Nyolc hónapos terhesen versenyzett az amerikai futónő

Alysia Montano a sportpályafutása során ugyan elért néhány figyelemre méltó eredményt, de leginkább egy, a közvéleményt igencsak megosztó tettének köszönhetően maradt meg a rajongók emlékezetében.


A korábban három világbajnokságon bronzérmet és egy olimpiai negyedik helyet szerzett Montano 2014-ben úgy döntött, 34 hetes terhesen indul az amerikai bajnokság 800 méteres versenyének egyik előfutamán. A sportolónő közösségi oldalán azzal indokolta részvételét, hogy bizonyítani kívánta: egy nő terhesen is lehet fitt, és folytathatja a sportkarrierjét. Ahogy az várható volt, Montano eredménye az 1:57.34-es egyéni csúcsától fényévekre elmaradt – 2 perc 32 másodperc alatt teljesítette a távot –, utolsó helyen végzett a futamban, a szurkolók azonban hatalmas ovációban részesítették.Az orvosa is bátorította

A többszörös országos bajnok atlétanő elégedett volt a teljesítményével. „Az volt a célom, hogy ne körözzenek le” – nyilatkozta a versenyt követően. A középtávfutónak sikerült teljesítenie a célját: a mezőny „csak” 200 métert vert rá, így szó sem volt lekörözésről. Montano elmondta, a terhessége alatt is folyamatosan edzésben volt, meg sem fordult a fejében, hogy abbahagyja a rendszeres testmozgást.


„Úgy gondoltam, hogy az edzés a terhesség alatt az anyának és a babának is sokkal jobb, mintha nem sportolnék. Ugyanazt tettem, mint korábban, csak éppen terhes voltam. Egyáltalán nem hittem azt, hogy ez nem lenne normális dolog”


– mondta a futónő. Montano egyébként korábban is szerette felhívni magára a figyelmet: szinte minden versenyen virággal a hajában futott. Az említett, nyolc hónapos terhesen teljesített futamot illetően pedig hangsúlyozta, mielőtt meghozta volna a döntését, az orvosával is konzultált, aki nem látott semmi kivetnivalót a részvételben.


„A szakember biztatása előtt aggódtam amiatt, hogy az emberek mit gondolnak arról, hogy terhesen futok, de miután beszéltem vele, megszűntek ezek a félelmeim”


fogalmazott az amerikai atléta.


Korábbi sikereit már nem tudta megismételni

Montano az emlékezetes versenyt követően nem sokkal, 2014. augusztus 15-én megszülte lányát, akinek férjével a Linnea Dori nevet adták. A futónő gyermeke világra jöttét követően vissza szeretett volna térni a sportág nemzetközi élvonalába, a 2015-ben rendezett pekingi atlétikai világbajnokságra ki is jutott, de versenyszámában, a 800 méteres síkfutásban nem került be a döntőbe.


auto_altKép leírásAlysia Montano és kislánya (Getty Images)Kiemelt fotó: AP