Szerető Krisztofer is pályára lépett a kerékpáros aszfaltcsík ölelésében fekvő futballpályán

A Newcastle Town FC nem összetévesztendő a Newcastle United FC-vel, már csak azért sem, mert nem ugyanabban a városban működnek. A Premier League-ben szereplő „nagy testvér” az Anglia északi részén található közel 300 ezres nagyváros, Newcastle upon Tyne egyik ékköve, míg a kisebb klub jóval délebbre, Staffordshire megyében működik, a Stoke-on-Trent külvárosának számító Newcastle-under-Lyme-ban. Ez már önmagában egy érdekesség, ám ami a kis klubot igazán különlegessé teszi, az a pályája, amely egy kerékpárstadion, egy velodrom belsejében található.

A Büntetőn az elmúlt hetekben Nádudvari Péter kolléga több stadiont is bemutatott, írt Európa legmagasabban fekvő stadionjáról, aztán a brazíliai ökostadionról, amelyben egyetlen kocka betont sem használtak fel, illetve arról az amerikai arénáról, amelyet egy másikra építettek rá. Csatlakozva a gyűjtéséhez én is egy olyan létesítményt szemeltem ki, amely a párját ritkítja, ilyen stadiont tényleg keveset találni máshol.


A bevezetőben említett városkában, Newcastle-under-Lyme-ban építették fel a Lyme Valley Stadiumot, amely egy pályakerékpár-aréna – a közepén egy futballpályával.


Így fest a létesítmény egy lelkes vlogger bemutatásában:Ez az aréna a hazai pályája a Newcastle Town FC-nek, de a kezdetekben nem volt még ez így. A klubot 1964-ben alapították és az amatőr angol csapatokat tömörítő Sunday League-ben szerepelt, a Lyme Valley Stadiumot viszont csak 1975-ben húzták fel. A csapat 1982-ben indult először szervezettebb bajnokságban, a Mid-Cheshire League másodosztályát rögtön megnyerte, majd elhódította később a helyi Ligakupát is. Ekkoriban jelentkeztek a kis együttesnél pénzügyi problémák, amelyet a Parkway Claytonnal való fúzió sikeresen ellensúlyozott, és az 1985-86-os szezonban egy osztállyal még feljebb jutottak. Óriási bravúr volt, amikor a „kis Newcastle” a 1996-1997-es szezonban – a selejtezőt sikerrel véve – először meccselt az FA-kupa első fordulójában, ám a félig-meddig hazai pályán rendezett meccsen – a Stoke City régi stadionjában, az azóta lebontott Victoria Groundon játszottak –, számukra rekordot jelentő 3948 néző előtt 2–0-ra kikaptak a Notts County-tól.


De térjünk vissza cikkünk fő témájához, a stadionhoz. A Newcastle Town FC otthona, a Lyme Valley Stadium a Trent folyó egyik csatornájáról, a Lyme Brookról kapta a nevét, amely a közelben fut.


auto_altKép leírásFotó: PA Images / Alamy Stock Photo


A stadion a hivatalosan elérhető adatok alapján 4000 fős, ám ennyi nézőt csak úgy tud befogadni, ha megtöltik a pályakerékpáros aszfaltcsíkot is. A fedett lelátórész mindössze 300 fős, ahol a „kivételezettek” le is ülhetnek.


Az aréna hivatalos neve: Red Industries Stadium. Annak a helyi cégnek a nevét viseli, amely veszélyes hulladékok begyűjtésével foglalkozik, és ma Anglia egyik legnagyobb ilyen jellegű, speciális üzeme.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Több, stadionokkal foglalkozó portál is azt írja, hogy a Newcastle férfi és női csapatai mellett a Stoke City U23-as csapata is a velodromban játssza a meccseit. És persze itt edzenek és versenyeznek a Newcastle Track Cycling Association sportolói, azaz a helyi pályakerékpárosok, sőt korábban előfordult, hogy a brit pályakerékpáros válogatott is itt tréningezett.


autoKép leírásForrás: newcastletrack.co.uk


További érdekessége a történetnek, hogy a Lyme Valley gyepét magyar láb is taposta. A jelenleg az NB II-es Budafokot erősítő Szerető Krisztofer 2016 és 2019 között a Stoke City utánpótlás-csapataiban játszott, és egy ízben pályára is lépett az egyedi arénában. (Korábban egyébként nem csak Szerető fordult meg a klubnál magyarként, Vass Ádám 2004 és 2007 között, Fekete Ádám 2004 és 2005 között, míg Zsivóczky Norbert 2006 és 2007 között volt a klub játékosa ifistaként.)


„Edzésünk soha nem volt ebben a stadionban, edzőmeccsünk viszont igen. Arra emlékszem, hogy a pálya talaja nagyon rossz volt, és maga a stadion sem volt túl jó állapotban. Feltételezem, hogy a Newcastle Town annyira alacsony szinten játszik, hogy nem állnak rendelkezésre anyagi források arra, hogy modernizálják a stadiont” – mondta a Büntetőnek a korábban a Ferencvárosban is megfordult jobbszélső.


autoKép leírásSzerető Krisztofer a Stoke mezében (Twitter/Stoke City)


A Newcastle Town FC jelenleg a nyolcadik osztályban szerepel (egészen pontosan a Northern Premier League Division One nyugati csoportjában), az előző szezonban a 20 csapat közül a 15. helyen végzett. És bár azt pontosan nem tudjuk, mekkora az érdeklődés irántuk, az biztos, hogy ez a liga sincs híján a Newcastle–Liverpool meccseknek, bár az is bizonyos, hogy egy-egy Newcastle Town–City of Liverpool találkozó egészen más élményt nyújt, mint nyolc szinttel feljebb egy „Szarkák”„Vörösök” összecsapás.A MILLENÁRISON IS RENDEZTEK FUTBALLMECCSEKET – A HŐSKORBAN


A létesítmény némileg emlékeztethet minket az 1896-ban átadott, majd 1927 és 1928 között felújított budapesti Millenárisra, amely Zuglóban, a Puskás Arénához közel található. A sokáig egyetlen magyarországi velodrom belső részén is aktív sportélet zajlott, és itt is rendeztek futballmeccseket, igaz, csak a hőskorban. 1901 és 1911 között 18 hivatalos válogatott mérkőzést vívott itt a magyar válogatott, Borbás Gáspár itt szerezte meg 1903. április 5-én a nemzeti tizenegy első gólját. Aztán a későbbiek során a belső tér – a kerékpáros viadalok mellett – atlétikai versenyek és teniszmérkőzések színhelye volt, illetve nagyon sokáig műjégpályának adott otthont, parázs jégkorong-meccseket vívtak az itt felállított sátorban a budapesti csapatok.Kiemelt fotó: PA Images / Alamy Stock Photo