Egy selejtező-meccs alatt eladta magát Milánóba – Jens Petter Hauge portré

Azok után, hogy múlt csütörtökön a Milan kiejtette a Bodø/Glimt együttesét az EL-selejtezőjében, az olaszok vezetősége azonnal „rá is startolt” az ellenfél egyik legjobbjára, aki gólt lőtt és gólpasszt adott ellenük.


Az AC Milan összes mérkőzésre fogadhattok az Unibet oldalán.Jens Petter Hauge
Bodø város szülöttje, itt kezdett el focizni, a „nagy sárga fogkefe gyermeke”, ha szabad így fogalmazni a klub szimbolikus szurkolói jellegzetességével poénkodva. Ezer szállal kötődik a klubhoz, amelynek az idei szezonja olyan szinten emelkedik ki az európai térképről, mint az előző idényben a Liverpoolé.

Az Eliteserien nem sokkal van túl a féltávon, a „sárga-fekete” egység pedig rendületlenül menetel a klub első bajnoki címe felé. Ennek a nem mindennapi sorozatnak, ami 19 mérkőzés után 17 győzelemből és 2 döntetlenből áll, egyik főszereplője a mindössze 20 esztendős norvég szélső.


 

KORAI ÉVEK

Hauge egyetlen kölcsönszezont leszámítva – amikor az Aalesunds együttesét erősítette 2018 második felében -, mindvégig a csapat tagja volt, sőt ő a klub egyik legfiatalabb debütánsa is – egész pontosan az 5. a listán -, hiszen 16 évesen és 6 hónaposan mutatkozott be, anno 2016. áprilisában. Az a bizonyos első meccs nem is sikerülhetett volna jobban számára, ugyanis 26 játékpercet kapott az alacsonyabb osztályú Fløya elleni kupatalálkozón, ahol három góllal hálálta meg a bizalmat.
A bajnokságban innentől állandó csere volt, aki rendszeresen megkapta a lehetőséget a mérkőzések végén, hol több, hol kevesebb percet. Végül egy góllal zárta az idényt, de egy 17. életévébe belépő fiatal tehetségtől nem is lehet csodát várni.

Második idényében már elkezdte megvillantani oroszlánkörmeit, és a norvég sajtó is egyre többet cikkezett róla, hiszen ő volt az a tini, aki 13 gólpasszal fejezte be a szezont, miközben a Bodø/Glimt utcahosszal nyerte meg a másodosztályt, hogy egy év kihagyással visszatérjenek a legjobbak közé.

Még mindig csak 2018-at írtunk, mikor a szezonelőzetesekben már az egyik legnagyobb ifjú reménységként beszélnek Hauge kapcsán, aki könnyen léphet arra az útra hosszútávon, mint Martin Ødegaard, vagy épp Erling Haaland, akikre a jövő nagy nemzeti csapata is épülhet majd.
A nagy nyomás, egy kisebb sérülés, és egy klubon belüli balhé is közrejátszott abban, hogy Hauge karrieríve ekkor valamelyest megtört. Patrick Berg sikertelen szerződéshosszabbítása után – akivel közös ügynökük van -, nyíltan kritizálta a klub játékospolitikáját, illetve a tehetségkutató részlegét. Mindez következtében az OBOS-Ligában játszó Aalesunds csapatához került kölcsönbe a szezon második felére, egyfajta büntetésképpen, ami egyben tanítási céllal is történt – Knutsen edző szerint.Erről ő maga, a játékos is nyilatkozott idén nyáron, a Nettavisen c. norvég lapnak:
„Nem engedtek annyit játszani Aalesundsban sem, amennyit szerettem volna, de az ottani vezetőség akkor azt mondta, hogy tanulnom kell, és végül ez jót tett nekem. Menekültem a Bodø csapatától, szükségem volt új emberek megismerésére, új nézőpontokra. Azt mondanám, hogy sikeres időszak volt, még ha a játék nem is ment annyira jól. Megértettem mi kell ahhoz, hogy profibbá váljak, megtanultam, hogy keményebbnek kell lenni, ha magasra akarok jutni.” 

ÚJRA A HELYES ÚTON

Miután visszatért szülővárosába és kibékült a klubon belül mindenkivel, akivel szükséges volt, a kezdeti csereember szerepkör várt rá. Szeptember közepén aztán mégis megnyílt előtte a komoly, nagy lehetőség, mikor is a posztrivális, Amor Layouni Egyiptomba szerződött. A tunéziai szélső távozása után abszolút kezdőember lett, s az utolsó négy mérkőzésen ez már 4 gól formájában is megmutatkozott, hogy kezd helyre billenni benne minden lelkileg is az ifjú titánban. Annak ellenére, hogy a csapat a szezon végére látványosan elfáradt és nem tudta tartani a lépést a Molde együttesével, az ezüstérem szépen csillogott a nyakukban, főleg annak tudatában, hogy a feljutás utáni második évről beszélünk.

Idénre aztán nagyon összeállt minden, pedig a szezon előtti jóslatokban a szakértők, még mindig a címvédésre adták le a voksaik javát. Távozott a „Sárga-feketéktől” az a Håkon Evjen, aki az előző idényben a legjobb játékos volt a ligában, s akinek nem volt fix pótlása a középpályán.

Minden előzetes várakozás ellenére a Kjetil Knutsen vezette Bodø/Glimt mit sem törődve másokkal elképesztő minőségben kezdett el focizni és gázol eddig át a ligán, mint még soha senki.
A Philip Zinckernagel – Kasper Junker – Jens Petter Hauge támadótrió 40 gólnál tart, aminél csak a Molde csapata tudott többet szerzeni az egész ligában. A fiatal norvég a két dán társ mellett is úgy tud csillogni, amire mindenki felfigyelt Európa-szerte. Egyénileg 18 bajnokin 14 gól és 10 assziszt szerepel a neve mellett, amivel második a góllövőlistán (egyetemben a csapattárs Zinckernagellel), második a legjobb előkészítők közt (itt épp a dán előzi meg), és a kanadai táblán is csak a második helyet foglalja el, nem meglepő módon a más említett társ mögött.

Egyes információk szerint, még a télen kötött egy szóbeli megállapodást a Cercle Brugge együttesével, hogy a nyáron hozzájuk szerződne, ám a kiemelkedő teljesítménye okán több, a belgáknál nívósabb csapat is intenzíven érdeklődni kezdett iránta, így esze ágában sem volt egy kiesőjelölt együtteshez igazolni. A norvég lapok szerint az ügynöke rendszeresen miatta lóg a telefonon, mert több európai topklub is fel akarta venni vele a kapcsolatot.

Az legnagyobb hatást az Európa Liga-selejtezők harmadikkörös ellenfelére, az AC Milan csapatára és annak vezetőire tette, mikor is a Giuseppe Meazza-ban a jóval esélyesebb olaszok ellen, előbb az ő gólpassza után szerezte meg a vezetést a Bodø/Glimt, majd ő tette szorossá az összecsapást, mikor 3-2-re módosult az eredmény a góljának köszönhetően.

Már a mérkőzés után lehozták a nevesebb insiderek, hogy a Rossoneri komolyan gondolja Hauge megszerzését, és a hírek igaznak is bizonyultak.

 

 

A norvég TV2-nek adott nyilatkozatában a következőképpen beszélt a történéseket illetően:

„Ki kell mondani, ez egy hihetetlenül nagy klub. A dolgok kezdenek valósággá válni és úgy gondolom, hogy készen állok, hogy a Milanban játsszak. Izgatottan várom, hogy mit hoznak a következő napok. Remélem, hogy minden jól fog alakulni. Ez egy olyan lépés, amelyet készen állok meglépni. Köszönettel tartozom a Bodo/Glimtnek, hogy megadatott az esély, és az együttműködésért, hogy létrejöhet ez a transzfer. 

MILYEN JÁTÉKOS HAUGE?

Hauge a karakterisztikáját tekintve egy modern tükörszélső, aki a balszélen játszik jobblábasként. Ebből automatikusan adódik, hogy befelé törve az ügyesebb lábával támadhatja a kaput. Nem ódzkodik a lövésektől, amit a statisztikai lapja is jól visszaad (no meg tessék csak megnézni a Milan elleni gólját):

Lövés/90:
2,90
Kaput találó lövés/90: 1,51
Gól/Lövés: 0,22
Gól/Kaput találó lövés: 0,42

Emellé a passzjátéka sem utolsó, mert annak ellenére, hogy szélső, kevés beadással kísérletezik, viszont lapos passzokkal sok esetben centerezik (ezt láthatták a milánóiak is, mikor Junker gólja előtt lement az alapvonalig, majd ziccerbe hozta a dán csatárt). Kiváló cselezőkészséggel rendelkezik, amit előszeretettel használ is.

Labdaérintés: 68,5
Kulcs passzok:1,9
Sikeres passzok: 39.8 (83%)
Sikeres hosszú passzok: 3.4 (81%)
Sikeres cselek: 2.6 (51%)
Győztes párharcok: 6.4 (49%)
Kiharcolt szabálytalanság: 2,0Sajnos az Elitesereien mérkőzéseiről nehéz részletes statisztikai mutatókkal előállni, de a „szemteszt” alapján a presszingben is aktívan kiveszi a részét, labdaszerzéseinek jó része ekkor jön össze:

Meccsenkénti szerelések:
1.6
Labdaszerzés: 0,7

A Bodø/Glimt legfőbb erénye, hogy labdavesztés után megfojtják az ellenfelek építkezését azzal a presszinggel, ami norvég szinten egyedülálló. A három támadó ebben elképesztő munkát végez, akik akár a kapusig képesek nagyobb tempóban közlekedve lezárni a lehetséges passzsávokat, hogy rákényszerítsék az ellenfelek a hibára vagy a vaktában előrerúgott labdára, amit meg tudnak szerezni a társak hátul.

Bár a norvég élvonal közel sem hasonlítható össze a Serie A színvonalával, abban nem lesz nagy eltérés Hauge „régi” és új csapata közt, hogy domináns játékra törekednek az ellenfelek nagyobbik hányada ellen.

Milánóban Ante Rebić lesz a közvetlen posztriválisa, aki jelen pillanatban sérüléssel bajlódik, így akár még az is elképzelhető, hogy már a hétvégi bajnokin esélyt kap a fiatal norvég tehetség.

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: