Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 12. 04.

Tíz éve a Magyar Kupát és a centenáriumát ünnepelte a Kecskeméti TE

Author avatar
A magyar futball 2010–2011-es szezonja sok szempontból izgalmas és egyedülálló volt. Az élvonalban először ért csúcsra a dr. Mezey György vezette Videoton, mögötte az idény meglepetéscsapata, a fennállása legjobb eredményét produkáló Paks lett a második, és abban az idényben mutatott először életjeleket az NB II-es száműzetése után a Ferencváros a bronzérmével. A Magyar Kupában viszont egy totális outsider, a Kecskemét diadalmaskodott, amely a legnagyobb futballdicsőséget hozta el, úgy az akkor 100 éves klub, mint a város életében. A következőkben annak a csapatnak a menetelését idézzük fel, kereken tíz év távlatából.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Bár a Kecskeméti Testedző Egyesületet 1911-ben alapították, a labdarúgók először a 2008–2009-es idényben szerepeltek a legmagasabb osztályban, miután a Ferencvárost is megelőzve megnyerték az NB II keleti csoportját. Az addig leginkább kosárlabdás városnak tartott megyeszékhelyről kiderült, hogy a foci is igencsak népszerű, az egyik leglátogatottabb vidéki helyszín volt a kecskeméti Széktói Stadion az élvonalban. A lila-fehérek első idényükben ötödik helyen végeztek az NB I-ben, majd tizedik helyen zártak, így érkeztünk el a klub centenáriumi évéhez, melyben szerettek volna valami emlékezeteset alkotni az alföldi városban.

A kispadon ekkor már 2009 áprilisa óta Urbányi István ült, aki meglehetősen erős keretet kapott, a klub olyan ismert és komoly játékosokat tudott megszerezni, mint Bori Gábort és Balogh Bélát az MTK-tól, Francis Litsingit és Foxi Kethevoamát Újpestről, Mohl Dávidot Debrecenből lízingelték egy évre, míg Montvai Tibort gyakorlatilag elcserélték a Pakssal a veterán Tököli Attilára.

Több akkori szakértői vélemény és elemzés a 16 csapatos Monicomp Liga első felébe várta az együttest, ám az finoman szólva is botladozva kezdte a szezont.

Az első három bajnokiját összesen 12 gólt kapva elbukta az Urbányi-csapat, és bár némi levegőhöz juttatta a Szolnok ellen aratott 4-2-es győzelem, a dolgok nem alakultak jól továbbra sem a hírös városban. Zalaegerszegen 2-1-re, Pápán 4-1-re, odahaza a Paks ellen egy 94. perces góllal 1-0-ra kapott ki az együttes, így szeptember közepén menesztették Urbányit a klub vezetői, akik kéthétnyi győzködés után rábeszélték a városban legendásnak számító, a klubot élvonalba vezető szabadkai Tomiszlav Szivicset, hogy üljön le ismét a kecskeméti padra. (Érdekesség, hogy az átmeneti időszakban az a Szabó István volt a megbízott edző, aki jelenleg teljes jogú vezetőedzőként irányítja az időközben másodosztályú csapatot.)

 

 

Urbányi Istvánnal nem indult jól a szezon, hamar menesztették (Fotó: Mediaworks)


 

Szivics tehát jött, látott, és első meccsén a Kecskemét 2-1-re nyert Kispesten Tököli duplájával. A csapat katasztrofális védekezését sikerült rendbe tennie, az őszt végül egymást követő négy bajnoki győzelemmel zárta a csapat, és eközben a Magyar Kupában is szépen vette az előtte tornyosuló akadályokat. A lila-fehérek szeptemberben még Urbányi vezetésével 2-1-re nyertek Békéscsabán, majd már októberben Sziviccsel 3-0-ra verték a Tiszakanyárt. A legjobb 16 között már kétmeccses párharcok döntöttek, és még 2010 novemberét írtuk, amikor a fáradt és tartalékos DVSC otthonában 3-0-ra nyerte az odavágót a KTE. A lebonyolítás anomáliája, hogy a visszavágóra februárban került sor.

A telet már a kilencedik helyen töltötték Tököliék, és a tavaszt is kis híján bravúrponttal indították, miután az Üllői úton csak egy 86. percben értékesített tizenegyessel nyert a Ferencváros.

A csapat láthatóan összeállt, a védekezése stabil lett, és a támadók is ki tudták hozni magukból a bennük rejlő kvalitást.

Az ország felkapta a fejét akkor, amikor a kupavisszavágón 3-1-re (összesítésben tehát 6-1-re), majd napokkal később a bajnokságban 3-0-ra verték ismételten a Debrecent. Valahogy így is kellett visszavágni a szezon elején elszenvedett 6-2-es nagyerdei zakóért.

Az öltözőben talán ekkor merült fel először a kupagyőzelem gondolata, hiszen már a legjobb nyolc között jártak és az ország egyik, ha nem a legerősebb gárdáját többször is legyőzték az idényben. A bajnokság kicsit rá is ment a kupaszereplésre, amely érezhetően egyre fontosabbá vált. A negyeddöntőben az osztálytárs, ám az NB I-ben a bennmaradásra koncentráló Siófokot is magabiztosan búcsúztatták a kecskemétiek (hazai 5-1 után idegenben 1-1), és ezzel elérhető közelségbe került a finálé.

Ahogy javult a csapat teljesítménye, úgy lettek egyre kelendőbbek a játékosok is, bár itt nem elsősorban az átigazolási piacra gondolunk. Tököli hét év kihagyás után visszatért a magyar válogatottba és három meccsen szerepelt is 2011 tavaszán, míg ugyanekkor Litsingi debütált a kongói válogatottban, Foxi pedig a Közép-Afrikai Köztársaság nemzeti csapatában szerepelt rendszeresen.

 

Foxinak sokszor volt oka ünnepelni a 2010–2011-es szezonban (Fotó: nso.hu)


 

A bajnokságban hullámzóan teljesített az együttes, győzelmek és vereségek váltogatták egymást, a csapat szinte bárkit le tudott győzni, de bárkitől ki is tudott kapni. A tavasz folyamán mindenesetre a kiesés veszélye már nem fenyegette az együttest, több látványos, emlékezetes mérkőzés is jutott erre az időszakra: a Kaposvár 4-1-es legyőzése, a későbbi bajnok Videoton elleni 2-2 idegenben, vagy a hazai Győri ETO elleni 3-3.

2010 áprilisában rendezték a Magyar Kupa elődöntőinek első felvonását. Az egyik ágon a Kecskemét a Zalaegerszeggel, a másikon a Videoton a Kaposvárral csapott össze a döntőbe jutásért. A Videotont nagyjából mindenki esélyesnek tartotta a somogyi együttes ellen, ám a Kecskemét–ZTE párharc nem volt ilyen egyértelmű. A Csank János vezette zalaiak egész idényben a bajnoki dobogóért harcoltak és végül negyedik helyen zárták az NB I küzdelmeit. Az elődöntőt a Kecskemét kezdte otthon, és a duplázó Foxi és Litsingi vezérletével egy félidő alatt kitaposta magának a fináléig vezető utat. A végeredmény 5-1 lett, hogy aztán a formalitássá silányuló visszavágón egy izgalommentes 0-0 is elegendő legyen az áhított cél eléréséhez. A másik párharcban eközben a Videoton topcsapathoz méltó módon kettős győzelemmel, az idegenbeli 1-0 után otthon 4-0-ra nyerve jutott a fináléba.

A döntőt 2011. május 17-én rendezték a Puskás Ferenc Stadionban, sajnos a sorozat nívójára jellemző, hogy alig ötezer néző lézengett a hatalmas arénában, de aki kilátogatott biztosan nem kérte vissza a belépője árát.

A kupadöntőre már bajnokcsapatként érkezett a Videoton (a KTE a 12. helyen zárt), ám abban a tudatban, hogy Mezey György utoljára ül a kispadon, mert nem fogadta el a klub három évre szóló szerződéshosszabbítási ajánlatát.

 

A 2011-es Magyar Kupa-döntő kezdőcsapatai


 

A Kecskemét minden előzetes várakozást felrúgva kezdte az összecsapást és a második percben az akkor már 35 éves Tököli addig cselezgetett, a jobb oldalon, míg középre tudott ívelni, ahol érkezett Foxi és közelről a kapuba fejelt. Még az első negyedórán belül jártunk, amikor újra kettejük összjátéka után ünnepelhetett a kecskeméti szurkolótábor: Tököli lerázta védőjét, középre passzolt, ahol jött a közép-afrikai játékos és kétgólosra növelte a lila-fehérek előnyét. A kezdeti sokkból nehezen tért magához a Vidi, ám Nikolics Nemanja így is gyorsan szépíthetett volna, ha 30 méterről át tudja emelni a kapuját messze elhagyó Ribánszki Lászlót. Nem tudta.

A félidőben 2-0-ra vezetett az esélytelenebb KTE, és bár mindenki tudta, hogy ez az egyik legveszélyesebb eredmény, a koncentráció mégis kihagyott és a második játékrész első helyzetéből szépített a Vidi, bár ehhez kellett az is, hogy Vladan Csukics balszerencsés módon pöckölje a labdát André Alves lábáról a saját kapujába. A Videoton ezek után visszajött a meccsbe, közelebb állt az egyenlítéshez, mint a Kecskemét a harmadik góljához, mégis a 80. percben Foxi ünnepelhetett, miután Christian Ebala centerezésénél is pontos volt. 3-1 után akár meg is nyugodhatott volna Szivics csapata, ám az aktív válogatott játékosokkal teletűzdelt Videoton ismét gyorsan válaszolt, egy védelmi szerencsétlenkedés után Nikolics bombázott az üresen hagyott kapuba.

Egyenlíteni azonban már nem tudott a székesfehérvári együttes, így 3-2-re nyert a Kecskemét és története során először (és utoljára) kupagyőztes lett. Nem kis ajándék volt ez a városnak és a szurkolóknak a 100. évfordulóra.

 

A Kecskeméti TE fennállása első és egyetlen trófeáját ünnepli a 2011-es Magyar Kupa-győzelemmel (fotó: magyarfutball.hu)


 

A főszereplők

Foxi Kethevoama: A közönségkedvenc közép-afrikai irányító mesterhármasával elvitathatatlan érdemeket szerzett a kupagyőzelemben. Összesen hat góllal zárta a sorozatot, amivel társgólkirály lett. A bajnokságban is ennyiszer volt eredményes, ami egy középpályástól nem rossz teljesítmény. Diósgyőrben kezdte Magyarországi pályafutását, majd Újpestről túl könnyen engedték el, Kecskeméten azonban húzóember lett. 2013 januárjában Kazahsztánba igazolt, ahol az Asztana legnagyobb sikereiből is kivette a részét és még a Bajnokok Ligája főtábláján is szerepelt csapatával. Napjainkban 35 évesen a török másodosztályban vezet le és az ott sereghajtó Balikesirspor játékosa.

Tököli Attila: A kétszeres gólkirály támadó, jócskán túl a harmincon érkezett az alföldi városba, és bár eleinte a csapattal együtt neki sem ment túl jól a játék, végül sikersztori lett belőle. A Videoton elleni kupadöntőn ő vezette ki csapatkapitányként az együttest a Puskás Ferenc Stadion gyepére, és két gólpasszt adott. A bajnokságban 13 góljával házi gólkirály lett, visszahívták a válogatottba és harmadszor is megnyerte a Magyar Kupát. Később Zalaegerszegen és Pakson is szerepelt még az élvonalban, ahol 2014 áprilisában egy DVTK elleni 4-0-ra megnyert idegenbeli mérkőzésen lépett pályára utoljára. 2019-ben 43 évesen korábbi kecskeméti csapattársa, Koncz Zsolt hívására Kiskunfélegyházára szerződött, ahol az MLSZ adatbázisa szerint 2020 szeptemberében még pályára lépett a Lajosmizse ellen 2-1-re elveszített megyei I. osztályú mérkőzésen. Edzőként megfordult a Paks második csapatánál és az NB II-es Békéscsabánál, itt Preisinger Sándor másodedzője volt.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Tomiszlav Szivics: Az ember, aki valószínűleg élete végéig ingyen eszik-iszik Kecskeméten. 2008-ban élvonalba vezette a csapatot, aztán egy rövid szakítás után visszatért és 2011-ben MK-győzelemig vezette azt. A kecskeméti futball históriáskönyvébe arannyal írták be a nevét. A szabadkai származású szakember a kupagyőzelem után megfordult kétszer is Pakson, Diósgyőrben, valamint Mezőkövesden, de a hasonló sikerek elkerülték, noha a Diósgyőrt is elvezette a Magyar Kupa döntőjéig 2014-ben, és ugyanabban az évben ligakupát is nyert a klubbal. Rövid ideig a szerb U21-es válogatottat is irányította, legutóbb pedig a szerb harmadik ligában szereplő FK Tisza Adorján csapatánál dolgozott 2020 nyarától.

Mladen Lambulics: A korábbi kiváló szerb-montenegrói belső védő nem azért van itt a listán, mert olyan sokat hozzátett volna a csapat szerepléséhez, sőt… A főként az MTK-ból ismerős futballista (2002-2009 között szerepelt a fővárosiaknál) 38 évesen, 2010 nyarán szerződött Kecskemétre, rendszeresen meg is kapta a lehetőséget az aktuális vezetőedzőktől, hogy aztán októberben, a Videoton elleni 4-2-re elveszített mérkőzés után bejelentse visszavonulását. Tény, hogy azon a találkozón lejátszották a pályáról az ellenfél gyors és jól cselező támadói, de döntésével valószínűleg alaposan bekavart a vezetőség és a szakmai stáb terveibe is, és ha egy kicsit kitartóbb, plusz egy trófeával zárhatta volna pályafutását. Jelenleg a montenegrói élvonalban szereplő FK Jezero vezetőedzője.

 

Mi történt utána Kecskeméten?

A KTE-nek rövid európai szereplés jutott, hiszen a 2011–2012-es Európa-liga második selejtezőkörébe bekapcsolódva két döntetlennel, a hazai 1-1 után idegenben 0-0-t játszva búcsúzott a kazah Aktobe ellen. A bajnokságban ötödik helyen zárt az együttes, majd a következő években sorrendben hetedik, tizedik és kilencedik helyen végzett. A 2015–2016-os szezonra nem kapott licencet, így nem tudott rajthoz állni a 12 csapatot felvonultató mezőnyben. A KTE gyakorlatilag megszűnt, a legmagasabban rangsorolt kecskeméti focicsapat a megyei I. osztályban szereplő KLC-KTE Sportiskola csapata volt, melynek üzemeltetését 2016-ban a frissen megalakult Kecskeméti LC Kft. vette át. A KLC 2018 nyarán megnyerte a megyei I. osztályt és NB III-as lett, idén pedig – immár ismét Kecskeméti TE – néven NB II-es, igaz ehhez az is kellett, hogy a feljutó Iváncsa ne tudja vállalni a másodosztályú indulást. A Merkantil Bank Ligában Szabó István tanítványai jelenleg ötödikek, mindössze négy pontra lemaradva a már feljutó helyen álló Diósgyőrtől.

 

Mi lesz a Szentlőrinc SE – Kecskeméti TE mérkőzés eredménye?

3,20 – A Szentlőrinc SE nyer

3,00 – Döntetlen

2,04 – A Kecskeméti TE nyer

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB 2 útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar másodosztály piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt kép: magyarfutball.hu

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.