Semmiből jött tulajdonosváltás, kérdéses jövőkép – Lille OSC

Büntető.com

2020. dec. 20.

Franciaország labdarúgása nem éli épp a legszebb napjait klubszinten. Nem elég a koronavírus utáni miniszteri döntés következményeiből adódó csaknem válsághelyzet, ezt tetézte a két éve megkötött televíziós szerződés pénzelmaradása, ami már valóban komolyabb anyagi gondokat okozhat bizonyos kluboknál. Ennek első jelét a Lille OSC háza táján láthatjuk, ahol már a tulajdonosváltás procedúrája is lezajlott a múlt héten, aminek könnyen lehetnek komoly következményei a januári napokban.

Az idei év elején, a 2019/20-as szezon végéhez közeledve beköszöntött a járvány, amely letarolta a világot. A labdarúgás térdre ereszkedve feladta a harcot, a bajnokságok megálltak, a szövetségek kivárásra játszottak – egy-két kivételtől eltekintve.

A kivételek egyike volt Franciaország, ahol előbb biztossá vált, hogy nem fejezik be a szezont, majd jött a kormányrendelet, amely azt is megtiltotta, hogy bárminemű sportrendezvény lebonyolításra kerüljön. Ekkor már mindenki sejthette, hogy ez a kluboknak nagyon fog fájni, a leghangosabban ezt az Olympique Lyonnais elnöke Jean-Michel Aulas hangoztatta, bár ő inkább a csapata azon érdekeit szem előtt tartva, hogy nem indulhatnak az európai kupában az aktuális állás miatt.

A döntés végül maradt, a klubok pedig jókora bevételkiesést könyveltek el az eltörölt fordulók tévés pénzeinek elmaradása miatt.

Ha ez nem lett volna elég, akkor jött a következő csapás, amikor is a Ligue 1 közvetítési jogait birtokló MediaPro bejelentette, hogy szeretnék újratárgyalni a korábban lebeszélt pénzügyeket, mert a koronavírus őket is negatívan érintette, valamint megközelítőleg sem lett annyi előfizetőjük, mint amennyit beterveztek.

Már az októberi 172 milliós részletet sem tudták vállalni, sőt a következő decemberi 152,5 milliós részlet sem érkezett meg időben. A liga bíróságra vitte az ügyet, amelynek tárgyalása még most is zajlik, viszont nehéz belelátni, hogy ebből bármilyen módon is pozitívan jöjjön ki a szövetség és ezáltal az egyesületek. Időközben a múlt héten egy 62 milliós összeget átutaltak a liga irányába, de ez még mindig csak töredéke az eredeti részletnek.

Az egyik klub, amelyet ez különösen súlyosan érintett, és melynél az anyagi problémák beavatkozást igényeltek, az a Lille OSC.

Hiába a jó szereplés a bajnokságban és a nemzetközi porondon, hiába a transzferablakban generált bevétel, a tulajdonos, Gérard Lopez tartozásait megelégelte a hitelező. A luxemburgi üzletember, már a vétel során nehéz helyzetbe hozta magát, ugyanis az előző tulajdonos adósságainak kifizetése érdekében elherdálta a saját pénzét, valamint az akkor felvett kölcsön egy részét. Ezt követően évről évre látható, nem épp a legpozitívabb költségvetési mérleggel zárt a klub.

 

A Lille nem túl rózsás helyzetű pénzügyei az elmúlt évekből.

Az amerikai illetőségű Elliott Management türelme elfogyott, hiszen az általuk letett 225 milliós kölcsönből, csupán 102 milliót fizetett vissza Lopez, a felmerült pénzügyi gondok miatt pedig nem sok esély van a jövő nyárra tervezett törlesztés teljesítésére, hogy addigra 100%-ban visszakapják a pénzüket.

Ennek következményeképpen az Elliott Management nyomást gyakorolva a luxemburgira, eladatta a konstrukciót a Merlyn Partners Holdingnak, pontosabban a Callisto Sporting SARL nevű alvállalatuknak.

Az UEFA csupán az idén nyári pozitív átigazolási időszak miatt nem szállt rá a Lille csapatára a Financial Fair Play szabály megszegése miatt, amit a tulajdonosváltás biztosan elodáz, köszönhetően a szabályba lévő kiskapunak, miszerint ilyenkor egy ötéves időintervallumban a klub pénzügyeit másképp figyelik, úgymond ,,tiszta lapot” adva az „újrakezdéshez”.

Az új tulajdonosi cégcsoport az elnöki székbe Olivier Létang-ot ültették le, aki labdarúgóként, edzőként és szakmai igazgatóként is dolgozott már Franciaország több klubjánál, így benne látják a megoldáshoz vezető út kalauzát. Több állomáshelyén is szép sikereket ért el, bár többször is konfliktusok vezettek végül a távozásához, mint például év elején a Rennes-nél.

Ezzel egyidejűleg távozott a sportigazgató, Luis Campos, aki Lopez embereként került a klubhoz. A portugál szakember valószínűleg sokáig marad munka nélkül, hisz legutóbb a Newcastle United kudarcba fulladt megvásárlásakor emlegették a lapok, hogy őt kész lenne kivásárolni a szerződéséből a potenciális vevő.

Az új vezetőség elsődleges feladata a jelenleg ingoványos pénzügyi helyzet stabilizálása lesz, hogy a hitelezők a pénzüket biztosan visszakapják. Elvileg a jövő nyár helyett egy év haladékot kapott a klub a hátralévő több mint százmilliós adósság rendezésére. Ahhoz, hogy mihamarabb nagyobb összeghez jussanak, annak természetesen több módja is van, de látva a franciaországi helyzetet, nem lehetnek túl bizakodók a csapat szurkolói.

A COVID-19 miatt nincsenek meccsnapi bevételek (szezon elején minimálisan voltak), ahogy az Európa-liga sem a komoly pénzügyi források táptalaja, hiszen a jegyekből származó pénzek nélkül eddig csupán megközelítőleg 10 millió eurót hozott a konyhára a sorozat és akkor itt ez az egész tévés jogdíjakon menő huzavona, amiből egyelőre a klubok szenvedik el a legnagyobb kárt, mert nem jutnak hozzá az ebből származó pénzekhez sem.

Létang egyik első beszélgetése Christophe Galtier edzővel volt, akit biztosított az állásáról, s egyes pletykák szerint arról is, hogy nem egy hatalmas téli kiárusítás lesz a megoldásuk a hitelezők megnyugtatása érdekében, hanem a csapat teljesítményét felhasználva, a remélt sikereket pénzre váltva tervezik a tartozás hátralévő részét kiegyenlíteni. Ehhez egy Bajnokok Ligája indulást érő bajnoki helyezésre, és egy jól kinéző európai kupaszereplésre lenne szükség, ami további bevételt generál a kasszába, így pedig a nyáron a már megszokott 1-2 nagyobb eladás lehetne az opció a gödörből való kimászásra.

 

A Lille elmúlt éveiben a legjobb transzferek megvásárlási és eladási ideje, illetve összege.

A másik lehetőség a pletykák szerint, hogy a visszafizetést mihamarabbi megoldásként preferálják az amerikaiak, így ebből kifolyólag az állítólagos plusz egy év törlesztési idő is csak a szurkolók megnyugtatása miatt lett megszellőztetve hamisan. Ez azt jelentené, hogy a januári transzferablak nyitásakor már csaknem minden játékosukon ott lesz az árcédula, várva a licitháborút. A fiatal, jól teljesítő keret tele van olyan futballistákkal, akikért a világban lévő anyagi helyzet ellenére is lesz kereslet, mert befektetési szempontból a Lille vonzó, hiszen évek óta minőségi focistákkal látja el a topbajnokságok gazdagabb együtteseit.

Hogy lesz-e „bolhapiac” a télen és szétszedhetik a gazdagok a Lille keretét úgy, hogy az teljesen a csapat rovására menjen, azt rövid időn belül megtudjuk. Amint nyílik a transzferablak, az egyik legérdekesebb együttes az észak-franciaországi gárda lehet, ahol rosszabbik esetben gyorsan lehetnek hatalmas változások. Könnyen lehet a francia bajnokság szegényebb egy kihívóval, ahogy az európai kupaporond is egy üde színfolttal.