Cikkek

Rangnick osztrák válogatottja a hollandokat is megfricskázta

Nem voltunk híján meglepetéseknek az Európa-bajnokság D csoportjának utolsó körében. A franciák nem tudták legyőzni a már biztos kieső lengyeleket, az így kínálkozó lehetőséget a csoportelsőségre pedig az osztrákok ragadták meg. Ralf Rangnick együttese az Eb egyik legjobb mérkőzésén 3–2-re verte Hollandiát, amivel jóval esélyesebbnek tartott válogatottakat utasított maga mögé. Elemzés.

Spalletti cseréi bejöttek, de csak az utolsó percben vezettek eredményre

Az Európa-bajnokság B csoportjában komoly verseny folyt a továbbjutásért a csoportelső Spanyolország mögött. Olaszország és Horvátország egymás ellen vívhattak meg a nyolcaddöntőbe kerülésért, és sokáig úgy nézett ki, hogy a horvátok hozzák a kulcsfontosságú győzelmet, de ezúttal is a mérkőzés legvégén kaptak gólt. Nézzük meg, hogy taktikailag mi jellemezte a mérkőzést, miért volt megérdemelt az olasz egyenlítés.

Szűk francia győzelem a becsülettel küzdő osztrákok ellen – elemzés

Becsülettel küzdött az osztrák válogatott, de ez végül nem fizetődött ki szerzett pont formájában a végső győzelemre pályázó franciák ellen. A két csapat között végül csak egy szerencsétlen öngól döntött. Nézzük meg, hogyan próbálta meg Ralf Rangnick csapata jól felismerhető stílusát a gallokra is ráerőltetni, illetve, hogy ez ellen hogyan boldogultak Kylian Mbappéék.

A fontos hiányzóik ellenére is meglepetést okozhatnak az osztrákok

Amióta Ralf Rangnick 2022 májusában átvette az osztrák labdarúgó-válogatott irányítását, erőteljes, folyamatos javulás érzékelhető a csapatnál. A „Professzor” által képviselt, magas letámadásra és gyors átmenetekre alapozó játékstílus tökéletesen fekszik a játékosoknak, akik közül sokan épp a Rangnick szakmai irányításával csúcsra járatott salzburgi Red Bull Akadémiáról kerültek ki. A lendületben lévő osztrák csapat akár az előttünk álló Európa-bajnokság egyik meglepetéscsapata is lehet, annak ellenére, hogy több neves hiányzója is akad.

Milyen előjelekkel készül a házigazda az Európa-bajnokságra?

A tavalyi mélypont után Julian Nagelsmann vezetésével idén újra a bizakodás jellemző a német válogatott háza táján. Jobbkor nem is jöhetett volna a fellendülés, hiszen a hazai rendezésű Európa-bajnokságon csak a végső győzelem lehet a cél számukra. Nézzük meg, pontosan milyen kérdéseket kellett, illetve kell megválaszolnia Julian Nagelsmann-nak a pénteki, Skócia elleni rajtig.

A Grazer AK 11 évvel a nyolcadosztályban való indulás után immár élvonalbeli!

Nem csak a helyi Sturm első osztályú bajnoki címe miatt marad emlékezetes a most véget ért futballszezon Grazban, ugyanis a második liga bajnokát is a Mura-menti város adta. A Grazer AK az egyik legpatinásabb klub Ausztriában, amelyről külföldön eddig méltatlanul kevés szó esett a városi rivális árnyékában. Kétrészes anyagunkban most a grazi vörösöket mutatjuk be, akik egy megszűnés és újjáalakulás után az osztrák ligarendszer legaljáról küzdötték magukat vissza az élvonalba.

Egy mesébe illő történet Grazból

Nem csak a Sturm Graz bajnoki címe miatt marad emlékezetes a most véget ért futballszezon Grazban, ugyanis a másodosztály bajnokát is a Mura-menti város adta. A Grazer AK az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező klub Ausztriában, amelyről külföldön eddig méltatlanul kevés szó esett a városi rivális árnyékában. Kétrészes anyagunkban most a grazi vörösöket mutatjuk be, akik egy megszűnés és újjáalakulás után az osztrák ligarendszer legaljáról küzdötték vissza magukat az élvonalba.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Sturm Graz

A német Bundesligához hasonlóan Ausztriában is egy hosszú, már-már végtelennek tűnő dominancia ért véget. A Red Bull Salzburgot tíz év után sikerült letaszítani a bajnoki dobogó felső fokáról. A trónfosztó egy rendkívül izgalmas bajnoki szezon után az a Sturm Graz volt, amely ezzel egy újabb fontos mérföldkövet ért el Andreas Schicker sportigazgató és Christian Ilzer edző vezetésével, és a következő szezonban már a Bajnokok Ligájában is megmutathatja magát.

Az Atalanta megfojtotta a Leverkusent és megszakította a német csapat páratlan sorozatát

Két olyan együttes vívta Dublinban az Európa-liga döntőjét, amelyeket a szezon előtt valószínűleg nem sokan vártak volna oda. A Bayer Leverkusen az 52 mérkőzésből álló veretlenségi szériáját tovább építve a német bajnoki cím után a második trófeáját akarta begyűjteni, míg az Atalanta a Juventus ellen elbukott olasz kupadöntő után próbálta megragadni a következő esélyt a trófeaszerzésre. A párharcból rendkívül magabiztos teljesítménnyel végül az olaszok kerültek ki győztesen, akik teljesen ellehetetlenítették az enerváltan játszó ellenfelet.

Majdnem kihúzta a Bayern, a legvégén érett meg a Real-dominancia gyümölcse

Egy fordulatos, 2–2-es döntetlennel végződő müncheni mérkőzés után parázs visszavágóra volt kilátás a Real Madrid és a Bayern München között a spanyol fővárosban. Nem sok hiányzott hozzá, hogy az alapvetően védekezésre berendezkedő Bayern teljesítse a célját és egy góllal – a Dortmundhoz csatlakozva – teljessé tegye a német házi döntőt, de ezúttal is bizonyosodott, hogy a Real Madrid ellen a Bernabéuban a 90. percben sem lehet biztosra menni. A csereként beállt Joselu egy duplával hőssé vált, a drámai és alapvetően megérdemelt fordítással pedig már csak egy lépés választja el a Realt a 15. BEK/BL-sikerétől.

Maximilian Beier, a legújabb hoffenheimi felfedezett

Egy fiatal játékos mintaszerű kiteljesedésének lehet szemtanúja ebben a szezonban, aki követi a német Bundesligát, illetve a TSG Hoffenheimet. Maximilian Beier a következő olyan sinzheimi nevelés, aki sokra viheti. A bajnokságban nyújtott gólerős játéka válogatott meghívót ért a márciusi felkészülési mérkőzésekre, de könnyen lehet, hogy az Európa-bajnokságon is találkozhatunk a nevével.

Az 1. FC Heidenheim tradicionális és egyben modern is

Tradicionális és modern. Ez a két jellemző többnyire ellentmond egymásnak, de nem az 1. FC Heidenheim esetében. A mai formájában 2007-ben megalakult baden-württembergi klub az ötödosztályból jutott el a Bundesligáig. Egészen egyedülálló, hogy ezt az utat egy edző, Frank Schmidt vezetésével járta végig a csapat, amelynél a tradicionális elemek megtartása mellett a folyamatos megújulás biztosította a feltételeit a tisztes élvonalbéli helytállásnak. Érdemes megnézni, hogy abszolút újoncként milyen játékkal lett az egykori amatőrcsapat a Bundesliga tagja.