Gyökeres a Premier League-be vezetheti a Coventry Cityt

A magyar származású Viktor Gyökeres a The Championship egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, aki a kanadai táblázat élén végzett. Május 27-én a playoff döntőjében feljutáshoz segítheti a Coventry Cityt a Luton Town ellen. A svéd támadó az elmúlt két szezonban nyújtott teljesítménye alapján a Premier League-ben is jó eséllyel megállhatja a helyét.

null

Gyökeres magyar szülők gyermekeként született Svédországban. Gyermekkorát is az országban töltötte, 2017-ben az U19-es Európa-bajnokságon is Svédországot képviselte és lett társgólkirály, pedig az egyenes kieséses szakaszban már nem léphetett pályára, mert csapata a csoportkörben kiesett. A svéd másodosztályban is termelte a gólokat. A fiatal játékosokat remek érzékkel kiválasztó Brighton & Hove Albion igazolta át 2018 januárjában egymillió euróért. A klub első csapatában azonban nem mutatkozhatott be: másfél évet játszott az U23-as együttesben, majd 2019 nyarán a német másodosztályú St. Paulinak adták kölcsön, ahol remek szezont futott. Nemcsak centerként, hanem bal oldali szélsőként is jó teljesítményt nyújtott, hét góllal és négy assziszttal zárt.A Brightonnál nem tudta megmutatni mire képes


2019-ben bemutatkozhatott a svéd válogatottban egy barátságos összecsapáson, tehát ekkor papíron még volt rá lehetősége, hogy magyar válogatott legyen, mert tétmérkőzésen még nem szerepelt az északiak nemzeti tizenegyében. Ennek ellenére már tudni lehetett, hogy Gyökeres biztosan a svédeket választja majd, pedig az utóbbi időben a Magyar Labdarúgó Szövetség nagy hangsúlyt fektet a külföldön élő magyar származású tehetséges fiatalok felkeresésére, meggyőzésére. Gyökeres 2022-ben már vb-selejtezőn is lehetőséget kapott a svéd kapitánytól, innentől pedig már nincsen kérdés ezzel kapcsolatban. Szalai Ádám visszavonulásával a kilences pozíció betöltése kritikus pont a magyar válogatottnál, Gyökeres lehetett volna a tökéletes választás erre a pozícióra, de ennek csupán elvi esélye volt.


A németországi szezon után a Brighton a Swansea Citynek adta kölcsön a második ligába, ott azonban nem találta meg a számításait, csupán 282 percet tölthetett a pályán. Ezután a Coventry Cityhez került szintén kölcsönbe a The Championshipbe, ahol újfent nem lett alapember a 2020–21-es idényben, csupán három gólig jutott, mégis a szezon végén a Coventry megvásárolta a játékjogát 1,2 millió euróért. A klubnál láttak benne potenciált még a visszafogott idénye után és mint utóbb kiderült, nagyon jól döntöttek. Az utóbbi időben láthattuk, hogy a Brighton mekkora összegekért ad el játékosokat a Premier League topcsapatainak, de ez a kirakat. Nem Gyökeres az egyetlen, akinek a játékjogán nem tudtak jelentős nyereséget realizálni, annak ellenére, hogy remekül működik a klubmodell.

A kanadai táblázat élén a The Championshipben


A 2021–22-es szezonban szintet lépett a játéka. Az idény elején elkezdte szórni a gólokat, onnantól kirobbanthatatlan volt a kezdő center pozíciójából. 187 centiméteres magassága és rendkívül erős testfelépítése ellenére mozgékony támadónak számít, akinek a legnagyobb erénye az átmenetek befejezése.


A góljai többségét rendezetlen védelem ellen szerzi, remekül vezet labdát akár több tíz méteren keresztül és cselekre is bátran vállalkozik. Emellett átlövésből született góljai is vannak, mert sokszor nem a kapu előtt várja a labdát, hanem visszalép a tizenhatoson kívülre és remek rúgótechnikáját kihasználva szerez gólokat. Az elmozgásai segítségével sokszor a társait hozza nagyon jó helyzetbe egy-egy kulcspasszal, mérkőzésenkénti átlagban közel két ilyen labdát oszt ki. A bajnokság legjobbjának számít a posztján progresszív labdavezetés, cselek és progresszív kiugratások terén is, tehát nem csak minőségi passzokat ad, hanem mindig megjátszható és egy hosszú lapos indítás esetén jó érzékkel fut be az üres területbe.


A Coventry City az előző szezonban csupán a 12. helyen végzett annak ellenére, hogy Gyökeres akkor már a liga egyik legjobb és legkomplexebb csatára volt és a csapat is az egyik leghatékonyabb támadójátékot produkálta, de a védekezést tekintve nem volt ott a legjobbak között és jelentősen alulteljesített a haladó statisztikák alapján. A mostani idényben Gyökeres szerezte a legtöbb kanadai pontot a bajnokságban, a góllövőlistán második helyen zárt 21 góllal. NpxG-mutatója a második legjobb volt, az elmúlt szezonban elért harmadik helyet követően, ami azt jelzi, hogy hosszú ideje az egyik legjobban helyzetbe kerülő játékos a ligában. A mostani szezonban várható gólpasszok terén is bekerült a legjobb tízbe. Nem a legjobb helyzetekből lő kapura, sőt a npxG/lövés-mutatója 0,02-ot visszaesett, így most 0,12-vel zárt, ami abból is adódik, hogy szívesen lép vissza és más csapatok centereivel ellentétben távolabbról is próbálkozik. Továbbá sokszor saját magának alakít ki helyzetet, az említett remek labdavezetési és cselező képességei révén, és így azért nem tud akkora helyzetig jutni, mint az a csatár, aki a kapu előtt pár méterről várja a labdákat a csapattársaitól. Ő vezette be a legtöbbször a büntetőterületen belülre a labdát bajnokság összes játékosa közül. Kevés védekező feladatot kap, de közepes szinten azt is ellátja.

A Coventry City május 27-án vívja a playoff-döntőt a Premier League-be kerülésért a Luton Town ellen. Feljutás esetén biztosan sokkal jobb eséllyel tarthatja meg Gyökerest, akire kulcsszerep hárulhat a bennmaradásért vívott küzdelemben. Ha a csapat mégis marad a The Championshipben, akkor a svéd légiós aligha fog még egy idényt eltölteni a klubnál, hiszen egyrészt a szerződése 2024 nyarán jár le, tehát ez az utolsó nyári átigazolási időszak, amikor el lehet őt adni, most ráadásul igen jelentős összegért. Másik oldalról nézve ez a teljesítmény bőven Premier League-kompatibilis.


Ha összevetjük, hogy az elmúlt két The Championship-szezon két legjobb csatára, Ivan Toney és Alekszandar Mitrovics a feljutás után miként szárnyalt a legmagasabb osztályban is, akkor akár egy középcsapat számára is remek opció lehet Gyökeres leigazolása. Toney és Mitrovics a gólok és a helyzetek minősége alapján jobban teljesített, mint Gyökeres az elmúlt két szezonban, de nem szignifikánsan, azonban kreativitás, tehát passzok, cselezés, labdavezetés vonatkozásában is a svéd csatár felé billen a mérleg nyelve. Toney nyolchónapos eltiltása miatt kézenfekvő lehetne a Brentford FC részéről az ő szerződtetése, de bármelyik középcsapat számára erősítést jelentene az átigazolása.Kiemelt kép: Alam