Peléék idejét idézi a Bundesligában használt új labda

A DERBYSTAR öt éve szállítja a német labdarúgó-bajnokság meccslabdáit, de eddig a sokszínűség pártján állt. Az idei szezonban, a Bundesliga 60. születésnapját ünnepelve a tervezők visszautaztak az időben, és hagyományos, fekete-fehér labdát dobtak piacra.

A DERBYSTAR még júniusban mutatta be új labdáját, amellyel augusztusban elindult a játék a Bundesliga 2 és a Bundesliga 2023–2024-es idényében. A holland–német határ németországi oldalán, Gochban működő gyártócég az első két fordulóban a Classic Official Match Ballt vetette be, a harmadik fordulóban megérkezett a Brillant APS. A DERBYSTAR a 2018–2019-as szezontól hivatalos partnere a Bundesligának, 2026-ig biztosan a cég szállítja a labdákat mindkét német profi ligában.

A meccslabdák mikroszálas poliuretánból készülnek, magyarul műbőrből, persze a strapabíróbb típusból. A Classic nevéhez hűen, a Bundesliga megalapításának 60. évfordulója alkalmából visszatért a kezdetekhez, a konzervatív kinézetű matt fehér-fekete panelekhez. Tényleg mutatós. Míg az APS-ek közül árulnak világosbarna és rózsaszínes-kék paneles lasztikat is, illetve a téli mérkőzésekre készülve a narancssárga (High Visible) kiadást is piacra dobták. A DERBYSTAR a honlapján azt írja, a legjobb repülési tulajdonsággal próbálták felvértezni a terméküket. Erről majd a játékosokat, de leginkább a kapusokat érdemes megkérdezni a szezon végén.


A labdák ára a hivatalos boltban aktuális napi árfolyamon átszámítva 62 000 forint.


A gyártó a 2018–2019-es Bundesliga-bemutatkozáskor fekete-fehér labdával jött ki, de nem egy-egy panelt színeztek be, így a labda megjelenése inkább volt modern, mint hagyománytisztelő. A korábbi években a DERBYSTAR ragaszkodott az élénk színvilághoz: a 2020–2021-es szezonban a türkizzöld-rózsaszín-fekete árnyalatok mellett döntött, míg a tavalyi szezonban a citromsárga-narancssárga-kék kombinációt választotta. A gyártó a zölddel a megbízhatóságot kívánta megjelenteni, a kékkel pedig a labda lelkét. A hatszögeket összekötő színes elemek a játékosok és a szurkolók közti kölcsönhatást szimbolizálták.auto_altKép leírásForrás: Bundesliga.comAz idei év az első alkalom a vállalat történetében, amikor az 1970-es világbajnokságot idéző fekete-fehér lasztikkal látta el a Bundesligát, végre ezeket láthatjuk majd a német meccseken.Német megbízhatóság, dán minőség


A DERBYSTAR a dán SELECT Sports vállalat része, a cég látja el labdákkal a többi között a holland, a dán, a cseh, a belga és a portugál bajnokságot is, továbbá az osztrák, a chilei és a portugál válogatottat. A DERBYSTAR eredetileg bőrgyárként működött, 1968-ban jött létre jelenlegi formájában, azóta gyárt különböző sportágakhoz labdát, de kapuskesztyűt, sípcsontvédőt, pumpát, mezt, egyéb sportfelszerelést is készít.


A gochi gyárban dolgozó munkások a megalakulás óta kézzel varrják a labdákat, a márka egyre népszerűbbé vált. Az 1970-es évektől számos német klub, a Werder Bremen, a Borussia Dortmund és a Borussia Mönchengladbach is tőlük kezdett el rendelni, és az 1979–1980-as idényben a Bundesligában is bemutatkoztak a bőrlabdái. Idővel a DERBYSTAR is elkezdett szintetikus labdákat készíteni, ő volt az első a labdagyártók sorában. A termelés az 1970-es években Magyarországra települt, majd Pakisztánba.


A cég előtt ki más, mint az Adidas gyártotta a labdákat a Bundesligának. Az 1970-es világbajnokságon bemutatkozott, és csakhamar elterjedt a 12 fekete és 20 fehér hatszögből összevarrt legendás Telstar, amelyet a fekete-fehér televízión is tökéletesen ki tudtak venni a nézők. Egészen 2011-ig a német klubok önállóan dönthettek arról, milyen típusú labdával játsszák a hazai mérkőzéseiket. Ekkor viszont a Német Labdarúgó-szövetség (DFL) megállapodást kötött az Adidasszal, hogy minden mérkőzést a TORFABRIK névre hallgató labdával játszanak majd a csapatok.

A TORFABRIK gömbölyű és hosszúkás vizuális elemekkel tűnt fel, mérkőzésenként 2,9 gólt rúgtak vele a csapatok a 2011–2012-es szezonban. Formáját a 2010-es világbajnokságon használt Jabulani ihlette, míg a 2014-es ráncfelvarrás mintájául a brazíliai tornán látott Brazuca szolgált. A tavalyi idényben a DERBYSTAR labdáival 971-szer (meccsenként 3,7-szer) találtak be a csapatok a Bundesligában.


Az élbajnokságok közül a spanyol LaLigának a Puma, az angol Premier League-nek a Nike, a francia Ligue 1-nek pedig a Kipsta szállítja a labdákat.


Kiemelt kép: bundesliga.com