Spalletti megszakította az egyéves pihenőjét, hogy szövetségi kapitány legyen

Roberto Mancini váratlanul lemondott az Európa-bajnok olasz válogatott kispadjáról, az új szövetségi kapitány pedig Luciano Spalletti lett. Az előző idényben az SSC Napolival olasz bajnokságot nyert szakember eredetileg egyéves szünetre vonult volna. A 64 éves Spalletti edzői pályafutása legnagyobb sikere után megkapta eddigi legfontosabb küldetését. Korábban kizárólag kluboknál dolgozott, először próbálhatja ki magát egy nemzeti csapat élén.

null


A 2021-es Európa-bajnokságon aranyérmes, azonban a tavalyi világbajnokságról lemaradt olasz válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Roberto Mancini közel öt év után távozott. Az időzítés mindenképpen meglepő, hogy az éppen futó Eb-selejtezők alatt, a nyár végén nyújtotta be a lemondását. Úgy tűnt, hogy legalább a mostani Eb-ciklust még kitölti. Nem így történt.


A Manchester City és az Internazionale korábbi mesterét 2018 májusában nevezték ki a posztra, amikor egy hatalmas csalódás, az akkori világbajnokságról való lemaradás után kellett lelket öntenie az olasz válogatottba. Mancini és stábja egy fanatikus, egymásért vállvetve harcoló, igazi csapatot hozott létre. Az olaszokat az előző vb kihagyása mellett a koronavírus-járvány országot érintő súlyos veszteségei pluszban motiválták, és végül megnyerték a 2021-es Európa-bajnokságot. Ezt követően viszont óriási meglepetésre elvéreztek a vb-selejtezőkön, melyet követően bizonyára kisebb meglepetés lett volna Mancini lemondása, mint most. A kapitány azonban maradt, 2021 után a Nemzetek Ligája előző kiírásában egy újabb bronzéremhez segítette a válogatottat, így értelemszerűen vele kezdték meg a szereplést a 2024-es Eb kvalifikációjában. Utána viszont valami történt.


„Személyes döntésem, hogy lemondtam a szövetségi kapitányi posztról. Szeretném megköszönni a szövetség elnökének, Gabriele Gravinának az irántam tanúsított bizalmat, valamint a szövetség minden egyes tagjának a támogatását. Tisztelettel és köszönettel tartozom minden játékosomnak, valamint a szurkolóknak, akik mellettem álltak az elmúlt öt évben. Mindig is a szívemben fog élni az Eb-győzelem. Megtiszteltetés volt”


– írta Mancini az Instagram-oldalán a távozásáról.


Sajtóhírek szerint Mancini Szaúd-Arábia szövetségi kapitányi posztjára kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot és ezért mondott fel. Erről azonban hivatalos bejelentés egyelőre nem történt.


auto_altKép leírásFotó: Sky Sports


Másfelől nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Mancini a közelmúltban Szinisa Mihajlovics és Gianluca Vialli halálával két jóbarátját vesztette el, akikkel annak idején együtt is játszott. Vialli ráadásul a válogatott delegációvezetője volt, az Eb-győztes csapat egyik kulcsfontosságú háttérszereplőjének tartották. Lehetséges, hogy a barátai elvesztése miatt átértékelt bizonyos dolgokat az életben, és ebben a lelki állapotban kevésbé tud most a munkájára koncentrálni, ezért is adja át másnak a helyét.


Spalletti a csúcs meghódítása után pihenésre vágyott


A certaldói származású Spalletti az 1994 óta tartó karrierje során eleinte kisebb csapatokat irányított, majd több ízben volt az AS Roma edzője, ahol első komolyabb eredményeit ünnepelte. Spalletti irányításával a Roma egymás után háromszor végzett a bajnokság harmadik helyén, valamint két Olasz Kupát nyert, miközben kétszer az év legjobb edzőjének is megválasztották a Serie A-ban. Ezen kívül öt évet húzott le a Zenit Szankt-Petyerburgnál, 2017 és 2019 között pedig az Intert irányította. 2021 nyarán került az SSC Napoli kispadjára, ahol a második idényében elképesztő magabiztossággal nyerte meg a bajnokságot.


A délolasz klub 33 év után lett újra bajnok, az „örök második” Spalletti pedig életében először nyert bajnoki címet valamelyik olasz csapatával.


A nagy sikert követően azonban úgy döntött, hogy az élő szerződése ellenére szabadságra vonul. Elmondta, hogy szeretne több időt tölteni a családjával:


„Szeretnék több időt szentelni Matilde lányomnak, akivel korábban nem lehettem sokat együtt. Kicsit pihennem kell, fáradtnak érzem magam. Nem fogom meggondolni magam, egy évet biztosan kihagyok.


„Nincs olyan dolog, ami ne hiányozna majd a városból és a klubból. A Napolit biztosan követni fogom ezután is, ha játszik. Néha az emberek a túlzott szeretet miatt távoznak. Úgy gondolom, nagyszerű dolgokat vittünk véghez. Nápoly újra megmutatta, mennyire szenvedélyesen szeretik a labdarúgást az emberek. A BL-ben tovább is menetelhettünk volna, de nem bánjuk, hogy nem így történt, így is megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek a világ legjobbjai ellen”


– értékelte Spalletti az elmúlt időszakot.


auto_altKép leírásFotó: Getty Images


Ismeretlen irány, magas elvárások


Mancini lemondását követően az olasz sajtóban az első pillanattól kezdve Spalletti és Antonio Conte neve merült fel lehetséges utódként. Ugyan előbbi körül némi zavart keltett, hogy élő szerződése volt a Napolival, mivel néhány nap múlva bejelentették a kinevezését, sikerült tisztázni a fennálló akadályokat.


„A nemzeti csapatnak szüksége volt egy nagyszerű edzőre, és nagyon boldog vagyok, hogy Luciano Spalletti elfogadta az Azzurri irányítását. A lelkesedése és szakértelme alapvető fontosságú lesz az elkövetkező hónapokban a válogatott előtt álló kihívásokban”


– mondta Gravina elnök.


Az Eb-selejtezőben az olasz válogatott az Anglia elleni vereséggel és Málta legyőzésével kezdte szereplését. Rajtuk kívül még Ukrajna és a vb-pótselejtezőn az olaszok vesztét okozó Észak-Macedónia szerepel a csoportban. Az öt ország közül az első két helyezett jut ki automatikusan a világbajnokságra, melyet ennek az olasz válogatottnak kötelessége elérnie a kapitány személyétől függetlenül.


Spalletti bizonyára a megszokott segítőit fogja vinni magával a nemzeti csapathoz, így kérdésesnek tűnik a Mancini mellé kinevezett Andrea Barzagli sorsa, de a Vialli posztját átvett Gianluigi Buffon helyzete is bizonytalan lehet. A másik érdekes kérdés, hogy Spalletti folytatja-e utódja törekvéseit az olasz származású argentin játékosok meghívását illetően. Mancini ugyanis az elmúlt hónapokban egy hosszú listára való játékost figyelt, közülük Mateo Retegui már debütált is a nemzeti csapatban, de összességében is nagy kérdés, hogy az új kapitány miként képzeli el a válogatott irányítását. Idővel némi vérfrissítésre szükség lesz, és az U20-as világbajnokságon ezüstérmes csapat legjobbjai jó alapot adhatnak egy megújuló olasz válogatottnak – Cesare Casadei már ott toporog a nemzeti csapat kapujában.


Így a selejtezősorozat kellős közepén bizonyára nem lesznek még túl nagy változások a megszokott keret összetételében, de Spallettinek a vb-selejtezőkre már egy olyan ütőképes csapatot kéne kiállítania, amely az előző két sikertelen próbálkozás után kijut a tornára.


A szerző az Azzurri nevű közösségi oldal szerkesztője. Amennyiben az olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/azzurri.hu


Kiemelt fotó: AFP