Az argentin bajnokság legnagyobb tehetségei 2022-ben

Javában zajlanak az argentin bajnokság idei első, Copa de la Liga Profesional elnevezésű kiírásában a küzdelmek. Áttekintjük, hogy mely fiatal játékosok állnak nagy jövő előtt, és kik lehetnek azok, akiket hamarosan akár már Európában láthatunk játszani. Visszatekintünk kicsit arra is, hogy a tavalyi tehetségmustra legjobbjai mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  

Bő egy évvel ezelőtti írásunkban ugyancsak összegyűjtöttük az argentin bajnokság (Liga Profesional) legígéretesebb fiatal játékosait. Akkori listánk tagjai közül Thiago Almada (Atlanta United) és Alan Velasco (FC Dallas) az MLS-be igazolt, míg Nicolás Capaldo (Red Bull Salzburg) és Darío Sarmiento (Manchester City, kölcsönben a Gironában játszik) Európába került. Julián Álvarez a Manchester City játékosa lett, de egyelőre továbbra is nevelőcsapatában futballozhat.Ezzel szemben Pedro De La Vega (Lanús) kibontakozását súlyos sérülések hátráltatják, míg Benjamin Garré (Racing Club) és Santiago Hezze (Huracán) fejlődése megtorpant, így már nem sorolnánk a tehetségek közé.Carlos Alcaraz (Racing Club)

A tíz bajnoki után veretlen éllovas Academia többnyire rutinos játékosokra épül, de köztük Alcaraz fiatalként, 19 esztendősen rendszeres játéklehetőséghez jut. Fernando Gago a tehetséges irányítót hétszer kezdőként, kétszer csereként vezényelte pályára, aki már két góllal hálálta meg a bizalmat. Az egyesület saját nevelésű játékosa évről évre szépen fejlődött, a profik közt 2020 januárjában mutatkozott be. A 2021-es második kiírásban már gyakori tagja volt az első csapatnak, 18 találkozón került bevetésre. Alcaraz jó fizikai adottságokkal rendelkező, labdabiztos irányító, aki technikás megoldásokkal képes kiszolgálni a csatárokat, emellett pedig veszélyes átlövésekkel bír és zsenge kora ellenére a Racing első számú szabadrúgáslövője. A közelmúltban az első nemzetközi találatát is megszerezte, amikor második mérkőzésén a brazil Cuiabá ellen tudott eredményes lenni a Copa Sudamericana idei kiírásában. A reményteljesen menetelő klubja egyik fontos láncszeme, a szakértők szerint hatalmas jövő előtt áll, és töretlen fejlődése esetén akár már ezen a nyáron nagy változás történhet a karrierjében.Julián Álvarez (River Plate)

Az argentin labdarúgás ügyeletes sztárjelöltjét januárban a Manchester City vásárolta meg, miután az elmúlt idényben a bajnokság gólkirálya lett 21 mérkőzésen szerzett 18 góljával. A 22 éves Álvarez sokoldalú játékos, gólérzékenysége mellett előkészítőként is megállja a helyét, igazán fineszes futballista, aki képes a játék színezésére. Marcelo Gallardo nagyszerűen találta meg a helyét, kiválóan beleillik a River Plate gyors, kombinatív játékába. A gólfelelős 14 éves kora óta nevelkedik a klubnál. Az első csapatban 2018-ban debütált, pályára lépett a Boca Juniors elleni, madridi Libertadores-kupa-döntő visszavágóján csereként, míg első gólját a profik között 2019 márciusában szerezte egy Independiente elleni bajnokin. Folyamatos fejlődése és posztriválisai eligazolása nyomán fokozatosan egyre több játéklehetőséghez jutott, mellyel élni is tudott. A 170 centiméter magas játékos alapvetően klasszikus befejezőcsatár, de a szélen is bevethető és adott esetben még a csatárok mögött sem érzi idegenül magát. Meghatározó szereplője volt az U23-as válogatottnak, a tavalyi Copa América-győztes felnőttkeretnek is tagja volt, ahol egyelőre kevés játékpercet tud kiharcolni magának, de a közelmúltban első válogatottbeli gólját ünnepelte. A jelenlegi bajnoki idényben eddig négy találatnál tart, miután mesterhármast jegyzett a Patronato ellen. Josep Guardiola kifejezett kérésére igazolta le őt az angol klub, aki nagy rajongója volt a csatárnak és elismerője Gallardo munkásságának. Álvarez június 30-ig kölcsönben a Rivernél marad, s adott esetben a megállapodást meghosszabbíthatják a naptári esztendő végéig, hogy a Libertadores-kupa 2022-es kiírásában végig csapata rendelkezésére állhasson. Legkésőbb januárban viszont megkezdődhet a várva várt európai kaland, addig pedig még jó eséllyel majd a katari világbajnokságon is megmutathatja magát.Tomás Belmonte (Lanús)

A 23 éves védekező középpályás az elmúlt évben a bajnokság legjobbjai közé emelkedett. Belmonte a Lanús nevelése, az első csapathoz 2018-ban került fel, azóta már több mint 100 találkozón szerepelt. 2020-ban csapata döntőig tartó menetelése során tíz mérkőzésen öt gólt szerzett a Copa Sudamericanában. A tavalyi bajnoki kiírásban összesen 17, az ideiben eddig nyolc fellépést vállalt. Első sorban védekező feladatokat lát el, kiváló helyezkedése és ütemérzéke révén sok labdát szerez és hatékony, szabályos szereléseket képes bemutatni. Mindemellett a támadások építéséből is kiveszi a részét, csapata fontos láncszeme, rendszerint az egyik legtöbbet passzoló játékos és a hosszú indításoktól sem zárkózik el. Klubcsapatában a bajnokik mellett évről évre nemzetközi szinten is van lehetősége megmutatnia magát, a Lanús idén is a második számú dél-amerikai kupasorozatban szerepel, így további, a fejlődése szempontjából értékes tapasztalatokat gyűjthet. Belmonte magabiztossága és sallangmentes védekező munkája révén hamarosan bizonyára Európában is megállhatja a helyét.Facundo Farías (Colón)

A története első országos bajnoki címét a 2021-es Copa de la Liga Profesional megnyerésével jegyző Colón nagy tehetségét már a Boca Juniors is szerette volna megszerezni. A 19 éves irányító egyelőre maradt a Santa Fé-i egylet színeiben, de bizonyára a patinás fővárosi klub rövidesen ismét ajánlatot tesz a megszerzéséért. Farías folyamatosan tagja volt a korosztályos válogatottaknak az U15-ös csapattól kezdve, míg a profik közt 2019 novemberében debütált szülővárosa csapata színeiben. Ifjú kora ellenére hatalmas játékintelligenciával rendelkezik, mindemellett általában fegyelmezett, higgadt produkcióra képes, nagyszerű meglátásokkal, fineszes megoldásokkal operál. A tavalyi bajnoki cím évében két gólt és négy gólpasszt regisztrált, az aktuálisan futó idényben már éppúgy betalált, mint a Libertadores-kupa 2022-es kiírásában, ahol eddig mindössze 21 perc jutott neki. Alapvetően irányító, de gyorsasága és mobilitása révén akár mindkét szélen is bevethető. Amennyiben a Boca valóban megszerzi, ott folytathatja tovább a fejlődését, ahonnan sikeres szereplés esetén könnyedén az európai csapatok látókörébe kerülhet.Enzo Fernández (River Plate)

A bajnoki címvédő újdonsült csillagát klubja annak idején ötéves korában a szülőházból csábította akadémiájára, mert rögtön akkora tehetséget láttak benne, amire csak ritkán van példa. A River-szurkoló család a kis Enzóval felköltözött a fővárosba. Keresztnevét természetesen a klub egykori zseniális játékosa, Enzo Francescoli után kapta. Fernández hosszú, rögös út végén tavaly tudott állandó játéklehetőséget követelni magának Marcelo Gallardo együttesében, a 21 éves középpályás pedig azóta is kirobbanthatatlan tagja a River csapatának. Az alapvetően védekező középpályásnak számító fiatal labdarúgó egészen sokoldalúan játszik, kiváló helyzetfelismerő-képességgel és rúgótechnikával rendelkezik, fáradhatatlan munkabírása mellett nagyszerűen hozza helyzetbe társait és ő maga is veszélyes átlövéseivel. Védekezésben is erős a játéka, melyet kiváló ütemű szereléseivel és labdaszerzéseivel bizonyít. Mindkét irányba elképesztő dinamikával teszi a dolgát, egész mérkőzéseket robotol végig. Az elmúlt kiírásban húsz bajnokin lépett pályára, ezalatt két találatot és három előkészítést szorgoskodott össze. Az idei szezonban máris három-három gólt és gólpasszt jegyzett, miközben csapata mind a kilenc mérkőzésén kezdőként jutott szóhoz. A Libertadores-kupában szintén mindkét meccsen kezdett, a múlt fordulóban a Fortaleza ellen nagyszerű átlövés góllal jeleskedett. Az elmúlt hetekben a nemzetközi sajtóban többek közt a Manchester United, a Manchester City és a Real Madrid érdeklődéséről lehetett olvasni, akár már ezen a nyáron nagy harc lehet érte.Martín Ojeda (Godoy Cruz)

A 23 esztendős szélső a Ferro Carril Oeste és a Racing Club csapataiban szerepelt korábban, előbbivel a másodosztályban, utóbbi színeiben az argentin élvonalban debütált. Az igazán nagy áttörés aktuális klubjánál jött el számára. Ojeda 2020-ban került a Godoy Cruzhoz, és a tavalyi második kiírásra a csapata gyenge szereplése ellenére a liga legjobb gólszerzői közé emelkedett 12 találatával. A jelenleg futó szezonban kilenc mérkőzés alatt öt gólt és négy előkészítést szorgoskodott össze. Gyors, technikás szélső, aki remek cselekkel képes befelé törve helyzetbe hozni magát vagy társait. Gyakran nehezen tudják őt feltartóztatni kifürkészhetetlen cselei révén, 178 centiméteres magassága révén pedig nem az a mélynövésű cselgép. A kapu előterében viszont kíméletlen hatékonysággal értékesíti az adandó helyzeteit, fejjel is veszélyes. Amennyiben a mostani szezont is hasonlóan eredményesen zárja, előbb vagy utóbb biztosan le fog rá csapni egy nagyobb argentin vagy dél-amerikai klub, ahol eldőlhet, hogy tudja magasabb szinten is bizonyítani rátermettségét.Agustín Urzi (Banfield)

A tavalyi listánkban is szereplő szélső egyelőre nem tudott jelentősen feljebb lépni, de mivel a jövő hónapban még mindig csak 22 éves lesz, nyugodtan nevezhető tehetségnek. A képességei megvannak ahhoz, hogy akár európai csapatoknál is kipróbálhassa magát, a kiegyensúlyozottságán mindenképpen javítania kéne. Urzi nyolcéves kora óta tagja a Banfield akadémiájának, az első csapatban 2018 decemberében mutatkozott be. Az U20-as argentin válogatott tagjaként részt vett a 2019-es világbajnokságon, az U23-as korosztályos együttesben pedig a Pánamerikai Játékokon és az olimpiai selejtezőkön egyaránt eredményes tudott lenni. Tagja volt a tavalyi tokiói olimpián szereplő nemzeti csapatnak A villámléptű cselgép szertelensége és állandó improvizálása miatt egyesek szerint Ricardo Centuriónhoz vagy Neymarhoz hasonlítható. Munkabírása, fegyelmezettsége a fenti két idolnál akár többre is predesztinálhatja őt. Fiatal kora ellenére hamar állandó szereplője lett csapatának, már 80 tétmérkőzésen szerepelt a 2019-es bemutatkozása óta. Bár kiváló barátságban van a labdával, egyes meccseken képes teljesen eltűnni, máskor viszont hatalmas bombagólokkal véteti észre magát, mint például a közelmúltban a Santos elleni kapásgóllal tette. Korábban európai csapatoknál is felmerült a leigazolásának a lehetősége, ám amíg hazájában sem képes a kiegyensúlyozott teljesítményre egy kisebb csapatban, addig bizonyára az európai kalandozás megkezdése még váratni fog magára.Luis Vázquez (Boca Juniors)

A Boca Juniors edzői posztjára a múlt nyáron nevezték ki a klub korábbi játékosát, Sebastián Battagliát, aki éveken át a tartalékcsapatot irányította. A pályakezdő szakember több fiatal labdarúgót hozott magával a juniorok közül. Vázquez ugyan már korábban is kapott epizódszerepet a felnőttek között, igazi lehetőséghez csak 2021-től jutott. A 20 esztendős középcsatár az előző teljes idényt hét találattal zárta 23 mérkőzésen játszva, míg a Copa de la Liga Profesional és a Copa Argentina aktuális idényében már szintén betalált. Igazán dinamikus támadó, aki alapjában véve klasszikus befejező csatár, de a szélekről befelé húzva is rengeteg zavart képes kelteni kiváló technikai és improvizatív kvalitásai jóvoltából. 190 centiméteres testmagasságából adódóan robosztus, a fejjátékban is kiemelkedő, de remekül lő és váratlan húzásokra is képes, megmozdulásaiban gyakran ott van a latin-amerikai csibészség, melyet nem tanítanak a tréningeken. Battaglia irányítása alatt sok lehetőséget kap a további fejlődésre, és biztosak lehetünk benne, hogy szép lassan egyre inkább fel fogja hívni magára az európai játékosmegfigyelők figyelmét.Fausto Vera (Argentinos Juniors)

Az Argentinos Juniors saját nevelésű középpályása a közelmúltban ünnepelte 22. születésnapját, akárcsak tavaly, idén is a hazai pontvadászat ígéretei közé sorolható. Vera 2018 novemberében debütált a felnőttek közt az élvonalban, első találatát közvetlenül a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt, 2020 márciusában lőtte. Profi szinten eddig 58 találkozó jutott neki, másfél éve lett állandó szereplője csapatának. A különböző korosztályos válogatottakkal az elmúlt években az összes jelentős világeseményen részt vett, a 2019-es U20-as világbajnokságon gólt is tudott szerezni. Vera alapvetően védekező középpályásnak tekinthető, de mobilis, terhelhető játékos, a széleken és előrébb ugyancsak bevethető, amolyan mélységi irányító, aki szívesen megy fel az akciókkal, vagy éppen hosszú indításaival hozza helyzetbe társait. Ezek mellett amennyiben van rá lehetősége, akkor bátran vállalkozik távoli átlövésekre, nagyszerű kapásgólokat lőtt már a korosztályos nemzeti csapatokban. Az elmúlt időszakban az ország nagy csapataival is hírbe hozták, ő azonban egyelőre maradt az Argentinos Juniors alkalmazásában, amely bizonyára a több játéklehetőség miatt jó döntés volt, de a következő szintlépés bizonyára az lehet, hogy átigazoljon egy nagyobb csapathoz.Exequiel Zeballos (Boca Juniors)

A Boca Juniors másik nagy fiatal tehetségét sokan már most a jövő következő nagy argentin világsztárjának tartják, aki Lionel Messi leköszönése után átveheti a stafétát. Zeballos 2014 óta tartozik a Xeneize kötelékében, az első csapatban ugyancsak Battaglia szerepvállalásával együtt kapott lehetőséget. A 20. születésnapja előtt álló szélső ugyan többnyire még mindig epizódszerephez jut, feltűnése esetén a felnőttek közt is képes emlékezetes produkció bemutatására. A tehetséges játékos egy igazi cselgép, lételeme a labdával való játék, valósággal hozzá nőtt a játékszer, nagyszerű megmozdulások kísérik sokszor szinte minden egyes labdaérintését. Ezzel együtt még sokat kell fejlődnie az egy ellen egy elleni játékban, hogy minél hatékonyabban tudja segíteni csapata boldogulását és játékostársai kiszolgálását. A 2017-es U15-ös dél-amerikai bajnokságon öt góllal járult hozzá az argentin korosztályos válogatott végső sikeréhez. Két évvel később az U17-es világbajnokságon és kontinensbajnokságon ugyancsak eredményes volt. A tavalyi második bajnoki kiírásban nyolc, az idei elsőben eddig öt pályára lépést regisztrált, két gólt szerzett tétmeccsen a profik közt. Továbbá múlt év decemberében, az FC Barcelona elleni, Maradona-kupa-mérkőzésen bevette a katalán óriás kapuját, mellyel még inkább felhívta magára a Blaugrana figyelmét. Óriási jövő állhat előtte, egy igazi csiszolatlan gyémánt, akinek mindenekelőtt állandó játéklehetőségre lenne szüksége, hogy még inkább kiforrjanak a képességei.
A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, további érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

Futballtangó

 

Melyik nemzet lesz 2022 világbajnoka?


5,50 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság 2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi focira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!