Távol-keleti kirakatcsapathoz szerződött Vécsei Bálint

A Ferencvárostól szerződése lejártával távozó Vécsei Bálint Európa helyett általános meglepetésre Ázsia felé vette az irányt. A 12-szeres magyar válogatott középpályás a folyamatosan fejlődő japán bajnokság egyik legnevesebb klubjához került. A Vissel Kobe bár eddig még nem volt bajnok, évek óta foglalkoztat legalább egy-egy világklasszist. Noha Andrés Iniesta néhány hónappal ezelőtt távozott, Vécseinek így is lesz egy nagy nevű csapattársa Juan Mata személyében.


A csapat nélküli Vécsei Bálintnak bár európai kluboktól is voltak megkeresései, végül meg sem állt a világ másik végéig és a japán Vissel Kobe labdarúgója lett. A klub széleskörben leginkább arról lehet ismert, hogy az elmúlt években több FC Barcelona-kötődésű játékost foglalkoztatott.


Az FC Barcelona sztárjai tették népszerűbbé a csapatot

A klub elődjét Kawasaki Steel Soccer Club néven alapították 1966-ban, amely egy félprofi csapat volt Kurasikiben és többnyire a japán másodosztályban szerepelt. Az egyesületet 1995-ben költöztették át Kobe városába. A Vissel név a győzelem (victory) és a hajó (vessel) angol megfelelőiből állt össze, hangsúlyozva a kikötő fontos szerepét a város életében. A székhelyváltás ellenére a Kawasaki Steel partnere, a Kawasaki Heavy Industries továbbra is főszponzorként támogatta a csapatot. A Vissel Kobe azonnal feljutott a japán élvonalba, bajnoki címet azonban soha nem szerzett és jobbára csak a mezőny második felében végzett.


A csapat kétszer esett ki a másodosztályba, azonban mindkétszer, 2006-ban és 2013-ban azonnal visszatért a legjobbak közé.


A japán szoftverfejlesztő cég, a Rakuten 2014-ben kötött megállapodást a Vissel Kobe támogatásáról. A később az FC Barcelonát is szponzoráló nagyvállalat közbenjárásával az addig még országos szinten is kisebb klubnak lehetősége nyílt nemzetközi sztárok szerződtetésére.


Két Barca-kötődésű világklasszis érkezett, Andrés Iniesta 2018-ban és David Villa 2019-ben lett a Vissel játékosa. Előbbi ráadásul egészen idén nyárig Kobében futballozott, amely megkülönböztetett figyelmet biztosított az egész csapatnak, ráadásul a helyi játékosok is sokat tanulhattak tőle, mindannyian felnéztek rá. A két spanyol világbajnokon kívül az évek során olyan ismertebb játékosok fordultak még meg a csapatnál, mint Lukas Podolski, Thomas Vermaelen, Bojan Krkic vagy Sergi Samper.


autoKép leírás(Forrás: Mirror)A Vissel eddigi legnagyobb sikerei

A Vissel Kobe az első jelentősebb trófeáját 2020. január 1-jén hódította el, amikor a helyi Császár-kupa döntőjében 2–0-ra legyőzte a Kasima Antlerst David Villa búcsúmeccsén. Egy hónappal később a japán Szuperkupát is megnyerte a Jokohama F. Marinos ellen. A csapat 2020-ban vehetett részt először az AFC Bajnokok Ligájában és újonc létére az elődöntőig jutott: ott az azóta már Ádám Martint is foglalkoztató dél-koreai Ulszan Hyundai hosszabbítással zárult mérkőzésen állította meg.


A Vissel Kobe a J-League 2021-es kiírásában érte el története legjobb bajnoki eredményét a Kawasaki Frontale és a Jokohama F. Marinos mögött megszerzett harmadik helyezéssel.


Iniestáék így újból megmérették magukat az ázsiai BL-ben, második nekifutásra azonban egy körrel korábban, már a negyeddöntőben búcsúztak. 2022-ben ismét egy dél-koreai csapat, a Csonbuk Hyundai Motors győzte le őket.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!A csapat az országos bajnokság tavalyi kiírását mindössze a 18 csapatos mezőny 13. helyén zárta, csupán négy ponttal megelőzve a már osztályozóra kényszerült 16. helyezettet.Pozitív első benyomások

Ehhez képest a J-League 2023-as felvonásában a Vissel Kobe nagyszerűen szerepel és hét fordulóval a bajnokság vége előtt a Jokohamát két ponttal megelőzve vezeti a mezőnyt.


Vécsei Bálint az új csapatához való megérkezését követően a Nemzeti Sportnak beszélt arról, hogy milyen körülmények közé csöppent.


„A hétórás időeltolódás okozta fáradtság, a párás levegő és a meleg okozta kellemetlenségen kívül remekül éreztem magam! Az első benyomásaim kellemesek, érződik, hogy profi klubhoz, jó csapathoz érkeztem, amely tökéletes körülmények között készülhet. Nem véletlenül mondják a japánokról, hogy rendszeretők és a munkamoráljuk is kiemelkedő, ezalatt a rövid idő alatt is ezt tapasztaltam, ez a felfogás nagyon közel áll hozzám. Már az edzéseken is érezni lehetett, hogy az intenzitás nagy, ez igaz a bajnokikra is. Sokat kell futni, a párharcok száma is magas, Európában is megállná a helyét a japán első osztály. A legtöbb csapat, így a Vissel Kobe is a direkt játékot helyezi előtérbe, a Jokohama más utat jár be, szeretik sokat járatni a labdát, de ez nem véletlen, hiszen ez a klub a Manchester Cityt is magába foglaló City Football Grouphoz tartozik” – nyilatkozta a magyar válogatott középpályása.


Azt mindenképpen fontos leszögezni, hogy bár a magyar játékos európai szemmel nézve a periférián kívül eső csapathoz igazolt, semmiképpen sem egy gyenge együtteshez került.


A Vissel Kobe az ázsiai kontinens egyik legerősebb bajnokságának aktuális listavezetője, jó esélyekkel küzd története első bajnoki címéért.Vécsei mellett ráadásul a spanyolok világ- és Európa-bajnok kiválóságát, Juan Matát is nemrég szerződtették, a két labdarúgót együtt mutatták be. A 35 éves támadó középpályás legutóbb a Galatasarayban szerepelt és bár már túl van pályafutása zenitjén, a Visselnél még akár Iniestához hasonló karmester válhat belőle. Kettőjükön kívül négy brazil légiós található a csapat keretében, a többiek mind hazai játékosok.


A csapatot korábban többször irányító Josida Takajuki 2022 júniusa óta ismét a Vissel Kobe edzője. A 46 esztendős tréner a 4-1-2-3-as fellálást favorizálja. A védekező középpályás helyét a legtöbbször az alapvetően hátvéd Oszaki Leo tölti be egyfajta ötödik védőként, előtte pedig Juruki Koja és az elmúlt hónap legjobbjának választott Jamagucsi Hotaru kapta eddig a legtöbb lehetőséget. Várhatóan Vécsei és Mata velük osztozhat majd a játékperceken.


A Vissel legismertebb japán játékosa a bajnokság góllövőlistáját 19 találattal vezető Oszako Juja, aki korábban éveken át játszott Németországban az 1. FC Köln és a Werder Bremen alkalmazásában.


Ádám Martin korábban már bizonyított a dél-koreai Ulszan Hyundaiban, most pedig Vécsein a sor, hogy a J-League történetének első magyar játékosaként öregbítse hazánk hírnevét a Távol-Keleten.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője. További érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/


Kiemelt fotó: Vissel Kobe Facebook