Cikkek

Szaúd-Arábiában futballozó játékosok az Európa bajnokságon

Nem sokkal azután, hogy az első fecske – mind közül a legkiemelkedőbb – Cristiano Ronaldo megérkezett Szaúd-Arábiába, felpörgött az arabok megalomán futballprojektje. Bő egy-másfél év alatt elérték, hogy az Európa-bajnokságon résztvevő 24 nemzetből 9 kezdő tizenegyében szerepeljen olyan labdarúgó, aki az Arab-félsziget legnépesebb államában keresi kenyerét. De vajon miért és hogyan sikerül a szaúdiknak és az ott futballozó játékosoknak rácáfolniuk a kétkedőikre, és önmagukat megkülönböztetni az olyan szintén nagyszabású, de mára befuccsolt futballprojektektől, mint amilyen néhány évvel ezelőtt Kínában is zajlott?

Négy pontban a Paksi FC–Corvinul Hunedoara összecsapásról

A Paksi FC 4–2-es összessítéssel esett ki a román másodosztályú vajdahunyadi csapat, a Corvinul Hunedoara ellen. Nincs mit szépíteni, az első mérkőzés bekerült a legmegalázóbb és legszégyenteljesebb magyar teljesítmények közé, legalábbis a nemzetközi kupaporondon mindenképpen. Azonban sem a párharcot, sem a kiesés tényét nem intézhetjük el azokkal a lózungokkal, amelyekkel a legtöbben ezúttal is megpróbálták elmaszkírozni a valóságot.

Az Európa-bajnokság álomcsapata

Spanyolország Anglia felett aratott 2–1-es győzelmével zárult a 2024-es Európa-bajnokság. A torna lezárásaként összeállítottunk egy álomcsapatot a legjobban teljesítő játékosokból.

Hollandia húzóemberéé az Eb egyik, ha nem a legjobb támadó-teljesítménye

Cody Gakpo már a 2022-es katari világbajnokságon is bizonyította, hogy az Oranje színeiben világklasszis teljesítményre képes, elsősorban a góljai révén. Nem volt ez másként az immár a végéhez közeledő németországi kontinensviadalon sem, három góljával és egy gólpasszával ő vitte a prímet a holland együttesben. Alábbi írásunkban azt vizsgáltuk meg, mennyiben tér el a támadó szerepköre a nemzeti együttesben a Liverpoolban megszokottaktól és miért mutat fel ennyire kiugróan jó teljesítményt a válogatott tornákon?

Egyenlő erők küzdelmét követően Spanyolország ünnepelheti az Eb-döntőbe jutást

Ugyan eltérő stílusban és taktikával futballozott Spanyolország és Franciaország válogatottja, mégis hasonló mértékű veszélyt jelentettek egymás kapujára. Összességében a spanyolok voltak dominánsabbak, ők kontrollálták a mérkőzést, azonban egyes periódusokban visszahúzódtak és ekkor a franciák is megmutathatták, mire képesek a labdával. Végül a spanyolok tervét koronázta 2–1-es siker, ami azt jelenti, hogy 12 év után játszhatnak ismét Eb-döntőt.

Magyar játékosok is szerepelnek az Eb-csoportkör legjobbjai között

Befejeződött az Európa-bajnokság csoportköre, amelyet sajnos a magyar válogatott nem élt túl. A korai búcsú ellenére Csoboth Kevin győztes találatánál volt szerencsénk átélni a katarzist, ám ezen túl is találunk további apróbb örömforrásokat a három mérkőzésre visszatekintve. Ugyanis több magyar játékos is az élen zárt a különböző statisztikai mutatókban.

Öt futballista, aki az Eb csoportkörében tűnt fel (újra)

Egyre ritkább az, hogy egy-egy futballista nagy válogatott tornán robbanjon be, hiszen manapság már szinte mindenkit monitoroznak a klubjában, adatok garmadája érhető el már a kisebb bajnokságokban szereplő labdarúgókról is. Akadnak azért olyan játékosok a mostani mezőnyben, akik eddig nem voltak olyan ismertek az európai labdarúgás színpadán, az Eb-n mutatott teljesítményükkel azonban felhívták magukra a szélesebb közönség figyelmét is.

Marco Rossi az esetleges továbbjutás oltárán feláldozta az újraéledni látszó magyar futballtradíciót

Három meccs után három ponttal áll a magyar válogatott a németországi Európa-bajnokságon, ha ezt valaki a torna előtt mondja, alighanem reális várakozásnak minősítettük volna. A továbbjutás kérdése még nyitott, ám attól függetlenül, hogy a magyarok játszhatnak-e a tizenhat között vagy sem, ki kell térni néhány aggasztó jelenségre, amelyeket nem a skótok elleni, minden szempontból drámai összecsapás hozott felszínre, hanem csak megerősítette azokat.

Ott folytatta Anglia Dánia ellen, ahol Szerbia ellen abbahagyta, ám ezúttal ráfaragott

Az angol válogatott Dánia ellen is intenzíven kezdte a mérkőzést, magukhoz ragadták a kezdeményezést, domináltak a labdás fázisokban, letámadtak, egészen addig, amíg a 18. percben a csapatkapitány, Harry Kane megszerezte a vezető találatot. Ezt követően jött a Gareth Southgate féle fordulat és a szokásoknak megfelelően visszahúzódtak az angolok Jordan Pickford kapuja elé. Ezúttal pedig nem sikerült megőrizni az egygólos előnyt, így a „háromoroszlánosok” még nem ünnepelhettek csoportelsőséget.

Négy nap alatt sokat javult a magyar válogatott, de a németek ellen ez is kevés volt

Bármely aspektusból vizsgáljuk a magyar válogatott Németország elleni találkozóját, óriási különbséget látunk a Svájccal szemben mutatott játékhoz képest. Ezúttal lényegesen kisebb volt a differencia a két ország válogatottja között, annak ellenére is, hogy a németek rendkívül dominánsan futballoztak. Sokszor kísérleteztek, de mi is rátapintottunk a fájdalompontjaikra. Ez pedig hatalmas előrelépés a szombati fiaskóhoz képest. Nézzük meg, hogy min változtatott Marco Rossi, és mivel kellett szembenézniük a mieinknek Stuttgartban.

Bár Anglia megmutatta, hogy tud futballozni, az előny birtokában (többé) már nem akart

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon a C-csoport első fordulójában az angol válogatott Szerbia ellen lépett pályára. Az angolok az első negyedórában, amíg meg nem szerezték a vezetést, óriási fölényben voltak. Azonban a góljukat követően megváltozott a játék képe, ezúttal a szigetországiak húzódtak vissza és adták át a kezdeményezés lehetőségét déli szomszédainknak, és ez végül egy roppant unalmas mérkőzést eredményezett. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogyan próbálta megbontani Anglia a betömörülő szerbeket és átgondolni azt, hogy milyen veszélyekkel járhat a „háromoroszlánosok” harcmodora a torna további szakaszaiban, ám kitérünk a szerb játékoskeretben rejlő lehetőségekre és az ahhoz párosuló szakmai vezetés hozzáadott értékére.

Milyen hatással lesz Kylian Mbappé a Real Madridra?

A Real Madrid június 3-án jelentette be a világbajnok francia támadó, Kylian Mbappé érkezését. A királyi gárda újabb galaktikussal bővül, ám ezúttal is jelentős kérdések vetődhetnek fel a világklasszis megkaparintása kapcsán. Milyen szerkezeti és taktikai változások lehetnek szükségesek az érkezésével? Ki lesz a károsult, ha Mbappé érkezik? Mennyivel tudja a francia emelni a madridiak amúgy is igen magas szintű teljesítményét?