A Dortmund esélyt és okot adott az Union Berlinnek, hogy jól erősítsen

A világbajnokságon remekül teljesítő horvát válogatott jobbhátvédje, Josip Juranovic lett az Union Berlin rekordigazolása, akinek a Dortmundba távozó Julian Ryerson pótlása lesz a feladata. A Borussia meglepő húzására jól reagáltak a berliniek, véleményünk szerint ők jönnek ki jobban az üzletből.

null

A 2022-es világbajnokságon Horvátország válogatottja ismét megmutatta, hogy a szűk elithez tartozik, Luka Modric és társai bizonyították, hogy nem volt véletlen a 2018-as vb-ezüstérem. A csapat egyik legmegbízhatóbb és legstabilabb produktumával a jobbhátvéd, Josip Juranovic rukkolt elő. Nem meglepő módon már a torna alatt is felmerült megannyi pletyka, hogy a januári átigazolási időszakban elhagyja a Celtic FC-t egy topligás klub kedvéért.


Noha nem a Bundesligában jelenleg dobogós helyen álló Union Berlin volt a leggyakrabban emlegetett lehetséges új állomáshely, végül mégis a fővárosiak csaptak le a horvát légiósra, miután Julian Ryerson váratlanul a Borussia Dortmundhoz szerződött.


A dominóhatást az észak-rajna–vesztfáliaiak jobbhátvéd problémája indította be. Ez már egy régóta fennálló gond a klubnál, mert valljuk be Thomas Meunier nem váltotta be a reményeket, Marius Wolf aligha nevezhető ezen a szinten megfelelő megoldásnak, míg Mateu Morey sérülései miatt majd másfél éve nem lépett pályára. A belga számított stabil kezdőnek az elmúlt időszakban, de az októberi sérülése után a világbajnokságon ugyan még pályára lépett, majd a téli szünet során elszenvedett izomszakadás miatt került az oldalvonalon kívülre, így Dortmundban gyorsan kellett szerződtetni egy jobbhátvédet.


Ha őszinték akarunk lenni nehezen érthető, hogy miért nem próbált meg a Borussia is lecsapni Juranovicra. A játékos ugyan nem mondta ki nyíltan, hogy távozni szeretne Glasgow-ból, de csaknem biztosra volt vehető, hisz Alistair Johnstont már az ő pótlására szerződtették. A skót bajnoknál pontosan tudták, hogy most értékre lehet váltani a 27 éves horvát játékost, aki pedig úgy érezte, hogy most jó esélye van topligás együtteshez igazolni.


Dortmundban azonban Ryersonban látták a megoldást, ami egy nehezen magyarázható döntés. A 25 éves norvég védő esetében nincs olyan tulajdonság, képesség, ami alapján azt gondolhatnánk, hogy ő a Bajnokok Ligájában bármivel is többet tudna nyújtani, mint Meunier.


Való igaz, hogy a Bundesliga-rutin mellette szól Juranovic ellenében, de közben a horvát esetében a nemzetközi porondon szerzett tapasztalata mellett a számok is komoly érvek, még akkor is, ha a skót és a német élvonal nem azonos szint.
auto_alt

A mostani szezon mellett az előzőt is alapul véve – Juranovic 2021 nyarán költözött Glasgow-ba – azt láthatjuk a statisztikai mutatók tükrében, hogy Ryerson nagyon kevés szempontból tud a horvát és a belga fölé nőni. Támadásban Juranovic áll a legjobban, ez azért is különösen pozitív a berliniek számára, mert náluk az ötvédős szerkezet okán szárnyvédőt játszhat majd, ami kevesebb védekezési feladatot ró rá, így sokkal szabadabban kapcsolódhat be a támadásokba.


A norvég esetében nem mondható az, hogy túl sokat hozzátenne a támadójátékhoz, ami a fővárosi szerepkörét nézve igencsak aggasztó lehet, mert az oldalvonal melletti területeken tőle volt várható, hogy beadásokkal, a 16-oson belülre juttatott átadásokkal, vagy épp kulcspasszokkal valamit hozzáadjon a támadójátékhoz, de nagyon keveset nyújtott. Az a tény, hogy a passzjátékban nem igazán vett részt, sőt amikor mégis, akkor nem túl hatékonyan, az nem sok jót vetít előre a dortmundi jövőjére nézve.


Ryerson a párharcok terén aktív, nem is rossz arányban nyeri meg őket, de neki főleg az feküdt Urs Fischer együttesében, hogy reaktív csapatként az átmenetekre alapoztak, s rohanni kellett rendezetlen védelmek ellen. Most több védőfeladat mellett a támadásokban is nagyobb szerep hárulhat rá.


Juranovic ezzel szemben egy számára nagyon kedvező helyzetbe kerülhet, hiszen szárnyvédőként több energiával koncentrálhat a jobbszél bejátszására. Márpedig a világbajnokságon is láthattuk, hogy ha mehet előre, akkor megy is labdával vagy anélkül, és igazi veszélyt tud teremteni az ellenfelek kapuja előtt.Kiemelt kép: Union Berlin, Borussia Dortmund