Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 12. 03.

A portugál lovag a brazil sereg élén – Abel Ferreira

Author avatar
Múlt hétvégén rendezték a Libertadores-kupa fináléját, ahol hosszú idő után történt címvédés, a brazil Palmeiras az újabb sikerét is nagyban köszönhette Abel Ferreira vezetőedzőnek. A portugál tréner megtalálta a számításait Sao Paulóban, ahol nagy meglepetésre kitartottak mellette a két nemzetközi siker között elbukott döntők után is, de az élet igazolta, hogy ez volt a helyes döntés.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A modernkori labdarúgás brazíliai különlegessége, hogy az edzőknek igazán arra sincs idejük, hogy megszokják az új irodájukat, mert elképesztően sűrű a fluktuáció a kispadokon. Jelenleg mindössze két szakember mondhatja el magáról, hogy több mint egy éve dolgozik ugyanannál a klubnál, ami egy feldolgozhatatlan katyvaszt eredményez. Az edzőcserék taktikai és filozófiai váltásokkal is járnak, ami sokszor a teljesítmény rovására megy, ezért is kiegyenlített a mezőny és változatos a legjobbak névsora is. Egy rövidke sikertelen időszak elegendő indokot jelenthet arra, hogy a vezetőség menesszen egy szakembert, így igencsak meglepetésszámba megy, ha valaki megúszik akárcsak egy elvesztett kupadöntőt is kirúgás nélkül, hát még ha többet.

 

A PORTUGÁL EDZŐK

Az európai porondon a portugál edzőket többnyire negatív megítélés övezi az utóbbi időben. Elegendő csak José Mourinho, Paulo Fonseca vagy épp André Villas-Boas nem túl jól sikerült legutóbbi “projektjeire” gondolni, és bizony a korábbi kétszeres BL-győztes szakember római kalandja sem alakul egyelőre a legfényesebben. Egyedül az odahaza dolgozók kapcsán vannak pozitív vélemények, hiszen a három gigász kispadján Jorge Jesus (SL Benfica) már többször is bizonyított, Sérgio Conceicao (FC Porto) és Rúben Amorim (Sporting CP) pedig elég felkapott lett a sikereiknek köszönhetően. Viszont a világ több táján remekelnek a luzitán trénerek, Leonardo Jardim ázsiai Bajnokok Ligája-győztes lett, miközben a legrangosabb dél-amerikai kupasorozatban pedig immár háromszor egymás után luzitán edző diadalmaskodott. Ebben a már említett Jorge Jesus (Flamengo) mellett Abel Ferreira vállalt szerepet, aki képes volt második alkalommal is esélytelenebbnek vélt csapatát sikerre vezetni a fináléban.

A címvédés a Libertadores-kupában igen különleges dolog, hiszen a 21. században mindössze egyszer volt eddig példa rá. A 2000-es és 2001-es Boca Juniors-siker óta csupán a negyedik csapat volt a Palmeiras, amely két egymást követő döntőben érdekelt volt. Brazil együttesként az „Alviverde” a második címvédő, és bizony a Santos duplázása nem ma volt (1962, 1963), ez pedig még tovább emeli odahaza a Sao Paulo-iak sikerének nagyságát. Ez nem jöhetett volna össze, ha 2020 novemberében nem dönt úgy a klub vezetése, hogy hajlandó kivásárolni az élő szerződéséből Abel Ferreirát, aki akkor épp a görög élvonalban szereplő PAOK edzője volt. A brazilok 600 ezer eurót fizettek a portugál szakemberért, ráadásul egy záradék alapján további egy milliót utalnak át, ha a 2022 nyaráig szóló szerződése alatt legalább két trófeát elhódít.

 

Az ünneplés pillanatai az elmaradhatatlan locsolkodással (Forrás: Conmebol Libertadores)

 

KARRIERÚT

A penafieli születésű edző a város labdarúgó-csapatában kezdett el pallérozódni. Már 17 évesen debütálhatott a felnőttek közt, igaz, csak alacsonyabb osztályban. A millenniumi évben igazolta le a Vitória Guimaraes SC, ahol négy szezont töltött immár az élvonalban. Innen került át 2004-ben az SC Braga együtteséhez, majd másfél évvel később lecsapott rá a Sporting CP. Itt aztán két kupát és két szuperkupát is elhódított a fővárosiakkal. Sosem volt meghatározó játékos, viszont az elbeszélések alapján már ekkor látható volt, hogy az edzői pályán fogja folytatni.

Játékoskarrierjének befejezte után nem sokkal már az edzőképzőn szívta magába a tudást, hogy 2012 februárjában már a lisszaboniak U19-es együttesét trenírozza, s legyen bajnok a korosztályban. Innen a másodosztályban szereplő tartalékcsapathoz vezetett az útja, majd egy kis kihagyást követően a Braga B edzője lett. Noha az eredményei nem voltak sosem meggyőzőek, mindig pozitívan beszéltek róla a helyi szakírók, mert ezek a tartalékegyüttesek nem arra hivatottak, hogy eredményt érjenek el, hanem hogy a fiatalok felnőtt szinten játszanak hétről hétre.

Aztán 2016 decemberében José Peseiro menesztését követően megbízott volt egy meccs elejéig, majd mikor áprilisra Jorge Simao is megbukott, akkor az idény végéig megkapta az SC Braga kispadját. Az négy bajnoki alatt ugyan háromszor is kikaptak, de a játékosok imádták és a klub vezetősége is azt tervezte, hogy ideje a fiatalokat nagyobb számban beépíteni, ehhez pedig ő tűnt az ideális jelöltnek, hiszen évekig dolgozott velük. A két teljes idényében két negyedik helyezést hozott össze, viszont ezt követően nem hosszabbították meg a szerződését, mert egyik fél sem érezte, hogy ennél több van ebben a kapcsolatban. Ekkor kerültek képbe a görögök, ahol Razvan Lucescu örökébe lépett, ami nem kis teher volt, hiszen a román bajnok és kupagyőztes lett a PAOK edzőjeként. Abel Ferreira első idényében rögtön ezüstérmes lett, ami a körülményekhez képest nem volt rossz eredmény, de a koronavírus így is erősen közbeszólt. A második szezonja pedig csupán novemberig tartott, mikor jött a Palmeiras ajánlata.

 

A bemutatókép, amelyen köszöntik az új edzőt (Forrás: NewsBeezer)

 

Már az ő vezényletével vágtak neki az előző Libertadores-kiírás egyenes kieséses szakaszának, amelynek végén a Santos ellen elhódították a végső győzelmet. Márciusban megnyerték a Copa do Brasilt a Gremióval szemben, viszont utána a brazil Szuperkupát elbukták a Flamengo elleni tizenegyespárbajban. Pár nappal később a Recopa Sudamericana fináléjának visszavágója az argentin Defensa y Justicia ellen szintén hosszabbításba torkollott, és szintén nem ők örülhettek az „idegek harcát” követően. Májusban a Paulista bajnokság döntőjében is alulmaradtak a Sao Pauloval szemben, bár itt a koronavírus is erősen hátráltatta őket. Ekkor biztosra vették a helyi lapok, hogy nem lesz maradása, de a klub kitartott Ferreira mellett.

A 2019-20-as szezonban megkapta a Troféu Mesa Redonda díjat, vagyis az év edzője lett, mindemellett a Libertadores-kupában is ő lett a legjobb edző mindkét sikerrel zárult kiírásban. Azzal, hogy sikerült címet védeni, a portugál lett az első nem dél-amerikai vezetőedző, aki kétszer hódította el a legrangosabb klubtrófeát a kontinensen, miközben összesen is csak három ilyen szakembert lehet felsorolni.

 

A brazil kaland remekül alakul és karrierje legszebb időszakát éli Ferreira, akit a hazájában is elismernek. Idén márciusban, egy Lisszabonban tartott ünnepségen megkapta az Infante D. Henrique Rend parancsnoka kitüntető címet. A díjjal a Portugáliának nyújtott szolgálatokat ismeri el az ország vezetése, legyenek a nagy tettek történelmi, gazdasági vagy kulturális területen. Abel Ferreirát a Palmeiras által elért eredményeinek köszönhetően terjesztették fel e megtisztelő elismerésre.

 

A Belém Palota nagyköveti termében zajló eseményen Marcelo Rebelo de Sousa elnök akasztotta a nyakába a keresztet (Forrás: globo.com))

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

A SIKER TITKA

Amikor Abel Ferreira és stábja megérkezett a klubhoz, akkor igencsak nehéz helyzetben találták magukat, mert rá kellett ébredniük, hogy bizony Brazília nagyon más szinten tart, mint az európai labdarúgás. Az itteni klubfutballban sokkalta kevésbé veszik komolyan a taktikát, a rendszerszintű gondolkodást és a mentális felkészülést, amire az új szakmai vezetés a legnagyobb hangsúlyt akarta fektetni. Amikor Luiz Felipe Scolari bajnokként távozott a Palmeiras kispadjáról, akkor komoly űrt hagyott maga után, mert az őt körüllengő tisztelet és megbecsülés egy egyre inkább szétesőben lévő keretet tartott össze, ami nélküle elkezdett darabjaira hullani. Az utód még támaszkodhatott a remek támadójátékra, de időközben több meghatározó játékos is távozott, ez pedig egyenes út volt a visszaesés felé.

 

A stáb összetétele rendkívül sokat ad hozzá Ferreira munkájához, mert a négy vele együtt érkezett szakember már hosszú évek óta segíti őt és ez a kvintett egy valóban összeszokott csapattá lett ez idő alatt, akiknek sikerül egymást kiegészíteni a feladatok elosztását illetően.

  • Vítor Ilídio Castanheira – asszisztens edző, 2014 óta dolgozik Ferreirával
  • Carlos Martinho – asszisztens edző, 2014 óta
  • Joao Martins – erőnléti edző, 2012 óta
  • Tiago Magalhaes da Costa – videóelemző, 2015 óta

 

“Használd a fejed” – Abel Ferreira és stábja alapelvként berögzített mondata (Forrás: Conmebol Libertadores)

 

Az alázatos munkájuk és a nagyon szigorú elvárásaik alapozták meg, hogy az Alviverde egy tipikus kupacsapattá tudott válni. A keret gyengülését, a távozók “pótlását” a csapatszinten való előrelépéssel tudták kompenzálni, ami egy bajnoki menetelés során nem mindig elegendő, de egy-egy mérkőzésre megfelelő megoldást tud jelenteni. A videóelemzések sokkalta nagyobb figyelmet kaptak az új irányítás alatt, mint korábban, illetve a mentális felkészítés lett az egyik legfontosabb irányelv. A fejben sokszor elkalandozó játékosokat igyekeztek leszoktatni az egyénieskedésről, ami így csapatszinten tudta erősebbé tenni őket. A portugál szakember irányítása alatt egy év leforgása alatt öt döntőben vehettek részt, melyből háromszor is győztesen hagyták el a pályát, ami egy igencsak szép teljesítmény és jól visszaadja, hogy fejben mennyire összeszedett társasággá érett össze a Palmeiras.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.