Sting és az Újpesti Dózsa: Newcastle-drukkerként 1969 óta vágyik egy újabb trófeára

Sting tizenhét évesen élte át a Newcastle és az Újpest VVK-döntőjét, a mai napig ez a legnagyobb élménye a kedvenc klubcsapatával kapcsolatban. 2023 azonban visszahozta a reményt, hogy több mint fél évszázad után trófeát nyerhetnek a Szarkák.

null


Sting származásánál fogva erősen kötődik a misztikus észak-kelet angliai tájhoz, a szülőfölddel való különleges kapcsolatát gyönyörűen vallja meg a durhami katedrálisban megtartott koncertje felvezetéseként.
Hadrianus falának keleti végénél, Wallsendben látta meg a ködös albioni napvilágot, e kisváros a Tyne torkolatvidékén, a Newcastle és az Északi-tenger közötti szűk területen fekszik. Nem volt nehéz a környéken történelmi nagycsapatot találnia, tizenhét éves korában a Newcastle United az Újpestet győzte le az UEFA-kupa elődjének számító, rangos Vásárvárosok Kupája döntőjében. A klubhoz kötődő The Mag így idézi Stinget:


„A labdarúgás fontos szerepet kapott az életemben, amikor felnőttem. Az utolsó trófeát viszont 1969-ben nyertük, akkoriban rendszeresen kijártam a hazai meccsekre. Bobby Moncur volt a csapatkapitány, számomra ő a legnagyobb hős egészen a mai napig. A kedvenceim is mind ebből az időszakból származnak; sokkal idősebbnek láttam őket, mint magamat, de mára olyan, mintha a gyermekeim lennének.”


Az 1969. május 29-i első meccsen Moncur duplázott, az angolok 3–0-ra győztek a St. James’ Parkban, 60 ezer néző előtt. A Megyeri úti visszavágóra egyes források szerint 37 ezren tuszkolták be magukat, a félidőre Bene Ferenc és Göröcs János alaposan ráijesztett a vendégekre. De megint jött Moncur…
„A VVK-győzelem a legszebb pillanat, amit Newcastle-drukkerként átéltem, kellene még trófeákat gyűjteni” – folytatta az énekes-gitáros, hiszen a klubcsapat azóta rendre lemaradt az első helyről, hacsak a másodosztályú bajnoki címeket nem számoljuk.


Az 1990-es évek elején éppen ott sínylődő együttestől résztulajdont ajánlottak Stingnek, de úgy vélte, feneketlen gödörbe tenné a pénzét abban a konstrukcióban.


Az 1998-as Arsenal elleni FA-kupa-döntőre viszont külön dalt írt Black and White Army (Fekete-fehér hadsereg) címmel, Bringing the Pride Back Home (Hazahozzuk a büszkeséget) alcímmel. A serleg viszont Londonban maradt (0–2).


Alan Shearerrel ekkor, a kilencvenes évek második felében egy újabb fényes korszakot élt meg a Newcastle, csupa második hellyel: a kupában a következő évben is a döntő jelentette a végállomást, míg a bajnokságban 1996-ban és 1997-ben zárt ezüstérmes pozícióban az együttes. Azóta további szürke korszakokat is meg kellett élnie a fekete-fehér Szarkáknak, a kiesést és a szurkolói bojkottot Mike Ashley tulajdonos ellen, amelyhez Sting is csatlakozott.


Huszonöt évet kellett várni a következő fináléra, 2023 azonban többszörösen is kárpótolta a szurkolókat, miközben a trófea iránti vágyat csak tovább erősítette. Idén februárban az angol Ligakupa döntőjében a Manchester United bizonyult erősebbnek (0–2), a bajnokságban elért negyedik hely viszont húsz év után BL-csoportkört ér.
Tavasszal pedig még Sting is visszatért egy jubileumi fellépésre Newcastle-be, az előadók között köszöntötte a helyi születésű színész-énekes Jimmy Nailt, a közönség soraiban pedig Alan Shearert. A nagy trióról a közös fotó sem maradt el.
Kiemelt fotó: Alamy