Beindult az NFL-szezon – Brady távozott, véget ért a Patriots-dinasztia

Szerző: | 2020-03-23 | Címkék: NFL,

Öt nappal ezelőtt, március 18-án a szabadügynökpiac megnyitásával hivatalosan is elindult az NFL 2020-as idénye. Mire a szerződéseket konkrétan is meg lehetett kötni már rengeteg üzleten voltak túl a tengerentúli együttesek, és az azóta eltelt napokon is sok játékos váltott klubot. A teljesség igénye nélkül most ezekből szemezgetünk.

Brady

Tom Brady, a Tampa Bay Buccaneers újdonsült irányítója

 

A legnagyobb figyelemmel természetesen mindenki Tom Brady döntését követte. A hatszoros Super Bowl-győztes, legendás irányítóról már a szezon vége óta érkeztek sorban az egymásnak ellentmondó hírek. A nagydöntő napján éppenséggel egy reklámmal hívta fel magára a figyelmet, amelynek a fő üzenet az volt, hogy nem megy sehova. Aztán ahogy telt az idő, úgy gyarapodtak a kérdőjelek a 42 éves QB jövőjét illetően. Egyesek már azt is figyelték, hol néznek házat feleségével, Gisele Bündchennel, hol látták, hallották érdeklődni őket egy-egy leendő iskoláról a gyerekeik számára. Eszerint szóba került a Los Angeles Chargers, az Oakland Raiders, de még az Indianapolis Colts is. Tom Brady végül főcsoportot váltott és az NFC délben vitézkedő Tampa Bay Buccaneers mellett döntött. Náluk a szezon végeztével még olyan hírek keringtek, hogy meghosszabbíthatják négy évvel ezelőtti 1/1-es választottjuk, Jameis Winston szerződését. A csapat eddigi irányítója a tavalyi szezonban elért gyengécske 7-9-es mutató mellett azt a nem túl hízelgő statisztikát is magáénak tudhatja, amely szerint ő az NFL első játékosa, aki 30 touchdown passz mellett 30 interceptiont is dobott egy szezonon belül. Ebből ráadásul hét esetben azonnal pontokat szerzett az ellenfél, így tovább rontva a ránézésre sem túl jól mutató statisztikát. Így a floridai csapat vezetői végül a lecserélése mellett döntöttek, és megkínálták Tom Bradyt egy két éves, 50 milliós, teljes egészében garantált szerződéssel, évenkénti 4,5 millió ösztönzővel és garanciával, hogy sem elcserélni, sem tagelni, tehát plusz egy éves hosszabbításra „kényszeríteni” nem fogják. A csapat bár egyelőre nem tűnik túlontúl veretesnek, de az biztos, hogy Brady számára a célpontok minősége ugrásszerűen megnő a legutóbbi Patriotsos évekhez képest. A többire remélhetőleg szeptembertől kapunk választ, annyi azonban bizonyos, hogy a bukiknál bekerült a Super Bowl-esélyesek közé a legutóbbi három évben egyaránt negatív mérleggel záró floridai alakulat.

DeAndre Hopkins és David Johnson

DeAndre Hopkins és David Johnson

A szabadügynökök jövés-menésének „árnyékában” természetesen a csereügyletek is beindultak. A legnagyobb felzúdulást ebben természetesen a liga egyik legjobb elkapójának, DeAndre Hopkinsnak a költözése okozta. A fantasztikus kezű játékost az Arizona Cardinalshoz cserélték egy negyedik körös draftcetlivel együtt. Ellenértékként a tavaly már az alsóházi csapatban is padra szorult, sokak szerint túlfizetett futó, David Johnson, valamint egy második és egy negyedik körös választási jog került Bill O’Brien együtteséhez. A liga egyik legrosszabbjának tartott és egyben legtöbb hatalommal rendelkező csapatvezetője és edzője Hopkins elmondása szerint állását féltve tartott egyik legértékesebb játékosának öltözőbeli befolyásától. Ezzel kapcsolatosan össze is ültek a felek egy beszélgetésre, amely kapásból nem esett jól a zseniális játékosnak, mivel legutóbb ilyenre az azóta a börtönben öngyilkosságot elkövető Aaron Hernandezzel kerített sort O’Brien. A végleg elmérgesedett kapcsolat a felek között végül szakításhoz vezetett. Kérdés, az ellenértéket illetően járhatott-e volna jobban a Houston Texans? Érdekesség, hogy a liga hivatalos számítógépes játéka, a Madden NFL élből elutasított volna egy ilyen jellegű cserét. Hopkins helyettesítését, már amennyire ez lehetséges, az eddig a Dallas Cowboysnál játszó Randall Cobbal szeretné megoldani a következő szezonban a Texans.

Brees

Drew Brees még két évig “szent” marad

Ahogy az évad vége óta várható volt még két évig biztosan a ligában láthatjuk az NFL történetének számos passzolási rekordját tartó irányítóját, Drew Breest. A touchdown passzokat illetően Tom Bradyvel versenyző – előbbi 547-el áll a lista élén, a 20 év után csapatot váltó Brady 541-el követi – klasszis továbbra is a New Orleans Saints mezét viseli majd. A legtöbb passzolt yardot és legtöbb sikeres átadást is magáénak tudó irányítónak szintén 50 millió dollár üti a markát ezért cserébe. Ráadásul szerződése mellé kapott egy remek célpontot is 2020-ra: Emmanuel Sanders a 49ers mezét cseréli fel a Saints fekete-arany szerelésére. A New Orleans-iak elvesztették viszont Brees megbízható cseréjét, Teddy Bridgewatert, aki mostantól a Carolina Panthersben kérdőjelezi meg Cam Newton párducos jövőjét.

Továbbra is az irányítóknál maradva a Chicago Bears is új utakon indul el ezen a poszton. A tavaly előtt kiváló teljesítménnyel Super Bowl-győzelmet ünneplő, de tavaly a Jaguarssal befürdő Nick Folessal versenyeztetik meg az eddig csalódásnak tűnő Mitch Trubiskyt.

 

 

 

 

 

 

 

Philip Rivers 16 év után búcsút int a Chargersnek                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          A Tom Bradyt vesztett AFC bővült azért egy remek, veterán irányítóval. A 2004 óta tartó NFL-karrierjét a Chargersnél (előbb San Diegóban, majd Los Angelesben is) töltő Philip Rivers költözött a tavaly Andrew Luck hirtelen visszavonulásával nehéz helyzetbe került Indianapolis Coltshoz. Nem aprózta el az első napokat a szebb időket is megélő Colts, hiszen Rivers védelmére meghosszabbította a kiváló tackle, Anthony Castonzo szerződését is, valamint leigazolta a védősorba az egykori első körös választottat, a tavaly kiváló idényt futott DeForest Bucknert a San Francisco 49ers-től.

Könnyen lehet, hogy hosszú évek után újra nyílt lesz a csata az AFC északi csoportjának trónjáért, mert egyelőre még kérdéses, ki lesz a Patriots jövendőbeli irányítója, mert nem gondolnánk, hogy az azóta újra a bostoniak ajánlatát választó 34 éves Brian Hoyer az elsődleges megoldás. Ráadásul a csapatot tavaly a rájátszásba repítő bivalyerős védelem is komoly vérveszteségeket szenvedett: Duron Harmon és Jamie Collins a Detroit Lionsban, Kyle Van Noy pedig a kis túlzással mini Patriotsként aposztrofálható Miami Dolphinsban szerepel 2020-tól. Akárcsak a szabadügynökpiac egyik legjobb cornerbackje, az eddig Dallasban tevékenykedő Byron Jones is. A szintén csoportellenfél Buffalo Bills pedig a Minnesota Vikingstől szerződtetett elkapó, Stefon Diggs leigazolásával próbálja becélozni a biztos rájátszást érő első helyet.

Todd Gurleyt kivágták a Ramsből, Georgiába repült a Falconshoz

Egyelőre szinte csak nagynevű távozókkal „büszkélkedhet” a két évvel ezelőtti Super Bowl-résztvevő, Los Angeles Rams is. Bár Clay Matthews, linebackert és Todd Gurleyt, a hanyatló teljesítménye ellenére 10,5 milliós szerződésű futót maguk engedték el – utóbbira a Falcons le is csapott –, Cory Littletont a Las Vegas Raiders csábította el.

Végezetül pedig, de a teljesség igénye nélkül a Baltimore Ravens is a védőfalát erősíti egyelőre, és ők is a Rams kárára teszik mindezt: szerződteték az eddig Los Angeles-i Michael Brockerst. Mellett Matthew Judonra franchise taget tettek, tehát egy évre még mindenképp a csapatnál tartják, kettejük mellé pedig még megszerezték Calais Campbellt is a Jacksonville Jaguarstól.

 

Az amerikai futball tehát a koronavírus árnyékában is pörög, igaz nem a pályákon, csak e-maileken és telefonon keresztül. Mi pedig a magunk részéről a továbbiakban is nyomon követjük az NFL eseményeit.

Tetszett? Oszd meg:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat