Interjúk
Portrék
Elemzések
Kultúra
Átigazolások
VB 2022
VB 2022
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra
auto_alt
Labdarúgás
2023. 01. 24.

Három nagy múltú budapesti klubnál is a bennmaradás a cél

Author avatar

A hétvégén végre teljes fordulóval folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga küzdelemsorozata, így mi is négyrészes felvezetéssel tekintjük át a 12 együttes elmúlt időszakát. Minisorozatunk első részében a tabella utolsó három helyén álló, patinás fővárosi klubok helyzetét és lehetőségeit vizsgáljuk meg. Feltételezhetően hatalmas harc lesz köztük a bennmaradásért, meglepetés volna, ha mindegyikük az élvonalban kezdené a következő idényt.

Vasas FC – Újoncként is többet reméltek


A Vasas szereplése egyszerre kavar fel ellentétes érzelmeket még a semleges szurkolóban, nézőben is. Egyrészt dicséretes, hogy ezt a nagy múltú egyesületet végre sikerült visszavezetni a legjobbak közé, ráadásul csak magyar játékosokkal, a tabellán elfoglalt helyezés (12., utolsó hely) viszont mutatja, hogy az NB II és az élvonal közötti átmenet még az ilyen sokat látott, tapasztalt futballistáknak is meglehetősen nehéz.


A nevek megvannak, minden csapatrész tele van első osztályú, sőt nemzetközi rutinnal felvértezett játékosokkal, ám néha elnézve őket az az ember érzése, mintha a teljesítményük már nem lenne ugyanaz, mint évekkel ezelőtt.


Ennek ellenére mindössze egy érkezőről adott hírt az angyalföldi klub, méghozzá a DVTK korábbi csapatkapitánya, Hegedűs János csatlakozott a kerethez. Ez annyiból jó döntés, hogy belső védőre égető szüksége volt Kondás Elemér csapatának, annyiból viszont kockázatos, hogy a jókötésű bekk hiányában indult el fölfelé az NB II-ben a miskolci együttes, és Hegedűs komoly fejsérülése után az ősszel már nem is tudta magát visszaverekedni a kezdőbe, így alapos meccshiánnyal küzd.


A védő mindenesetre alaposan megismerkedhetett a társakkal, hiszen viszonylag korán megérkezett, és részt vett a csapattal a törökországi edzőtáborban, ahol a Vasas öt külföldi csapattal is megmérette magát. Két cseh ellenfelét le is győzte, a Ceské Budejovicét 3-2-re, a Baník Ostravát 1-0-ra. Ezen felül ikszelt az azeriek rendszeres nemzetközi résztvevőjével, a Nyeftcsi Bakuval és a szerb Novi Pazarral (1-1), valamint alulmaradt az osztrák Austria Wiennel szemben (1-3). A bajnoki főpróbát a Gyirmót ellen tartotta az együttes, de kellemetlen 3-2-es vereség lett a vége, és ha nem volna ez elég, a csapat a Ferencváros vendégeként kezdi meg 2023-as szereplését. Nyilván az esélyesség terhe nélkül.


auto_altcamera_altHegedűs János a Vasas – eddigi – egyetlen téli érkezője (Fotó: vasasfc.hu)


Amiben feltétlenül javulnia kell az együttesnek, az a gólszerzés, hiszen az eddig szerzett 13 találat édeskevés egy olyan támadószekciótól amelynek Holender Filip, Novothny Soma, Zimonyi Dávid és Feczesin Róbert is tagja, de ehhez a csapat egészének változnia kell, hiszen a középpályásoktól is több kell, akár a támadásépítésben, akár a kapu veszélyeztetésében is. Ugyanakkor Kondás nyilván azt sem bánná, ha a csapat pontrúgások után is eredményes lenne, mondjuk Otigba Kenneth vagy Baráth Botond, vagy bármely más jól fejelő védője révén.


A Vasast egyébként nem szokás agyonverni, a DVSC elleni 0-3 egy kirívóan nagy blama volt, rendre szoros mérkőzéseket játszanak az angyalföldiek ellenfeleikkel, ami erősíti azt a nézetet, miszerint helyük van a legmagasabb szinten, ám a tabella azt mutatja pillanatnyilag, hogy a Vasas a legjobb 12 csapatunk közül a 12.


A különbségek viszont nem nagyok, egy győzelemmel rögtön a vonal fölé kerülhetnek Jova Leventéék, ugyanakkor egy rosszabb sorozat pokolian nehéz helyzetbe is hozhatja őket.Honvéd FC – A kulcsember maradt, de érkezők csak a klubházba jöttek


Nem túlzás azt állítani, hogy évek óta a szurkolói idegrendszerével játszik a Budapest Honvéd csapata, amely idén is egy szörnyű ősz után próbálja a bennmaradás kiharcolását elérni. Mint ismert, a szezont még Thomas Courts irányításával indította a piros-fekete együttes, de a skót edző nehezen alkalmazkodott a számára új környezethez és mintha a környezet is nehezen fogadta volna el őt, így még az ősz során távozott, hogy a vezérkar által jól ismert Dean Klafuric vegye át tőle a stafétát.


A horvát szakember abból főz, amije van, aztán majd a tavasz eldönti, milyen séf, mindenesetre nincs irigylésre méltó helyzetben, hogy a győri kölcsönjátékból visszarendelt balhátvéd, Benczenleitner Barnán kívül nincs új játékosa a keretben. Igaz, aki látta már játszani a fiatal bekket, tudhatja, hogy ő akár valódi erősítés is lehet, kérdés, jót tesz-e neki majd a Honvédra tavasszal nehezedő nyomás. Elment a mali ék, Boubacar Traoré, aki 36 meccsen szolgálta a klubot a magyar élvonalban, ehhez képest csak három gólt lőtt, nála viszont nagyobb veszteség a tízszeres válogatott Nagy Dominik távozása, aki épp régi önmagát idézte, amikor súlyosan megsérült, a felépülése után pedig december végén nem újítottak vele kontraktust a vezetők. Nagy azóta már Mezőkövesden van, és könnyen lehet, hogy új klubját segíti majd a bennmaradáshoz éppen a Honvéd kárára.


Ha már a vezetők szóba jöttek: új ügyvezető (Kun Gergely), új akadémiai igazgató (Fehér Péter) és új női szakágvezető (Korozmán Krisztián) is érkezett a klubhoz, fájdalom, hogy a szurkolók a kétségtelenül a jövőbe mutató intézkedések mellett nem látják, hogy a kirakatcsapatuk erősödne. Szappanos Péter kapus megtartása bravúr volt, nagy erőkkel csábították őt Székesfehérvárról, ám nem kérdés, hogy nyáron könnyebb lesz őt megszerezni, különösen, ha netán kiesik a Honvéd.


A válogatott csapatkapitány megtartása legalább olyan fontos volt, mint új igazolásokat nyélbe ütni, ám ezek eddig elmaradtak, holott minden csapatrészre ráférne az erősítés, különösen miután Zsótér Donát és Nenad Lukics sem teljesen egészséges a bajnoki rajt előtt.


Szappanosék Újpesten kezdenek – egy minden szempontból rangadóval –, ezen a meccsen máris sok múlhat, majd a Kisvárda és a Kecskemét következik, de ezek a csapatok pillanatnyilag a dobogóért küzdenek, így bravúrokat kell halmozniuk a kispestieknek már a tavasz elején, hogy ne kerüljenek idejekorán reménytelen helyzetbe. Ennek érdekében több edzőmérkőzést játszottak a téli felkészülés során, de a szerb és horvát csapatok ellen vívott mérkőzések mérlege két győzelem, két döntetlen és három vereség.


auto_altcamera_altZsótér Donát korábban bajnok is volt a Budapest Honvéddal, ezúttal egészen más célokért küzd (Forrás: blikk.hu)


Az energiaválság miatt szóba került, hogy a Bozsik Aréna nem nyit ki tavasszal, de egyelőre minden jel arra mutat, hogy hazai környezetben fogadhatják ellenfeleiket. Bár erről hivatalos bejelentés még nem történt, igazán nagy csapás lenne az egyébként is törékeny együttesnek, ha albérletről-albérletre járva kellene abszolválnia a könnyűnek semmiképp sem ígérkező tavaszi idényt.


Jó kérdés, hogy az elmaradt erősítések ellenére sikerült-e jobb csapattá válnia a Honvédnak, mert ha igen, azzal képes lehet egyéb hiányosságait eltussolni.


Fontos továbbá, hogy a támadójátéka javuljon az együttesnek, 16 meccsen épp 16 gólt szerzett, ami meccsenkénti egyes átlagnak felel meg, ezzel pedig csak akkor tud a továbbiakban meccset nyerni, ha nem kap gólt.


A tavasz egyben karakterpróba is lesz, hiszen Zsótérnak, Tamás Krisztiánnak és Lukicsnak, azaz a keret rutinosabb tagjainak óhatatlanul is többet kell vállalniuk a bennmaradásért, hátukra kell venniük a csapatot és minden erejüket mozgósítva valahogyan egy hellyel előrébb kell juttatniuk az együttest. Amennyiben ez nem sikerül, úgy ez az idény a Budapest Honvéd történelemkönyvének legsötétebb oldalaira kerül.Újpest FC: Ismét egy varázslatos tavasz kell


Egy évvel ezelőtt ugyanígy a tizedik helyről várta a tavaszi folytatást Milos Kruscsics csapata, és bár kongtak a vészharangok rendesen, végül egy igazán emlékezetes menetelésnek köszönhetően májusban már az európai kupaindulásért is harcban volt a klub.


Emiatt sem tűnt úgy, hogy nagy lenne a pánik Újpesten, mert bár a klub történetéhez nem méltó, hogy az alsóbb régiókban találkozzunk a nevével, a kiesés szele igazán még sosem érintette meg az együttest.


Az elefántcsontparti Junior Tallo és a szerb Miroszlav Bjelos már nem segíti az együttest tavasszal, nyilván meglesznek valahogy nélkülük a szurkolók, de a bal oldali mindenes Dzenan Burekovics sem lesz már alapember az első csapatban, miután csak az NB III-ban edzhet egy ideje.


A csapat elejét és hátulját is meg kellett erősíteni, és ez mindkét esetben jól is sikerült: négyszeres válogatott az a luxemburgi Tim Hall, akit a védelem új vezérének szánnak, bár az elmúlt fél évben nem játszott tétmeccset és gólokat remélnek a szerb Ognjen Mudrinszkitől, akinek személyében a regnáló szlovén gólkirályt köszönthetjük. Mindketten jó igazolásnak tűnnek, de az igazságot úgyis a pályán mutatott produkciójuk mondja majd el róluk. Legalább ekkora erősítés lesz majd a francia Yohan Croizet, ha visszatér és utoléri magát. Az őszt teljes egészében kihagyó fazonszabász megkerülhetetlen résztvevője volt az előző tavasz nagy előretörésének, és most is ilyesmit vár tőle a szakmai stáb, valamint a szurkolótábor.


auto_altcamera_altMilos Kruscsics az Újpest edzője tavaly már megcsinálta, idén is benn akarja tartani az Újpestet az élvonalban (Forrás: m4sport.hu)


Összesen öt mérkőzéssel készült a csapat a tavaszra, ezek közül az elsőt, még december végén a Debrecen ellen 1-0-ra elveszítette idehaza, majd az edzőtáborban három 1-1-es döntetlent játszott, a török Sakaryaspor, a lengyel Slask Wroclav és a szlovák Podbrezova ellen. A lila-fehérek egyetlen győzelmüket a Spartak Subotica legjobbjai ellen érték el, 3-1 lett annak a meccsnek a vége. Így várják a Honvéd elleni rajtot, amit hazai környezetben illene megnyerni a sok sebből vérző riválissal szemben, különösen azért, mert utána Felcsútra, majd a Fáy utcába látogatnak, és a három mérkőzés közül messze az első tűnik a leginkább nyerhetőnek.


Az Újpest nincs könnyű helyzetben, mégis talán az egyik legjobb, legnézhetőbb focit játssza az alsóházi csapatok közül.


Amikor rendelkezésre áll a minőségi támadósor, ahogyan az 2022 tavaszán, akkor nem csak szép, de eredményes is Kruscsics elképzelése, amikor viszont hiányzik a minőség, akkor azt kapjuk, amit a mögöttünk hagyott ősszel.


Abdoulaye Diaby fejlődése viszont jól látható, a hatalmasra nőtt mali védő nem csak hátul, de elöl is jól teljesít, idén négy gólnál tart és egy ideje már senki sem a mozgásán, vagy a piros lapjain csámcsog. Kulcsember lett és egyáltalán nem kizárt, hogy ő lesz a következő, jó áron, jó bajnokságba értékesített futballistája a klubnak.


-->

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

Szerző
Author avatar
Hubai Gábor
Az első futballemléke az 1998-as világbajnokság. Talán ezért lett később a francia futball és az Arsenal rajongója. A catenaccio-tól a gegenpressing-ig minden elkápráztatja. Mindegy, hogy női U17-es, vagy argentin harmadosztályú férfimeccset néz, az első dolga megfigyelni, kik viselik a 10-es mezt. Néha még a Dunaferr 2000-es bajnokcsapatával álmodik.
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.