Tetê nagyon jó úton halad a topcsapatba kerüljön

A FIFA által márciusban meghozott, ukrajnai légiósokra vonatkozó szabály nyomán az Olympique Lyon előbb a nyárig, majd aztán egy évre kölcsönvette a Sahtar Doneck szélsőjét, Tetê-t. A 22 éves brazil játékos már a tavasszal is remekelt, majd az új idényt is nagyszerű formában kezdte. Az ő teljesítményét érdemes lehet a topkluboknak figyelemmel kísérni, mert a 2023 decemberében lejáró szerződése azt jelenti, hogy a következő nyáron diszkont áron lehet majd őt megszerezni.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!
Mateus Cardoso Lemos Martins 2000. február 15-én látta meg a napvilágot Alvoradában, Porto Alegre városától nem messze. A helyi iskolában már játszott egy csapatban is, de mint oly sok brazil fiú, ő is az utcán töltötte a legtöbb időt focizva. Szervezettebb keretek között 2008-tól futballozik, ekkor a szülei a CT do Cristalba vitték, ahol a Rio Grande do Sul csapat edzőközpontja, iskolája található. A jól sikerült „beugró” után a Gremio utánpótlás-csapatában kapott helyet, ahol elkezdhette megvalósítani az álmait.


Tetê folyamatosan tudott előre haladni a ranglétrán, minden korosztályban a legjobbak között szerepelt. A cselező készsége és a befejezések terén mutatott hatékonysága okán árgus szemekkel figyelték őt a klubnál, és tinédzser évei elejétől fogva végig egy korosztállyal feljebb szerepelt, mint ahová tartozott volna.„Könnyű nekem, kicsi korom óta tudom, hogy bemutatkozom majd a legmagasabb szinteken is, csak ki kell várnom a megfelelő pillanatot. Nyugodt vagyok ezzel kapcsolatban. Azt hiszem, én leszek a következő gyöngyszem” – jegyezte meg még utánpótlás korú játékosként, a végén elnevetve magát.auto_altKép leírásAz otthoni szett; gremios póló, brazil válogatott rövidnadrággal (Forrás: globoesporte.globo.com)Amikor a felnőttek közé került, cseppet sem volt kedvező helyzetben, hiszen a klubnál akkor épp a szuper tehetségként kezelt Éverton szerepelt a posztján, ezért őt inkább hagyták a második csapatban rendszeresen szerepelni, minthogy a kispadot koptassa. Ez amennyire jó ötlet volt a fejlődését illetően, szép fokozatosan annyira meg is hozta a váltás iránti vágyat benne. 2016-ban 33, 2017-ben pedig 25 gólt termelt együttesen a tartalék- és az U20-as csapatban, e mellé mindkétszer kétszámjegyű gólpassz is dukált. Így 18 évesen megkapta az első profi szerződését, az aláírási pénzt pedig gyorsan el is költötte, hogy a szüleit meglepje, ezzel kifejezve háláját feléjük.„Pablóval (a szélső ügynöke, Pablo Bueno – A szerk.) felhívtuk a szüleimet, hogy jöjjenek el vacsorázni, majd elvittük őket a házhoz, ami előtt állt egy autó is. Elsőre nem értették, mi történik, majd mondtam nekik, hogy ez az övék. Nagy változás volt ez, hiszen korábban Alvoradában éltek, most pedig Porto Alegrében fognak. Apámnak egy lerobbant tragacsa volt, most viszont egy új autót kapott, anyámnak pedig egy berendezett házban kellett megszoknia, hogy mi minden áll a rendelkezésre. A sírás kerülgette őket, én pedig tudtam, hogy a legjobb döntést hoztam, hogy rájuk költöttem ezt a pénzt.”2018 már ebből a szempontból is különleges év volt Tetê számára, ráadásul az ősszel a válogatotthoz is meghívták. Tite felkérte, hogy készüljön együtt a nemzeti együttes játékosaival az Egyesült Államokba szervezett túra során. Ugyan be nem mutatkozhatott, de így is hatalmas élményként emlegette később ezt, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a téli átigazolási időszakban a Sahtar 15 millió eurót fizessen érte, anélkül, hogy láthatták volna egyetlen percet is játszani a brazil élvonalban.


Az ukrán együttes a Chilében rendezett dél-amerikai U20-as tornán figyelt fel rá, amikor a már a donyeckiek keretéhez tartozó Marquinhos Cipriano és Marcos Antonio mellett szerepelt Brazília korosztályos együttesében. A nagy verseny miatt Carlos Amadeu szövetségi kapitány erőteljesen rotálta a meglehetően erős keretben – főleg a támadók frontján. Tetê hét mérkőzésen kapott lehetőséget, és a statisztikái úgy is igencsak imponálóak voltak, hogy nem tudott kanadai pontot szerezni. Azonban a kulcspasszok és a sikeres cselek terén is igen előkelő mutatóval zárt, ez pedig meggyőző volt a narancs-fekete klub megfigyelői számára.

Ukrajnában a beilleszkedés neki sem okozott gondot, hiszen igazi családias, tulajdonképpen „hazai” környezetbe került, ahol a már említett utánpótlás-válogatottbeli társak is segítettek neki, hogy mihamarabb megszokja a helyi körülményeket. A 2018-19-es szezon tavaszán nyolc bajnokin és két kupameccsen összesen négy gól és három assziszt jött össze neki. A bajnoki cím mellé pedig összejött egy kupasiker is, ahol a másodosztályú Inhulec Petrove ellen 4–0-ra megnyert döntőben kétszer is beköszönt, egy találatot pedig előkészített, így a meccs legjobbjának választották.


Az első teljes idényében fokozatosan haladt a beépítése, csaknem kétezer játékpercet kapott 34 meccsen. Bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, majd tavasszal az Európa-ligában is, miközben a bajnokságban egyre többször kapott helyet a kezdőcsapatban. A 2020-21-es szezonban a kissé meggyengült donyecki együttesben már alapembernek számított. A BL-ben a Real Madrid elleni idegenbeli siker során gólt és gólpasszt is regisztrált, ám csapat szinten mégis ez lett a legkevésbé jól sikerült szezonja, mert a bajnoki címről lecsúsztak, a kupában is elbuktak, és a Szuperkupa sem lett meg nekik.


A háborús helyzet miatt félbeszakított legutóbbi szezon során ugyan gyengén rajtolt és a nemzetközi porondon sem alkotott maradandót, de a bajnokságban a téli szünet előtti tizenegy összecsapásán kilencszer volt eredményes, és ekkor úgy tűnt, ez lehet Tetê igazán kiugró idénye. Azonban a február 24-én az oroszok által kirobbantott háború miatt a bajnokság félbeszakadt, és ő is csak nagy nehézségek árán tudott elmenekülni az országból.


A FIFA még március 7-én döntött úgy, hogy az ukrán egyesületekkel kötött szerződéseket automatikusan felfüggesztik, így az ottani légiósok a tavasz második felére kereshetnek maguknak új csapatot. Tetê Lyonba került, ahol aztán gyorsan elkápráztatta az Olympique-szurkolókat, ehhez nagyban hozzájárult, hogy a bemutatkozó meccsén győztes gólt ért el az Angers ellen.

A folytatás is remekül alakult, a következő nyolc meccsen még egy gól és öt gólpassz került a neve mellé. Ugyan a Lyon lemaradt a nemzetközi porondról, de ennek ellenére a brazil szélső biztos volt abban, hogy ez az ideális hely számára. Az ukrajnai helyzet kapcsán nem történt változás, így a FIFA a június közepén megjelent közleményében azt írta, az eredetileg 2022. június 30-ig érvényben lévő szabályt egy évvel megtoldja, vagyis az 2023. június 30-ig marad érvényben. A franciák ezt kihasználva egy újabb éves kölcsönszerződést ajánlottak a brazil szélsőnek, aki boldogan írt alá újabb egy szezonra.„Mindig azt mondtam, hogy maradni akarok. Az előző szezon végén szavamat adtam nekik, hogy az öltözőben leszek, ha kezdődik a felkészülés. A selecao az egyik célom, és miért ne lennék ott is majd a csapattársa Lucas Paquetának, akivel remek a kapcsolatom. Minden tetszett Lyonban, mindent megkaptam, amit ígértek, amikor ideszerződtem márciusban. Kedvesen fogadtak, sokat segítettek, hogy gyorsan beilleszkedjek. A várost is szeretem, amikor sétáltam, biztonságban éreztem magam, és ez fontos volt a választásomban.”Tetê 2019-ben négy évre írt alá a Sahtarral, vagyis a szerződése 2023 decemberéig él Donyeckben. Ez azt jelenti a jelenlegi állapotok alapján, hogy a lyoni kölcsönszerződés lejárta fél évvel lesz az eredeti, ukrajnai szerződésének vége előtt, ekkor pedig két opció is lesz előtte. A Bosman-szabály értelmében aláírhat bármely együttesnél, ahová majd a szerződése lejártával, tehát 2024. január elsejével csatlakozik, addig 2023 őszét pedig – természetesen akkor, ha ezt a jelenleg háborús helyzet engedi – még az ukrán csapatnál tölti. Vagy valami nagyon diszkont áron eladják őt a donyeckiek a jövő nyáron, akik már így is ki vannak bukva a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntése miatt. A rengeteg légiósuk többsége elhagyta a csapatot, ők pedig mindenféle bevétel nélkül maradtak a „lelépési lehetőség” kihasználása után.Melyik nemzet lesz 2022 világbajnoka?


5,50 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság 2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi focira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt kép: Getty Images