Miért nem játszik Ansu Fati a Barcelonában?

A bissau-guineai származású, de már 20 éves korára hétszeres spanyol válogatott Ansu Fati a Barcelona történelmének legfiatalabb gólszerzője a spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, a legfiatalabb azon játékosok közül, akik egymás utáni két mérkőzésen is betaláltak és a legfiatalabb játékos, akit valaha a kezdőcsapatba neveztek.

null


Minden szenzációsan indult az afrikai tehetség számára, aki 10 évesen került a Barcelona híres akadémiájára, a La Masiára a Sevillától, majd 2019 augusztus 25-én 16 évesen és 289 naposan bemutatkozott bajnoki mérkőzésen a katalán sztárcsapatban, hat nappal később pedig gólt is szerzett.


Ebben a szezonban sokat játszott, 24 bajnoki meccsen 7 gólt és egy gólpasszt, 5 BL-találkozón pedig egy gólt regisztrált, ám a következő két idényben a sérülései miatt alig tudott a pályán lenni. Amikor egészséges volt, akkor rendre a csapat legjobbjai közé tartozott, és fontos gólokat szerzett. E miatt a jelenlegi szezontól mindenki azt várta, hogy ez lesz majd a berobbanás időszaka, és ha elkerülik őt a sérülések, akkor a friss igazolások ellenére folyamatosan a pályán lesz. Sérülései ugyan nincsenek, de igazán sok játékperce sem lett, 20 bajnoki meccsen mindössze 7-szer volt kezdő, és összesen 778 percet kapott (átlagban 38,9 perc), a BL-ben pedig 6/2/244 (40,67) ez az adatsor.


Mi a most 20 éves Ansu Fati legfőbb erőssége? Tükörszélső szerepkörben jobblábasként, egy az egyben remekül képes megverni a védőket, és a bal oldalról befelé húzódva remekül érzi a kaput. Az átlagnál sokkal jobb befejező, pályafutása során a 12,3-as xG mutatóra eddig már 18 gólt szerzett a LaLigában. Ez pedig extraklasszis minőség. Remekül vesz részt a letámadásokban labda nélkül és mindemellett még gyors is, bár nem ez a legkiemelkedőbb képessége. És, hogy mik a gyengeségei? Kifejezetten sérülékeny, a légi párharcokban teljesen esélytelen és a félterületben mozogva sem érzi magát igazán otthonosan.


De ha ennyi érv szól mellette, akkor mivel lehet a kevés játéklehetőséget magyarázni? Az indok egyszerű, ez a vezetőedző, Xavi személye, az ok pedig a remek csapat, ám ez utóbbi azért rendkívül összetett kérdés.


Amikor a Barcelona kezdőcsapatát nézzük a közvetítések előtt vagy különböző applikációk segítségével, akkor az igazságot látjuk, de nem a valóságot. Általában 4-3-3-ban tüntetik fel a csapatot, de ezt a pályán a legritkább esetben rajzolhatjuk fel. Labda nélkül ez a szisztéma sokszor 4-2-3-1 vagy 4-3-1-2. Pedri sokszor lép fel Robert Lewandowski mellé, hogy letámadja az ellenfél védőit, míg a jobb oldalon Ousmane Dembélé vagy Raphinha visszazár, és az egész csapat a labdához pozícionálja magát.


auto_alt


A labdás fázisokban a Barcelona a 3-2-5-ös formációban igyekszik támadásokat szőni. A Jules Koundé, Ronald Araújo, Andreas Christensen hármas hátul, középen Frenkie de Jong és Sergio Busquets, elöl pedig Dembélé (vagy Raphinha), Pedri, Lewandowski, Gavi és Alejandro Balde (vagy Jordi Alba). Mindenkinek nagyon fontos szerepe van, de ebből is látszik, hogy a bal oldali szélességet mindig a balhátvéd biztosítja, a bal oldali félterületet pedig a bal oldali 8-as játssza be.


Balde a támadásoknál Ansu Fati képzeletbeli helyét foglalja el, viszont labda nélkül visszazár a védelem bal oldalára. Erre a játékra teljesen alkalmatlan lenne Fati. 


A jelenleg Gavi által bejátszott posztra, a bal oldali félterületbe való mozgásra sem hősünk lenne a megfelelő választás, mivel a most ott játszó csapattársának a célja nem feltétlenül a kapura törés, hanem a kulcspasszok kiosztása és a társak kiszolgálása. Miközben rendszeresen vissza kell lépni, a labdákat fel kell vinni vagy felpasszolni a társaknak. Tehát Fati számára 9-es poszt maradna további lehetőségként, de ott – pechjére – a világ egyik legjobbja játszik, Robert Lewandowski, aki 14 találatával toronymagasan vezeti a liga góllövőlistáját az idei kiírásban, és egyben a házi gólpassz-lista első helyezettje is 5 assziszttal. Szóval semmi nem indokolja, hogy őt lecserélje Xavi.


De januárban még ez az esély is megadatott Fatinak, a lengyel ugyanis az eltiltása miatt nem lépett pályára az Atlético Madrid, a Getafe és a Girona ellen. Ekkor derült ki, hogy az ifjú támadó nagyságrenddel gyengébb teljesítményre képes, mint Lewandowski, a kapunak háttal teljesen súlytalan volt, a labdákat hasznosan megjátszani nem tudta, a visszamozgásaival pedig nem tudott területet nyitni a magasra mozgó 8-asoknak.


auto_alt


Azonban azt is fontosnak tartom leszögezni, hogy a távozásával kapcsolatos hírek a lehető legnagyobb kacsának tekinthetők, erről tanúskodik minden barcelonai vezető megnyilvánulása.


Ansu képviselője Barcelonában járt a napokban, de ő a m játékosunk, és nagy reményeket fűzünk hozzá. Nincs hírünk arról, hogy távozni akarna. Ő egy remek srác és nagyszerű játékos, akihez nagy reményeket fűzünk” – méltatta őt a klub elnöke, Joan Laporta, az ő sportügyi tanácsadója, Jordi Cruyff pedig így fogalmazott: „megértem Xavi haragját, amikor Fati esetleges távozásáról kérdezik, mert semmi értelme ennek az egésznek, Ansu egy kivételes tehetség, és bízunk benne.”


Ansu Fati nem eladó, ő a jelenünk és a jövőnk, a mi játékosunk!” – zárta le határozottan a pletykákat a vezetőedző, Xavi.


Gyakran elfelejtjük azt, hogy a futballban milyen gyorsan változnak a dolgok. Egy rosszabb széria, egy sérüléshullám, egy formahanyatlás vagy éppen csak az aktuális ellenfélhez való igazodás felülírhatja Xavi aktuális taktikáját, és ez ajtót nyithat Ansu Fatinak is a kezdőcsapatba.


Kiemelt kép: goal.com