Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
11 perc
2022. 01. 14.

Paksi FC – A legőszintébb foci

Author avatar
Ha van a jelenlegi focitársadalomban olyan csapat, amelynek mindenki szurkol egy kicsit, az a Paks, amely néhány tekintetben a saját útját járja. Valódi(!) klubfilozófiával bírnak, amely szerint csak magyar játékosokat alkalmaznak, és mint azt Bognár György tevékenysége megmutatja, velük is lehet élvezhető, szemre tetszetős futballt csinálni. Persze maga Bognár is egy kicsit különc: a győzelemnél fontosabb a szép játék, többre tartja a 4-3-as sikert, az 1-0-nál és ez bizony időnként visszaüt. Ettől függetlenül a csapat, ha nem kiemelkedően, de elfogadhatóan teljesít, néhány pontja bennragadt az ősszel, de könnyen elképzelhető, hogy a tavasszal visszaszerzi. A kiesés valószínűleg nem fenyegeti az atomvárosiakat, de Európa legalább ennyire távoli, ebben a kiváltságos nyugalomban készülődhetnek a – vélhetően gólokban gazdag – folytatásra.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A tavalyi szezon meglepetéscsapata volt a Paks, amely kiesés ellen harcoló klubból kevés híján dobogóra állhatott, mi több, a legtöbb gólt rúgta a mezőnyben (33 mérkőzésen összesen 76-ot), és adta a bajnokság gólkirályát is Hahn János személyében (22 találat). Utóbbi az idén válogatott lett, sőt, a hazai rendezésű Eb-n kerettag volt, noha pályára nem lépett, a büszkeség mindenképp övé és a klubé. A magyar gólkirályi cím reputációját azonban jól mutatja, hogy hiába szárnyalt a 26 éves futballista, a nyáron nem tolongtak érte a vevők, és végül miután a komolyabb helyeken lezárult az átigazolási időszak, szeptemberben Szlovákiába igazolt. Hogy ez szakmailag milyen előrelépés, azt ezeken a hasábokon kár boncolgatni, Dunaszerdahelyen játszani manapság emocionális többlet, sem ő, sem a csapata nem brillírozott ősszel. Mellette olyan tapasztalt játékosok hagyták el a nyáron a zöld-fehéreket, mint a két sokat megélt kapus, Hegedüs Lajos és Holczer Ádám, az örökös túlélő védelmi mindenes, Vági András, a középpályán sokáig nélkülözhetetlen Bertus Lajos, a fiatal Szendrei Ákos, valamint az ügyvezető fia, ifjabb Haraszti Zsolt (ő később olyan őszt produkált az MTK-nál, hogy konszenzusos döntés értelmében belátták, mindenkinek jobb, ha visszatér Paksra).

Negyvenkétszer örülhettek gólnak a paksi játékosok ezen az őszön (fotó: mlsz.hu)

Ha már visszatérés: újra paksi szerelést öltött a légiós életet feladó hálóőr, Nagy Gergely, Kinyik Ákost Debrecenből csábították el azzal, hogy a védelem új vezére lehet, a fiatal Tamás Olivér és Pethő Bence pedig régi ismeretség után szerződött Bognár György csapatához. Előbbi már tavasszal is a keret tagja volt, de akkor még kölcsönben, utóbbi Budaörsről ismerheti régi-új mesterét. A tavalyi kieső Budafoktól érkező Medgyes Sinan a baloldali védőgondokra szánt megoldás lett, míg Kesztyűs Barna a középpályán lett kiegészítő ember – ismételten.

2-3, 6-1, 3-3. Ezek nem az éjszakai eredmények az NHL-ből, hanem a Paks első három szezonbeli eredménye az NB I-ből.

A Mezőkövesd nagy meglepetésre nyert náluk, majd az előző idény ezüstérmesét (Puskás Akadémia) annak otthonában döngölték földbe, mielőtt a Debrecennel ikszeltek volna odahaza. Kispesten 3-1-es vereség jutott számukra osztályrészül, majd a szeptemberi válogatott szünet előtt gyorsan nyertek kétszer: az Újpest ellen 3-1-re, az MTK ellen 3-2-re. Hat forduló alatt tizenhét gólt lőttek, a góllövőlista élmezőnyében négyen is tolakodtak: Sajbán Máté 5, Ádám Martin és Hahn János 4, Bognár István 3 gólt tett a közösbe. Ezt követően Zalaegerszegen rúgtak egy ötöst, majd a Fradi ellen egy nyílt mérkőzésen maradtak alul. A 3-1-es vereség ellenére nem túlzás azt állítani, hogy a Paks többet érdemelt, mint amennyire a játéka alapján rászolgált, nem csak méltó partnere volt a rekordbajnoknak, de időnként fölé is kerekedett.

Ez a kudarc egy ötmeccses győzelem nélküli széria kezdete volt. A kilencedik fordulóban Gyirmóton maradtak alul (1-2) egy agyondominált meccsen, majd a Kisvárdát fékezték meg odahaza (2-2), hogy végül Székesfehérváron és Mezőkövesden is 2-1-re kapjanak ki. Jókor jött a Puskás Akadémia elleni mérkőzés, amely azért egy ideje sima hazai ebben a leosztásban, ezúttal is kinyílt a gólzsák és az augusztusi hatost megközelítve 4-1-gyel zárták le a nyeretlen szériát. November végén Debrecenben hagytak két pontot Ádám Martinék (1-1), és az ezer sebből vérző Honvéd másodszor is legyőzte őket (2-3) az őszi hajrára fordulva. Az évad egyik legjobb meccsén 4-3-ra maradtak alul a szintén gyengélkedő Újpest vendégeként, majd az őszt a Hungária körúti 4-1-es gálameccsel zárták, ahol kicsit nagyobb figyelemmel kétszámjegyű is lehetett volna a gólok száma. Egy ilyen hullámzó teljesítmény után a hetedik hely elfogadható, a megszerzett 21 pont viszont kevésnek tűnik.

A Paks egyébként a mezőny egyetlen csapata, amely minden bajnokin rúgott és kapott és gólt, ráadásul mindkét mutatóban listavezető 42:36-os gólaránnyal.

 

A paksiak egyik alapfelállása: három belső védővel és két ékkel

AMI JÓL MŰKÖDÖTT ŐSSZEL

Meccsenként 2,47 gólt szereznek átlagosan, ami egészen magas szám, ráadásul legutóbb 2020 októberében, egy Honvéd elleni bajnokin fordult elő utoljára, hogy nem szereztek gólt, azóta negyvenkét(!) bajnokijuk volt és ismételjük – mindannyiszor betaláltak. Sokan féltették a csapatot, mondván Hahn és Haraszti távozásával majd gyengül a fegyverarzenál, de mint láthatjuk, nem az elöl játszókon múlik, hogy a Paks most nem éremért harcol.

Különös dicséret illeti a szakmai stábot, valamint Bognár Györgyöt, aki még magyar szinten sem klasszis futballistákból állított össze egy ilyen lehengerlő gólgépezetet.

 

AMIN JAVÍTANI KELL TAVASSZAL

A kapott gólok száma nagyon sok, ezt nyilván tudják Tolna megyében is, ám ez nem csak képességbeli hiányosságokból akad, hanem az elképesztően attraktív rendszerből. Az ebben rejlő lehetőségeket egyre többen felismerik, legutóbb az Újpest elleni 4-3-as vereség alkalmával volt szembetűnő, hogy gyors támadókkal mennyire sebezhető ez a magasra feltolt védelem. Néhány kapott gól nélküli mérkőzésre szüksége lenne a csapatnak, lehetőleg úgy, hogy a támadójáték ennek ne lássa kárát. A másik terület ahol egyértelműen fejlődnie kell a csapatnak, az a fizikai állapot.

Sok játékos teljesen elkészül az erejével a mérkőzések utolsó szakaszára, és ez hátrányban vagy döntetlen állásnál egyértelműen hátráltató tényező, hiszen a fizikai fáradtság magával hozza a rossz döntéshozatalt, ami nyomás alatt már nem fér bele, hibákhoz vezet.

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


AZ ŐSZ LEGJOBBJA

Ádám Martin kétségtelenül élete szezonját futja, 15 gólt szerzett, ez kettővel több, mint amennyit az elmúlt két bajnokságban (5+8) összesen szerzett. A Paks játékrendszerében azonban nem ő a kulcs, szinte már azt is állíthatnánk, hogy helyettesíthető elem (lásd, egy évvel ezelőtt Hahn János), néha az az ember érzése, a Paks játékát látva, hogy egy ilyen sok helyzetet kidolgozó csapatban akár a sarki trafikos is lehetne a befejező ember, ő is eljutna tizenvalahány gólig. Aki viszont nehezen pótolható ebben a csapatban az Bognár István, aki végre otthonra lelt Pakson (korábban: Újpest, Mezőkövesd, Diósgyőr, FTC, MTK) és kivételes technikai képességeit tökéletesen tudja kamatoztatni. Öt gólja mellett tizenhárom gólpassz fűződik a nevéhez, valamint számtalan olyan megoldás, ami gólhoz, vagy ziccerhez segítette a társait. Pontrúgásai közvetve és közvetlenül is gólveszélyt jelentenek, ezen felül tényleg hibátlanul lát a pályán. Valószínűleg ő a legjobb játékos a magyar mezőnyben, aki nem válogatott, de mivel a nemzeti együttes ritkán tudja ráerőltetni az akaratát az ellenfeleire és irányítani a játékot, nem igazán illik Marco Rossi stratégiájába, ráadásul ellene szólnak a védekezésbeli hiányosságai, valamint a nemzetközi tapasztalat teljes hiánya. Abban azért bízhat, hogy korábban a mezőkövesdi Cseri Tamást is felfedezte a szövetségi kapitány, így huszadik, huszonegyedik, úgynevezett kiegészítő embere még lehet a mindenkori keretnek.

 


 

ÖSSZEGZÉS

A Paks meccseit jó nézni, a Paks meccsei érdekesek.

A csapat több szempontból is alkalmas arra, hogy valódi tartalommal töltse meg a közhelyessé silányult „szerethető” jelzőt.

Ugyanakkor a kimondott vezérelv, miszerint csak magyar játékosokat foglalkoztatnak, a fejlődés gátja is egyben. Elég csak arra gondolni, hogy a csapat megerősítésére jobbára a másodosztályból van lehetősége a klubnak (az élvonalbeli perememberek mellett), hogy mást ne mondjunk, kemény, gyors, határozott, intelligens belső védőt máshol is nehéz beszerezni, pláne a magyar piacon, aktív válogatott játékosokat pedig képtelenség megfizetni a paksi büdzséből. Marad esetleg a nevelés, a klub NB III-as tartalékcsapata egész szépen helytáll, de az eredménykényszer miatt nem épp a védelemben szokás a fiatalokkal kísérletezni. Sok riválissal ellentétben a Paks eljutott a külföldi edzőtáborba, ez azt is jelenti, hogy a koronavírus nem rombolta le az öltözőt. Emiatt némi előnybe is kerülhetnek a tavasszal, amelynek egyébként egy távolról sem megoldhatatlannak tűnő Zalaegerszeg elleni hazai meccsel vágnak neki. Az újjáformálódó Ferencváros elleni összecsapás már komoly értékmérő lehet, de utána a sereghajtó Gyirmót lesz az ellenfelük, így legalább hazai pályán nyerhető meccsek várnak rájuk. Amíg Bognár Györgynek hívják a csapat vezetőedzőjét, a csapat játékában komoly változás nem várható, gólra gólok fognak jönni, a zöld-fehér érzelmű és a semleges nézők nagy örömére. Életkort tekintve a csapat összetétele jónak tűnik, jobbára 25 és 30 év közötti futballisták alkotják a keretet, Böde Dániel a maga 35 évével némileg kilóg a sorból, és alighanem mindössze rajta áll, hogy ez az utolsó vagy az utolsó előtti idénye-e a legmagasabb szinten. Az edzőtábor remek lehetőség arra, hogy a csapat tovább finomítsa az ősszel próbálgatott három- és négyvédős felállását, esetleg valamelyiket tökéletesítse is. A kölcsönjátéka után visszatérő ifj. Haraszti Zsolton kívül más érkezőt egyelőre nem jelentett be a klub, távozott viszont az a Kulcsár Dávid, aki ha az utóbbi időben nem is, de évekig alapember volt a jobb oldalon. A 11. helyen álló MTK hat, a 3. helyen álló Puskás Akadémia 10 pontra van jelenleg az atomvárosiaktól, így a nemzetközi szereplés inkább csak egy jó Magyar Kupa-szerepléssel érhető el: a következő lépés a másodosztályú Csákvár ellen nem is tűnik annyira nehéznek.

 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

Melyik együttes esik ki a magyar élvonalból 2022-ben?

1,40 – Gyirmót FC Győr

2,00 – MTK

2,10 – Újpest

3,20 – DVSC

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.