Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Amerikai Sportok
2021. 02. 16.

NFL: Free Agency Beharangozó – AFC East

Author avatar
Az NFL szezon végéhez érve elkezdjük felvezetni a szabadügynökpiacot. Cikksorozatunk első részében az AFC East csapatait vesszük górcső alá.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

BUFFALO BILLS

 

A Bills 2020-as szezonjának legfőbb kérdése az volt, képes lesz-e Josh Allen szintet lépni. Erre elég egyértelmű választ adott a fiatal irányító, hiszen a szezon végére még az MVP-versenybe is sikerült bekerülnie. A playoffra ugyan kicsit visszaesett a játéka, de az világossá vált, hogy Buffalóban köré kell építeni a csapatot.

Az építkezés módja azonban jelenleg elég nagy kérdés. Egyrészt az is eldöntendő, hogy Allennel hosszabbítanak vagy az ötödik éves opcióját hívják le, másrészt az újoncokra félretett pénzzel együtt már a salary cap felett vannak, szóval mindenképp szükséges lesz pár szerződés átalakítása vagy játékosok kivágása. Egy Quinton Jefferson cuttal például kapásból 8 milliót tudnának spórolni dead money nélkül, de John Brown kivágásával is mindössze 1 millió körüli összeget buknának, miközben 7 millió cap space-t tudnak felszabadítani. Az overthecap kalkulációi szerint mindketten a valós értékük felett vannak fizetve, Jefferson 28, Brown pedig már 31 éves.

Sok pénzt szerencsére nem kell előteremteniük, hiszen igazán komoly szabadügynökeik nem lesznek. Josh Norman és Trent Murphy szinte biztosan nem lesz visszaigazolva a 2020-as fizetésükkel, míg Levi Wallace RFA státuszban van, így őt idén még olcsón meg tudják tartani.

Persze vannak olyan játékosok, akiknek a megtartásához azért kicsit a zsebükbe kell nyúlni, ilyen például Daryl Williams, aki a snapek 96%-át töltötte a pályán a liga egyik legjobb szerződésével: évi 2,5 milliót keresett, miközben az értéke 15-16 millió környékén van az overthecap számításai szerint. A támadófalból nem csak ő kérdéses, hiszen három guardnak, név szerint Brian Wintersnek, Jon Felicianonak és Ike Boettgernek is lejárt a szerződése és mindannyian a snapek több, mint 50%-át a pályán töltötték. Az ő megtartásuk azért lényegesen olcsóbbnak tűnik, mint Williamsé, de ha a támadófalat egyben akarják tartani, a rendelkezésükre álló pénzből semmi nem marad. Ezzel pedig elérkeztünk az utolsó igazán fontos free agentjükhöz, Matt Milanohoz, akinek a megtartása valószínű, hogy nem jön össze, mert bár nem feltétlen tartozik a legjobb linebackerek közé, valaki jó eséllyel meg fogja fizetni.

A pénzügyi helyzetüket és a roster állapotát tekintve nem várható túl nagy bevásárlás a Billstől, inkább hasznos kiegészítőemberek és gyűrűre vadászó veteránok igazolása esélyes, elsősorban a két falba. Az OLine a már fent említett okokból szorulhat erősítésre, míg a védelemben a szezon végén visszaeső pass rush-t kellene feltámasztani.

Egyértelmű, hogy nincs könnyű helyzetben a Bills, de Brandon Beane general manager eddigi tevékenysége bizakodásra adhat okot, és egészen biztos, hogy Buffalo szimpatikus úti cél lesz a bajnoki címre vágyó játékosoknak, akik ezért akár a fizetési igényükből is leadhatnak valamennyit.

  

MIAMI DOLPHINS

 

A Dolphinsnál annyival egyszerűbb helyzetben vannak, mint buffalói csoportriválisnál, hogy a 26 milliós cap space mellé nem sok nagynevű szabadügynökük van. Talán Ted Karras a legismertebb név közülük, de hozzá hasonló centert azért bőven lehet találni. Hasonló a helyzet Elandon Roberts és Kamu Grugier-Hill esetében is: ilyen kaliberű linebackerekből tizenkettő egy tucat a ligában. A sokat játszó free agentek közül Nik Needham sorsa elég egyértelmű, hisz őt ERFA tenderrel könnyedén megtarthatja a Dolphins, ahogy Ryan Fitzpatrickkel kapcsolatban sem kell sokat gondolkozniuk, ő szinte biztosan távozik.

Bár felmerültek olyan pletykák, hogy nem igazán bíznak Tua Tagovailoában, minden bizonnyal ő marad a kezdő QB-juk, így a legfontosabb teendőjük az lesz, hogy megkönnyítsék a dolgát. Ehhez a támadófal erősítése elengedhetetlen, ahogy az elkapósorba is invesztálni kell, mert az egy szem DeVante Parker igencsak kevésnek tűnik. A támadófal belsejébe potenciális célpontjuk lehet a Brian Flores által jól ismert Joe Thuney, akinek a leigazolása beleillene a tavaly elkezdett sormintába. Az elkapó posztra rengeteg lehetőségük van, mind a szabadügynök piacon, mind a drafton, de mi most inkább az előbbivel foglalkozunk. A főnyeremény természetesen Allen Robinson lenne, de ha kevesebbet szeretnének költeni a posztra, akkor is tudnak bőven erősítést találni, például Corey Davis, Marvin Jones vagy Curtis Samuel személyében. Ezen kívül a running back poszt szorulhat erősítésre, mert bár Myles Gaskin jól szállt be 2020-ban, nem biztos, hogy ő hosszútávú megoldás tud lenni.

Kulcsfontosságú offseason lesz ez, hiszen a Dolphins védelme eddig is nagyon rendben volt és az edzői stáb munkáját is dicséret illeti, így, ha a támadósort sikerülne megerősíteni, Tua pedig képes lenne fejlődni az újonc évéhez képest, akkor a határ a csillagos ég 2021-ben.

 


 


(X) Fogadj kedvenc amerikai sportjaidra és vegyél részt minden héten egy 1,6 millió Ft összdíjazású sorsoláson, ahol 10 szerencsés nyertes vághat zsebre extra nyereményt! 


 

NEW ENGLAND PATRIOTS

 

Csalódást keltő szezonon van túl a Patriots, legalábbis az ő mércéjükkel mérve. Ha figyelembe vesszük kevés cap space-t (legalábbis amikor számított), a sok opt-outot, a gyengébb keretet és a borzasztó irányítójátékot, akkor nem tűnik olyan szörnyűnek a 7-9-es mérleg, de Bill Belichickék ennél egészen biztosan többre vágynak, az idei offseasonben pedig minden lehetőségük megvan a csapat javítására.

Az újjáépítéshez minden adott a csapat számára, hiszen 62 milliós cap space-szel indulnak neki a 2021-es offseasonnek, és pár módosítással vagy egy Marcus Cannon cuttal akár 70 millió környékére tornázhatják fel ezt a számot, valamint Stephon Gilmore elcserélése is növelheti ezt az összeget.

A sok pénz mellé sok free agent is társul, közülük talán Joe Thuney a legfontosabb, aki franchise tag alatt játszotta le a 2020-as szezont, de a hírek szerint szinte esélytelen, hogy jövőre is Patriots-játékos legyen. A támadófalnak még egy fontos tagjának lejárt a szerződése, David Andrews megtartására azonban reális esély van, és szüksége is van rá a Patriotsnak, hiszen amíg Thuney helyére ott van a remek újonc évet hozó Michael Onwenu, Andrewsnak nincs pótlása a rosteren. A falból még Jermaine Eluemunor lesz szabadügynök, és mivel ő rendkívül hasznos csere volt az előző szezonban, nem lenne meglepő, ha megpróbálnák visszaigazolni.

A támadók közül James White, Rex Burkhead, Damiere Byrd és Cam Newton azok a játékosok, akik jelentős szerepet kaptak, és kérdéses a helyzetük. White 2020-ban gyengébb évet hozott és már 29 éves, ami futóként egyáltalán nem számít fiatalnak. Burkhead karrierje egyik legjobb évét hozta amíg meg nem sérült, de ez a sérülés kérdésessé teszi a jövőjét Foxborough-ban. Byrd korrekt mélységi célpontként szolgált, de hozzá hasonló elkapót találni idén nem lesz nehéz feladat. Newton visszatérése nem zárható ki, de az előző szezonja nem sikerült túl fényesre, így kérdéses, számol-e vele 2021-ben a Patriots.

A védelemben is akadnak szabadügynökök, de J.C. Jackson és Adam Butler megtartása viszonylag könnyű lesz, hiszen RFA státuszúak. A veteránok közül Lawrence Guy, Jason McCourty és John Simon tartozik a nagyobb nevek közé, de közülük egyedül Guy pótlása okozhat problémát. Itt még muszáj megemlíteni Nick Folkot is, aki a liga egyik legjobb rúgójává vált, így az ő szerződtetése is fontos feladat lesz.

A lejáró szerződésekből és a rendelkezésre álló pénzből is látszik, hogy tele van needekkel a Patriots, így itt mindet nem is feltétlen sorolnám fel. A legfontosabb a QB poszt megoldása lesz, de ennek módja kérdéses. Túl jó szabadügynök irányítók nincsenek, így valószínű, hogy egy trade vagy egy újonc lesz a megoldás. Elkapót sem ártana szerezniük, és náluk is a már korábban említett nevek jelenthetnek megoldást. TE poszton is adódnak kérdések, de ott van a rosteren két másodéves játékos, akikről még nem biztos, hogy lemondtak. A védelembe is elfér az erősítés, főleg futás ellen, szóval nem lenne meglepő, ha komolyabb összeget áldoznának a DT és a LB posztokra.

Akármilyen jól tudnak erősíteni az idei offseasonben, nehéz elképzelni, hogy 2021-ben bajnokesélyesek legyenek, de a megfelelő lépésekkel minden esély megvan a playoffba való visszatérésre.

  

NEW YORK JETS

 

A 2020-as szezon nem úgy sikerült ahogy azt tervezték, mert nem nagyon nyertek meccseket, de az 1/1-ről is lemaradtak, cserébe az Adam Gase-éra legalább véget ért. A helyére érkező Robert Saleh munkája sem lesz egyszerű, mert egyelőre több a kérdés a roster kapcsán, mint a válasz.

Kezdjük a jó hírekkel: 68 millió dollárt költhetnek el ebben az offseasonben. Van is mire, hiszen a keretben szinte csak lyukak vannak. A lejáró szerződésűek közül Breshad Perriman visszaigazolása logikus lenne, igaz semmiképp sem szabad vele elsőszámú elkapóként számolni. A támadók közül rajta kívül nem nagyon van olyan játékos, akinek az elengedése túl nagy veszteség lenne, a védelemben azonban akadnak olyan játékosok, akikkel érdemes lehet a jövőben is számolni.

Marcus Maye tipikusan ilyen, az viszont kérdéses, mekkora összeget hajlandó rá költeni a Jets, mert ő minden bizonnyal a jelenleginél nagyobb szerződést fog kapni. Safety poszton Bradley McDougald szerződése is lejárt, ő viszont a jelenlegi fizetésével biztosan nem fog maradni. A linebacker sorban is vannak szabadügynökök, közülük Harvey Langi megtartása elég egyszerű, hiszen RFA státuszú, Neville Hewitt visszaigazolásához viszont a pénztárcába kell nyúlniuk.  Rajtuk kívül a CB Brian Poole, és a Tarell Basham–Jordan Jenkins edge rusher páros visszaigazolása lehet fontos.

A piacon várhatóan igencsak aktívak lesznek, tekintve, hogy szinte csak hiányposztjuk van, azonban ez az aktivitás a korábbi években rendre rosszul sült el. Elég csak Trumaine Johnson leigazolására gondolni, aminek a pénzügyi következményeit még ma is érzik. Ami az igazolásoknál is fontosabb, az a Sam Darnold-kérdés. Egyelőre sejtelmünk sincs, Saleh hogy tervez az irányítóval, ahogy a csereértéke is igen kérdéses. Ha övék lenne az 1/1-es pick, szinte biztosan lemondanak Darnoldról, de a Field–Wilson páros valamelyikéért már egyáltalán nem biztos, hogy megteszik ezt. Lehetett hallani olyan pletykákat is, hogy Deshaun Watson szívesen játszana New York zöldebb felében, de a Texans jelenlegi álláspontját elnézve ez csak álom marad a Jets számára.

A jelenlegi állapotok alapján 2021-re sem lehetnek komoly reményeik, de a megfelelő lépésekkel 2022-re akár versenyképes rostert is összehozhatnak.

 


 

llegal Formation Podcast #20 – Révbe ért a Buccaneers

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.