Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2020. 07. 10.

A legjobbak közé igyekszik a Leeds, Bielsa lehet az “átoktörő”

Author avatar
Nagyon hosszú évek óta várják a Leeds United szurkolói, hogy kedvenceiket újra az élvonalban láthassák. Már-már a csapatról készített film címe – The damned United, azaz átkozott United –, juthat eszükbe a 15 évnyi böjt után, amelynek végére, talán ennek a szezonnak a befejezésekor kerül pont, így ismét visszatérhetnek a Premier League-be.

Történelem 

A 2004 májusi kiesés óta a klub elég sok mindenen átment, de nézzük, hogy is jutott el idáig az egykor szebb napokat megélt együttes, s miként alakult a még zajló idényük.

Lehetne itt írni egy igazán érdekes, hullámvasutazással felérő regényt is, hiszen a Fehérek múltjában elég sok minden történt már a 20. században is. Volt itt illegális fizetésekkel vádolt jogelőd, de lehetne mesélni a 1960-as évekről, ahol Don Revie teljesen új alapokra helyezte a klub identitást, ami sikerekben gazdag időszakot hozott el. Szót lehetne ejteni akár hosszú sorokon át, méltatva Howard Wilkinsont is, aki a ’90-es években elindította a klubot ismét a csúcs felé, s akinek az angol futball néhány ikonikussá vált játékost is köszönhet, akik a leedsi akadémia neveltjei.


Viszont a mi sztorink az nagyjából ott kezdődik el, hogy adott volt az évezred fordulón egy Premier League-élcsapat, amelynek egyik legsikeresebb szezonja a 2000-01-es volt, amikor a bajnoki 4. hely mellett a Bajnokok Ligájában elődöntőt játszottak a későbbi ezüstérme Valencia ellen.

Az akkori időkben David O’Leary vezette együttes éveken át ott volt a Top4-ben, rendszeres szereplő volt a BL-ben, csakhogy Peter Ridsdale elnök egy nem csekély 119 milliós adósságot halmozott fel ez idő alatt.

Bár már ez is komoly baj lenne, viszont jött 2003, és a Leeds csak ötödik lett a bajnokság végén. Ez azt jelentette, hogy nem jutottak be az elsőszámú európai kupasorozatba, vagyis elzárultak a legnagyobb nemzetközi pénzcsapok, a klub pedig elindult a lejtőn.

Ekkor született meg a „Doing a Leeds” kifejezés az angol labdarúgás köznyelvében, mint fejetlenül, kapkodva, hibát hibára halmozva cselekedni. Eladták a legjobbakat, csakhogy kimásszanak a gödörből, ám mégis csak egy irányba vezetett az út: lefelé. Olyan nevek távoztak a klubtól ebben az időszakban, mint Rio Ferdinand, Jonathan Woodgate vagy épp Robbie Keane (2002 nyarán), egy évvel később ment Harry Kewell is, de említhetnénk a kiesést követően a távozó Mark Viduka, Alan Smith és James Milner alkotta triót is.

Végül jött – az idővel a szurkolók által közutálatnak örvendő – Ken Bates és megvette a csapatot (2005 januárjában), melynek már nem volt saját kezében a stadionja se, illetve minden egyéb komplexum is csak bérbe volt adva számukra.


2006-07-es Championshipben töltött szezon végén a klub csődöt jelentett, a 10 pontos büntetés után pedig „célba vették” a League One-t. Közel voltak ahhoz is, hogy kizárják őket a liga rendszerből, ahogy történt az 1904-ben alapított, jogelőd Leeds Cityvel, amelyet feloszlatott a szövetség.

2007 őszén -15 pontról vághattak neki a harmadosztálynak, ám ennek ellenére is 5. helyen zártak, bár a playoff döntőjében a Doncaster Rovers túl nagy falat volt számukra.

Egy évvel később, immár pontlevonás nélkül rajtolva, 4. helyen zártak, de ezúttal a Millwall már az elődöntőbe megálljt parancsolt nekik. Harmadik League One szezonjukban aztán összejött az áttörés, megszerezték a második helyet, sőt időközben az FA-kupában a Manchester Unitedet is kiejtették, ami idehaza is nagy esemény volt, mert élőben követhettük a tévében.

Ezt követően stabil Champo középcsapattá váltak, s egyetlen érdemleges dolgot lehet csak kiemelni, hogy a nagyon utált tulajt egy talán nála is rosszabb követte a klub élén. A Cagliarit is birtokló Massimo Cellino, akinek “uralkodása” alatt sorra váltották egymást az edzők, mígnem az olasz tulaj beleunt az angol csapatba, s két részletben eladta honfitársának, Andrea Radrizzaninak. A Cellino-korszak 3 év és egy hónapja alatt a csapat 9 edzőt alkalmazott összesen, tehát el lehet képzelni mekkora volt a fejetlenség az öltözőn belül is.

Visszatérve az új tulajdonosra, ő már nagyobb szeretetnek örvend, hiszen előbb a női csapat „visszacsábításával” kedveskedett a szurkolóknak, majd 2017 júniusában visszavette az Elland Roadot is, hogy újra a klub tulajdonában legyen, 13 év elteltével.

 

Marcelo Bielsa

2018 júniusában kinevezte Marcelo Bielsat a kispadra, akit talán nem kell bemutatni, de akad róla egy érdekes történet, ami a Leedshez köthető:

Az a félig-meddig megerősített hír járja, hogy a kezdeti tárgyalások idején Argentínába utazott a klub küldöttsége. ’El Loco’ a szokásához híven egy vaskos füzettel fogadta őket, majd miután elmondta, hogy az elmúlt napokban a csapat összes tavalyi meccset végig nézte, már is  lesokkolta a klub vezetőit. Az együttes játékosairól és ellenfelek aktuális felállásáról írt jegyzetek, hogy hol mit hibáztak, vagy tettek jól, illetve egyéb ínyencségek mind meggyőzőek voltak a vezetőség számára, hogy ez az ember úgy is kész a feladatra, hogy a nem túl rövid karrierje során még nem volt vezetőedző Angliában, sőt a nyelvet sem beszéli.

A 64 éves menedzser teljes hatalom átvétellel indította a szigetországi karrierjét, és gyakorlatilag mindenben elkezdte megreformálni a klubot.

A Thorp Archban található edzőközponttól kezdve, a játékosok mindennapjain át mindenbe van beszólása, a hatás pedig kezd látszódni és kifizetődni. Az edzések, a végtelen monotonitással bíró gyakorlások és minden, ami a Bielsa-kultusz velejárója kezd visszaköszönni a pályán és a tabellán.

Tavaly nyáron tehát megkezdte a munkát az argentin mester, akitől természetesen ugyanaz volt az elvárás, mint előtte sokaktól, FEL KELL JUTNI A PREMIER LEAGUE-BE!

A szezon nagyon jól indult, sőt egészen sokáig ők vezették a tabellát, ám a legvégére elfogyott az erő, ez pedig azt hozta magával, hogy lecsúsztak a 3. helyre. A Playoffban a Frank Lampard irányította Derby County állította meg őket egy végletekig kiélezett párharcban.

Idény közben épp a Derby kapcsán robbant ki botrány Leedsben, hogy Bielsa megfigyelőt küldött az ellenfél edzéseire. Előbb megbüntette a szövetség, majd több, mint egy órán át beszédet tartott arról, hogy milyen is a többi csapat taktikája, és hogy kémkedés nélkül is tudja kitől, mire számíthat. A nem mindennapos bemutató bepillantást engedett a mester elhivatott, már-már megszállott gondolatmeneteibe, hogy mennyire igaz rá a beceneve, vagyis, hogy mennyire őrült, de a szó jó értelmében.

Idénre tovább fejlődött a csapata, gördülékenyebben mennek a felállások közötti váltások, gyorsabban történnek a súlypontáthelyezések, és hatékonyabban presszingelnek.

Ezek jó alapot adnak arra, hogy képesek legyenek mindenki ellen dominálni. Bielsa taktikai repertoárját kezdik teljesen magukévá tenni a játékosok, így pedig a mester nagyon jó helyzetben van, hiszen könnyedén tud a mérkőzésen belül, cserék nélkül is változtatásokat eszközölni, attól függően, hogy az aktuális helyzet mit kíván meg.

A meccskeretet annak ellenére nem igazán rotálja az argentin edző, hogy az angol másodosztályban 46 meccses a bajnokság, s emellé jönnek még az FA-kupa, illetve a Ligakupa találkozók is. Mindösszesen 13 játékos lépi túl az 1000 játékpercet, ami jól leírja, hogy mennyire szűk az az „emberállomány”, akikben mondhatni feltétel nélkül bízik Bielsa.

Ez felveti a kérdést, hogy ez a 13 név közt három is akad, aki csak kölcsönben szerepel a klubnál, és a szezon végeztével várja őket vissza a saját csapatuk.

A középhátvéd Ben White a legtöbb percet töltötte a pályán, ám a Brighton & Hove Albion játékosa, Jack Harrison a jobbszélső, aki második szezonját tölti a csapatban, de a Manchester Cityhez mehet vissza a szezon végeztével. Az egyetlen szál, amit elvarrtak, az Hélder Costa nevéhez fűződik, akiről már lehet tudni, hogy végleg megvásárolják a Wolverhampton együttesétől.

 

Paddy Bamford kontra xG

Még egy játékost, muszáj kiemelni, aki egyfajta anomália a csapaton belül. Patrick Bamford 16 góljával vezeti a házi góllövőlistát, viszont tette mindezt 121 lövésből, s tette mindezt 30,65 xG mutató mellett. Az angol csatár olyan mértékben teljesíti alul a várható góljainak a számát, mint maga az egész csapat (68 lőtt gól, 81,46xG).

Ami az eredményeiket illeti, egyik legnagyobb erényük, hogy képesek hozni a „kötelező” meccseket, pedig ez régóta nem volt jellemző a gárdára. A jelenlegi tabella utolsó nyolc helyezettje közül csupán egy vereség (Charlton, 1-0) rontja el, az amúgy impozáns statisztikájukat, de a közvetlen rivális West Brom ellen is négy pontot szedtek össze, vagy épp említhetnénk a az automatikus feljutás jelentő helyek felé rohamléptekben siető Brentfordot is, mert a “méhek” ellen is négy pontot tett zsebre a Leeds.

Ami még jól jellemzi az idei erejüket, hogy novembertől december elejéig zsinórban hét, majd február közepétől a koronavírus okozta megszakításig egyhuzamban öt győzelmet arattak, utóbbi esetben kapott gól nélkül. Márpedig ilyen „rohanásokra” csak a bajnokság legjobbjai képesek több alkalommal is.

Ám ha azt nézzük, hogy mi folyik a támadó harmadban, akkor ez a csapat inkább csak a középmezőnyben kellene, hogy legyen, nem pedig a tabella élén. Bamford kapcsán már említettem, hogy mennyire alulteljesít, de ez magával hozza azt is, hogy a többiek nagyon is pluszban vannak, hogy a helyzet mégis az összes többi gárda fölé emelje őket a rangsorban. A megoldás kulcsát a rendszerben kell keresni, hiszen Bielsa ezt adja bele a közösbe, s ezzel teszi a legjobbá a Leedset.

Az argentin mester korábbi csapatainál is megfigyelhető volt az, hogy alulteljesítik a várható gólokat, mert nem igazán foglalkoztatja az edzőt az, hogy a játékosai a legjobb helyekről lőjenek, csak az, hogy minél többször vegyék célba a kaput. A „lövésből lehet csak gól” tartja a mondás is, hát ebben hisznek a Fehéreknél is, csak épp nem biztos, hogy ez célravezető lesz eggyel magasabb szinten is, de ezt minden bizonnyal csak jövőre tudjuk meg.

A Championship 42. fordulója után a Leeds vezeti a tabellát 81 pontjával, kétmérkőzésnyi előnnyel a 75 pontos, harmadik helyen lévő, és már nem automatikus feljutást jelentő Brentford ellen.

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.