Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Amerikai Sportok
11 perc
2022. 01. 21.

Akik feltették Afrikát az NFL térképére

Author avatar
Az NFL-csapatok kereteit vizsgálva nem kell sokáig kutakodnunk, hogy afrikai szülőkkel rendelkező vagy akár Afrikában született játékosokat találjunk, a jelenleg az európai labdarúgásban zajló Afrikai Nemzetek Kupája pedig remek alkalom arra, hogy külön foglalkozzunk velük. Kétrészes cikksorozatunkban olyan korábbi NFL-játékosok karrierjét mutatjuk be, akik Afrikából indulva tették le a névjegyüket az amerikai profi ligában.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

HOWARD MWIKUTA, A ZAMBIAI ÚTTÖRŐ

Howard Simon Mwikuta 1941-ben született Zambiában, és több szempontból is rendkívüli karriert tudhat maga mögött. Gyerekként a labdarúgásba szeretett bele, és egészen ügyes védőnek számított, így a válogatottban is jelentős szerep jutott neki. Olyannyira, hogy tagja volt annak az együttesnek, amelyik – az ország függetlenné válása után – először lépett pályára Zambia név alatt 1964 júliusában. Az övé lett a csapatkapitányi karszalag, majd az első zambiai játékos lett, aki külföldre, konkrétan az Egyesült Államokba igazolt. Az Atlanta Chiefs labdarúgócsapatában aztán hamar felhívta magára a figyelmet az elképesztő erőnlétével, a csapat másodedzője, Vic Crowe pedig meg is jegyezte, hogy a többieknek egy órával korábban kellene kezdeni a futást, hogy az edzés végére mindenki ugyanannyit dolgozzon. Viszonylag sikeres szezont tudhatott maga mögött Atlantában, de ő inkább az edzősködés felé kacsintgatott, így két évnyi kihagyás következett, ezalatt pedig a helyi utánpótláscsapatokkal dolgozott. 1969-ben aztán aláírt a Dallas Tornadóhoz, ahol két szezont húzott le.

Ez után jött a csavar a pályafutásában, mert próbajátékra hívta őt a Dallas Cowboys.

Az előszezonban rúgóként pályára is lépett, sőt sikeres field goalja és extra pontja is volt, az alapszakasz kezdete előtt mégis felbontották a szerződését, és véget is ért az amerikai futball-karrierje. Így is elmondhatta magáról, hogy ő volt az első Afrikában született és nevelkedett játékos, aki megfordult az NFL-ben. A sikertelen kísérlet után visszatért a labdarúgáshoz, és az SMU egyetemen, illetve a hazájában vállalt edzői munkákat, és egy szezont még játékosként lehúzott a Toronto Hungaria csapatában is (1974-ben). 1988-ban hunyt el szívinfarktusban.

 

DÉL-AFRIKÁBÓL A HALL OF FAME-BE?

Gary Allan Anderson Dél-Afrikában látta meg a napvilágot 1959-ben. Édesapja angol származású profi labdarúgó volt, míg édesanyja dél-afrikai. A kis Gary édesapja nyomdokaiba szeretett volna lépni, és labdarúgóként képzelte el a jövőjét, ám miután elvégezte a középiskolát, a családja az Egyesült Államokba költözött, ahol hamar kiderült, jó érzéke van a tojáslabdához is. Ekkor már divatba jött az európai stílusú rúgók alkalmazása az NFL-ben, így nem meglepő, hogy egy próbajáték után négy egyetemtől is ösztöndíjat kapott. Végül a Syracuse-t választotta, mert megígérték neki, hogy a labdarúgó karrierjét is folytathatja náluk. Az első két évében egyszerre űzte a két sportágat, harmadévesként viszont végleg az amerikai futball mellett döntött.

 


És milyen jól tette! A Buffalo Bills kiválasztotta a drafton, így ő lett az első dél-afrikai NFL-játékos, és ugyan a Bills keretébe nem sikerült beverekednie magát, a Pittsburgh Steelers adott neki egy esélyt. Ebből az esélyből aztán 13 Pittsburgh-ben eltöltött szezon lett. Később megfordult a Philadelphia Eaglesnél és a San Francisco 49ersnél is, de az igazán nagy sikereit Minnesotában érte el.

1998-ban a Vikings rúgójaként 35 mezőnygólt és 59 extra pontot értékesített, ezzel ő lett a liga első játékosa, akinek minden rúgása sikeres volt az alapszakasz során.

A rájátszásban viszont negatív hős lett, amikor a szezonbeli első hibájának köszönhetően hosszabbításba torkollt a Falcons elleni meccsük, ott pedig az atlantaiak mentek tovább a Super Bowlba. Az utolsó két szezonjára a Tennessee Titans csapatába igazolt, és végül 2004-ben akasztotta szögre a sisakját. Anderson 23 évet töltött el a ligában, és az NFL történetének harmadik legtöbb pontját szerezte, nem csoda tehát, hogy 2021-ben jelölték a Hall of Fame-be, és bár nem biztos, hogy elsőre bekerül, csak idő kérdése, hogy halhatatlanná váljon.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben az Australian Open bármely mérkőzésére és 1500 Ft értékű ingyenes fogadást kapsz ajándékba! 


A NIGÉRIAI RÉMÁLOM

Az NFL első igazi afrikai sztárja a Nigériából érkező Christian Okoye volt, aki alaposan rászolgált a Nigériai Rémálom becenévre. 185 centis magassága mellé 111 kilogrammos testsúly párosult, mindezek pedig kiegészültek egy egészen agresszív futóstílussal, ami igazán félelmetes és nehezen szerelhető játékossá tette.

 


Okoye 1961-ben született Nigériában, és már egészen fiatalon érdeklődést mutatott a sportok felé. A többiekhez hasonlóan ő is a focival kezdte, de az atlétikai pályán is gyakori vendég volt. Végül úgy érezte, utóbbiban lényegesen több esélye van sikereket elérni, ezért a labdarúgást teljesen feladta, és inkább az atlétikai számokra fókuszált, azokon belül is a súlylökésre, valamint a kalapács- és a diszkoszvetésre. Így került az Egyesült Államokba 1983-ban, a futballtérképen nagyítóval is elég nehezen megtalálható Azusa Pacific Universityre, hogy felkészüljön az 1984-es olimpiára. Az amerikai bajnokságban aztán elképesztő dominanciát mutatott, négy atlétikai bajnoki címet nyertek a vezetésével, ő maga pedig hét egyéni bajnoki címet zsebelt be. Ezen kívül ő lett az első olyan sportoló, aki sorozatban négy bajnoki győzelmet ért el diszkoszvetésben, valamint az egyetemi rekordot is megdöntötte. Az olimpiára azonban mégsem jutott el, ugyanis hiába voltak meg az eredményei a kvalifikációhoz, a nigériai kormány úgy döntött, nem indulhat. Akkor ez nyilvánvalóan nem esett jól neki, de mint később kiderült, hálás lehetett a szülőhazája vezetőinek, hiszen ha elengedik akkor az olimpiára, soha nem fedezi fel az amerikai futballt. Mikor először látta a sportot, unalmasnak tartotta és a szabályokat sem ismerte, de sejtette, hogy az adottságaival sikeres lehet benne. Azt viszont nem tudta elképzelni, melyik poszt lenne jó neki, viszont ahogy meglátta a Raiders futóját, Marcus Allent touchdownt szerezni a 18. Super Bowlon, eldöntötte, hogy ő is running back lesz. Az edzői gyorsan le is mérték a sebességét, a 4,38 másodperces 40 yardos idejét látva pedig beleegyeztek, hogy futóként szerepeljen. Okoye pedig szép lassan úgy vált az egyetemi bajnokság egyik legjobb futójává, hogy először azt sem tudta, mit kéne csinálnia a touchdownja után. Hiába a kiváló teljesítmény, semmilyen All-Star-meccsre nem hívták meg a szezon végeztével, de szerencséjére a Senior Bowlon részt vehetett beugróként, ahol sérült bokával is 4 TD-t futott, és felkeltette az összes scout érdeklődését.

A Kansas City Chiefs ki is választotta őt az 1987-es draft második körében, az első edzésein pedig azonnal lenyűgözött mindenkit. A játék apró részleteivel továbbra sem volt tisztában, de abban az időben ilyen adottságokkal rendelkező játékost még nem nagyon láttak. 4,45 másodperc alatt teljesítette a 40 yardot, több, mint 300 kilogrammal guggolt és 183-mal nyomott fekve. Már újoncként is remekül nézett ki, és mindenki rettegett tőle, a második szezonját viszont egy sérülés hátráltatta. A harmadik évében aztán ott folytatta, ahol 1987-ben abbahagyta, sőt, még rátett egy lapáttal: vezette a ligát futásokban és yardokban, valamint 12 TD-t szerzett úgy, hogy a szabályok még mindig gondot okoztak neki. Bruce Arians, aki akkor a Chiefs futóit edzette, arról mesélt, hogy Okoye negyedévesként megkérdezte tőle, mégis mi az a 4-3-as meg a 3-4-es felállás. Okoye pályafutása tehát remekül indult, de a sérülések meggátolták abban, hogy elérje a teljes potenciált, ami benne lehetett volna. Egyre gyakrabban voltak térdproblémái, 1993-ban pedig vissza is vonult.

Mindössze hat szezon is elég volt neki, hogy rengeteg nigériai játékost inspiráljon és a Chiefs történetének egyik legjobb játékosaként emlékezzünk rá, ennek köszönhetően pedig 2000-ben beválasztották a csapat Hall of Fame-jébe.

 

A LIBÉRIAI MENEKÜLT, AKI AZ ÉDESANYJÁÉRT JÁTSZOTT

Tamba Hali 1983-ban született Libériában, de csak 10 évig élt az afrikai országban, ugyanis édesanyja a polgárháború elől az Egyesült Államokba menekítette őt. Hali ennek köszönhetően ismerkedett meg az amerikai futballal, ugyanis pénzre volt szüksége, hogy az édesanyját is kimenekítse a háború sújtotta országból, erre pedig a profi sportolói karrier adta a legjobb lehetőséget. Középiskolásként a foci mellett a kosárlabdával is megismerkedett, de előbbiben lényegesen tehetségesebbnek bizonyult, és el is fogadta a Penn State ösztöndíját, ahol defensive tackle-ként számítottak rá. Fantasztikus egyetemi pályafutást tudhatott maga mögött, amikor 2006-ban jelentkezett a draftra, a kiváló teljesítménye mellett pedig az interjúkon is lenyűgözte a csapatokat.

 


A Chiefs nem is hezitált, és már az első körben lecsapott rá, viszont ők már a védőfal szélén számoltak vele. 2006 nemcsak a draftolása miatt volt fontos év Hali számára, ugyanis ekkor szerezte meg az amerikai állampolgárságot, ezzel pedig az utolsó akadály is elhárult a családegyesítés elől. Az édesanyja szeptemberben meg is kapta a vízumot, így több, mint 12 év után újra találkozhattak, októberben pedig életében először láthatta játszani a fiát, de a szabályokról fogalma sem volt. Hali néhány évvel később elmesélte, mennyire egyszerűen magyarázta el neki, mit is csinál pontosan:

„Látod azt az embert, aki fogja a labdát? Az a dolgom, hogy földre vigyem.”

Ezt hamar megmutatta gyakorlatban is:

Az első meccsén, amin kint volt az édesanyja, már a második play során megszerezte karrierje első sackjét, amit további 88,5 követett a pályafutása során.

12 szezont húzott le a Kansas Cityben, ezalatt hatszor vett részt a Pro Bowlon, kétszer pedig a második All-Pro csapatba is beválasztották, ráadásul a csapat történetének második legeredményesebb pass rushere volt, amikor 2018-ban megköszönték a szolgálatait, mindössze a Hall of Fame-tag Derrick Thomas tudta őt megelőzni. Hali ezután még próbált a liga körforgásában maradni, de ajánlatot senkitől nem kapott, így 2021 májusában aláírt egy egynapos szerződést, hogy a Chiefs játékosaként vonulhasson vissza.

(Folytatjuk.)

 

Ki nyeri a Super Bowlt 2022-ben?

4,50 – Green Bay Packers

5,00 – Kansas City Chiefs

6,00 – Buffalo Bills

6,50 – Tampa Bay Buccaneers

8,50 – Los Angeles Rams

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerikai Futball/Végső fogadások/NFL Championships 2021/2022 útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.