Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 05. 08.

Portugál csúcsrangadó, ahol a harmadik fél örülhetett

Author avatar
Portugáliában csütörtök kora este rendezték az O Clássico 174. felvonását, amelyen a szezon megmentése lebeghetett mindkét együttes szeme előtt. A hazai pályán lévő Benfica a dobogó alsó fokán már rég lemondhatott a bajnoki álomról, miközben a vendégségbe érkező FC Porto még az utolsó szalmaszálba igyekezett belekapaszkodni, de valójában már csak a szebben csillogó ezüstöt védhette a riválissal szemben.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A 31. fordulóban a saját mérkőzésén győzelmet arató listavezető, a Sporting CP előnye kilenc pont volt a címvédő FC Portóval szemben, így azzal számolhatott, hogy ha a fővárosi rivális SL Benfica otthon tartja a három pontot, akkor 2002 után ismét felér a csúcsra a zöld-fehér alakulat.

Egy klasszikusnak akkor is van tétje, mikor a tabella alapján már szinte nincs is. A presztízs és a két csapat közti rivalizálás még a jelenlegi szurkolók nélküli időszakban is a felfokozott légköre és a túlfűtött érzelmei miatt igazi vérre menő küzdelmet tud szülni.

 

Sérgio Conceicao hibrid védekezési stratégiája

A Juventus elleni Bajnokok Ligája-párharc során láthatta a világ, hogy a korábbi kiváló labdarúgó az edzői karrierjét is profi módon építi fel, melynek alapját az olaszok ellen egy kiváló védekezés adta. Az akkor inkább három belsővédővel játszó FC Porto ebből mutatott valamennyit ezúttal is, pedig ez elvi síkon négyvédős felállás akart lenni.

A labdával és anélküli szisztematikus váltás a modern labdarúgásban már nem újdonság, viszont kevesen tudják igazán magas szintre fejleszteni, mert speciális játékosok kellenek hozzá, akik kellően sokoldalúak és több poszton is tudnak átlag feletti teljesítményt nyújtani. Portoban ez az ember Zaidu Sanusi, aki a baloldali belsővédő szerepét tölti be, miközben eredetileg balhátvéd, de középen sincs elveszve. Az ő többfunkciós mivolta és a mellette játszó Pepe és Chancel Mbemba kiváló tolódása, valamint Manafá megbízható visszazárásai megalapozták, hogy képes legyen a csapat labda nélkül három belső védővel nagyobb nyomást helyezni a lisszaboniakra, miközben labda nélkül a védelem négyfős alakzattá alakulhatott át.  

Amikor sikerült felállniuk és visszazártan védekezni, akkor esélyt sem adtak a Benfica támadóinak, viszont a rendezetlen védelemben kijött néhány gyengesége a hátsó alakzatnak, amiket a minőségi ellenfelek ki tudnak használni.  

 


 

Pepe, a veterán karmester

Az idén már a 38. születésnapján is túllévő védő tudja, hogy hogy kell nyerni és igazi vezéregyéniség, amit már sokszor bebizonyított az évek során. Annak ellenére, hogy a korral lelassult az amúgy sem villámléptű bekk, egyben érett és sokkalta felelősségteljesebb játékossá is vált. A madridi korszakához képest egy teljesen más labdarúgó, aki fejben olyan magas szinten átlátja ezt a játékot, mint nagyon kevesen a portugál élvonalban. A csapatkapitányi karszalag nem lehetne jobb helyen, mint az ő karján, mert valóban ő a vezér.

Pepe hangját még a közvetítés során is lehetett hallani, a pontrúgásoknál fegyelmezte a feladatukat nem tökéletesen elvégzőket, irányította a társakat szöveggel és mutogatással is. A labdaszerzések után megyei szinteken is jól ismert módon zavarta előre a bennragadókat, űzte, hajtotta a többieket, s mikor a félidőben jöttek kifelé, akkor mindenki számára láthatóan volt egy-két jó szava, hogy lelkileg is adjon hozzá valamit az edző gondolataihoz.

Persze ez mellett a saját játékára is kevés panasz lehetett, mert ahogy a hibrid rendszer, úgy ő maga is kiválóan teljesített, mikor összeállt a négyes fal és a mid block védekezés. A kontráknál voltak gondjai, de az ő korában ezzel már számolni kell, de egy pillanatra sem látszott rajta az, hogy ne lenne képes akár meghalni is a pályán csapata sikeréért.

 

Jorge Jesus háromvédős rendszere

A veterán edző nagyon komoly reményeket keltve tért vissza a szezon előtt a Benficához, ám a várakozásokhoz képest komoly csalódás ez a szezon ez idáig, bár egy kupadöntő még vár rá, ahol megmenthet valamit. A portugál mester az utóbbi időben tért át a három belsővédővel való játékra, amiben komoly potenciált látott. A döntést a télen szerződtetett Lucas Veríssimo is megalapozta, aki Brazíliában többször is játszott a jobb oldalon belsővédőt és szélsővédőt is, így tökéletesen alkalmas volt erre a szerepkörre. A váltás legnagyobb nyertese egyértelműen ő volt, akinek ezzel kezdőhelye és egy olyan posztja lett, ahol kiemelkedő teljesítményre képes, s ezt ezúttal is bizonyította.

A gond viszont a másik oldalon jelentkezett ezen a találkozón, mert Jan Vertonghen és a sok futás igénylő magasra tolt védekezés bizony nem közeli barátok. A belga sosem a sebességéről volt híres, de így 34 évesen már látványosan kezd megkopni, amit Sérgio Conceicao kegyetlenül ki is akart aknázni, mert a Porto támadásai rendre a hazaiak bal oldalán futottak és az Álex Grimaldo mögött keletkezett üres területet támadták Moussa Marega vagy épp Otávio beindításaival.

A belgát versenyfutásban rendszeresen meg tudták verni, ami után jöhettek a beadások vagy épp a centerezések. A portói helyzetek többsége az innen érkező labdák után alakult ki, köztük a gól is így született, bár abban nem volt szerepe Vertonghennek, de Grimaldonak igen, akit nagyon könnyedén vertek meg a beadást megelőzően.

 

Éverton, fény az éjszakában

Az első játékrészben, valamint Jorge Jesus első változtatásáig a Benfica támadójátéka kis túlzással nem létezett. A lisszaboniakat reaktív foci jellemezte már a gólig is, azután meg végképp. A támadásépítések hamvába holtak a vendégek letámadásának köszönhetően, amit még csak intenzívnek sem lehetett titulálni, csak épp remekül vették ki a játékból a visszamozgó Julian Weiglt, akire támaszkodni próbált az egyáltalán nem pressz-rezisztens védelem.

A megoldást több esetben is Éverton jelentette, aki egészen a szárnyvédő vonaláig visszament, így passzopciót jelentett akár Otamendi, akár Vertonghen számára, valamint lehetősége nyílt Grimaldonak is megszabadulni az őt őrző védőtől.

Az olykor látványos megmozdulásokat is bemutató brazil szélső, Éverton kreativitása nagyon sokat segített, hogy legalább a semleges harmadik eljussanak a lisszaboni támadások a földön, mert ha ő nem segített, akkor általában előre ívelésekkel próbálkoztak a bekkek.

Támadóoldalon a sebessége és a cselezőkészsége volt kulcs, mert területbe lehetett indítani, képes volt megtartani a labdákat vagy épp egyéni villanással helyzetet teremteni. A gólján kívül is volt önmagának kialakított lehetősége, de a társak felé is kellően önzetlen volt, mert kulcspassza is akadt. A szezon végére egyértelműen felvette az európai tempót és nem lenne meglepetés, ha a következő idény során vagy végén már komoly érdeklődői is lennének.

 


 

Pazarló Sárkányok

Az FC Porto játéka láthatóan jobban felkészült volt az ellenfélből, ráadásul a vezetés tudatában a Benfica még inkább átadta a területet a vendégeknek. A padról hozzáadott érték is mellettük szólt, mert ahogy a fentebb elemzett taktika tökéletesen megalapozta, hogy rendszerint ki tudjanak alakítani helyzeteket, képesek legyenek bejutni a boxon belülre és lövésekkel kísérletezhessenek.

A 15 lövésig jutó Porto-játékosok mindössze kétszer találták el a kaput, a környékét viszont szétlőtték. Képtelenek voltak minőségi lehetőséget teremteni, aminek az lett a vége, hogy maradtak a távoli próbálkozások, valamint a boxon belül az esetek többségében annyira körülményesek voltak, hogy ötször is blokkolni tudtak a hazai védők.

 

A pontrúgás egy ellenfél lehetőség

Mindkét oldalon remekül felkészültek az ellenfélből, mert hiába a 18 szöglet és a beadásra alkalmas szabadrúgás, nem tudtak mit kezdeni ezekkel a csapatok. Az esetek döntő többségében a boxon belülre érkező labdát azonnal kivágták a védők, vagy jött egy szabálytalanság, ami befejezetté nyilvánította a történéseket. Ez mellé pedig a legrosszabbul az nézett ki mindkét fél részéről, hogy miután nagy létszámban megérkeztek a kapu közelébe a labdavesztés után látványosan tudott rohamozni az ellenfél. A Benfica akcióinak jó része portói pontrúgás után alakult ki, amikor a villámgyors támadóik versenyfutásra késztethették a vendégek hátul lévő embereit. Egy végül visszavont büntető és egy visszavont gól is összejött a lisszaboniaknak azután, hogy az ellenfél végezhetett el pontrúgást.

 


(X) Nézd az Unibet TV-n a portugál élvonal összes bajnoki mérkőzését és fogadj élőben!


Artur Soares Dias és a VAR

Egy ilyen érzelmileg látványosan túlfűtött mérkőzésen a játékvezetőre rendkívül nehéz feladat hárul, a szokásosnál is nagyobb a nyomás. Noha a tét másodlagos volt a bajnoki cím kapcsán, de a presztízs és az egymás iránt érzett ellenszenv nagyon sokszor látszódott a játékosokon, akik nem is kímélték a másikat. Mindezek ellenére a bíró remekül kézben tartotta a találkozót, nem állítható, hogy hiba nélkül fújt volna, mert egy-egy kérdéses esetet elengedett vagy épp megítélt, de összességében ezek felett szemet lehet hunyni. A a sárga lapokkal nem spórolt és a portugálok által a tavaszra bevett szokásnak megfelelően a büntetőgyanús eseteknél ő azonnal megadta mindkét esetben a tizenegyest, majd a technológiára támaszkodva jogosan vissza is vonta azokat.

Külön érdekesség volt, amit személy szerint a legnagyobb örömmel látnék más bajnokságokban is, hogy a lesgyanús szituációknál nem a vonalazás folyamatát mutatták meg, hanem a kész állapotot, valamint a két játékos gólszerzésre érvényes kapuhoz legközelebbi testrésze közt mekkora a különbség. Az első félidő ráadásában 19 centin, a második játékrész hosszabbításában pedig 30 centin múlott a Benfica előbb büntetője, utóbb gólja.

 


 

Az 1-1-re végződő rangadó gyakorlatilag azt jelenti, hogy nyolc pont a Sporting CP előnye az FC Portóval szemben és már csak három forduló van hátra. Kedden a Nacional otthonában bajnok lehet a zöld-fehér klub, miközben a másik fővári együttes továbbra is négypontos lemaradásban van a rivális mögött. Az SL Benfica számára csak a kupa marad, hogy ne legyen teljes csőd a komoly befektetések miatt nagy reményekkel megkezdett szezon.


Képek: Getty Images és InstatScout

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.