Neymar végleg a fényűzést választotta a nívós címek helyett – vélemény

Az annak idején hatalmas tehetségnek kikiáltott Neymar eddig is adós maradt az előzetesen jósolt sikerekkel, a legutóbbi klubváltása után pedig vajmi kevés esély lehet már mindezek megvalósítására. Az egykori brazil csodagyerek bár vitathatatlanul zseniális képességű labdarúgó, hosszabb távon az FC Barcelonában és a Paris Saint-Germainben sem tudta beváltani a hozzáfűzött reményeket, talán fejben nem volt elég erős hozzá. Miután csapata meg akart válni tőle, 31 évesen elfogadta a szaúdi Al-Hilal ajánlatát. Minden idők legnagyobb eltékozolt tehetsége ő vagy így is nagyszerű pályafutást fut(ott) be?

null


A nyáron kinevezett Luis Enrique érkezésével a Paris Saint-Germainnél több korábbi meghatározó játékos útját kiadták. A párizsi klubnál nyilvánvalóvá tették azt is, hogy az egykor világrekordot jelentő átigazolási díjért szerződtetett Neymarral sem számolnak a továbbiakban. A klub számára a szaúdi Al-Hilal őrült összeget, a játékosnak pedig felfoghatatlan feltételeket garantált, így hamar végbement a sokakat megosztó üzlet.


A meg nem értett tehetség

Neymar annak idején nevelőcsapata, a patinás Santos színeiben már egészen fiatalon káprázatos technikai adottságaival hívta fel magára a figyelmet. Rögtön egy igazi istenadta tehetség benyomását keltette, aki a labdarúgásra született. Minden mozdulatában benne volt, hogy mennyire szereti a játékot, a cselei, gesztusai pedig könnyed természetességről árulkodtak. Még a „szambások” közt is kiemelkedett azzal, hogy mintha egyszerűen csak táncolt volna a pályán, megoldásaival szórakoztatott mindenkit. Szélesebb körben először bizonyára a 2011-es klubvilágbajnokságon figyeltek fel rá, amikor bár a bivalyerős FC Barcelona 4–0-ra legyőzte a csapatát, Neymar többször meg tudta bolondítani a katalánok védelmét.
2013 nyarán az FC Barcelona 21 évesen igazolta át őt, és rövid időn belül félelmetes dél-amerikai támadótriót alkotott Lionel Messivel és Luis Suárezzel. (A hármast máig MSN néven emlegetik hármójuk vezetékneveinek kezdőbetűiből kiindulva.) Neymar természetesen a Barcánál is megcsillogtatta a kimagasló képességeit, azonban az ott töltött négy év alatt igazán soha nem tudott beilleszkedni a csapatba. A megmozdulásaival természetesen Európában is széleskörű elismerésre tett szert és a gránátvörös-kéknél emelkedett világklasszis magasságokba.


Az igazi sztáralkat képtelen volt teljes mértékben beállni a sorba, és amíg a Santosban ő volt a csapat alfája és omegája, a Barcánál „csak” egy klasszis játékos volt a több kiváló labdarúgó közt, amivel valószínűleg sosem tudott maradéktalanul megbarátkozni.


Nem egyszer érezhettük úgy, hogy a saját érdekeit, a látványos cseleket előrébb helyezi csapata érdekeinél, és a kézenfekvőbb megoldások helyett inkább egy-egy látványos cselt vagy lövést választ. Mindezt egy európai élcsapatnál nem tolerálhatták. Neymar alkalmazkodhatott volna jobban a körülményekhez, azonban képtelen volt lejjebb adni a bohém stílusából és az egójából. Olyan közegben sem tudott valódi csapatjátékos lenni, ahol Carles Puyol, Xavi vagy Andrés Iniesta kovácsolta az egységet.


Talán túl fiatalon került a Barcához, és ha később jutott volna ide, akár mondjuk a második európai csapata lett volna a katalán, akkor már jobban benőtt volna a feje lágya?


autoKép leírás(Forrás: Sky Sports)Párizsban is elmaradtak a nagy sikerek

Hosszas huzavona végén 2017 nyarán Neymar a Paris Saint-Germainhez került – azóta is világrekordot jelentő – 222 millió eurós átigazolási díj ellenében. A brazil klasszis a PSG-ben abból a szempontból jobban megtalálta a helyét, hogy ismét ő lehetett csapatában a „főkolompos”. Voltak nagyszerű időszakai, különösen az első egy-másfél szezonban vagy éppen a 2019-2020-as Bajnokok Ligája-menetelés során alkotott maradandót, mégsem tekinthető sikertörténetnek a párizsi szerepvállalása. Amíg a Barcával 2015-ben ez összejött, addig a francia fővárosi csapattal minden igyekezete ellenére sem volt képes megnyerni a Bajnokok Ligáját. A legközelebb 2020-ban állt hozzá, amikor a Bayern München ellen veszítették el a döntőt.


A PSG-nél ráadásul egyre többet bajlódott sérülésekkel. Idényeként rendszerint legfeljebb 30 tétmérkőzést és körülbelül 20 bajnokit tudott vállalni a fizikai állapota miatt. A rossznyelvek szerint Neymar mindig februárra „időzítette” a sérüléseit, amikor a családjából többen és ő maga is a születésnapját ünnepli. A sérülései ellenére ekkoriban Brazíliában rendszerint hatalmas családi összejöveteleket tartottak.


Egy ideig Edinson Cavanival, majd Kylian Mbappéval, később a jó barátjának vallott Messivel is újra együtt játszhatott. Ennek ellenére a remélt nemzetközi sikerek nem jöttek, és a sztárcsapat legfeljebb Franciaországban tudott egyeduralkodó lenni. Idén nyáron azonban a csapatnál a tervezett változások közt Neymarnak is kiadták az útját, aki a Transfermarkt adatai szerint 90 millió eurós átigazolási díj ellenében igazolt Szaúd-Arábiába.


autoKép leírás(Forrás: PSG Talk)Szaúd-Arábiában találhatja meg a boldogságát

A szaúdi Al-Hilal 2+1 évre szóló szerződést kötött Neymarral. Új csapata az évi 100 millió eurós alapfizetés mellett számtalan egyéb juttatást garantál a brazil csillag számára, pedig már eddig is a világ legjobban kereső sportolói közé tartozott.


Ezzel a döntéssel úgy tűnik, hogy Neymar végképp lemondott a jelentősebb címekről, hiszen nehéz lenne elképzelni, hogy ezek után valaha például Aranylabdát vagy európai Bajnokok Ligáját fog nyerni.


Bizonyára afelől is joggal merülhetnek fel kétségek, hogy a világ élvonalánál gyengébb bajnokságból miként fogja tudni segíteni érdemben a brazil válogatottat – még akkor is, ha folyamatosan újabb sztárok szerződnek a Közel-Keletre, és várhatóan tovább fog emelkedni a helyi bajnokság színvonala.


Neymar a szakmai érvekre fittyent hányva alighanem a saját boldogságát helyezte előtérbe, amikor rábólintott a szaúdiak ajánlatára. Olyan környezetbe kerül, ahol mindent megadnak neki. Amellett, hogy a pályán az európainál nagyobb szabadságot kaphat, boldogan élheti a mindennapjait. A szerződése értelmében bárhová magánrepülővel utazhat, bármikor bulit rendezhet a barátai számára, és a helyi hatóságok azt is engedélyezték, hogy együtt éljen barátnőjével, annak ellenére, hogy nem házasok (ami alapvetően tiltott lenne ebben az országban).


autoKép leírás(Forrás: hindustantimes.com)Valószínűleg a zabolázhatatlan brazil klasszis így érzi a legjobban magát. Emiatt nyilvánvalóan felesleges bárkinek haragudnia rá, mégis joggal lehetnek olyan érzéseink vele kapcsolatban, hogy képtelen volt olyan pályát befutni, amelyet a tehetsége alapján a szakemberek előre jeleztek a számára.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője. További érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/


Kiemelt fotó: cnews.fr