1956-ban fegyvert ragadott, később a Barcelona sztárja lett

Korábban már írtunk a Budapest-vegyesnek nevezett csapat – amely javarészt a Honvéd játékosaiból állt – MLSZ által betiltott 1957-es dél-amerikai túrájáról, ami után több játékos eldöntötte, a feszült politikai légkör miatt nem tér haza. Így volt ezzel az Aranycsapat balszélsője, Czibor Zoltán is, aki a FIFA eltiltása és egyéb körülmények miatt nehéz helyzetbe került, de mentőövet dobtak neki, majd a katalán klub kulcsjátékosa lett.

null

Czibor Zoltán az 1956-os események alatt csatlakozott a forradalmárokhoz, és – az Aranycsapat tagjai közül egyedüliként – fegyvert ragadva harcolt. Nem meglepő tehát, hogy amikor klubja, a Honvéd október 30-án elindult Spanyolországba az Athletic Bilbao elleni BEK-nyolcaddöntőre, Czibor nehezen hagyta el Magyarországot, jóformán nem is akart felszállni a csapatszállító buszra.„Hát a Czibort, azt úgy kellett lefogni, már bent álltunk a beszállásban, a csomagok ott a pulton, azt mondta, ő visszamegy, és kiveri az oroszokat”


mesélte a csapat akkori kapusa, Faragó Lajos Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjében.


A Honvéd Bilbaóban 3-2-es vereséget szenvedett, a Brüsszelben megrendezett visszavágó – az MLSZ a belpolitikai események miatt nem járult hozzá, hogy Budapesten legyen a mérkőzés – 3-3-as döntetlenje pedig azt jelentette, Puskás Ferenc és társai számára véget ért a legrangosabb európai kupasorozat. Mint ismeretes, ezután a csapat úgy döntött, nem tér haza, és részt vesz a dél-amerikai túrán – amely után Czibor is a disszidálás mellett döntött.


Sárosi György, a Ferencváros legendás labdarúgója segítségével – aki akkor Olaszországban edzősködött – Czibor az AS Romához került. Viszont az MLSZ közbenjárására a FIFA másfél évre eltiltotta, ráadásul Olaszországban akkor nem engedélyezték a külföldi játékosok leigazolását, így azok után, hogy a csatár már elfoglalta a klub által rendelkezésére bocsátott lakást, kénytelen volt elfogadni a szerződésbontást.


A csapat nélkül tengődő Czibor szorult helyzetbe került, de az akkor már évek óta az FC Barcelonában futballozó Kubala László segítő kezet nyújtott neki: kifizette adósságait, és közbenjárt abban, hogy három évre szerződtesse a katalán klub. Czibor a Barcelonával két bajnoki címet, egy Spanyol Kupa és két Vásárvárosok Kupája-győzelmet szerzett, és BEK-döntőben is szerepelt. Miután a Barcelona nem hosszabbította meg a szerződését, az RCD Espanolhoz került egy évre, majd gyakorlatilag befejezte játékos-pályafutását. Rövid időre a svájci FC Basel játékosedzője lett, majd egyetlen mérkőzésen pályára lépett Austria Wienben, illetve két kanadai csapatban is szerepelt, mikor élménybeszámolót tartott az ottani magyaroknak.


1990-ben visszatért Magyarországra, és anyaegyesülete, a Komárom elnöke lett. 1997-ben hunyt el.auto_altKép leírásAz FC Barcelona magyarjai: Kocsis, Kubala és Czibor (Fotó: FC Barcelona)