Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Amerikai Sportok
2020. 10. 27.

NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 2. fejezet

Author avatar
Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


SACRAMENTO KINGS

Az előző idényt a Nyugati Főcsoport 12. helyén zárta a Sacramento, ezzel sorozatban 14. alkalommal nem sikerült kiharcolniuk a rájátszásbeli részvételt, ami a leghosszabb aktív széria az NBA mezőnyében. A Joerger-éra rohanós kosárlabdája Luke Walton kinevezésével veszni látszott, de idővel sikerült részben visszatalálniuk a tempós támadójátékhoz, ami DeAaron Fox igazi világa. A 2019-es drafton másodikként kiválasztott Marvin Bagley III összesen tizenhárom mérkőzésen állt rendelkezése. Buddy Hield viszonya Waltonnal megromlott, mert közel 20 pontos átlaga és a legszűkebb elitbe tartozó triplázása (39,6% – 9,6 kísérlet) ellenére is a kispadra szorult. A szezon sacramentói meglepetésembere Richaun Holmes, aki élni tudott a szűkös magasember-rotáció nyújtotta lehetőséggel, és friss érkezőből alapemberré lépett elő.

A Kingsnek csak elméleti síkon lehet mérvadó mennyiségű sapka alatti helye az offseasonben, mivel a gyakorlatban úgysem fognak lemondani Bogdan Bogdanovic-ról, és Jabari Parker sem fog a jelenleginél jobb ajánlatot kapni máshol. Nemanja Bjelica játéka üde színfolt a sacramentói magasemberek között, az egyetlen ugyanis, aki képes triplát dobni. Csak komoly keretátalakítás miatt lehet reális az elengedése. Bogdanovic korlátozott szabadügynök lesz, tehát lehetőségük nyílik „meccselni” minden ajánlatot, amit másoktól kap. A többi lejáró szerződésű játékos közül Bazemore, Len, Brewer, Jefferies várhatóan mehetnek, és csak Harry Giles és Yogi Ferrell kaphat maradási ajánlatot.

Bogda megtartása mellett a Kings első számú célkitűzése Buddy Hield helyzetének tisztázása kell, hogy legyen, mivel hatodik embernek használva egyszerűen túl sokat keres, főleg azt is figyelembe véve, hogy 2021-ben már DeAaron Fox első nagy szerződése is esedékessé válik. A centerposzt Richaun Holmes jó teljesítménye ellenére is kérdéses Sacramentóban, mivel ő Bagley mellé borzasztó fit. A harmadéves erőcsatár egyelőre sem védekezni, sem triplát dobni nem tud, így a csapat számára az lenne ideális, ha az idei meglepetésember csak a padról szállna be (vagy érkezne egy trojkázó magas).

Mindent összevetve úgy tűnik, a Kings szándékai (playoff) és a realitás (lottery) egyelőre külön utakon járnak, de a holtszezonban sikerülhet pár játékos átértékelésével, a prioritások tisztázásával, no meg néhány ügyes húzással egyesíteni az irányokat.

Még akkor is, ha jövőre nyugaton soha nem látott tumultus lesz a rájátszásért.Az a 12 milliós sapka alatti hely csak abban abban az esetben lenne igaz, ha az összes szabadügynök jogairól ÉS a kivételekről is lemondana a gárda, de mivel ez azzal lenne egyenértékű, hogy Bogdanovic ingyen távozik, gyakorlatilag fel sem merül a vezetőségben. Tehát a Sacramentóval sapka feletti gárdaként kell számolni. További érdekes helyzet, hogy Giles újoncszerződésének negyedik éves csapatopciójával nem élt a Kings, így rá speciális szabályok vonatkoznak: a Sacto maximum a lemondott opció összegéig, azaz kb. 4 millióig ajánlhat neki új kontraktust (1 év – 4 millió, 2 év – 8,32 millió, stb., de ez is MLE-ből kellene, hogy menjen). Mi nem fogadnánk rá, hogy Giles marad, mert a pénz mellett a játéklehetőség is hiányozna, az meg pl. Houstonban lehetne neki dögivel.

A kulcs természetesen Bogdanovic és Hield sorsa lesz, de érdemes lehet figyelni, hogy Barnes posztjára érkezik-e játékos. Bogda talán az idei FA-szezon legjobb játékosa, szinte minden gárdába jó fit lenne, így nem csak a sapka alatti csapatok kereshetik meg őt, hanem kb. mindenki más is, hiszen sign and trade ügylettel is megszerezhető lehet. Ha a Kings meg tudja tartani valahol 17 és 27 milliós éves összeg között, akkor a luxusadó határára kell majd figyelniük a továbbiakban. Hield távozása esetén mindenképpen szükség lesz egy tripladobóra, sőt inkább kettőre, mert a Kingsnél koronagyémántként kezelt Bagley ugye teljesen veszélytelen kintről. Ráadásul az igazán modern kosárlabda irányába éppen Bagley elcserélése mutatna, de erre nem vennénk mérget. Sőt. Viszont nem lennénk önmagunk, ha nem hoztunk volna megoldási javaslatot erre a témára is!

 

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Marvin Bagley III ($8,96M) + Buddy Hield ($24,4M) for Aaron Gordon ($18,1M) + Terrence Ross ($13,5M)

Ahogy fent is leszögeztük, Bagley köré csapatot köré építeni lehet, de nem feltétlenül érdemes. Az érkezőkkel a gárda előbbre lehet a készségeik miatt. Gordon fizetése csökkenő, és kevesebb mint Hieldé – ez Fox jövőbeli nagy szerződésénél fontos lehet! Ross pad scorernek tökéletes, és 24 helyett csak 14 milliót kóstál. Gordon és Barnes folyamatosan tudnák váltani egymást támadásban és védekezésben egyaránt.

A Magicnek pedig kell egy vérbeli shooter, mert nincs (Ross amolyan Hield Light). Amíg Isaac sérült, van egy évük megnézni, hogy Bagley-ből ki tudnak-e hozni valamit: Marvin mégiscsak 1/2 volt, akit Luka előtt húztak, hátha lesz belőle cserebogár! Ráadásul Vucevic kifejezetten veszélyes a triplavonalról, tehát remekül illene Bagley-hez.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Buddy Hield ($24,4M) for Kyle Kuzma ($3,6M, majd 4 év, 40 milliós hosszabbítás) + Danny Green ($15M)

A Kingsben Kuzma 20 pontos játékos lehetne! Legalábbis a saját rajongói szerint. Annyi biztos, hogy szét tudná húzni a pályát a palánk alatt brusztolóknak és Fox betöréseinek. A hosszabbításáról: évi 10 millió jobb egy csere pontszerzőnek, mint 24… Green hozhatna egy kis védekezést (ami NAGYON kell ide!) és egy lejáró szerződést, utóbbi révén pedig nem zavarna bele Fox és Bogdanovic kifizetésébe.

Hogy a Lakers miért csinálná ezt? Hield lehetne Lebron új JR Smith-je: elit triplázó, aki gondolkodás nélkül tüzel bárhonnan. Ő lehetne a harmadik sztár egy olyan gárdában, amely áhítozik egy harmadik sztárért, és csak egy öregedő veteránt és egy túlértékelt, hamarosan fizetésemelést követelő fiatalt kellene feláldozni érte.

 

VALÓSZÍNŰ:

A szokásos módon arra a cserére van a legnagyobb esély, amiről a legtöbbet beszélgetnek a kinti szakértők és az internet népe is:

Buddy Hield ($24,4M) + 2/43 for Al Horford ($27,5M) + 1/21 + ha kell, Zhaire Smith ($3,5M)

A Kings inkább Bagley köré, mintsem a helyére szeretne építkezni, és Horfordnál keresve sem találnának jobb mentort ÉS tökéletes játszópajtást a pályán. Tud védekezni, triplázni, játékot szervezni. Ha csak az egyiket megtanítja Bagley-nek… A pickkel pedig jöhet egy olcsó shooter.

A Sixers egyetlen statisztikára kellene csak, hogy ránézzen: Hield egymaga több bedobott triplát átlagolt (3,8) tavaly, mint amennyi a Horford + Harris duónak összesen bement a playoffban (3)! Mint egy falat kenyér, úgy kell egy ilyen tüzér Embiid, és sokkal inkább Simmons mellé!BOSTON CELTICS

Az elmúlt négy évben háromszor is a főcsoportdöntő jelentette a Boston Celtics számára a végállomást, ami bizonyítékkal szolgál a csapatban rejlő konzisztens versenyképességre, de csalódásként is felfogható. Az idei kiesés miértje a Raptors elleni széria epikus harcából eredeztethető. Fizikálisan és mentálisan is olyan terhelést rótt rájuk a Toronto ellenállásának megtörése, kiegészítve a buborék feszített menetrendjével, amelyet a Hayward-sérülés után megmaradt ultraszűk rotáció nem bírt el. Jayson Tatum a playoffban mutatott játékával hivatalosan is megérkezett a szupersztárok közé, Smart pedig bizonyította, ő a liga egyik legfélelmetesebb szörnyetege védőoldalon.

A keretben nincs gondolkodásra okot adó lejáró szerződés, csak Wanamaker, akire – jobb híján – a playoffban is számított Stevens mester. Jövője az offseasonben érkezők/távozók személyétől függhet. Gordon Hayward és Enes Kanter játékosopciója, Semi Ojeleye csapatopciója, illetve Daniel Theis nem garantált fizetése jelenthetne bizonytalan pontokat a keretben, de Danny Ainge mindenre fel van készülve. Theis marad. Pont. Hayward csak abban az esetben nem élne az opciójával, ha biztosan köthetne egy hasonlóan nagy összegű, de hosszabb kontraktust valahol, ami a kórlapját ismerve egyáltalán nem reális. Kanter talán megpróbálkozhat piacra lépni, de megy vagy marad, a pályán nem igazán számít, a posztján Theisé és Robert Williamsé a jövő. Ojeleye pedig egy szerethető hustle guy, de könnyen a kereten kívül találhatja magát.

Egy-két veterán kiegészítő játékos érkezése terhet vehetne le a kezdőkről, de ezt minimum szerződéssel, vagy MLE-ből is képes megoldani a Boston.

Mivel nem titkolt céljuk a bajnokság megnyerése, így ha valahol, akkor centerben vagy csereirányító poszton erősíthetnek célirányosan.

A zártkapus mérkőzések miatt a luxusadó mértékét is csökkenteni lenne célszerű, amelyre a legjobb eszköz, ha Kanter és Hayward elcserélésében gondolkodnak.

A Celtics luxusadós lesz, ez bizonyos. A kérdés csak az, hogy mennyivel. 14 játékos és 3 db elsőkörös be sem fér a keretbe, tehát mindenképpen várható némi Ainge-féle mozgolódás. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy Tatum most utoljára keres majd 10 millió alatt, 2021-től 30 millió fölé ugrik majd, 2022-től pedig Smart kér majd évi 20+ milliót, így minél később kapcsol be az Ismétlő Adó számlálója, annál jobb. Biztos helye csak a Walker-Brown-Tatum-Theis-Smart ötösnek, no meg pár fiatalnak van, de a többiek helyében kéznél tartanánk a bőröndöt. Ha Kanter kéri az 5 millióját, akkor könnyen bekerülhet egy cserébe, de a fókusz mégis Haywardon lesz: ha aláír jelentősen alacsonyabb összegért, pl. négy évre 80 millióért, az remek, de ha nem, akkor igenis a piacra kerül olcsóbb, akár lejáró kiegészítő játékosokért. Ha a várható játékoscserék után még maradnak betömni való lyukak, arra alkalmas lehet az MLE (de valószínűleg csak a Mini MLE 5,6 milliója) és a BAE. Ezekkel célpont lehet Aaron Baynes, Vonleh, DJ Augustin, Jeff Teague is, Ainge aktuális kedvének megfelelően.

 

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Gordon Hayward ($34,5M) for Otto Porter ($28,5M)

6 milliónyi spórolás, mindketten lejárók, Porter világi fit elöl és hátul is – ha egészséges. De mivel ugyanez a kérdés Haywarddal is, Kelta oldalról tulajdonképpen szinte kizárólag az anyagiak vezérlik az ügyletet: Porter azonnal is és később is jóval olcsóbb. Közben a Chicago veterán vezetőt és kvázi sztárt kap egy második körösért (amit anno Porterért adtak), akit ha nagyon kell, akár tovább is tudnak passzolni később.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Hayward Indianapolisban él, amikor nem Bostonban van. Oladipo boldogtalan. A Pacersnek van egy eladó centere is. Megvan a tökéletes Tinder match?

Gordon Hayward ($34,5M) + 1/26 for Myles Turner ($18M) + Doug McDermott ($7M) + TJ McConnell ($3,5M)

Érkezik a hazai Celtics szurkolók FB-csoportjában áhított triplázó és gyűrűt védő center, egy dobógép wing és a liga egyik leghasznosabban játszó csereirányítója, azaz két hiányposzt és Hayward pótlása is megoldódik egyetlen cserében, ráadásnak mindez 6 milliónyi spórolással? Mi ez, valami álom? Dehogy, csak a szokásos Ainge magic! Oladipóért azért nem jelentkezik be a Boston, mert érte több pick kéne és fizetésben is rosszabb lenne a helyzet, ugyanakkor a mélység sem javulna. Ráadásnak 2021-ben NAGY pénzt kérne, azaz ugyanúgy el kellene engedni, mint Haywardot.

Az Indiana is megoldana több gondot: Hayward helyi sztár, akiért megőrülne a csarnok, így már probléma nélkül el tudnák cserélni Oladipót. A jó öreg Victor esete azért különleges, mert a jelenleg aláírható szerződéshosszabbítással a mostani 21 milliós bérénél csak 20%-kal kereshet többet 2022-re, azaz 25,2 milliót. Ez pedig jelentősen kevesebb, mint amennyit Oladipo saját meglátása szerint megérdemel. Azaz mindenképpen megvárja a 2021-es FA-piacot, ahol elég egyetlen csapat, amelyik bankot robbantana érte. Oladipóért ezzel együtt bizony lennének kérők az idei cserepiacon, mert mindenhova jó fit, és mivel mindenhol csak egy évre kellene tervezni vele, ezért viszonylag nyomott áron lehetne elérhető(?).

 

VALÓSZÍNŰ:

Hayward felveszi az opcióját, és a Celtics árulja is, de ennyiért nem kell senkinek. A trade deadline környékén esélyesebb lesz elboltolni, ha addig egészséges marad ÉS megfelelő formában is játszik (de ekkor az is felmerül, hogy a Boston miért ne akarja kihasználni a remek játékát). Más nagy mozgolódás nemigen várható, de Kanter és Poirier távozása azért borítékolható, ha ezzel a luxusadó alá kerülhet a Celtics.

A csere PG posztot a Mini MLE-ből oldja meg Ainge, Wanamaker helyett DJ Augustin vagy Jeff Teague érkezhet, akik veterán csapatjátékosok. Egyikük (Augustin) jobban triplázik a másiknál, picit Kemba Light, Teague pedig jobban védekezik Augustinnál, picit Smart Light. Nagyon light. Ha egyikük sem érkezik, akkor Aaron Holiday felemelkedése miatt az Indy valószínűleg hajlandó megválni McConnelltől, akit egy második körös pickkel összecsomagolva a Pacers megkaphatná a Celtics egyik késői elsőkörösét, mondjuk az 1/30-as draftjogot.


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZEI:

NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 1. fejezet (Los Angeles Clippers, Detroit Pistons)

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.