„Nem tanultam meg, hogyan kell kezelni a sikert” – 30 for 30: Hit It Hard

A golf hazánkban nem tartozik a népszerű sportágak közé. Bár a televíziós csatornák közvetítéseinek köszönhetően ma már a fontosabb tornákat figyelemmel követhetjük, a PGA Tour nem vert igazán gyökeret itthon. Ennek egyik oka biztosan az, hogy a golf világa nagyon sajátos, számunkra kevéssé hozzáférhető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sportot űzők életében ne jelennének meg ugyanazok a problémák, mint minden más területen. Ezt mutatja be a 30 for 30 72. része, amely John Daly történetét tárgyalja.

null

A Hit It Hard című epizódot elemezve rögtön eszünkbe juthat a Tim Richmondról szóló 30 for 30-film, hiszen mindkettőben az okozza a fő konfliktust, hogy egy olyan versenyző ér el nagy sikereket az adott sportágban, aki más társadalmi rétegből származik, mint a legtöbb versenyző. Az előjelek azonban ezúttal ellentétesek: míg Richmond sokkal módosabb volt, mint az akkoriban sikeres autóversenyzők, John Daly – ha fogalmazhatunk így – alulról érkezett az elitista golfvilágba.


De ha mindenáron asszociációkat keresünk, a múlt héten elemzett epizódról sem szabad megfeledkeznünk. A Hit It Hard is azt tárgyalja elsőrendűen, hogy hogyan lehet magunk mögött hagyni a rossz családi mintákat. A két rendező, David Fine és Gabe Spitzer azonban nem a legegyszerűbb módon közelített a kérdéshez. Az epizód során sokáig nem értjük, Daly miért viselkedik így; látjuk, hogy van benne sértettség, de ezt sokkal inkább a sporttal kapcsolatos nehézségeinek tudjuk be. Ám mintha a rendezők ezzel a szerkezettel is azt üzennék, hogy a helyzet sokszor bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik.
Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!
Daly a rész felénél kezdi elmesélni az apja történetét. Egy sok nehézséggel küzdő munkás képe jelenik meg előttünk, aki – mint oly sokan az ő generációjából – nehéz helyzetekben az alkoholhoz nyúlt. Az idősebb Daly viselkedése idővel a családja életére is kihatott, hiszen egyre erőszakosabbá vált, sőt a fizikai erőszak mellett fegyverek is előkerültek a családban, nem véletlenül fogalmaz úgy a sportoló, hogy ő bizony megjárta a poklot.


Ez persze kialakított benne egy erőteljes védelmi mechanizmust, amire szüksége is volt a sportpályafutása után. Mert ahogy említettük, a film alanya nagyon kilógott a golfközegből. A technikáját sokan szabálytalannak tartották, a viselkedése nagyon elütött az akkor megszokottól. Talán nem meglepő, hogy nem fogadták be őt könnyen, ám az eredményei önmagukért beszéltek: profi karrierje során 19 nagy tornát nyert meg, ami rendkívül szép szám, főleg annak tudatában, hogy a szakértők mindig kiemelik vele kapcsolatban, hogy bár tudott nagyon jól játszani, sokszor alulmúlta magát.

Mindezekből következett, hogy a film alanya a szurkolók körében mindig nagyon népszerű volt. Ahogy Zlatan Ibrahimovic kapcsán ezt már bővebben kitárgyaltuk, a sportkedvelők rajonganak az olyan egyéniségekért, akik valamilyen módon kilógnak a sportági átlagból. Ráadásul Daly arra egész pályafutása során figyelt, hogy közvetlen kapcsolatot ápoljon a drukkerekkel; elmondása szerint ő ezt végig így érezte természetesnek.


Ám nála is annak a klasszikus példáját láthatjuk, hogy milyen az, ha túl hamar jön a siker. És itt kell visszatérnünk az előző témára, ugyanis a golfozó nagyon átélhető módon fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy nem volt mintája a hirtelen jött népszerűség feldolgozásához.„Nem tanultam meg, hogyan kell kezelni a sikert”


– összegez Daly, de talán még pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy időközben, a sikerei kellős közepén kellett – a saját rossz példáján keresztül – megtanulnia együttélni a népszerűséggel.


Ugyanakkor David Fine és Gabe Spitzer okosan hívja fel a figyelmet a téma ellentmondásaira is.„Idővel azért ítélték el, amiért korábban ünnepelték”


– hangzik el a filmben, és valóban ezt látjuk.


Míg korábban a szurkolók azért kedvelték őt, mert más volt, később épp ez lett a gond. A magánéleti problémai és az alkoholfüggősége gyakran szolgáltatott témát a bulvárlapoknak, a balhék pedig kihatottak a teljesítményére is.


John Daly nem tökéletes ember, de nem is állítja ez magáról. Az ő képében ismét egy olyan sportolóval ismerkedhetünk meg, aki küzd a hozott minták ellen, és nem biztos, hogy épp nyerésre áll. De szurkolni feltétlenül lehet neki.Kiemelt kép: ESPN