Ugrás az ismeretlenbe – 30 for 30: Brothers in Exile

A latin-amerikai országok fontos piacot jelentenek az MLB számára, játékosok és nézők terén egyaránt. Az 1990-es évek derekán azonban Kubából közel sem volt egyszerű távozni, még a sportolóknak sem. Két féltestvér, Liván és Orlando Hernández viszont megpróbálta a lehetetlent, hogy az Egyesült Államokban, a világ legerősebb ligájában tehessék le a névjegyüket. A 30 for 30 sorozat 54. epizódja a kockázatos menekülés mellett kettejük karrierjét is bemutatja.

null


A baseballal még csak ismerkedőket bizonyára nagy meglepetésként érheti, hogy a sportág milyen gazdag hagyományokkal rendelkezik Kubában. Peter C. Bjarkman történész, a helyi baseball elismert kutatója rögtön az epizód elején kiemeli: az 1990-es években nagyon jó volt meccsekre járni a közép-amerikai országban. Fantasztikus hangulat, nagy küzdelem jellemezte a találkozókat, s komoly sikersorozatot épített az ország legismertebb csapata, az Industriales, amelyet a megszólalók a New York Yankeeshez hasonlítanak népszerűség és kulturális jelentőség szempontjából.


A sportág helyzetével ellentétben az ország közel sem volt ilyen jó állapotban. A Fidel Castro vezette kubai rezsim szoros kapcsolatot ápolt a Szovjetunióval, amely a széthullása után már nem tudta támogatni az országot, amelyet az Egyesült Államok gazdasági embargói még nehezebb helyzetbe hoztak. Ilyen társadalmi környezetben a sportolók élete is egyre nehezebb lett.


Szürreális, egyben szomorú képsorokat látunk, amelyekben a baseballválogatott tagjai arról beszélnek, hogy azért hoztak el szappanokat és tusfürdőket a szállodákból, mert a családjaiknak szükségük volt rájuk.


Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy többek fejében megfordult a távozás gondolata. Úgy tűnt, ebben Joe Cubas lehet a kulcsfigura. A Miamiban élő, de kubai felmenőkkel rendelkező ügynök szülei a Fidel Castro-féle forradalom idején menekültek el az országból, épp ezért emelte ki több játékos, hogy bár egy ügynökről beszélünk, akinek az elsődleges motivációja mindig a pénzszerzés, valószínűleg annak is örült, hogy borsot törhet Castro orra alá. Ahogy az általában a történelemben lenni szokott, ha egy országban polgárháborús hangulat uralkodik, a politikai vezetés megpróbál bezárkózni, ennélfogva az erőfeszítések ellenére nem volt könnyű az Egyesült Államokba szerződni.


A két említett testvér közül Orlando Hernández járt rosszabbul. Liván már megmenekült, amikor féltestvérét elkezdték vegzálni amerikai kapcsolatai miatt, útja pedig ezt követően sem volt zökkenőmentes. Egy kis csónakon próbált megszökni, ám a hatóságok megállították.


Később egy menekülttáborba került, és ugyan a korábban említett Cubas közbenjárásával felajánlották neki, hogy különleges sportolói státusszal kerülhet az Egyesült Államokba, ezt nem fogadta el, mert akkor a megszokott drafteljárásban kellett volna részt vennie, és csak azokkal a csapatokkal tárgyalhatott volna, amelyek kiválasztják őt.


Mivel azonban kivárt, felvehette vele a kapcsolatot a New York Yankees, amely aztán szerződtette is.Liván kicsit könnyebben jutott el az MLB hazájába, ám a kulturális sokk talán nála volt erősebb. Benne a Florida Marlins látta meg a potenciált, ami egyébként részben annak volt köszönhető, hogy a városban jelentős kubai kisebbség élt, akik a transzfert követően nagy számban jelentek meg a mérkőzéseken. A fiatal sportoló saját bevallása szerint sem tudta magát távol tartani néhány kellemetlen kísértéstől”. Első nagy szerződése birtokában jóval bátrabban költötte a pénzt, és minden bizonnyal még nagyobb bajba kerülhetett volna, ha nincs ott mellette Carlos Tosca menedzser, akinek szintén kubai felmenői voltak, így könnyen szót értett Hernándezszel.


„Sokszor nem tudunk mit kezdeni a szabadsággal. Itt van előtted, és képtelen vagy megragadni a lehetőséget, ezt pedig nagyon nehéz feldolgozni”


– foglalta össze a szakember a játékos problémáit.


A nehézségek ellenére mindketten emlékezetes pályafutást zártak az MLB-ben. Mindketten nyertek World Seriest (Orlando négyet is), és hosszú éveken keresztül voltak csapataik legnagyobb sztárjai. Liván megfordult többek között a San Francisco Giantsnél, a Minnesota Twinsnél és a New York Metsnél, míg Orlando játszott a Yankees, a Mets és a White Sox színeiben is.


Mario Diaz filmje klasszikus 30 for 30-epizód. Az alkotók röviden és érthetően mutatják be a történelmi hátteret, valamint átélhetővé teszik azt a kegyetlen dilemmát, hogy valaki a családját hagyja hátra egy jobb élet reményében.2. rész (The Band That Wouldn’t Die): „Nem tudom nézni, hogy egy férfi sír”

5. rész (Without Bias): „Az ártatlanságunkat vették el”

9. rész (Guru of Go): Az edző szent őrült

10. rész (No Crossover. The Trial of Allen Iverson): Mi történt azon az estén?

16. rész (The Two Escobars): „A nemzeti büszkeségünkért játszottunk”

17. rész (The Birth of Big Air): Mindig magasabbra vágyott

21. rész (Unmatched): Az ellenfelem a barátom

23. rész (Into the Wind): Széllel szemben

24. rész (Four Days in October): Aki látta, nem feledi

25. rész (Once Brothers): „Kosárlabdázók vagyunk, nem politikusok”

26. rész (Tim Richmond: To the Limit): Autóversenyző Hollywoodból

28. rész (The Best That Never Was): „Nem futball volt, gyógyulás”

31. rész (Broke): „Pénzt keresni könnyű, megtartani nehezebb”

33. rész (There’s No Place Like Home): „Hogyan árazod be a történelmet?”

36. epizód (You Don’t Know Me): Min múlik a siker?

39. epizód (Hawaiian: The Legend of Eddie Aikau): Természetes közegük a víz

42. epizód (Big Shot): „Két dolgot csináltak. Rekordokat döntöttek és nyertek”

43. epizód (This is What They Want): Én nem azért játszottam, hogy barátokat szerezzek

44. epizód (Bernie and Earnie): Ha két ember érti egymást

46. rész (Price of Gold): „Amerikának nem erre volt szüksége”

48. rész (Bad Boys): Ha nyersz, hatással vagy az emberekre”

49. rész (Slaying the Badger): „Olyan, mint egy F1-es hétvége és egy maraton keveréke”

51. rész (The Day the Series Stopped): Meghatározó élmény, minden értelemben

52. rész (When the Garden Was Eden): „A Knicks olyan volt, mint egy jó rockbanda”


Kiemelt fotó: ESPN