Drákói szigor Bolíviában, a bundagyanú miatt törölték is a bajnokságokat

A labdarúgás világában időről időre előfordulnak olyan esetek, hogy egy-egy mérkőzésről kiderül, hogy nem volt „tiszta”, és a bundázás miatt az érintett csapatokat megbüntetik. Az előző heti eset azonban meglehetősen formabontó, hiszen a bolíviai szövetség bundagyanú miatt a teljes 2023-as szezon eddigi eredményeit törölte a helyi első és másodosztályban, és egy új idény kiírását kérte a nemzetközi szövetségtől. A magaslati körülményeiről ismert országban végleg le akarnak számolni a hasonló esetekkel.

A bolíviai labdarúgó-szövetség (FBF) a határozottan lépett fel az országos bajnokságban zajló (esetleges) meccsmanipulálásokkal szemben. Azok után, hogy a helyi játékvezetői bizottság elnökéről egy hanganyag szivárgott ki, melyben a mérkőzések szervezett befolyásolásáról beszélt, törölték a hajrájában járó 2023-as idény eddigi eredményeit az első és a másodosztályú bajnokságban.


A bolíviai szövetség azt követően döntött a szezon törlése mellett, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, melyen egy játékvezető és egy klubvezető előre egyezteti a mérkőzés kimenetelét és a beszélgetés során Alejandro Mancilla, a Játékvezetői Bizottság elnöke nevére is hivatkoznak.„Bizonyos jeleket találtunk arra vonatkozóan, hogy az első és a másodosztályú bajnokságban szervezetten manipulálták egyes mérkőzések eredményeit. Nagyon úgy tűnik, hogy egy korrupciós hálózat szőtte be országunk labdarúgását. Ennek felgöngyölítésére a nemzetközi szövetség és az illetékes hatóságok segítségét kérjük”


– jelentette ki Fernando Costa, a bolíviai szövetség elnöke.


Az élvonalbeli klubok képviselőinek múlt keddi találkozóján a 17 egyesületből 14 szavazott a bajnokság leállítása mellett, ketten ellene voksoltak, míg egy klub tartózkodott.

A helyi Fútbolmanía portál szerint a The Strongest és a Nacional Potosí volt az a két csapat, amely nem járult hozzá a bajnokság törléséhez – utóbbi mérkőzése érintett a kiszivárgott hanganyagban.


Az említett oldal arról számol be, hogy a felvételen a Vaca Díez nevű klub elnöke, Marco Rodríguez és Gaad Flores játékvezető közötti beszélgetés hallható.„A mérkőzésen legalább öt gólnak kell születnie, függetlenül attól, hogy melyik csapat szerzi azokat. Fontos, hogy az első félidőben három gól essen. Már beszéltem mindenkivel, nem lesz semmi gond. Lehetnek kiállítások, büntetők, ami kell hozzá. Részünkről nem lesz gond, beszéltem már Alejandróval is (Mancilla, a Játékvezetői Bizottság elnöke – A szerk.), nyugodj meg”


– hangzott a felvételen a klubvezetőtől.
Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!

A gyanús mérkőzést augusztus 5-én játszották le az érintett csapatok közt. A Nacional Potosí 2–1-es félidei állás után 6–1-re győzött a Vaca Díez ellen.„Nekem ehhez az egészhez semmi közöm, a nevemet használták egy beszélgetésben. Készen állunk a vizsgálati folyamatra”


– zárkózott el a vádaktól a JB elnöke.„Mindannyian ártatlanok vagyunk, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják. Soha nem vettem részt semmilyen fogadásban és nem is fogok”


– védekezett az állítólag a felvételen hallható játékvezető.


A szövetség elnöke kijelentette, hogy a klubokkal szoros együttműködésben teljeskörű kivizsgálást sürget, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak az országban működő korrupcióval.

Az élvonalbeli bajnokság 23. fordulóját követően a 15-szörös bajnok The Strongest állt az élen 49 ponttal. A második helyet az érintett Nacional Potosí tanyázott 43 ponttal, míg a harmadik helyet a Libertadores-kupában negyeddöntőt játszó Bolívar foglalta el 41 egységgel. A felvételen szereplő meccsben érintett Vaca Díez a 17 csapatos mezőny 13. helyén állt éppen 24 szerzett ponttal. A bajnokságot 2021-ben a története első bajnoki címét ünneplő Independiente Petrolero nyerte, míg az előző kiírásban a rekordbajnok Bolívar bizonyult a legjobbnak.


A törölt első osztályú bajnokságban márciusban már játszottak egy nemzetközi szinten is óriási visszhangot kapó mérkőzést. Az Atlético Palmaflor–Blooming (3–2) találkozón a játékvezető ugyanis 42(!) percet hosszabbított kiállítások, tizenegyesek és hosszú videózások miatt. Ráadásul a hazai csapat a 128. percben szerezte meg a győztes találatot. A mérkőzés után vizsgálatot rendeltek, de ebben az esetben nem született elmarasztaló ítélet.


A bolíviai szövetség tervei szerint a naptári esztendő hátralévő részében egy rövidített, feltehetően egyenes kieséses rendszerben zajló új bajnokságot írnának ki az első és másodosztályú csapatok számára a mostani helyzet tisztázását követően.A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője. További érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/


Kiemelt kép: VectorSeek