Újabb elherdált manchesteri fontmilliók? Jadon Sancho lehet az újabb beteljesületlen ígéret

Ötvennyolc angol bajnokin kilenc gól, hat assziszt, ez azért édeskevés az érte kifizetett 73 millió fonthoz képest. És ha nem lenne elég a gyenge játék, Jadon Sancho hozzáállása is meglehetősen távol van a kívánatostól. Ezt állítja legalábbis Erik ten Hag, aki a vele nyilvánosan ellenkező angol szélsőt kirakta az első csapat keretéből. Gyötrelmesnek tűnik a visszaút, persze Sancho csak egy újabb tag lenne azoknak a sorában Di María, Pogba, Alexis Sánchez, Harry Maguire és akár Cristiano Ronaldót is ide vehetjük , akik miatt pénzt égetett már a United.


Mintha nem lenne elég baja a Unitednek azzal, hogy a rosszmájúak börtönválogatottnak csúfolják, a gondokat tetézendő itt van még Jadon Sancho kirohanása és „nemkérekbocsánatot” ügye is.


Történt ugyebár, hogy az Arsenal elleni utazó keretből Erik ten Hag kihagyta a szélsőjét, amit a mérkőzést követően azzal indokolt, hogy a 23 éves támadó edzésmunkája nem ütötte meg a kívánatos nívót.


Sancho közösségi felületén igyekezett megvédeni magát: „Kérek mindenkit, ne higgye el, amit a médiában olvasni. Nem hagyom, hogy az emberek olyanokat terjesszenek rólam, ami nem igaz, ezen a héten is nagyon jól edzettem. Szerintem egész más okok feszülnek az ügy hátterében, amibe most nem fogok mélyebben belemenni. Régóta én vagyok a bűnbak, és ezt nem tartom tisztességesnek. Nem akarok mást, mint újra mosollyal az arcomon futballozni, és segíteni a csapatomat. Az edzői stáb döntését mindig tiszteletben tartom, hálás vagyok azért, hogy fantasztikus játékosokkal dolgozhatok együtt, ami minden héten kihívás elé állít. Történjék bármi, ezután is harcolni fogok a címerért.”


Még akár néhány könnycseppet is elmorzsolhatnánk Sancho közleményét olvasva, van azonban egy-két bibi: egyrészt Ten Hag maga közölte, az edzésmunkája miatt nem nevezte Jadont a rangadóra, minthogy „a Manchester Unitedben minden egyes tréningen hozni kell egy bizonyos szintet, az alapján döntünk mi, edzők, s ez alapján nem került be az utazó keretbe”. Azaz kivételesen nem a játékosokat előszeretettel a máglyára küldő angol bulvársajtó alázta meg az egykori szupertehetséget, hanem a saját edzője. (Még ha eszében sem volt megalázni, mindössze csak elmondta, mi az oka a nélkülözésének. Sancho pechjére a United a ráadásban veszített Londonban, azután, hogy a kevéssel korábban lőtt gólját visszavonták les miatt, márpedig egy ilyen feszült meccs és annak drámai végjátéka után néhány perccel az edzők is könnyebben mondanak olyat, amit más helyzetben talán megtartanának maguknak.)


autoKép leírás(Forrás: Football365)Másrészt pedig a csapatból senki mást nem kellett hasonlóképp fegyelmezni, azaz hiába kéri ki magának Sancho az elhivatottságát, alázatát, edzésmunkáját megkérdőjelező kritikát, aligha neki van igaza. Amúgy pedig, amikor eddig Ten Hag izmozni kényszerült, a még oly hatalmas csillagok ellenében is nyert (Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford), úgyhogy aligha jelent neki problémát a United mezében eddig mit sem bizonyító sztárocskával szembeni csörtéből győztesen kijönni.


Mármost az edzői nyilatkozatra reagált a fentieket közölve Sancho, és mert később nem volt hajlandó bocsánatot kérni tettéért, a United vezetősége úgy döntött, mindaddig külön edz az első csapattól, míg ezt a fegyelmi ügyet meg nem oldják. Az, hogy Sancho két nappal később törölte tweetjét, nem sokat segített, addigra ráadásul több, mint 60 millióan tekintették meg a 60 ezer retweetet kapó bejegyzést.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!A Sancho-sztori persze alapból elég bonyolult. Itt van ez a valóban extra képességekkel megáldott támadó, aki még mindig csak 23 éves, és aki a Dortmundban, de előtte a Manchester City utánpótlásában is bebizonyította, a pályán csodákra képes. Alátámasztják ezt a németországi számai is: a Bundesligában 104 fellépésén szerzett 38 gólt és adott 51 gólpasszt, megannyi klub csábítgatta, a hazavágyó angol a Manchester Unitedet választotta. 2021 nyarán 73 millió fontért igazolták át a manchesteriek, egy bravúros második hely után, amikor mindenki azt gondolta, a Sancho mellett megérkező Cristiano Ronaldóval és Raphaël Varane-nal akár méltó kihívói lehetnek a városi rivális Citynek. Ehhez képest PL-története egyik legpocsékabb idényét produkálta a a klub: Ole Gunnar Solskjaert már november közepén elküldték, a beugró Michael Carricktől Ralf Rangnick vette át a kormányrudat, az öltöző azonban nem nagyon fogadta el a sokaknak ismeretlen, ilyen nagy egókkal addig egyszer sem dolgozó német szakembert. És ha első hónapjaiban nem is alakultak olyan rosszul az eredmények, a március közepi, Atlético elleni BL-kieséssel szétesett a csapat. Az utolsó 12 bajnokijából hármat nyert meg mindössze, hatot elveszített ebben a zűrzavarban Sancho sem találta a fonalat. Három gólig és három asszisztig jutott csak a PL-ben, rá sem lehetett ismerni a dortmundi zsenire.
Na majd Ten Hagnál, reménykedhetett a Sanchót féltők társasága, és bár nem indult rosszul a kapcsolat, az elmúlt év végén a tréner kénytelen volt hollandiai tisztítókúrára küldeni a fizikai és mentális problémákkal küzdő tanítványát (a fejét kellett kipucolni elsősorban). Három hónap küzdelem után, február 1-én tért vissza a pályára a Nottingham elleni Ligakupa-elődöntő visszavágóján, egy héttel később pedig pontot érő gólt szerzett a Leeds ellen (22).


Ten Hag akkor még oda volt meg vissza, bár a figyelmeztetés jelei kiolvashatók voltak mondandójából: „Örülök a góljának, és nagyon büszke vagyok rá, hogy így tért vissza a PL-ben. Nehéz időszakon ment át, de túl van rajta, ezért bizony jár neki a dicséret. Briliáns futballista, ha eleget invesztál ebbe a játékba, kimagaslóan teljesíthet. Mindig támogatni fogom, ahogy az edzői stáb és a játékostársak is, de elsősorban rajta múlik, neki kell hoznia az elvárt szintet.” Majd hozzátette:


„Az ő kezében van a megoldás. Ha akar, él vele. Ami a szakmai szempontokat illeti, van immár egy csapatunk, amelyik képes a labdát az ellenfél térfelén tartva játszani. Ő ezt szereti, fekszik neki. Nagyon él a szűk, kis területeken, ebből mi is profitálhatunk. Jó állapotban van most, rálelt a helyes útra, motivált, így kell folytatnia, minden nap keményen dolgozni, és akkor a segítségünkre lehet.”


Nos, az új idényben sem igazán sikerül neki, és nagyon úgy fest, a manchesteri hajó Sanchónak már elment. Ten Hag megunva az állandó fegyelmezéseket (a pontosságával, és az edzéseken mutatott aktivitásával is többször adódott probléma) borította ki a bilit Sancho sokszor úgy is játszott, mint ami abba kerülni szokott… Pedig az edzői stáb mindent megpróbált. Sanchónak direkt egy órával korábbi érkezési időpontot szabott meg, így sem mindig sikerült azt betartania. Dortmundban sem amúgy, ott is előfordult, hogy elaludt és késett a csapatmegbeszélésről, csak ugye ezt lehet tolerálni akkor, amikor valaki a csapat legjobbja és meccseket dönt el, kevésbé elfogadható azonban olyankor, amikor nem túl sokat tesz hozzá a játékhoz. Az akkori dortmundi edző, Lucien Favre segítője, majd utódja, Edin Terzic direkt Haalanddal tette össze Sanchót, akár ha utaztak, megszálltak valahol vagy páros edzésgyakorlatot kellett végezniük. Hátha átragad rá valamennyi a norvég professzionalizmusából. 


autoKép leírás(Forrás: Sky Sports)A United azt remélte, érett profit kap, abban bízva, a 17 évesen Németországba szerződő futballistát alaposan megedzették a légiós évek, benőtt a feje lágya, megtanulta, mi a helyes és mi az elvetendő. Hát… Bár apróságnak tűnik, de eleve nem indult jól a közös manchesteri kapcsolat. 2020-ban ugyanis, amikor Sanchót komolyan megkörnyékezte a United, megígérte neki a hetes mezt, mire azonban szerződtette, jött Ronaldo, Edinson Cavanitól pedig a portugál, és nem az angol szerzemény örökölte meg. Ekkor érte őt az első csalódás Manchesterben. A második akkor, amikor Ten Hag beleegyezése nélkül tette közhírré, hogy mentális problémáit leküzdendő fogott bele egyéni edzésprogramba Hollandiában.


Ennél többször kellett persze benne csalódni Manchesterben, és félő, sosem váltja már be a hozzá fűzött reményeket. 


Nem Sancho lenne persze az első, akiért a kifizetett tetemes összeg kukába hajított summa lenne.


2014 augusztusában a United 60 millió fontot fizetett Ángel Di Maríáért, a kecsegtetőnek ígérkező üzlet mégiscsak a Real Madrid egyik világklasszisát kaparintotta meg rémtörténetbe fordult. Szó szerint is januárban rablók igyekeztek behatolni Di María otthonába, a riasztó űzte csak el őket , no meg átvitt értelemben: Louis van Gaal rendszerében sehogyan sem találta a helyét, a manchesteri klímával sem tudott megbékélni, egy szezon után továbbállt. De az argentinért több mint 40 millió fontot legalább behúzott az MU.


Paul Pogba ingyen ment tavaly, azok után, hogy a United 89 millió fontot (105 millió eurót) sem sajnált elkölteni a visszaszerzésére. És mit nyert vele? Egy Európa-ligát és egy Ligakupát, ami aligha arányos a befektetett összeggel. Pogba hat manchesteri szezonjában ráadásul gyakorta sérüléssel bajlódott, ha játszott, akkor is inkább csak kritizálták, hogy miért képtelen megismételni azt a futballt, amit a Juventus és a francia válogatott mezében oly sokszor lehetett tőle látni. Hogy miért? Mert mindent tőle vártak, hogy egy személyben legyen hatos, nyolcas és tízes, amit nyilván képtelenség megvalósítani. Nem csoda, ha emiatt aztán frusztrálttá vált. Kevésszer alkalmazták támadó középpályásként, amely poszton a leginkább ficánkolhatott volna.


Hasonlóképp csalódás Harry Maguire, bár esetében két kiegészítést feltétlenül illik tenni: egyfelől az első két szezonja korántsem volt botrányos, sőt másfelől pedig soem ért ő 80 millió fontot, a gyakorta bepánikoló United 2019-ben azt is hajlandó volt azonban kifizetni érte a Leicesternek. Úgy 30 millióval értékelték túl, akkor is, ha az angol válogatott sztenderd középső védőjéről beszélünk.


Az elherdált pénzek egy másik példája Alexis Sánchez, akiért ugyan átigazolási díjat nem kellett fizetni 2018 januárjában, neki 500 ezer fontos heti(!) bért viszont igen. Miután ment a tragikusan gyenge produkcióit követően , ki is számolta az angol sajtó, mennyibe fájt a chilei a Unitednek: az ott töltött 79 hetével 40 millió fontba, az interes kölcsönjátéka idején is újabb 19 millióba, azaz összesen 59 millió fontba. Cserében rúgott öt gólt… De lehet a rá áldozott összeget tovább cizellálni: 12 millió fontjába került a Unitednek egy gólja, 29 ezer fontba egy-egy labdaérintése. A hülyének is megéri…


És nincs még vége. Könnyen lehet, újabb 155 millió font miatt foghatja a fejét a United vezetősége, elvégre a kegyvesztett Jadon Sanchón túl a 82 millióért szerződtetett Antony sem biztos, hogy sokáig időzik már az Old Traffordon. A brazil szélsővel szemben családon belüli erőszak és bántalmazás vádjával folyik eljárás. Előbb korábbi barátnője, majd két másik hölgy tett ellene feljelentést, Antony vehemensen tagadja a vádakat. A brazil válogatottból kihagyták a napvilágot látott botrány miatt, a Manchester Unitednél pedig úgy döntöttek, nem kell visszatérnie Angliába addig, míg megnyugtatóan nem rendeződik az ügye.


autoKép leírás(Forrás: The Independent)Mit mondjunk, eléggé összecsaptak a felhők a United-játékosok feje felett, különös tekintettel Sanchóra és Antonyra. 


Ám amíg az előbbinek saját kezében van a sorsa, meglehet, a brazil inkább csak a jó ügyvédekben bízhat. 


Kiemelt fotó: Football365