Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Labdarúgás
2021. 12. 27.

Pizza, kóla és egyéb ínyencségek portugál módra

Author avatar
Szakértői körökben vegyes megítéléssel fogadták José Mourinho római kinevezését, a portugál szakember a legutóbbi állomáshelyein nem váltotta meg a világot. Ahogy azt várni lehetett, a hullámzó teljesítmény megvan, a csapat kiszámíthatatlan, de egyértelműen pozitív az összkép, még ha nem is minden téren.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Amikor tavasszal biztossá vált, hogy José Mourinho lesz az AS Roma vezetőedzője, a sportvilág elég megosztottan fogadta a hír. A szkeptikus hangok alapja az volt, hogy a portugál szakember manchesteri és londoni időszaka is egy  fellángolással indult, majd a tűz “továbbterjedt” és minden leégett, ami csak le tudott. A bizakodók azt mondták, hogy Anglia és Olaszország klubfutballja nagyon különbözik egymástól, illetve hogy az itáliai fővárosban már annyi esetben próbáltak esélyt kínálni feltörekvő edzőknek, hogy ideje volt egyszer már megkockáztatni egy tapasztalt, nagynevű edző kinevezését, mert annyira nagy vesztenivalójuk nincs.

José jött és a neve elegendő volt ahhoz, hogy némileg vonzóbbá tegye a csapatot. Tammy Abraham szerződtetését aligha lehetett volna elképzelni, ha nem a „Special One” ül a kispadon, de Rui Patrício és Eldor Somurodov érkezése kapcsán is hallani, hogy az ő neve igencsak sokat nyomot a latban a játékosok döntésénél. A keret elkezdett azzá válni, amit a portugál szeretett volna, hiszen a Thiago Pinto általános igazgató által kézben tartott átigazolási politika nagyon szép eredményeket produkált. Az is igaz, ez elsősorban a játékosállomány kitakarításában volt érezhető, ami kevésbé látványos, de annál fontosabb feladat. Fontos azt is hozzátennünk, hogy a klub többségi tulajdonosává váló amerikai csoport, a Friedkin Group közel 400 millió eurót pumpált a klubba a vételi áron felül, hogy a klub tartozásait és elmaradásait kifizesse, e mellett a nyáron, az átigazolási piacon elköltött pénz már csak egyfajta bónusz lehetett. A kép tehát egyértelműen kezdett letisztulni, már csak az eredményekre volt szükség.

 

A JÓ RAJT ÉS AZ ELŐRE JELZETT GYENGE PONTOK

Az Európai Konferencia-liga selejtezőivel és az első csoportmeccsel együtt nézve hatos győzelmi szériával rajtoltak a „farkasok”, ami alatt 16 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját és már-már hihetetlennek tűnt, hogy ez Mourinho-csapat. Persze nem szabad elfelejteni, hogy Fortuna is segítette őket, jó volt a sorsolásuk, tehát úgy rajtoltak, ahogy az jellemezte Mourinho csapatait az utóbbi állomáshelyein is. Szeptember végén jött az első jelentősebb rangadó, méghozzá a mindig kiemelten fontos SS Lazio elleni meccs, amely során pedig azok a jelek is  először mutatkoztak meg, hogy van, ami nem változik. A fővárosi derbin a „sasok” könnyedén mentek át a Giallorossi védekezésén, és használták ki a hátsó alakzat olykor ordító hibáit. Amitől sokan féltették a csapatot, az beigazolódni látszott, ugyanis hiába egy védekező felfogású edző és az ő négyvédős rendszere, ha a játékosok nem ebben mozognak otthonosan.

 

 

A folytatás aztán nem is alakult a legjobban, a rangadók pedig végképp nem, egészen a múlt hétvégi bergamói találkozóig, amikor megtört a rossz sorozat. Azon felül, hogy időközben Mourinho felismerte, hogy a játékosállomány megkívánja a szerkezetváltást, mert sokkal stabilabb védekezést tudnak produkálni három hátvéddel, az Atalanta elleni meccsen nagyon látszott Mourinho keze nyoma. Nem elhanyagolható esemény, hogy már az első percben betaláltak, és nehéz elképzelni, hogy Gian Piero Gasperini taktikája ellen ne épp ugyanilyen reaktív lett volna a rómaiak terve. A kevés, de magas minőségű helyzet és a biztos lábakon álló hátsó alakzat azokat az időket elevenítette fel, amikor portugál trénert a világ legjobbai közt emlegettük.

Mindenképp kiemelendő, hogy amikor bezárult a transzferablak, akkor legnagyobb hiányként azt jegyezték fel a szakértők közül többen is, hogy nem sikerült egy olyan „hatost” szerezni, aki a labdaszerzések terén kiemelkedő, de közben a támadásépítésnek is szerves része tud lenni. Ezt a hiányos szerepkört abszolút érezni lehetett a csapaton, amelynek a játékából ez az elem csaknem teljesen hiányzik. Hátulról építkezve nagyon nehézkesen tudnak eljutni a kapuig, hacsak nem hosszú labdákkal, ami után egy az egy elleni helyzetekből valamelyik támadó megoldja a feladat oroszlánrészét.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

A KEVESEBB NÉHA TÖBB

A AS Roma a bajnokság felénél 309 próbálkozással a második helyen áll a kapura lövések számát tekintve, ebben a kategóriában az Inter előzi meg a fővárosiakat, méghozzá csak az utolsó meccseknek köszönhetően. Ez alapjaiban véve nem hangzik rosszul, ha viszont egy kicsit boncolgatjuk a témát, akkor már megmutatkoznak a problémák. A kaput találó próbálkozások száma csak 84, ami a hetedik legtöbb, a 27,2%-os pontosság pedig a negyedik legrosszabb a ligában. Emellett figyelemre méltó az is, hogy 15,6 méteres távolsággal övék a legközelebbi átlag a kaputól való távolságot illetően. Azaz a Romának normál esetben a legjobban közt kellene lennie, mert közeli kísérletekkel próbálkoznak a futballistái, de mégsem hatékonyak a lövéseik minőségét jelző 0,096 NPxG/Sh mutatójukkal (Non-penalty Expected Goals per Shot).

A tizenegyeseket nem nézve az eddigi bajnoki meccsek során mindössze tíz olyan lövéssel próbálkoztak, ami 0,4 xG feletti volt, és ebből mindössze négy lett gól, amihez hasonló produktummal, csak a kiesés ellen küzdők között találkozni. E miatt sok pontot elveszített a gárda.

 

A pocsék választás (a lövés helyének és idejének megválasztása) és az ebből fakadó eredménytelen lövések legnagyobb mestere a csapat egyik legnagyobb csillagaként számon tartott Nicolo Zaniolo. A bergamói mérkőzésig utcahosszal vezette azt a listát, melyiken a legtöbb lövést számolták gól nélkül – aztán a 34. próbálkozására tudott végül eredményes lenni a 22 éves játékos. Most 38/1-nél áll, ami egyáltalán nem hatékony. Mindössze kilenc alkalommal talált kaput, tehát ő az egyik, aki erősen lefelé húzza a csapatátlagot a maga 23,7%-os rátájával, de még így is összeszorgoskodott 2,5 xG-t. Mellette még Bryan Cristante nevét érdemes említeni, akinek az eddigi 19 kísérletéből egy talált kaput, és ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a 22-szeres olasz válogatott középpályás átlagosan 12 méterről próbál betalálni, akkor ez a liga egyik legpocsékabb mutatója (egy kicsit szépít a helyzeten, hogy abból az egy próbálkozásból gól is született).

 

ELLENTÉTES IRÁNYOK

A szezon előtt minden római szurkoló azzal vágott neki az új, Mourinho irányította érának, hogy a cél a Bajnokok Ligáját érő első négy hely valamelyike. Ez alapvetően egy reális elgondolás tőlük, bár a helyzetet objektívebb nézőpontból szemlélők tudtak legalább négy jobb kerettel rendelkező együttes felsorolni. Azonban fontos a helyén kezelni azt a tényt is, hogy az AS Roma az út elején jár. Ez az időszak egy átalakulási fázis része, s ha ezt nem is mindenki, de Friedkinék nagyon jól tudják. Az amerikai tulajdonos felől akkor is pozitív hangok érkeztek, amikor az északi hidegben megfagytak a farkasok a Konferencia-ligában (6-1-es vereség a norvég Bodö/Glimt otthonában), valamint akkor is, amikor az Inter felmosta velük az Olimpico gyepét (0-3).

Azt is tisztán kell látni, hogy a klub identitását nem éppen az határozta meg a korábbi években, amit José Mourinho képvisel, márpedig a két csaknem ellentétes irányból egy olyan kellett, vagyis kellene összehozni, amely egyfelé mutat, hogy előrelépés jöjjön létre. A portugál tréner inkább reaktív futballja és a római klub általános támadószelleműsége nem tudott egyik napról a másikra összecsiszolódni, de ahogy az idő halad előre, mindkét oldal engedett és a dolgok, ha lassan is, de elkezdtek megoldódni. Az nyilvánvaló, hogy szükség van még minőségi javulásra egyes posztokon (akár a kezdőben, akár a padon), de annak ellenére, hogy a tabellán elért pontszámok alapján nem állnak jól önmagukhoz képest, a gond nem olyan nagy, mint sokan képzelik.

 

Az elmúlt évek mutatói a féltávnál:

 • 2011-12: Luis Enrique, 31 pont
 • 2012-13: Zdenek Zeman, 32 pont
 • 2013-14: Rudi García, 44 pont
 • 2014-15: Rudi García, 41 pont
 • 2015-16: Rudi García, 34 pont
 • 2016-17: Luciano Spalletti, 41 pont
 • 2017-18: Eusebio Di Francesco, 40 pont
 • 2018-19: Eusebio Di Francesco, 30 pont
 • 2019-20: Paulo Fonseca, 35 pont
 • 2020-21: Paulo Fonseca, 37 pont
 • 2021-22: José Mourinho, 32 pont

 

Kétségtelen, hogy nem a látványos játékos jellemzi a „farkasokat” és kevés olyan mérkőzésük van, amely során nem kell idegeskedniük a szurkolóknak. Viszont a fejlődés jelei látszódnak a tulajdonosi hozzáállástól kezdve a csapatépítési folyamaton át sok területen. Bár még jónéhány puzzle-darabkát meg kell találni, amely miatt a kép végül majd összeáll, de az alapokat úgy tűnik, hogy fél év alatt le tudták tenni. José Mourinho hozza a saját maga stílusát és egyelőre hihetjük azt, hogy Olaszországban még képes lehet nagyot alkotni, még ha nem is rögtön az első idényében, de a másodikban már sokkal inkább.

 

Ki nyeri a Serie A 2021/22-es kiírását?

1,28 – Inter

8,50 – AC Milan

8,50 – Atalanta

151,00 – AS Roma

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az olasz foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.