Teher alatt nő a pálma – Myron Boadu

Büntető.com

2021. márc. 6.

Azt szokás mondani, hogy a legjobb csatárokat az különbözteti meg a szimplán jóktól, hogy a legnagyobb meccseken góllal tudják segíteni csapatukat. Amikor a nő a nyomás és minden szem rájuk szegeződik, akkor nem megroppannak, hanem épp ellenkezőleg, úgy tudnak gólt szerezni, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Myron Boadu még csak nemrég töltötte be a 20. életévét, mégis úgy beszélhetünk róla, mint a holland bajnokság egyik legjobb csatára – szerepelt is az Eredivisie tehetségeket összegyűjtő írásunkban –, akinek a kiélezett pillanatokban sikerül a legjobb teljesítményt nyújtania. A ghánai felmenőkkel rendelkező játékos az AZ Alkmaar egyik kiemelkedő egyénisége, aki mind az előző, mind az idei szezonban megmutatja a világnak a benne rejlő potenciált.

Az előző félbeszakított idény során – amiről itt olvashattok –, 24 mérkőzésen 14 gól és nyolc előkészítés került a neve mellé, idén egyelőre 22 találkozón tizenegyszer volt eredményes, viszont csak egy asszisztja van, ami főleg a csapattársak gyenge helyzetkihasználásának tudható be, mert az ő 4,7 xA értéke alapján ennél többre lenne hivatott. Idén is rendkívül jó minőségű lövésekkel kísérletezik csak, melyek során elég magas hatékonyságot is tud elérni. A 22 bajnoki mérkőzésén 35 lövéssel próbálkozott, ebből 18 el is találta a kaput, s szerzett 11 gólt. A hét kapufája – ami a kép jobboldalán kivehető az x-ek alapján – bár nem számít bele a kaput találó kísérletekbe, de jól jelzik, hogy elképesztően jó érzése van a lövéseinek a kiválasztásához (0,25 NPxG/Sh).

 

A 2020–21-es szezonban leadott össze lövési kísérlete

Rendkívül robbanékony, és az „utazósebessége” is ligaszinten az elitbe tartozik, amit a csapat taktikájának köszönhetően ki is tud aknázni. A magas presszing egyik első embere, aki ennek köszönhetően a labdaszerzések utáni védekezésből támadásba átmenet, vagyis a tranzíciós játék egyik legjobbja. A helyezkedései rendszerint lehetőséget adna a társak számára, hogy megjátsszák őt, illetve a mozgásai is rendkívül tudatosan abba az irányba tendálnak, hogy ő tisztán kaphassa a labdát.

A rövid elemzés után térjünk is ki arra, ami igazán különlegessé teszi őt, vagyis, hogy a bajnokság nagy hármasa elleni mutatói egészen impozánsok. Jelenleg az alkmaari együttes számít az egyik legnagyobb kihívónak, mely évről évre igyekeznek ott lenni a dobogón, „belerondítva” a klasszikus trió uralkodásába. Az Ajax–Feyenoord–PSV Eindhoven triumvirátusa ellen Boadu egy igazi klasszissá tud válni és a legjobbját tudja nyújtani. Ez idáig 12 ellenük lejátszott mérkőzésből tíz alkalommal volt kezdő, s ezen összecsapásokon pedig 10 gól került a neve mellé, valamint egy assziszt. Főszereplője volt annak, hogy a történelem során először elforduljon, hogy egy együttes zsinórban hat összecsapást nyerjen a nagy hármas ellen.

 

AJAX

Az amszterdamiak ellen a leggyengébb a mutatója, ami némileg mutatja, hogy még van hova fejlődnie, mert a nemzetközi szinten is leginkább mérvadó holland együttes ellen valamivel visszafogottabb teljesítményt nyújtott eddig.

 • 2019. december 15., AZ Alkmaar–Ajax 1-0
 • 2020. március 1., Ajax–AZ Alkmaar 0-2
 • 2021. január 20., AZ Alkmaar–Ajax 0-1
 • 2021. január 31., AZ Alkmaar–Ajax 0-3

A négy összecsapás során kétszer volt eredményes, mondjuk ezeket a meccseket meg is nyerte a csapata, idén viszont tizenegy napon belül kétszer is – előbb egy bajnokin, majd a kupában – nyerni tudott az amszterdami együttes az AFAS Stadionban.

 

Az első találkozáskor a mérkőzés hajrájában az ő fejesgólja döntötte el a három pont sorsát


 

A második mérkőzésen az első percekben egy labdaszerzés után megadta a találkozó alaphangját a góljaFEYENOORD

A rotterdamiak ellen már sikeresebb a mérlege – ez főleg annak tükrében nagyon extrém, hogy az előző évtized során csak kétszer nyertek az alkmaariak, azokon pedig játszott Myron Boadu. Az összesen öt mérkőzés során háromszor diadalmaskodtak, egy-egy döntetlen és vereség mellett.

 • 2018. szeptember 16., AZ Alkmaar–Feyenoord 1-0
 • 2019. április 20., Feyenoord–AZ Alkmaar 2-1
 • 2019. szeptember 26., AZ Alkmaar–Feyenoord 3-0
 • 2021. január 24., Feyenoord–AZ Alkmaar 2-3
 • 2021. február 28., AZ Alkmaar–Feyenoord 4-2

Az öt találkozó közül az elsőn fél óra után le kellett cserélni egy sérülés miatt, de addigra már egy asszisztot kiosztott, míg a vereség alkalmával csereként lépett csak pályára, bő fél órát játszva. A három győzelemben viszont főszerepet vállalt a hat góljával.

 

A háromgólos idegenbeli siker alkalmával az ő találatával szereztek vezetést


 

A januári összecsapáson az alkmaariak tökéletesen megmutatták, hogy mennyire gyorsan váltanak védekezésből támadásba, aminek a végén tökéletesen tud érkezni Boadu


 

Február végén egy mesterhármassal jelentkezett, amiből a második gól inkább az előkészítés miatt ment élményszámba. ő lett a második legfiatalabb triplázó a Feyenoord ellen, csak Marco van Basten áll előtte az erre vonatkozó listánPSV

Azt eindhoveniek ellen inkább a csapatnak megy kiemelkedően, de persze egyéni szinten sincs oka panaszkodni, a három győztes mérkőzésen szerzett két góllal.

 • 2019. május 12., AZ Alkmaar–PSV 1-0
 • 2019. október 27., PSV–AZ Alkmaar 0-4
 • 2021. január 13., AZ Alkmaar–PSV 3-1

 

Az emberhátrányban játszó hazaiak ellen a szélen is sokat feltűnt, ahol elég otthonosan érezte magát és a gólt is innen érkezve szerezte


Összességében mindössze 24 lövéssel kísérletezett ezeken a rangadókon, melyek közül 13 kaput talált – kétszer a kapufát lőtte telibe –, s ebből született a tíz gólja. Csupán egyetlen blokkolt próbálkozást lehetett feljegyezni az esetében, ami meg is adja a választ arra, hogy miért is tud ezeken a rangadókon is kiemelkedő minőségű helyzetekből lőni, hisz a mutatója itt is masszívan átlag feletti (0,26 NPxG/Sh).

 

Myron Boadu shotmapje a nagy hármas elleni mérkőzésekről

A videókon is látni lehet az egyik kiemelkedő erényét, aminek köszönheti azt is, hogy ennyire magas minőségűek a helyzetei, ez pedig a döntéshozatali képessége. Nagyon rövid idő alatt hoz rendszerint jó döntést, ami egyrészt az bizonyít, hogy a góljainak elég nagy hányadát egy érintésből szerzi. Nem kezdi el dajkálni a labdát, nem teketóriázik, hanem felméri a lehetőségeit és lő – ebben Erling Haalandhoz lehet hasonlítani, aki ugyanilyen típusú csatár. Másrészt a már említett magas xA mutató jól tükrözi, hogy nem akarja mindenáron a kaput célba venni, főleg nem olyan helyzetekből, amikor az adott szituációban nem ő a legjobb opció. A társak hibáiért nem lehet őt felelősségre vonni, de a minőségi lövőhelyzetek kialakítása egy kiemelendő tulajdonság esetében, amit jó formában lévő csapattársakkal – lásd 2019–20-as szezon nyolc gólpassza – ki tudnak használni.

Myron Boadu a jövő egyik nagy csatára lehet, akinek a jelenlegi tudásunk szerint minden esélye meg van, hogy egy topklubban is kiemelkedő teljesítményt nyújtson. Akár most nyáron, akár jövőre hagyja el az Eredivisie-t, abban egészen biztosak lehetünk, hogy hatalmas veszteség fogja érni az Az Alkmaar együttesét és a ligát is, mert egy nem hétköznapi tehetség távozik majd a személyében. Ha a jövőbeni edzője képes lesz kiaknázni a benne rejlő potenciált, akkor a holland válogatott csatár gondjai hosszú időre meg lesznek oldva minden bizonnyal.