Cikkek

Csillaghullás a selejtezőben, a Barcelona harcba száll a címvédésért

A női Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírása elérkezett a csoportküzdelmekhez. A 2021-től bevezetett rendszerben 16 csapat négy csoportban folytatja tovább a versenyfutást a trófeáért, de már a selejtezők során is több izgalmas párharcnak lehettünk tanúi, hiszen a végső győzelemre is esélyesnek tartott gárdák mondtak búcsút a sorozatnak. Magyar szempontból ezúttal is csak játékosok képviselik a színeinket, a Lyonban a német válogatottól már visszavonult Marozsán Dzsenifer és a svéd Häckenben Csiki Anna.

Úgy tűnik, Nyíregyházán ezúttal megtalálták a sikerekhez vezető utat

A Nyíregyháza Spartacus FC a bajnokság harmadánál veretlenül áll az NB II második helyén. Tímár Krisztián együttese az utolsó öt mérkőzéséből négyet is megnyert, és összességében már hat győzelemnél jár, ami éppen a kétharmada az előző idényben elért sikereknek. Egyértelmű, hogy jelentős változás állt be a Szpari háza táján, az új vezetőedző és a játékosok meghozták azt a lendületet a klubnál, amit a vezetőség már a korábbi években is elvárt, de amit eddig egyszer sem sikerült ténylegesen megvalósítani.

Ajkán a sikercsapatból lett mezőny végén kullogó

A másodosztályú FC Ajka klubvezetése a hétközi vereséget követően menesztette Jeney Gyula vezetőedzőt. Az előző idényben még bronzérmes együttes az első kilenc forduló alatt mindössze egyetlen győzelmet aratott annak ellenére, hogy a kerete nem változott jelentősen. Mi történhetett Ajkán, hogy egy nemrég még kifejezetten eredményes csapat ilyen vesszőfutásba kezdett? Vajon tényleg olyan rosszul játszanak, ahogyan azt az eredményeik mutatják? Lehet, hogy az előző kiírás kiemelkedő teljesítménye volt túlzó a részükről?

Drazsics a Mezőkövesd egyetlen fegyvere a gólszerzésre

A labdarúgás bármennyire is csapatjáték, az eredmény alakulása sokszor mégis erősen függ az egyéni teljesítményektől. Egy jó formában lévő kapus pontokat tehet hozzá az együttese szerepléséhez, egy klasszis középhátvéd betonbiztossá teheti csapata védekezését – erre a legszemléletesebb példa Orbán Willi játéka a válogatottban –, egy gólerős támadó mérkőzéseket nyerhet meg a klubjának. Utóbbi esetre Sztefan Drazsics személyében a magyar élvonalban is találhatunk példát, aki szinte egymaga testesíti meg a Mezőkövesd Zsóry támadójátékát, sokszor úgy is helyzetbe tud kerülni és gólokat tud szerezni, hogy magának kell a helyzeteket is kialakítania hozzá.

Hiába az öt érkező, nem tűntek el a főbb hiányosságok a Newcastle keretéből

Szeptember elsején lezárult a nyári átigazolási szezon Angliában. A klubok nem is fogták vissza magukat, majdnem hárommilliárd eurót költöttek annak érdekében, hogy a következő idényben elérhessék a céljaikat. A Newcastle Unitednak is meg voltak az erősítési tervei, hiszen a 2021 őszén sokáig nyeretlen, és a kiesés elől menekülő gárda az előző bajnokság végén a negyedik helyen zárt, amelynek révén ezúttal a Bajnokok Ligájában is elindulhat. Nem volt egyszerű a nyár számukra, több posztra is próbálták megtalálni az ideális megoldást, miközben a pénzügyi fair play kihívásainak is meg kellett felelniük. A csapat menedzsere, Eddie Howe a záráskor úgy nyilatkozott, elégedett az igazolásokkal.

Az NB I gólkirálya elkezdett kiteljesedni a Ferencvárosnál

Varga Barnabás az első tizenegy tétmérkőzésén tizenegy gólt szerzett és öt gólpasszt osztott ki a Ferencvárosban, amivel igazolta a zöld-fehér klub vezetőinek döntését, nevezetesen, hogy az előző bajnokság gólkirályát leigazolják. De nemcsak az eredményességével, hanem a játékával is felhívta magára a figyelmet, hiszen szerves egészként épült be az együttes játékába, a gólszerzés mellett részt vesz a támadások felépítésében is. Eddigi szereplése a vártnál is sikeresebb, egyúttal rámutat arra, hogy korábban mennyire nem voltak kihasználva a képességei.

Kovács Mátyás újabb poszton is az MTK egyik erőssége

Az MTK az előző bajnokság végének gyengébb eredményei ellenére kiharcolta a feljutást az élvonalba, de az akkori rossz sorozat tanulságai alapján Horváth Dávid vezetőedző átalakította csapatát. A korábbi négyvédős felállást három középső védő váltotta, a szélsők helyét pedig átvették a szárnyvédők. Az átalakítás a játékosok számára is nagy változásokat hozott, többek között Kovács Mátyásnak is, aki a bal oldali tükörszélső posztjáról átkerült a másik oldalra, szárnyvédő szerepkörbe.

Gulácsi hiánya kinek nyithat utat a válogatottba?

Szeptember elején folytatódnak a 2024-es Európa-bajnokság selejtezői, így Marco Rossi hamarosan kihirdeti keretét a szerbek elleni összecsapásra. Az egyik fő kérdés az lehet számára, hogy Gulácsi Péter hiányában kiket hívjon be a válogatottba. A Wyscout adatai alapján megnéztük, hogy kik lehetnek erre a legesélyesebbek, kik azok, akikről lemondhatunk, és talán az is kiderül, hogy hosszabb távon kiknek a bekerülése várható.

Szuhodovszki Soma lövéseitől rettegnek a kapusok

A Kecskeméti TE előző idénybeli remeklése elsősorban Szabó István edzőre hívta fel a nagyközönség figyelmét, de a játékosok kiváló teljesítménye sem maradt észrevétlen. Szalai Gábor bekerült Marco Rossi keretébe, Katona Bálint szolgálataira ebben a szezonban már igényt tart a Ferencváros, akárcsak Zeke Márióra a Fehérvár, de szinte a kezdőcsapat összes tagjának nevét megjegyezte a közvélemény. Közülük az egyik Szuhodovszki Soma, akinek ígéretes fiatalként nem indult jól a karrierje, de most Kecskeméten otthonra talált, ezt pedig jó játékkal és sokszor igen látványos gólokkal hálálja meg.

Hogyan láttam a női világbajnokságot?

Vasárnap véget ért a IX. női labdarúgó-világbajnokság. A tornát először rendezte meg két ország, és először vett rész rajta 32 válogatott. Egy hónapnyi mérkőzésfolyam után egyértelműen kimondhatjuk, hogy a bővítés nem ment a színvonal rovására. A nagy érdeklődés mellett megtartott összecsapásokon az előzetesen alacsonyabban rangsorolt együttesek több esetben is borították a papírformát, végül azonban az előzetesen is várt válogatottak fértek fel a dobogóra.

Európa után a világfutball trónjára is angol királynők kerülnek?

A IX. női labdarúgó-világbajnokság elődöntőit követően Spanyolország és Anglia válogatottjai jutottak a fináléba. Mindkét együttesnek számos nehézségen kellett átküzdenie magát azért, hogy eljuthasson idáig, de minden helyzetből képesek voltak felállni, és ezzel bizonyították, hogy érdemesek a világbajnoki címért pályára lépni.

A svédek megállították a japán gyorsvonatot, új világbajnoka lesz a női labdarúgásnak

Kialakult az elődöntő mezőnye a női labdarúgó-világbajnokságon. A legjobb négy közé kivétel nélkül olyan válogatottak kerültek, ahol a labdarúgók egyéni képességei és a csapatjáték is magas szintű, ám mindegyik együttes megizzadt a továbbjutásért. Spanyolország, Svédország, Ausztrália és Anglia is szoros csatában múlta felül riválisát, bizonyítva azt, hogy nemcsak a kvalitás, hanem az akarat terén is a legjobbak közé tartoznak.