Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
11 perc
2022. 01. 22.

MOL Fehérvár FC – Átalakítás alatt

Author avatar
Noha a szándék egyértelmű, valamiért mégsem tud tartósan a Ferencváros kihívójává válni a MOL Fehérvár. A nem olyan régen még az Európa-liga főtábláján is szereplő klub idén fájóan korán búcsút mondott a nemzetközi szereplésnek, lezárt egy érát Kovács Zoltán sportigazgató menesztésével, és egy nagyon nehéz, sérülésekkel, betegségekkel teletűzdelt őszi szezon végén tulajdonképpen még örülhet a helyezésének. A negyedik hely nyáron elfogadhatatlan lett volna, mostanra nagyjából realitás: a Fehérvár helye ott van az élmezőnyben, de a bajnoki címben még nem érdemes gondolkodniuk.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Olyan sokszor és olyan sokan emelik ki a Fehérvárt, mint a Fradi legfőbb versenytársát, hogy talán maguk a játékosok is elhitték, képesek a zöld-fehérekkel azonos szinten teljesíteni.

Az elmúlt években azonban kicsit kapkodott a klubvezetés, nem volt világos a koncepció, edzők adták egymás kezébe a kilincset, miközben kulcsemberek peregtek ki a rendszerből.

Juhász Roland és Vinicius Paulo visszavonulásával, távozásával olyan űr keletkezett a védelemben (és az öltözőben), amit azóta sem tud betölteni senki, Kovácsik Ádám közel másfél éve nem áll a mindenkori vezetőedző rendelkezésére legjobb formájában, Kovács Istvánra pedig időről-időre rácsodálkozunk, hogy még a klub alkalmazottja.

Szabics Imre márciusi érkezése óta úgy tűnik, élvezi az aktuális felettese bizalmát, ha őt nem is, a sportigazgatót elsöpörte a júliusi, jereváni pofon (a Konferencia-ligából 3-2-es összesítéssel búcsúzott a csapat az örmény Ararat Jereván ellen): a 2015 augusztusa óta a klubnál dolgozó Kovács Zoltán távozott és a helyére egy korábbi Vidi-csatár, a Magyarországon sportvezetőként szinte már mindenhol megfordult Sallói István került. Utóbbi az elmúlt években Zalaegerszegen volt hasonló szerepkörben, ám ő is tudja, hogy egészen más egy Európába vágyó csapatot összerakni, mint egy élvonalban megkapaszkodni kívánót.

A nyáron egy komoly transzfert azért sikerült nyélbe ütnie az együttesnek, eladta az ígéretes szárnyvédőt, Bolla Bendegúzt az angol élvonalbeli Wolverhampton Wanderersnek, de ők erősödés céljából le is passzolták a svájci Grasshopper-Clubnak, ahol Bolla hétről-hétre játszik is. Rajta kívül a Bűvész becenéven ismert Lyes Houri is kikerült az első keretbő, a rövid nemzetközi szereplés után, ő a román élvonalban alapember azóta. Még Kovács nevéhez köthető a cseh belső védő, Michael Lüftner szerződtetése, valaha válogatott is volt, és Marcel Heister megszerzése is, az izraeli-német balhátvéd a Ferencvárostól való távozása után nem akart messzire kerülni Budapesttől, mint ahogy az eddig a Honvédban pallérozódó Szendrei Norbert sem.

Sallói első nagy fogása aztán a sokszoros ukrán válogatott szűrő, Jevhen Makarenko volt, aki legutóbb az egykor szebb napokat megélt RSC Anderlecht alkalmazásában állt. Majd érkezett a Benfica B csapatát elhagyó ígéret, Csoboth Kevin, valamint a Serie B-ből lízingelt gambiai Lamin Jallow is, ám a legnagyobb fogás minden szempontból a korábbi bilbaói ék, a bosnyák válogatott Kenan Kodro volt. Tekintve, hogy az átigazolási időszak, a sportigazgató lecserélése és a szezonkezdet időben fedte egymást, meglehetősen zajosra sikerült a nyár a klub életében.

 

A klub két jelentős nyári igazolása egy képen: Sallói István köszönti Kenan Kodrót (fotó: molfehervarfc.hu)

Az erősítések persze indokoltak is voltak, mert a nemzetközi versenyképtelenségnél is nagyobb gondnak tűnt, hogy idehaza sem fest jó képet a piros-kék sereg: az augusztusi eleji nyitányon, a Sallói-derbin Zalaegerszegen sikerült 1-1-et játszani, majd ugyanezt az eredményt érték el az újonc Gyirmót ellen is. A harmadik fordulóban a Kisvárdát sikerült bravúrral 2-1-re megverni közel egyfélidőnyi emberhátrányban, a negyedik játéknapon pedig jött Kodro álomszerű debütálása. A 28 éves támadó félórát kapott az MTK elleni hazai bajnokin, ám ez is elég volt, hogy két góljával megfordítsa és megnyerje a mérkőzést új csapatának.

A Mezőkövesd elleni idegenbeli ütközetet (2-2) a Ferencváros elleni pótlólagos szuperderbi követte, ám az akkor már a koronavírus által is jócskán megtizedelt együttes kikapott odahaza (0-1). A Puskás Akadémia elleni 0-0 azért lehet fájó, mert Szabics együttese bő félórát emberelőnyben játszott, miként Debrecenben is, mégis csak egy hosszabbításban kiharcolt és értékesített büntetővel sikerült elkerülni a vereséget (1-1). Az ősz mélypontja mégsem ez, hanem az Újpest elleni 1-0-s vereség volt, amelyen szintén piros lap segítette a székesfehérváriakat, ennek ellenére az addig nyeretlen és sereghajtó fővárosiak akarata érvényesült. A vereség alaposan felkavarta az állóvizet, a nyilatkozatok alapján az öltöző egysége is kétségbe vonhatónak tűnt egy ideig, de jött két újabb hazai meccs a Paks és a Zalaegerszeg ellen (2-1, 3-0) és lassan feledésbe merült az újpesti fiaskó. Pechükre ekkor jött a második FTC elleni mérkőzés és vele a második FTC elleni vereség is: a 3-0 inkább a Fehérvárra nézve volt hízelgő. Ettől kezdve állandósult a Nikolics NemanjaKodro páros a támadósorban és részben emiatt is az utolsó négy meccsből hármat meg is tudtak nyerni (a Gyirmót, az MTK és a Mezőkövesd ellen), egyedül Kisvárdán nem ment a játék a hajrában, sovány vigasz, hogy ezen az őszön ott másoknak sem nagyon.

 


(X) Kövesd élő streamen keresztül az Afrika-kupa összes mérkőzését és fogadj az Unibet Betstream segítségével! 


 

Ami jól működött az ősszel

Ha csak a hazai mérkőzéseken elért teljesítményt vennénk alapul, a MOL Fehérvár vezetné a bajnokságot. Kilencszer volt pályaválasztó az ősszel és közel hibátlanul szerepelt: hét győzelem és egy döntetlen mellett csak egy vereség csúfítja az összképet, 29 pontjából 22-t hazai pályán gyűjtött. Az élcsapattá váláshoz nyilván javulni kellene idegenben (példának okáért a Ferencváros 21 pontot szerzett vendégként – hármat épp Sóstón), de a hazai mérkőzéseken a fehérváriak rendszerint jól bírták az esélyesség terhét. Ha a játékuk nem is mindig lehengerlő, az eredményesség megvan és emiatt nem szállt még el minden remény a dobogós befejezésről.

 

Amin javítani kell tavasszal

A szörnyű idegenbeli mérlegen mindenképpen, de a támadójáték is hagy kívánnivalót maga után. A Fehérvár 17 mérkőzésen 23 gólt szerzett, ami nem sok, ennek eloszlásában nem jeleskednek egyes csapatrészek. A kimondottan támadó játékosokon kívül sem a középpályáról, sem a védelemből nem jönnek az extrát jelentő találatok, egyedül Heisternek van gólja. Nem arról van szó, hogy a védekező középpályásoknak gólkirályi címre kellene törniük, de jól látszik, hogy ha az ellenfelek kikapcsolják az elöl lévő három-négy futballistát, a csapat támadójátéka nagyon meggyengül. Tavasszal az előrelépéshez fontos lenne, hogy mások is eredményesen veszélyeztessék a kaput, ezzel is megosztva a riválisok figyelmét.

 

Az ősz legjobbja

Kenan Kodro nagy név, nagy igazolás volt a nyár végén, 28 évesen még magasabb polcon lenne a helye és a teljesítménye alátámasztja ezt. A CA Osasuna és az Athletic Bilbao korábbi játékosa mindössze 11 bajnokin szerepelt eddig hazánkban, de máris van kilenc gólja, amivel csapata legeredményesebb játékosa, személyes vonatkozást tekintve pedig pályafutása legtermékenyebb idényét futja. Annyiban mindenképp hasonlít a Honvéd gólvágójára, Nenad Lukicsra, hogy az érkezése után nem kért időt a beilleszkedésre, hanem azonnal kulcsemberré vált. Hiába, aki tud futballozni, az a pályán bizonyít.

 

Az ősz végére megtalált csatárkettőssel egész jól nézett ki a csapat

Összegzés

Veled az úton – szól a hazai mérkőzéseken az együttes bevonuló dalának egyik sora és valóban, ritkán volt ennyire aktuális.

A klub úton van, a megújulás útján, az építkezésben pedig úgy tűnik, hogy a körülmények jelenleg előrébb járnak nála.

A folyamat Szabics munkába állásával elkezdődött, majd a minden szempontból kínos örményországi kudarccal folytatódott – ez hozta magával Kovács Zoltán valószínűleg amúgy is elkerülhetetlen menesztését – de lassan azért a játékosokon is nő a felelősség az eredményességet és a sikereket várva. Több tapasztalt, kipróbált harcosa van a klubnak, akik lassan ősfehérváriak, Stopira és Kovács István 2012, Nego Loic és Kovácsik Ádám 2015, Fiola Attila 2016 óta szolgálja a klubot, de könnyen lehet, hogy lassan fel kell épülnie egy új csapatgerincnek.

Kapusposzton jó hír a drukkereknek, hogy a lábadozó Kovácsik helyén stabil megoldás a korábban főleg alsóbb osztályokban megfordult Kovács Dániel (a tavaly igazolt Emil Rockov sérülése után visszatért a Vojvodinához), előtte viszont a védelmet újjá kell építeni. A nyáron távozó Bolla pótlása nagyjából megoldott azzal, hogy Fiola és Nego is alkalmas jobbhátvédnek, mint ahogy átellenben Heister is jó választásnak tűnik a bal szélen (itt alternatíva lehet még Hangya Szilveszter, ha sérülése után visszanyeri korábbi formáját). Középen viszont vannak gondok: a StopiraLüftnerAdrian RusViszar Muszliu kvartett semmilyen kétfős kombinációban nem volt atombiztos, némileg segít a klubvezetésnek, hogy az északmacedón tavasszal már a német másodosztályú Ingolstadt bennmaradásáért harcol, így az erősítés elkerülhetetlen.

A középpályán a MakarenkoSzendreiNego hármas általában végig a pályán van, ez a szekció érinthetetlennek tűnik, bár pont ennek az elképzelésnek az áldozatai a Kovács István, Houri típusú mozgékony, kreatív középpályások, itt izgalmas kérdés, kinek a helyére tör a télen igazolt osztrák Peter Zulj. Támadásban a széleken a bőség zavarával küzdhet a szakmai stáb: Ivan Petrjak, Dárdai Palkó lendületes, veszélyes játékot nyújtott az ősszel, de ha gond lenne velük, ott van még a keretben a nigériai Funsho Bamgboye, valamint Csoboth – nagy kérdés, hogy utóbbiak miként viselik a kapott játékperceket, vagy inkább azok hiányát, főként mert órákkal ezelőtt befutott a Dinamo Kijev középpályása, Bohdan Lednyev is.

A befejezés általában egy, az ősz végén már inkább két emberre hárult: Kodro helye a fentebb leírtak miatt megkérdőjelezhetetlen, és a kétcsatáros rendszerben Nikolics jól nézett ki a bosnyák partnereként. Utóbbi mostanában kikopott a válogatott keretéből, a sebessége már tényleg nem a régi, de az igyekezetére nem lehet panasz, egy előrelépni vágyó csapatnak azonban nem biztos, hogy hosszabb távon rá kell építenie, bármekkora legendája is a klubnak. Kodro érkezésével Budu Zivzivadze helye az, ami leginkább megingott, a georgiai erős ember számára nem jó hír, hogy nélküle is üzemel a csapat, emiatt felmerült a távozásának lehetősége, de hazája egyik sportlapjában erről maga tett cáfolatot.

A Puskás-díjas Zsóri Dániel most már egy egészen aprócska gólnak is örülni tudna, keresztszalag-szakadásából felépülve Zalaegerszegen bizonyíthatja tavasszal, hogy helye van a jövő nagy Fehérvárjában. Szinte biztos, hogy még lesznek távozói az itthon készülő együttesnek, amelynek nem csak a koronavírus hátráltatja a felkészülését, hanem az is, hogy Jallow és Stopira személyében két játékost adott az Afrika-kupára.

Január 30-án a Puskás Akadémia elleni megyei rangadóval kezdik meg a szereplésüket a piros-kékek, majd a Debrecen és a Honvéd ellen folytatják – helyezéseket tekintve esélyesként. A Magyar Kupában a másodosztályú Szegeden kellene átverekedniük magukat a negyeddöntőhöz, onnan azért nem volna beláthatatlan távolságra a kupagyőzelem sem, a nemzetközi indulás azonban a bajnokságból is elérhető, a dobogóra úgy is illene odaérni, hogy érezhetően átalakuláson megy keresztül a klub.

 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore


A MOL Fehérvár nyeri az OTP Bank Liga 2021/22-es kiírását?

15,00 – Igen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.