Zlatan Ibrahimovic a futballpályán is adott ízelítőt harcművészeti tudásából

A visszavonulását nemrég bejelentő csatárlegenda gyermekkora óta tékvandózik, ami egykori edzője állítása szerint segített neki abban, hogy váratlan és szemet gyönyörködtető megoldásokra legyen képes a futballpályán. A svéd klasszis azonban nemcsak szépségdíjas találatok szerzésére használta fel a harcművészeti képességeit, időnként alattomos szabálytalanságokat is eredményezett egy-egy rúgása.

nullIbrahimovic többféle küzdősportot kipróbált, amelyek közül a tékvandó nyerte el leginkább a tetszését. Az edzések során megszerzett tudása és küzdőszelleme – amely gyakran durváskodásba csapott át – is hozzájárult ahhoz, hogy tartsanak tőle a futballpályán, bár a megjelenése (a magassága 195 centiméter, a testtömege 95) már önmagában is tekintélyt parancsoló.


A svéd labdarúgás ikonja a szülővárosában, Malmőben kezdett el ismerkedni a tékvandóval, amelyet még akkor is űzött kiegészítő sportként, amikor már befutott labdarúgó volt.


A harcművészet iránti alázata, lelkesedése és szolgálata jeléül elismerésben is részesült: az olasz tékvandó-válogatott 2010-ben fekete övvel ajándékozta meg. Ibrahimovic az öv átadásakor a visszaemlékezések szerint olyan boldog volt, mint egy ajándékot kapó gyerek. „Azért kapta meg tiszteletből ezt a fokozatot, mert sokat tett a sportágért, PR-szempontból is”mondta fiatalkori sportklubjának elnöke, Leif Almö.


A sportvezető úgy véli, a kis Zlatan, aki örömmel vett részt a harcművészeti edzéseken, ügyes tékvandós volt, de nem számított kiemelkedő tehetségnek – ugyanakkor a tékvandónak is köszönheti, hogy a futballpályán sokra vitte, mert ebben a sportban is nagy szerepe van a lábmunkának. A szakember egy-két emlékezetes találkozón fel is ismert néhány tékvandós elemet klubja legismertebb tanítványától.


Káprázatos gólok, durva szabálytalanságok

A 2004-es, Portugáliában rendezett Európa-bajnokságon a svéd válogatott a második csoportmeccsén Olaszország ellen lépett pályára, amelyen a 37. percben az azzurrik szerezték meg a vezetést Antonio Cassano találatával. Győznie viszont nem sikerült a Giovanni Trapattoni vezette alakulatnak, mert a svédek a 85. percben kiegyenlítettek: egy kapu előtti kavarodás során Ibrahimovic egy harcművész lábtechnikájával juttatta a labdát az olasz kapuba.
A svéd klasszis tékvandó-technikájáról a Serie A labdarúgói is meggyőződhettek – bár egészen biztos, hogy nem ilyen „bemutatókra” vágytak. Amikor ugyanis Ibrahimovic először edzett az AC Milannal, gyakorlatilag hátba rúgta csapattársát, Rodney Strassert; egy Internazionale elleni bajnokin pedig Marco Materazzi volt a szenvedő alanya a futballpályára egyáltalán nem illő mozdulatnak.Nyilvánosan megdicsérte a magyar származású edzőt

A svéd csatárklasszis nemcsak műveli a tékvandót, hanem a sportág eseményeit is nyomon követi, és ismeri a legfontosabb szereplőit is. Ezt bizonyítja egy 2019-es fénykép is, amelyet Ibrahimovic a közösségi oldalára töltött fel. Ezen a fotón a legismertebb svéd labdarúgó ugyanis a magyar-dán származású tékvandó edzővel, Salim Gergellyel pózol, aki a kilencvenes években magyar színekben világbajnoki bronz, Dánia képviseletében pedig arany- és ezüstérmet nyert, illetve a barcelonai olimpián is diadalmaskodott. Az arrogánsnak és önteltnek tartott csatár ezzel a bejegyzésével meg is hökkentette a követőit, ugyanis dicsérő hangnemben írt Salimról, ami igencsak szokatlan tőle.


„Történelmet bárki tanulhat, de írni csak néhányan tudják. Ő világbajnok, olimpiai bajnok és háromszoros Európa-bajnok tékvandóban”


fogalmazott Ibrahimovic.


A 122-szeres válogatott Ibrahimovic a labdarúgástól való visszavonulása után sem hagy fel a sporttal: a tékvandót is folytatni fogja, amelyre több időt tud majd szánni, mint a futballkarrierje alatt. Leif Almö úgy véli, ha Ibrahimovic fiatalkorában a harcművészetek mellett dönt a futballal szemben, akkor a tatamin is nagy sikereket ért volna el. „Zlatan sokat dolgozott azért, hogy a futballban a világ legjobbjai között tartsák számon. Ha a tékvandóba is ugyanennyi munkát beletett volna, egyértelmű, hogy ott is az elitbe kerül” nyilatkozta a szakember.


Kiemelt fotó: marca.com