Guirassy lehet Kane egyedüli kihívója

Káprázatosan kezdte a szezont Serhou Guirassy, a VfB Stuttgart csatára. Kilenc bajnoki mérkőzésen már 15 gólig jutott, ami hárommal több, mint amennyit az eddigi legjobb teljes topligás szezonjában produkált a 27 éves csatár. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy mi várható tőle hosszú távon, milyen hatással van a csapata játékára, és az elmúlt szezonokban mi hiányzott nála az áttöréshez.Korábbi írásunkban részletesen bemutattuk Serhou Guirassy személyiségét, családi hátterét és a pályafutása első szakaszában nyújtott teljesítményét és állomáshelyeit. Ezúttal játékstílusával és az európai topfutballba történő berobbanásával foglalkozunk.


Guirassy 19 évesen a francia másodosztályban szereplő Stade Lavalban 29 mérkőzésen hat gólig jutott, amire rögtön felfigyelt az élvonalbeli Lille OSC és 500 000 euróért szerződtette, ott azonban fél szezon alatt csak 304 percet töltött a pályán, így az északiak kölcsönadták a Ligue 2-ben szereplő AJ Auxerre-nek. Parádés tavaszi idényt futott, hiszen 16 mérkőzésen nyolc gólt és egy gólpasszt jegyzett, tehát sokat fejlődött egy év alatt.


Az akkor ötödik helyen záró Lille-nél furcsamód nem volt rá szükség, pedig akkoriban igazán jó csatárral nem rendelkezett a klub, az inkább szélsőként bevethető Sofian Boufal volt a házi gólkirály 11 találattal. 2016 nyarán a klub két legdrágább igazolása éppen csatárposztra érkezett Anwar El Ghazi és az Eb-finálét eldöntő Éder személyében, így nyilvánvalóvá vált, hogy hiába a remek idény, a második ligában nem számítanak a francia játékosra.


Kölnben is nehezen érdemelte ki a bizalmat

A Lille eladta őt az 1. FC Kölnnek 3,8 millió euróért, ahol egy idény alatt mindössze 85 perc játéklehetőséget kapott. Teljesen érhetetlen, hogy a 20 éves, a Ligue 2-ben két idényben is remeklő játékost nem merték kipróbálni az élvonalban. A 2017–2018-as idényben azonban kikaparta magának a gesztenyét: továbbra sem volt első számú csatár, de amikor pályára lépett, bizonyított és 90 percre vetítve 0,53-as npxG-t hozott össze, ami kiváló mutató.


A csapat azonban az utolsó helyen végzett a Bundesligában, így a másodosztályban folytatta, ahol Guirassy szintén többnyire csak csereként jutott szóhoz, viszont hasonlóan jól került helyzetbe: 0,57-es npxG-t szállított 90 percenként.


2019 januárjában visszatért Franciaországba, mert a Köln kölcsönadta a Ligue 1-ben szereplő Amiens-nek, ami remek döntésnek bizonyult. Az akkor 23 esztendős támadó végre megkapta a bizalmat, pedig a várható gól mutatója jelentősen elmaradt a kölni időszakához képest (0,33) és csak három gólt szerzett, az Amiens viszont bennmaradt, nagy volt a boldogság a klubnál és nyáron hatmillió euróért szerződtették. Guirassy a következő idényben jutott el először 2000 játékperc közelébe karrierje során, ez idő alatt meccsenkénti várható gól mutatója kicsit romlott (0,27/90 perc), ami középcsapatok átlagos csatáraira jellemző adat, csakúgy mint a kilenc gólja. Tipikus kontracsapatban szerepelt, sok fejpárbajt nyert meg és nagyon sok kiugratást kapott, de nem ez az igazi erőssége. Az Amiens kiesett, de a Stade Rennes 15 millió eurót fizetett érte, így maradt az élvonalban, ráadásul egy sokkal erősebb csapatban szerepelhetett.


autoKép leírás(Forrás: lepetitlillois.com)Rendkívül érdekes, hogy a kölnihez képest gyengébb teljesítmény (ami a várható gólókat illeti) ellenére mennyivel drágábban lehetett eladni egy magasabb polcon lévő klubnak, csupán azért, mert sokkal több játékperce volt egy topligában. Ebből is látszik, hogy a topligás csapatok jelentős része – néhány évvel ezelőtt pedig ez különösen igaz volt – nem adatalapon választ ki játékosokat, hanem csak a gólszámot figyeli, amit a játékidő nagyban befolyásol.


Rennes-ben szupercsere lett

A Rennes-ben töltött kép szezonja parádésan sikerült, pedig egyik szezonban sem töltött 1800 percnél többet a pályán, így is tíz, valamint kilenc góllal zárt. A második idényében 0,72-es npxG-t produkált 90 percre vetítve, amivel a liga egyik legjobbja volt, az azt megelőző évadban pedig a hetedik volt a Ligue 1-ben 0,43-mal ebben a mutatóban. A 2021–2022-es szezonban elkerülték a sérülések, az egész idény során lehetett vele számolni, 30 alkalommal cserélték be, ennél többször senkit a topligákban. Percekre vetítve sokkal kevésbé voltak hatékonyak a társak, mégis ők kaptak több lehetőséget és jutottak tíz gól fölé hárman is, sőt Martin Terrier 21 góllal zárt, tehát a konkurencia is erős volt, ettől függetlenül több lehetősége térdemelt volna.


Hiába a nagyszerű teljesítmény, 2022 nyarán a Rennes kölcsönadta Guirassyt a Bundesligában az alsóházban botladozó VfB Stuttgartnak. A guineai csatár ott folytatta, ahol Rennes-ben abbahagyta, azzal a különbséggel, hogy amikor csapata rendelkezésére állt, akkor kezdőként számítottak rá. 90 percre vonatkozóan a negyedik legtöbb npxG-t termelte a Bundesligában, 22 mérkőzésen szerzett 12 góljával nagy szerepet játszott abban, hogy a Stuttgart bennmaradt a szezon végén.
Nemcsak a gólok, a várható találatok tekintetében is második a Bundesligában

A svábok 2023 nyarán megvásárolták a játékjogát mindössze kilencmillió euróért. Guirassy most kilenc mérkőzés szerzett 15 gólnál tart, a szintén rekordokat halmozó, jelenleg a világ egyik legjobb csatárának tartott Harry Kane-nel (17 gólos) kimagaslanak a mezőnyből. Serhou várható gól mutatója (0,92) parádés, csak a helyettese, Deniz Undav előzi meg jelenleg (de ő csupán 394 percet játszott), ami jól mutatja, hogy milyen kiváló rendszert hozott létre a VfB-nél Sebastian Hoeness.


Az eddigiekből is kiderülhetett, hogy Guirassy legnagyobb erénye a kiváló helyzetfelismerése, nagyon könnyen kerül ígéretes pozícióba. A védők vakoldalára helyezkedik és remek ütemben indul be mögéjük, ebben az idényben pedig érkeznek is Enzo Millot-éktól a remek passzok. A lövőtechnikája zseniális, távolról is óriási gólokat képes szerezni és külön figyelemre méltó, hogy 55 százalékban kaput találnak a lövései. Kísérletei 42 százalékából gól születik, aminél jobb mutatót nehéz elképzelni. A lövőereje mellett ebben nagy szerepe van a kimagasló technikai képzettségének is, hiszen képes nagyon finoman megoldani a nehezebb helyzeteteket is, rendkívül kis területen is el tudja rúgni pontosan a labdát. 0,22 npxG/lövést átlagol, tehát nagyon jó helyzetekből próbálkozhat, ez a múltban eddig nem így volt, ebben a vonatkozásban rengeteget fejlődött, illetve társai jobb pozíciókban hozzák őt játékba. A VfB Stuttgart domináns játékot produkál a Bundesligában, sokszor felállt védelemmel szemben támad és ekkor jön ki igazán, hogy Guirassy távolról is képes betalálni, valamint a védelem mögé is nagyon jól indul be, ebből a szempontból Victor Osimhenhez hasonlítható leginkább a játéka.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Várható, hogy meccsenkénti xG-je a szezon végére 0,5 és 0,7 közötti sávba kerül, amire már több alkalommal is képes volt, csak kevés játéklehetőség mellett. A jelenlegi felülteljesítés természetesen véget ér, mert karrierje során – tehát nagyobb mintán nézve – nagyságrendileg annyi gólt szerez, amennyi elvárható tőle a helyzetei mennyisége és minősége alapján. Ebben a szezonban eddig héttel lövi túl az xG-jét, ez nem fog így maradni.


Nem csupán egy befejező csatárról beszélhetünk Guirassy esetében, mert az összjátékból is kiveszi a részét. A középcsatárokhoz viszonyítva nagyon sok rövid passzt ad és a 87 százalékos hatékonysága is rendkívül jó. Az első érintéseinek minősége bőven átlag feletti a kilencesek között. Kisjátékokban abszolút használható, a hosszú passzok nem az erősségei, de egy középcsatárnak erre az erényére nincs is szüksége. Egynél több gólpasszt egyik szezonjában sem osztott még ki, ezt a számot már most elérte ebben az idényben. Nagyon sok labdaérintése van az ellenfél tizenhatosán belül (7,19 mérkőzésenként), megjátszható mindig a veszélyes zónákban is, háttal a kapunak is át tudja venni a labdát, ha egy vagy két védő szorongatja, megvan hozzá a kellő törzsizomzata és a technikai képessége.


A támadóharmadban a Stuttgart birtokolja a harmadik legtöbbet a labdát a Bundesligában, a csapat sokat van az ellenfél kapuja előtt és így tud bizonyítani Guirassy hétről-hétre, ez pedig a topklubok számára is meggyőző.
Biztosan sok ajánlat érkezik majd, ráadásul a Bild szerint 2024 nyarán 20 millió eurós kivásárlási záradék lép életbe a szerződése alapján, ha addig nem tud hosszabbítani vele a Stuttgart. Ennyi pénzért pedig még csak cserének is elviheti őt bármelyik sztárcsapat.


A cikk megjelenésekor 1,16-os szorzóval fogadhatunk Harry Kane, míg 6,00-os oddson Serhou Guirassy gólkirályi címére az Unibeten!


Kiemelt fotó: Foot224