Interjúk
Portrék
Elemzések
Kultúra
Kézilabda
Interjuk
Interjúk
Portrek
Portrék
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra
Kézilabda
null
Labdarúgás
2020. 08. 14.

Nutella, buli, póker – Max Kruse portré

Author avatarAuthor avatar
Max Kruse a rövidre sikerült török kitérő után aláírt az Union Berlinhez. A remek képességekkel…

Regisztrálj a képre kattintva és 100%-os befizetési bónuszod mellé most 60 ingyenes pörgetést is kapsz ajándékba!

Melyik csapat nyeri a Ferencváros – Montpellier mérkőzést?

Ferencváros

5,00

Döntetlen

10,50

Montpellier HB

1,27

Max Kruse a rövidre sikerült török kitérő után aláírt az Union Berlinhez. A remek képességekkel megáldott játékosnak ez lesz a hatodik Bundesliga csapata 8 év leforgása alatt, akinek állandó útkeresés, és ellentmondások kísérik a pályafutását. 

Mire juthat az előttünk álló szezonban az Union és Kruse?


Hosszú út a Bundesligáig

A szülővárosában Reinbeckben kezdte űzni a sportágat 6 évesen, majd a SC Vier- und Marschlande igazolt labdarúgója volt. A Hamburger SV szurkoló Kruse 2 hónappal 18 születésnapja előtt került a nagy rivális Werder Bremen U-19-es csapatához. Első teljes idénye meglehetősen mozgalmasra sikeredett. Az utánpótlás bajnokik mellett belekóstolhatott a felnőtt futballba is, és először húzhatta magára a korosztályos válogatott mezét. A következő idényben a második csapatban alapemberré vált, Bielefeld ellen bemutatkozhatott a Bundesligában, amit egy gólpasszal hálált meg. Az évad során előbb az U-20, majd U-21 válogatottba is pályára lépett.

A következő idény jelenthette volna az áttörést, de egy szeptemberi edzésen elszenvedte pályafutása legkomolyabb sérülését egy sípcsonttörést. Márciusra visszaverekedte magát a Werder II kezdőjébe, de nem látta maga előtt a felfelé vezető utat, ezért a szezon végeztével inkább tovább állt.

Élet a legnagyobb riválisnál

Egy HSV szurkoló egy rosszabbat tehet a Brémába igazolásnál mégpedig, ha a városi rivális St. Paulihoz ír alá. Kruse egy kisebb sérülés miatt az első fordulókban nem tudta segíteni a csapatot, de az idény során tőle kissé testidegen módon, a szélen játszva is megállta a helyét játszi könnyedséggel megugorva a 2. és 3. osztály közötti hidat 7 góllal és 4 gólpasszal segítette a klubot a feljutáshoz.
A Bundesligában se vallott szégyent 8 kanadai ponttal zárta az idényt, de mégis a kiesés várt a Barnákra a 34. forduló végén.

 


Az áttörés

A St. Pauli kiesett, ennek pedig az lett a következménye, hogy új edzőt neveztek ki a csapat élére, a fiatal André Schubert személyében. Egyik első forradalmasító ötlete volt, hogy Krusét középre húzta, hogy a kreativitásából adódó lehetőségeket kiaknázza. Két játékrendszert alkalmaztak, a 4-1-4-1-ben Kruse a jobboldali 8-asként szabad szerepet kapott, főként a támadásra összpontosítva játszhatott, még kevésbé kellett hátrafelé nézegetnie 10-esként szerepelve a 4-2-3-1-ben. Ebben a rendszerben a kapuhoz közelebb játszva még nagyobb veszélyt jelentett az ellenfél számára, és még otthonosabban is érezte magát. A csapat ugyan nem jutott vissza a legfelső osztályba, a játékos viszont igen, mivel élete legjobb szezonját zárta 13-szor talált a hálóba, és 7-szer szolgálta ki sikeresen csapattárasait. A Freiburg, aki előszeretettel igazol a 2. osztályból ki is vetette rá a halóját.


A felemelkedés

A freiburgi beilleszkedés könnyen ment Streich 4-4-2-jében második csatárként játszva. A Hoffenheim legyőzése során 3 gólban is szerepet játszott, de Max és a csapat is akkor indult be igazán, amikor a 10. fordulóban a sérüléséből visszatért Jan Rosenthal. A két támadóközéppályás csatársorba helyezése komoly galibát okozott a Bundesliga védelmeknek. A fennmaradó 25 forduló alatt a 4. legtöbb pontot gyűjtötte a klub, de összességében is nagyon közel voltak a Bajnokok Ligája selejtezőhöz. Az utolsó fordulóban hazai pályán kellett volna a Schalke fölé kerekedniük, de végül a vereséggel is az ötödik, Európa Liga csoportkört érő helyen zártak. A kupában elődöntőig jutottak, így az összes találkozót figyelembe véve Kruse 39 összecsapáson 12 góllal és 10 assziszttal zárt. A remek idényt a felnőtt válogatottban való bemutatkozással zárta.
Az amerikai túra jól sikerült neki Ecuador ellen gólpasszal mutatkozott be, majd az USA elleni találkozón egy újabb előkészítés mellett, a hálót is megzörgette.

A szezon végeztével Kruse a nagy terveket szövögető Mönchengladbachhoz szerződött. A 70-es évek német szupercsapatának a célja az volt, hogy visszakerüljenek nemzetközi kupák vérkeringésébe az utóbbi évtizedek hektikus teljesítménye után. Az akklimatizáció nem okozott problémát, mert a freiburgihoz nagyon hasonlító rendszerben kellett helyt állnia minőségibb csapattársakkal. Raffaellel rendkívül jó játékkapcsolat alakult ki. Ketten összesen 26 találatig és 19 gólpasszig jutottak. A Gladbach nekik köszönhetően egy év kihagyással, de újra visszatérhetett Európába.

A válogatottba is beverekedte magát Kruse, úgy tűnt csak kiegészítő emberként, de ott lehet a világbajnokságon. A novemberi angolok elleni barátságos mérkőzésen még kezdőként lépett pályára utána viszont Joachim Löw nem vette számításba. A hírek szerint a hotelszobájában különböző hölgyeket fogadott, bár a játékos cáfolta az esetet a későbbi kihágásai, és a hirtelen kegyvesztetté válása azt támasztja alá, hogy a sztori valószínűleg igaz lehetett.

A mellőzés nem törte meg Krusét a második gladbachi idényében is a már tőle elvárt 20 feletti kanadai pont mennyiséget hozta. A Favre-csapat a bajnokságot 3. helyen zárt, rá pedig az ezüstérmes Wolfsburg csábító szava tudott hatással lenni, így újfent csapatot váltott.


Bulik és visszatérés

A farkasok a távozó De Bruyne pótlására szerződtették. A szezonja pont olyan felemásra sikerült, mint a klubé. A BL-ben a 8 között közel álltak ahhoz, hogy a Real Madrid dinasztiáját megállítsák, még mielőtt elkezdődik, ugyanakkor a bajnokságban végül csak a 8. helyre futottak be. Kruse idénye is borzasztóan hektikus volt egyes mérkőzéseken parádézott, máskor teljesen észrevétlen volt. Az bajnokság végére, és a Real párharcra, már csak epizódszerepet szánt neki Dieter Hecking, akinek a kötöttebb elképzeléseibe nem tudott, nem akart passzolni. A korábbinál gyengébb teljesítményét tetézte a sorozatos magaviseleti problémáival.
A wolfsburgi kalandja során Berlinben élt, s a pezsgő nagyváros szórakozóhelyein törzsvendéggé vált. Az egész kezdődött a pókerversennyel, amire nem engedte el a klubja, majd ezt tetézve azzal, hogy a nagy ünneplés közepette a taxiban hagyta a nyereményt, de említhetném a sztriptízbárban ünnepelt szülinapot is.
Étkezés terén se a profizmus mintapéldája a köztudott Nutella imádatával. Jogi Löw hiába adott neki még egy esélyt a válogatottnál ezek után végleg lemondott róla.

Krusét vezérnek szánták a Wolfburgnál, de egy év után kénytelen volt távozni. Nem mondhatni, hogy nagy volt rá a De Bruyne által otthagyott kabát, mert meg se próbálta felvenni. Látványosan nem tudott beleszokni abba a kötött szerepbe, ami szöges ellentéte az ő karakterének.

A második gladbachi és wolfburgi idényének számai összehasonlításában, szinte nincs olyan mutató, amiben ne estek volna vissza, még hozzá legalább két szintet.
2016-ban visszatért a Werder Bremenhez. Az „újjászületésként” is felfogható döntése a legjobbkor jött, neki is és a klubnak is. Ugyan csak 23 mérkőzésen tudott pályára lépni, de így is 15 góllal és 7 előkészítéssel segítette a régi-új csapatát.

A klub minden létező statisztikai modellt felülteljesített, ami Kruse számait is torzítja, de nem annyira, hogy ne vegyük észre, hogy egy mozgékony társsal még mindig tud hozni egy 20+-os szezont. A stílusa is megváltozott kevesebbet próbálkozik (1,8 lövés/90 perc), ugyanakkor közelebbről tette mindezt, ezzel csökkentve a blokkolt lövései számát, jobb helyzeteket teremtve magának. Az xG/lövés mutatója 0,2-es karrier csúcsra nőtt a wolfburgi 0,14-ről. (A zöld a gólokat, a lila a blokkolt lövéseket jelzi).

Második idényében Kohfeldt gyakran 4-3-3-ban hamis kilencesként számított rá, ami vártnál kevésbé feküdt neki. Kevesebbszer ért oda a kapu elé, a labdakihozatalokat és összjátékot nem tudta eléggé segíteni, a kapu elé sokszor második hullámban érkezve nem találta annyira helyét a pályán. Ennek is köszönhetően xG (8,50 -> 5,11) és xA (5,53 -> 4,77) mutatója is visszaesett. A Shot Mapje is a rengeteg védelemmel szembeni felesleges távoli lövést támasztja alá. Azt sem szabad elhallgatni, hogy rendkívül higgadt tizenegyes végrehajtóként megsínylette, hogy a csapata egyetlen büntetőben sem részesült az idény során.

A harmadik szezonra a probléma orvoslására Kohfeldt elő húzta a kalapból a 4-4-2 gyémánt alakzatot, amiben ellenféltől függően tudta használni Krusét a gyémánt tetején vagy a támadósorban. Ezzel a játékrendszerrel egyszerre tudta kihasználni Max kreativitását és a gólérzékenységét. A Werder a 2009/10-es szezon óta először szerzett legalább 50 pontot. Kruse csapatkapitányként segítette a gárdát és a középpályáról indulva is hozta a tőle elvárt számokat, de hiába lelt otthonra Brémába nem hosszabbította meg a lejáró szerződését.


Isztambul-Berlin járat

Az évek során talán a Manchester City volt az egyetlen Big 6 csapat, akinél nem merült fel a neve. Több Serie A csapat mellett a két német nagyágyú is megkörnyékezte. A Bayerntől konkrét ajánlatott is kapott, ahol Sandro Wagner távozása óta keresnek egy minőségi támadót, aki amennyiben szükséges tehermentesíti Lewandowskit. Kruse flexibilitása miatt hasznos tagja lehetett volna a rotációnak a rekordbajnok bajoroknál is.

Ő viszont kijelentette, hogy epizódszereplőnek sehová se megy. Márpedig ilyen munkamorállal egy topklubnál se nagyon van helye játékosnak, főleg nem számítanak rá vezérként. A Fenerbahce viszont örömmel fogadta (papíron) olyan fizetésért, ami többszöröse a Werdernél kapottnak. Isztambulban mindent megkapott, amit szeret laza edzések, jó fizetés és még jobb szórakozó helyek. A Fener ugyan szenvedett, de Kruse 20 bajnokin 7+7-tel zárt, mielőtt otthagyta a klubbot, amely több hónapnyi fizetéssel tartozott neki.

Egyből elkezdődtek a találgatások, hogy esetleg visszatér a Werderhez, de az innen kapott ajánlatot elutasította. Felmerült, hogy végre a Hamburgba igazol, ami mindig is az álma volt. Ezt többek között a Werdernél (!) töltött időszaka alatt is lenyilatkozta. Mint utólag kiderült a Bayer Leverkusennél is felmerült, mint aki részben tudja pótolni a Havertz által keletkezni készülő űrt.

Végül az Union Berlin lett a befutó, ami éppen annyira meglepő, mint amennyire logikus. Berlinben szeretett élni, ez még a wolfsburgi időszakból eredeztethető. Az Union mellett az egyik legfőbb indok az lehet, hogy a Herthával szemben itt van egy konstans elképzelés, amiben látja a helyét, emellett a kék-fehérekkel szemben itt egyértelműen a csapat legnagyobb sztárja lesz, ez pedig az egojának sem tesz rosszat.


Multitalentum, üzletember

Kruse az évek során kultikus figurája lett a német labdarúgásnak. A törökök is azonnal rákaptak futballshow-kba hívták, de a török Voice különkiadásában is fellépet. Valószínűleg, ha nem futballozhatna, akkor is megtalálná a helyét akár az üzleti életben, akár csak a sportvilágában.
Az már a 2014-es világbajnokság alatt kiderült, hogy milyen érzéke van a pókerhez, amit időszakosan azóta is bizonyít. Januárban megmutatta, hogy a dartshoz is van affinitása, vagyis a meghívott celebek közül neki volta legtöbb.
Ezen az eseményen viselt egy The Goodeys felsőt, ami egy különleges emojik készítésével foglalkozó cég, s nekik ő a reklámarca. A Viva Con Aqua környezetvédő szervezet aktivistája, emellett szponzorálja a Qullen Galeriet, ami egy virtuális galéria.

Ezzel valamennyire szembe megy, hogy gyerekkori álmát teljesítve saját versenycsapattal rendelkezik. Édesapjától örökölte a benzingőz szeretettét. Ketten 2018-ban megalapították a Max Kruse Racinget. A csapat TCR autókat versenyeztet – a legelterjedtebb túraautós kategória – 2018-ban bemutatkozásként a német TCR bajnokságban futtattak 2 autót. Az egyiket a VW fejlesztőpilótája Benny Leuchter vezette, aki egyben Kruse jóbarátja. Leuchter 2019-re fellépett a szakág királykategóriájába, azóta hosszú távú versenyeken indul a csapat, a karantén alatt e-sport csapatot is indítottak, és a lezárások feloldása utáni első NLS futamon – hosszú távú versenysorozat a legendás Nordschleifén – a kategóriájukban a dobogó két legfelső fokán zártak, többek között a holland autóversenyző, pundit, influencer Tom Coronellel az autóban.

Ezt egy projektként kezeli, ami az évek során tovább növekedhet. A csapat tart vezetés technikai tréningeket is. Kruse elmondta, hogy rengeteg felső vezető, sportoló engedheti meg, hogy sportautót vásároljon, viszont ezeket meg is kell tanulni kezelni ők, ebben nyújtanak segítséget bárkinek.

Pályafutása 28 lapot kapott, soha nem állították ki, ezt annak tudja be, hogy 2006-ban próbálkozott a játékvezetéssel is, így pontosan tudja, hogy meddig mehet el egy bírónál.
Kruse sokoldalú a pályán és a magánéletében is, de hogy Berlinben melyik arcát fogja mutatni valószínűleg, még ő maga se tudja.

-->

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.