Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Labdarúgás
2020. 11. 09.

Mesternégyesek a magyar élvonalban 1. rész (1990-2000)

Author avatar
Hahn János a Puskás Akadémia elleni négy góljával örökre otthagyta a lábnyomát a magyar futball 1901 óta épülő sétányán, ahol olyan legendákkal szerepelhet a neve egy dicsőségtáblán, mint Schlosser Imre, Zsengellér Gyula, Puskás Ferenc, Deák Ferenc vagy Albert Flórián.

A magyar labdarúgó-bajnokság története során a paksi Hahn volt a 160. futballista, aki mesternégyest szerzett az élvonalban. A legtöbb Schlosser Imre (13) nevéhez fűződik, de Zsengellér Gyulával (12) és Deák Ferenccel (11) lesz teljes a képzeletbeli dobogó – Albert Flórián pedig az egyetlen olyan játékos, aki egy meccsen mind a négy találatát fejjel szerezte. De amíg a ’40-es években például nem telt el úgy bajnoki évad, hogy ne lőtt volna valaki egy meccsen négy gólt (95-ször fordult elő az évtized során), a magyar futball szépen lassan lecsendesedett: a rendszerváltást követően napjainkig például csupán 16 alkalommal fordult elő, hogy valaki ugyanazon találkozón belül négyszer zörgesse meg az ellenfél hálóját. Ebben a kétrészes cikksorozatban összegyűjtjük az NB I elmúlt harminc évének összes „négygólos” játékosát. Az első részben az 1990-től 2000-ig terjedő időszakot vizsgáljuk meg.  

GREGOR JÓZSEF – HONVÉD (1990)

Az elmúlt harminc év első mesternégyesét az a Gregor József szerette, aki ugyan a Ferencvárosnál nevelkedett, csak 25 éves korában mutatkozhatott be az élvonalban, méghozzá a Honvéd piros-fekete színeiben. Mindössze tizenkilenc éves volt, amikor elbocsájtották az FTC-től, a fiatal támadó pedig a harmadosztályú Építők SE-ben keresett vígaszt. Talán már ő maga is elkönyvelte, hogy nem fut majd be tekintélyes karriert, az 1987/1988-as szezon téli szünetében azonban váratlan lehetőség csöppent az ölébe: a szezon kellős közepén az NB II-es Ganz-MÁVAG feloszlott, a helyét pedig (a játékosállományával együtt) a harmadik ligában szereplő Építők SC vette át. Gregor megtáltosodott az osztályváltástól:

A tavasszal 13 gólt szerzett a mezőny legjobb tíz csapata ellen, amivel oroszlánrészt vállalt abban, hogy csapata végül két ponttal elkerülte a kiesést.

Jó teljesítménye után több NB I-es együttesnek is felkeltette a figyelmét, de a Ferencváros és a Honvéd voltak a legkitartóbb érdeklődők – végül utóbbi másfél millió forintért szerződtette. Két hónappal később bemutatkozott a válogatottban, első honvédos idényében pedig rögtön bajnoki címet ünnepelhetett.

1993. november 25: MTK – Honvéd 2-4

Gregor ötször is beköszönt a Verebes József által dirigált MTK kapujába, de mivel a játékvezető egy gólt les miatt érvénytelenített, végül „csak” néggyel zárt. A kék-fehéreknél pályára lépett Hahn Árpád, akit nem tudjuk, hogy fűz-e rokoni szál a listára nemrég feliratkozó Hahn Jánoshoz. Gregor az 1990/1991-es szezonban végül 15 találattal gólkirály lett, egy szezonnal később pedig kivásárolta nevelőegyesülete, a Ferencváros.


SALLÓI ISTVÁN – HONVÉD (1993)

1993. szept. 13: Kispest-Honvéd – Csepel 8-1

Sallói 1993 nyarán szerződött a regnáló bajnok Honvédhoz Fehérvárról, s gyakorlatilag ott kezdte az új évadot, ahol pár hónappal azelőtt abbahagyta. Az Újpest ellen mesterhármassal búcsúzott a fehérvári szurkolóktól (a Videoton negyedik góljánál Sallói lövésébe a gólvonalon ért bele Horváth Ferenc), az új idény ötödik fordulójában viszont már senki sem akadályozta meg abban, hogy négyszer is feliratkozzon a gólszerzők közé. Ráadásul mindezt középpályásként tette.

„Ez a mostani négy gól elsősorban az önbizalmamnak tett jót, remélem, ez szerdán, a Manchester United ellen is meglátszik majd” – nyilatkozta Sallói a meccs után a Nemzeti Sportnak, aki végül sérülés miatt nem léphetett pályára Vörös Ördögök elleni BEK-mérkőzés odavágóján (2-3). Nem úgy két héttel később: az Old Traffordon már kezdőként futhatott ki, ráadásul ő szerezte a magyar együttes egyetlen találatát (1-2).


TUDTAD-E?

Az egy mérkőzésen lőtt legtöbb gól rekordját Károly Jenő (MTK) tartja, aki 1905. október 15-én 11 góllal vette ki a részét csapata MAFC ellen aratott 15-1-es sikeréből.


FÜLE ANTAL – VÁC (1994)

Az egyszeres válogatott támadó közel 200 mérkőzésen képviselte a Vác színeit, legjobb szezonját pedig egyértelműen az 1993/1994-es idényben futotta, amikor a klub történetének egyetlen bajnoki címéhez segítette a piros-kékeket – 15 góllal hozzájárulva az aranyéremhez.

1994. október 22: Vác – Zalaegerszeg 5-2

Az, hogy regnáló bajnokként a Duna-parti együttes a következő szezonban csak osztályozóval tudta kivívni a bennmaradást, nem Fülén múlt, aki ismét 15 góllal zárta a szezont. Különösen emlékezeteset alkotott a ZTE elleni találkozón, ahol négy góllal vette ki a részét csapata történetének századik NB I-es győzelméből: kettőt fejjel, kettőt lábbal szerzett. Füle Antal sem előtte, sem utána nem rúgott kettőnél több gólt a magyar élvonalban.

Füle Antal 2020. szeptember 6-án hunyt el, 53 évesen.     


ZORAN KUNTIC – PARMALAT FC (VIDEOTON) (1995)

Kunticnak nagy karriert jósoltak, de egy ifimérkőzésen komoly térdsérülést szenvedett, ami után már sosem jött helyre a térde, sántítva járt.

Jugoszláviából a háború elől menekülve Dél-Koreába, az ázsiai országból pedig Magyarországra menekülve érkezett, ahol az NB III-as Kecskemét amatőrszerződést kötött vele 1994-ben, de egy szezont követően már a székesfehérvári Parmalatban rúgta a bőrt.

1995. május 10: Parmalat FC – Vác 6-3

Legemlékezetesebb mérkőzését a Vác ellen játszotta a magyar élvonalban, ahol négy góllal és két gólpasszal tette le a névjegyét.

„Nem tudtam úgy a labdába rúgni, hogy abból ne lett volna gól vagy helyzet. Azt hiszem, akkor futottam be itt, nálatok. Magyarországon” – nyilatkozta később a Naplónak.

Később szerepelt a Ferencvárosnál, ahol a drukkerek annak ellenére választották meg minden idők legjobb légiósának, hogy mindössze egyetlen szezont töltött az Üllői úton.


ILLÉS BÉLA – MTK (1996)

1996. szeptember 22: III. Kerület – MTK 2-7

„Illés felnégyelte Óbudát” – olvasható az Esti Hírlap mérkőzés utáni napján megjelenő lapszámában. Az MTK szerelését 317-szer magára öltő Illés négy góllal vállalt szerepet a 32. perctől emberhátrányban futballozó III. kerületi együttes kiütéséből.

Illés karrierje legjobb szezonját futotta Garami József első MTK-s idényében: 23 góllal gólkirály lett, és az Év Játékosa-díjat is megkapta. A fővárosi kék-fehér együttes tíz év után nyert ismét bajnokságot – és kis híján beírták magukat a történelembe: az egész 1996/1997-es bajnoki kiírásban mindössze egyetlen vereséget szenvedve állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Illés Béla sem előtte, sem utána nem szerzett ennyi gólt egy bajnoki idényen belül, s bár nyolc magyar élvonalbeli mesterhármassal zárta pályafutását, az egy meccsen rúgott négy gólját sosem tudta megismételni.


TUDTAD-E?

1971. november 21-én az Újpesti Dózsa 8-1-re legyőzte a Rába ETO-t: a lila-fehéreknél Fazekas László és Bene Ferenc is négy-négy gólt jegyzett. 


ILEA NICOLAE – DVSC (1997)

A román támadónak nem volt sétagalopp a nyári felkészülés: még az 1996/1997-es bajnokság végén bárányhimlős lett. A betegség hetekig gyötörte, tíz kilót fogyott, és ugyan elkezdte az edzőtábort, a fizikai állapota miatt nem tudta százszázalékosan végigcsinálni. A szezonkezdés éppen ezért nem is úgy sikerült, ahogy eltervezte: az első három fordulóban csupán kiegészítő emberként számított rá Herczeg András, majd a negyedik fordulóban a Stadler FC ellen megkezdte a gólgyártást, és visszajátszotta magát az alapemberek közé.

1997. szeptember 3: DVSC – Békéscsaba 8-0

A román gólvágó a hetedik játékhéten aztán örökre beírta magát a DVSC históriáskönyvébe: négyszer mattolta a békéscsabai Fülöp Róbert kapust, amivel beállította az egy meccsen rúgott legtöbb gól rekordját a debreceni együttes történetében (rajta kívül hárman voltak ugyanerre képesek, két játékosról lesz szó a cikksorozat következő részében). Ilea Nicolae hat évig szerepelt a hajdúsági együttesben, ez idő alatt pedig valóságos ikonná nőtte ki magát: 153 meccsen lőtt 65 góljával a klub 118 éves fennállásának harmadik legeredményesebb játékosa.


SZABICS IMRE – FERENCVÁROS (1999)

1999. március 6: FTC – III. Kerület 7-1

A XX. század utolsó NB I-ben mesternégyest szerző futballista. Érdemeit növeli, hogy első – és egyetlen – magyar élvonalbeli szezonjában, mindössze tizenhét évesen érte el ezt a nem mindennapi eredményt, amivel valószínűleg minden idők legfiatalabb játékosa, aki a magyar élvonalban egy mérkőzésen négyszer a kapuba talált (vélhetően a világfutballban sem sokan tudják überelni). Szabics úgy mutatkozhatott be a hetedik fordulóban a DVSC ellen, hogy korábban még csak nem is edzett a felnőttekkel, sőt a Ferencváros első számú ifjúsági csapatában sem szerepelhetett (az ifi II-ben viszont a legjobb gólvágó volt 39 találattal).

Zsenge kora és rutintalansága ellenére már az őszi szezonban kirobbanthatatlan lett a csapatból, ráadásul hat góljával az idény első felének házi gólkirálya lett a zöld-fehéreknél. Tavasszal viszont még ezt a lécet is sikerült megugrania: rögtön a bajnoki szünetet követő első találkozón (asszisztja mellett) négy góllal tömte ki az óbudaiak kapuját – ráadásul első gólja mindjárt a Fradi történetének 6000. bajnoki találatát jelentette. Szabics az idény további részében sem spórolt a puskaporral, a Gázszer FC és a Diósgyőr ellen is ünnepelhetett. Debütánsként végül 4 gólpassza mellett házi gólkirályként 12 góllal zárta a bajnokságot, ami végül egy Strum Graz-szerződést ért a nyári átigazolási szezonban.

Szabics egyébként karrierje során még egy alkalommal képes volt négyszer betalálni: 2003-ban az olimpiai selejtezőn 5-2-re verte a magyar U21-es válogatott a svédeket.  


A következő részben a 2000-től 2020-ig terjedő időszak mesternégyeseit vesszük górcső alá.

Az adatok forrása: nela.hu, magyarfutball.hu

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.