Visszavonult a csupaszív gólvágó

Pályafutása egyéves szüneteltetését követően az egykori argentin válogatott támadó végleg szögre akasztotta a stoplist. Carlos Tévez édesapja halála után már nem érez kellő motivációt és energiát magában egy újrakezdéshez, így megerősítette a búcsúját. A Manchester United, a Manchester City, a Juventus FC és a Boca Juniors egykori gólgyárosának legnagyobb sikereire, megmozdulásaira tekintünk vissza.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!A múlt nyár óta a karrierjét átmenetileg szüneteltető Carlos Tévez a múlt héten kijelentette, hogy 38 évesen nem folytatja aktív pályafutását:


„Visszavonulok. Több ajánlatom is volt, például az Egyesült Államokból, de ez a döntésem, mindent kiadtam magamból. Az elmúlt idényben nagyon nehéz volt futballozni, de legalább láthattam az öregemet. Abbahagytam a játékot, mert elvesztettem az első számú rajongómat.”


Édesapja elvesztése után mostanáig szüneteltette pályafutását. Sokatmondó volt a néhány héttel ezelőtti kijelentése, amikor arról beszélt, hogy képtelen visszatérni a Boca Juniors stadionjába, a híres La Bombonerába, mert ott minden az apjára emlékeztetné őt.


Pályafutása legfontosabb állomásai

– A Boca Juniors volt gyermekkori kedvence, melyet három különböző időszakban is erősített, egyszer a pályafutása kezdetén, kétszer pedig az utolsó stádiumában. Tévez öt argentin bajnoki címet nyert az arany-kékek játékosaként, az utolsót 2020-ban, amikor a Boca a záró fordulóban előzte meg az ősi rivális River Plate-et, miután hajrábeli átlövés góljával legyőzte a még Diego Maradona által irányított Gimnasia La Platát. Megannyi emlékezetes találata mellett 2003-ban a Libertadores-kupát és a Világkupát, 2004-ben a Copa Sudamericát emelhette magasba.


– A Corinthians játékosaként karrierje felfelé ívelő szakaszában elérte, hogy argentin létére egy brazil csapatnál imádják őt. Carlitos 2005-ben 20 találattal segítette országos bajnoki címhez a Sao Pauló-i együttest.


– A West Ham United volt az első európai csapata. A „kalapácsosok” szurkolói meleg szívvel gondolnak vissza egykori kedvencükre, aki Javier Mascheranóval együtt játszott a londoni klubnál a 2006–2007-es idényben.


- A Sir Alex Ferguson által irányított Manchester United soraiban 2007 és 2009 között két bajnoki címet és Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett, valamint klubvilágbajnok lett. A „vörös ördögök” rajongói nagyszerű góljai révén bálványként imádták őt, de a városi riválishoz való távozását követően közutálat tárgya lett köreikben.


– A Manchester City alkalmazásában újabb négy idényt töltött, miután akkori szigetországi rekordot jelentő 47 millió font ellenében szerződött a város másik sztárcsapatához. Tévez egy újabb bajnoki címet és FA-kupát nyert a Cityvel. Az arab kézbe kerülő klub első igazi sztárigazolásaként az ott töltött időszak során 148 mérkőzésen 73 gólt szerzett, köztük számtalan szemrevaló találat fűződött a nevéhez.


– A Juventusban még 30-on felül is bizonyítani tudta rátermettségét, s két idény alatt újabb 50 gólt szerzett, miközben két bajnoki címet és egy kupagyőzelmet zsebelt be a torinói egyesülettel. A csapat szurkolói azóta is kellemes emlékeket őriznek róla, és látogatóként való visszatérései alkalmával hatalmas érdeklődés övezi megjelenéseit.


auto_altKép leírásNagy port kavart amikor 2009-ben a Manchester Unitedtől a Cityhez igazolt (fotó: Goal.com)2004 és 2015 között 76 alkalommal viselhette az argentin válogatott szerelését. 2006-ban és 2010-ben vett részt világbajnokságon, a 2014-es ezüstérmes csapatnak azonban nem volt tagja, mert Alejandro Sabella szövetségi kapitány nem számolt vele. 2003-ban U20-as világbajnok, 2004-ben olimpiai bajnok volt, pályafutása során három Copa América-ezüstéremig jutott a nemzeti csapattal. 2016-ban már nem került be a centenáriumi kontinensviadalra készülő együttesbe, mint ahogyan a 2018-as világbajnokságon szenvedő csapatban sem volt ott.


Tévez sosem volt a világ legtechnikásabb játékosa, de hatalmas lövőereje révén számtalan emlékezetes gólt szerzett. Küzdeni tudása által szó szerint kiharcolta magának a lehetőséget, hogy korának legjobb csatárai közt emlegessék a nevét.


Hazájában sokáig Lionel Messinél is nagyobb rajongásnak örvendett, hiszen – Maradonához hasonlóan – a szegénysorból emelkedett ki és küzdötte magát egyre feljebb, míg a hétszeres aranylabdás klasszis gyermekként Európába került, így kevésbé volt szem előtt az argentin szurkolók számára.


Egy év kihagyás után nehéz lett volna elképzelni a profik közti visszatérését. Kétségtelenül mindannyian elnéztük volna még őt a pályán, de édesapja halálával egy fontos és emlékezetes szakasz lezárult az életében. A hosszas gondolkodási idő ismeretében biztosak lehetünk benne, hogy számára a legjobb döntést hozta meg a visszavonulásával.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, további érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/Melyik csapathoz igazol a nyáron Gareth Bale?


1,50 – Cardiff City

5,00 – Bármelyik MLS-csapat

7,00 – Newcastle United


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Speciális útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj átigazolásokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: Golazo Argentino