárban végre a védelem középpontjába tudta állítani.

Llorente a Real Betis elleni barátságos mérkőzésen elszenvedett kisebb sérülés miatt kihagyta a Leeds utolsó két felkészülési mérkőzését, de Bielsa arra számít, hogy játékosa az új idényben ott folytatja, ahol abbahagyta.

 

„Minden, amin keresztülment, erősebbé tette őt, mert képes volt szembenézni vele, megoldani a nehézségeket, majd túllépni rajta – mondja Bielsa Llorente első angliai évéről. – Diego egy nagyon nyugodt játékos, aki keveset hibázik. Bátran és a személyiségének teljes felvállalásával játszik, és nincsenek olyan aspektusai a játékának, ahol gyengeségeket lehetne felfedezni. A mai futballban a legtöbb időt a labdával töltő játékosok a középső védők, így neki is fontos szerepe van a labdacirkuláció folyamatában és a labdakihozatalokban. Ő egy olyan játékos, aki ebben az értelemben és védekezésben is kiemelkedő képességekkel rendelkezik.”

 

Rodrigo négy gólt szerzett a tavalyi szezon utolsó négy fellépésén (Fotó: Sky Sports)

 

Egyes szurkolók aggodalmukat fejezték ki a klub szerény nyári költekezése miatt, de Bielsa mindig is nagyra értékelte a folytonosságot és a játékosok között kialakuló szorosabb személyes és futballspecifikus kapcsolatokat – az elmúlt szezonban egyetlen klub sem változtatott kevesebbet a csapatösszetételén, mint a Leeds –, és azt is érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi feljutást követően több mint 100 millió fontnyi beruházás történt a játékoskeret erősítése céljából.

Nem Llorente az egyetlen játékos, akinek hasznára vált az egész klub alkalmazkodóképességét próbára tevő PL-szezon. Ugyanez igaz Rodrigóra, aki az idény utolsó négy fellépésén négy gólt szerzett, és Robin Kochra is, aki Llorentéhez hasonlóan sérüléssel küszködött. A középpályán még van hova fejlődni, és talán más területeken is szükség lenne több variációs lehetőségre, ugyanakkor a Leeds megtartotta legjobb játékosait, köztük Jack Harrisont, aki a Manchester Citytől ezúttal már végleg érkezett, és Stuart Dallast, aki új szerződést írt alá, míg Junior Firpo személyében a klub megszerezte a korábban hiányzó balhátvédet. Firpót, akárcsak Llorentét, kisebb sérülés hátráltatta az utóbbi időben, de Bielsa bólogat, amikor arról kérdezik, hogy az FC Barcelonától 13 millió fontért szerződtetett spanyol jól alkalmazkodik-e új környezetéhez.

„Az edzések nem arról szólnak, hogy ilyesmiről beszéljünk, de igen – mondja Bielsa. – Ő egy olyan játékos, akinek a karaktere kivételes, technikailag nagyon képzett és fizikailag is komoly szintet képvisel. Ezek a tulajdonságok segítettek neki abban, hogy a Barcelonához kerüljön, és jól tudjuk, egyetlen játékos sem kerül a katalánokhoz, ha nem rendelkezik kiemelkedő képességekkel.”

Firpo stílusából adódó támadókedve különösen hasznos lesz Bielsa számára, akinek a játékelképzelésébe beleillik a gyakran felfutó szélsővédő szerepe, és a vezetőedző az idény során a fiatal játékosok egyre javuló teljesítményére is támaszkodhat.

Jamie Shackleton és Ian Poveda már ismerős arcok az első csapatnál, és nagy reményeket fűznek Cody Dramehhez, Joe Gelhardthoz és Sam Greenwoodhoz is. A klub a nyáron többek között a Chelsea tinédzserét, Lewis Bate-et is megszerezte.

 

„Ez a klub projektje, hogy fiatal játékosokat neveljünk, és megpróbáljuk elérni, hogy ezek a fiatal játékosok megfelelő ütemben fejlődjenek. A cél az, hogy a Premier League-ben szereplő első csapatának állandó tagjaivá váljanak. Ez egy nagyon okos és ésszerű folyamat minden klub számára, és a Leeds nagy tudásbefektetéssel és odaadással próbálja ezt megvalósítani.”

 

Stuart Dallas és Raphinha remekelt a Leedsben az előző szezonban (Fotó: Sky Sports)

 

Bielsa továbbra sem gondolja kulcsszereplőnek önmagát. „Vannak elkötelezett munkatársaink, akik segítik, fejlesztik, védik és irányítják őket” – mondja. – Az U23-asok menedzsere, az akadémia vezetője és Victor Orta sportigazgató folyamatosan próbálják erősíteni ezt a speciális csoportot is. Igyekszem segíteni, ahol csak tudok, de amit én teszek ebbe a folyamatba, az más. Hiszen az én szerepem a folyamat végső szakaszához kapcsolódik, amikor már közel vannak ezek a fiatal játékosok ahhoz, hogy az első csapatban játszhassanak”.

A fiatal játékosok fejlesztése még fontosabbá vált a Leeds és sok más klub számára a világjárvány pénzügyi következményei miatt. A Premier League elitje továbbra is nagy összegeket költ az átigazolási piacon, de másoknak alkalmazkodniuk kellett.

 

„Úgy gondolom, hogy a labdarúgás általában véve nehéz gazdasági időszakon megy keresztül a Covid miatt, de a Premier League az egyik olyan liga, amely kevésbé szenvedte meg a negatív hatásokat” – vélekedik Bielsa. – Ez különösen igaz a bajnokság élvonalához közeli klubokra, és ezt azért mondom, mert úgy tűnik, hogy ezen a nyáron még mindig komoly pénzösszegekkel járó átigazolásokat ütnek nyélbe”.

 

A tavalyi kilencedik helyezéshez képest még nagyobb kihívást jelent egy esetleges idei előrelépés, de Bielsa izgatottan várja, hogy a szurkolók visszatérhessenek az Elland Roadra. „Nagyon fontos, hogy közönségünk támogatása mellett futballozzunk. Ez a bajnokság nagyon izgalmas” – teszi hozzá. – A lehetőség, hogy részese légy, még ha csak egy nagyon kis részese is, mint én, kiváltság.”

Nem szabad Marcelo Bielsa és a Leeds United sikerei ellen fogadni: egy újabb emlékezetes szezon következik.

 


A Sky Sports cikkének a magyar fordítása. Az eredeti szöveg ide kattintva érhető el!


 

Hova igazol Matheus Cunha a nyáron?

1,40 – Marad a Herthánál

4,00 – Leeds United

7,00 – Atalanta

Ezeket a fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Speciális/Átigazolások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj átigazolásokra Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Fotó: Sky Sports

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.