Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
13 perc
2022. 01. 17.

Jéghegynek ütközött a Derby County, és most még vihar is közeleg

Author avatar
Az angol másodosztályban több helyen is pénzügyi nehézségekkel küzdenek, a legújabb ilyen klub a Derby County, amely a jelen helyzetében egy fuldoklónak tűnik, aki még kapálódzik az életben maradásért. A klub vezetése teljes mértékben megérdemelné a purgatóriumot, de Wayne Rooney és a játékosok aligha, hiszen mindent megtesznek, hogy egyfajta csodát vigyenek véghez és „partot érjenek”. De sajnos van, ami elől nem menekülhetnek egymagukban.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Annak ellenére, hogy 1888-ban a Derby County egyike volt az angol liga alapítóinak, soha nem tartozott a szigetországi labdarúgás tradicionális nagycsapatai közé. Az 1946-os FA-kupa elhódítását leszámítva a komolyabb sikerek egészen addig elkerülték az együttest, míg nem érkezett meg egy bizonyos Brian Clough, akivel aztán történelmi tetteket hajtottak végre a „kosok”. A Damned United című film mindent elmesél erről a történetről, de az is sokatmondó, hogy a sikeredző és segítője, Peter Taylor szobrot kapott az egyesület jelenlegi stadionja, a Pride Park előtt. Az első csúcsra érést követően három évvel még egyszer összejött a bajnoki arany, de aztán elkezdődtek az ínségesebb idők. A kilencvenes években hat szezont, majd a 2008-09-es, történelmi negatív rekordokat tartogató idényt töltötték a Premier League-ben. Utóbbit aligha emlegetik szívesen a közép-angliai csapatnál, hisz egyetlen győzelemmel és elképesztően kevés, mindössze 11 szerzett ponttal estek ki akkor. Az előző évtizedben ettől függetlenül több alkalommal is harcban voltak a feljutásért. A legemlékezetesebb eset a 2014-es volt, amikor a QPR ellen vívhatták a playoff-finálét, azonban ott a szerencse nem őket pártolta, hiába tűnt úgy sokáig, hogy Steve McClaren kiváló munkája az élvonalba jutásban csúcsosodhat ki.

 

VALAMI LÁTSZIK A LÁTHATÁRON

A 2015-ös nyár nagy változásokat hozott. Olyan tulajdonos vette át a csapatot, amilyet elméleti síkon minden klubnál szeretnének a fanatikusok: egy helyi üzletember, Mel Morris szerezte meg a Derby többségi tulajdonrészét. Ez a szurkolóknak is nagyon imponált, mert „egy volt közülük”. A vagyonát a Candy Crush Saga nevű videojátékkal megalapozó vállalkozó a külvárosban született, és maga is Derby-drukker gyerekkorától fogva. Kezdeti nyilatkozatai és jelentős mértékű tőkeinjekciója alapján nem túlzás azt állítani, hogy egyértelmű célul tűzte ki a magasabb osztályba jutást.

 

 

Már az első transzferablakban három alkalommal is megdöntötték a klub korábbi rekordját, és ezzel egyben meg is kezdték a „pénzügyi hullámokon való lovaglást”. Jacob Butterfield, Bradley Johnson és Tom Ince néhány hét leforgása alatt sorban egymástól orozta el a klub legdrágábban vásárolt játékosa címet. A klub több mint harmincmillió fontot költött, és akkor még a bér jellegű kiadásokról nem is szóltunk, ezek is jelentősen megemelkedtek. A költekezés persze magával hozta az eredménykényszert is, ami nevesebb és ezzel együtt magasabb fizetést igénylő edzőkkel is járt. Márpedig belőlük akadt jó néhány, egész pontosan Wayne Rooney már a nyolcadik az új tulajdonos megérkezése óta. Nigel Pearson, Frank Lampard vagy épp Phillip Cocu nevét is megtalálni a listán, és egyikük sem adta alább a bérigényét elődjénél, ami aztán egyre inkább éreztette a hatását a klub kasszájában. Persze az új vezetőedző(k)nek új játékos(ok) is dukált(ak), ezzel pedig elindult egy olyan negatív spirál, amelyből azóta sem látszik a kiút.

Négy év alatt háromszor jutottak be a rájátszásba, de ez nem volt elegendő a megváltáshoz, mert ott mindig elbuktak. Már 2018-ban érződött, hogy nagyon rossz irányba tolódik el minden, de Morris nem akart lemondani  az álmairól. Csak azt nem vette figyelembe, hogy vannak bizonyos határok, amelyeket nem szabad átlépnie, nem látta, hogy egy jéghegy kezd körvonalazódni előtte, aminek neki fognak ütközni.

A bértömeg nőtt, s vele együtt az adósságok is halmozódtak, majd a Derby tulajdonosa is ugyanazt a látványosan rossz megoldást választotta, mint sokan mások. Ahogy egykoron az Aston Villa, majd a Birmingham City és legutóbb a Sheffield Wednesday, úgy a Derby is eladta saját otthonát egy Morris birtokában lévő cégnek. Azonban az elődökkel ellentétben, a „kosok” nem voltak okosok, és olyan áron vált meg a tulajdonos a stadiontól, ami mindenkinél kiverte a biztosítékot. A 81 milliós irreális ár miatt a liga azonnal eljárást indított Morris ellen, amit végül megúszott az üzletember, de ezzel a történetnek még nem volt vége.

 

 

A LÉKET KAPOTT HAJÓ

Az eljárás csak a kezdet volt, mert hiába nem büntették meg a tulajt, a klub a szóbeszéd és a vizsgálódások célkeresztjébe került, kapott is egy jelentősebb pénzügyi felülvizsgálatot. Ekkor már megjelentek az első pletykák, hogy bizony Morris szívesen megszabadulna hőn szeretett csapatától. Ezeket eleinte még tagadta, de aztán már nem volt mit leplezni azon, hogy az menekülne el elsőként, aki miatt léket kapott a hajó.

Morrisnak persze mindenre van válasza és mindenkiben meglátja a hibát, csak önmagában nem. Állítása szerint a világot letaroló koronavírus-járvány miatt került bajba a klub, és az elmúlt majd két év során többször is bezárt, illetve csökkentett létszámmal üzemelő Pride Park kimaradó meccsnapi bevételei miatt jutottak ebbe helyzetbe. E mellett természetesen a ligát is elő lehet venni, mely szerinte a Derbynek nem engedett meg annyi mindent, mint más kluboknak. A „mások” alatt értheti a Wigan Athletic vagy a Sheffield Wednesdayt, ezek az egyesületek az előző két évben hasonló okok miatt kaptak jókora büntetést és e miatt ki is estek a Championshipből. Azonban Morris sok vádaskodása nem más, mint a figyelem elterelése, mégpedig arról, hogy a klub közel van a mélybe süllyedéshez a „hajón” keletkezett jókora „lék” miatt.

A vizsgálatoknak 2021-ben lett vége, s ezek során fény derült az igazolások intézésével, illetve a transzferdíjak törlesztésével kapcsolatos „trükközgetésre”, valamint a 30 milliósra duzzadt adóhátralékra. E miatt a klubot 400 ezer fontra büntették, illetve kizárták a nyári átigazolási időszakból. Ez utóbbit végül enyhíteni kellett a ligának, mert a felkészülés során volt, hogy Rooney kerete kilenc embert számlált, így azt a lehetőséget megadták nekik, hogy ingyen igazolható játékosokat szerződtethessenek, de már minden egyes kontraktust nagyítóval figyeltek.

Szeptemberben aztán mindenki megtudhatta, hogy a jéghegynek csak a csúcsa látszik a felszín felett, mert a vezetőség bejelentette, hogy az elmúlt évek masszív túlköltekezése okán a Derby csődöt jelentett. Ez automatikus pontlevonással járt, rögtön 12 egységnyi hátrányba kerültek a vetélytársakkal szemben. Majd erre jött újabb 9 pont büntetés, amit a liga pénzügyi szabályainak áthágása miatt kaptak. A 21 pont olyan mértékű hendikep, ami csaknem teljesen ellehetetlenítette a csapat bennmaradási esélyeit.

 

     

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

 


(X) Köss egy minimum 3500 Ft értékű előzetes fogadást a magyar válogatott bármelyik mérkőzésére, és 30 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba! 


EGY SÜLLYEDŐ HAJÓN SENKI SEM AKAR KAPITÁNY LENNI

Morrisszal kapcsolatban már 2019 végén jöttek az első pletykák, hogy eladná a klubot, ám vevő nem nagyon akadt. A koronavírus persze ezt a tervet is jelentősen nehezítette, az üzletember 2020 végén előbb az Abu Dhabi-i székhelyű Bin Zayed Internationallel nem tudott egyezségre jutni, majd a No Limit Sports Limited cég került a képbe. Itt pedig Erik Alonso tulajdonos anyagi lehetőségei kapcsán merültek fel kétségek, így az EFL végül elkaszálta az üzletet.

Ezt követően a büntetések azonnal riasztó hatást váltottak ki az esetleges érdeklődőkből, senki sem vágyott egy  olyan klubra, amely tulajdonképpen automatikusan esik ki az aktuális osztályból. Az év vége felé tovább szaporodtak a gondok, mert már a liga kezdte el sürgetni az eladást. Végül Chris Kirchner jelent meg a színen, a Slync.io globális logisztikai vállalat társalapítója. A 34 éves amerikai üzletember többször is járt a csapat meccsein, beszélt Wayne Rooneyval és minden jónak tűnt, egészen karácsonyig. Ekkor visszavonta ajánlatát, amelyről ő maga úgy nyilatkozott, hogy magába foglalta az adósságok kifizetését, a stadion és z akadémia felvásárlását, illetve még Morris is megkapta volna a maga részét. Ezzel szemben a klub úgy kommunikálta a dolgot, hogy nem fogadhatták el az ajánlatot, amely nem ért fel a többihez.

Itt persze felvetődött a kérdés, hogy hol is van az a bizonyos „többi” ajánlat, mert arról senki nem hallott addig semmit, pedig állítólag kettő is befutott Morrishoz. A szurkolók nagyon szerették volna Kirchnert, aki minden lépését a nyilvánosság előtt tette meg, ez imponált számukra, de a klub végül mégsem lett az övé. Ezt követően az új évben a Newcastle United csapatát nemrég eladó Mike Ashley puhatolózott, hogy vajon mennyit is kellene pontosan fizetnie, ha vételi szándéka lenne, de a számok nem voltak biztatóak számára.

A Derby ugyanis 29,3 millió fonttal tartozik a Her Majesty’s Revenue and Customs-nek, (az adóhatóság), egy 20 millió fontos kölcsönt kellene visszatörleszteni az MSD Capital Holdings amerikai befektetési csoportnak, valamint különféle futball- és kereskedelmi hitelezők körülbelül 15 millió fontot várnak vissza, záros határidőn belül.

 

 

A VIHAR ELŐTTI CSEND

Nos, a víz már nagyon jeges és a fuldokló keze ügyébe akadt deszka is már igen rossz állapotban van, a liga pedig még ezt is elvenné tőle. Az EFL igazgatótanácsának január 13-i gyűlését követően kiadott közleményben választ várnak arra, hogy miből fogja Morris finanszírozni a szezon hátralévő részében a költségeiket. A szigorításokat azonnali hatállyal életbe léptették a klubbal szemben, ez pedig azt jelentette, hogy Phil Jagielka rövid távú kontraktusát már nem is tudták megújítani. Ezúttal sem szerződtethetnek semmilyen játékost, így hiábavaló volt a veterán védővel való megegyezés, a szerződés aláírására már nem kerülhetett sor.

Persze ezzel újból sikerült kiakasztani Wayne Rooneyt, a menedzser az egyetlen épségben maradt mentőcsónakba igyekszik összeszedni mindenkit, akit csak lát a vízben. A megmentő, illetve a kapitány szerepét magára vállaló korábbi angol válogatott támadó megmutatja, hogy a katasztrófa kellős közepén is képes helytállni, és a lehetőségeihez mérten jól szerepelni csapatával, legyen az bármire is elég. A produktumuk magáért beszél, mert levonások nélkül egy stabil középmezőnybe elegendő szintet tudnak hozni és szorgosan gyűjtögetik a pontokat, de könnyen lehet, hogy ez semmire sem lesz elég.

Rooney állandóan azt hangoztatja, hogy a méltóságukért és a becsületükért küzdenek, és szeretnék megmutatni a lehetséges befektetők számára, hogy minden negatívum ellenére ez az a patinás klub nagy szurkolótáborral, amit megéri megvenni.

 

 

A várakozásokkal ellentétben a január pozitívan indult, mert csak a már említett Phil Jagielka távozott, illetve a veterán kapus, David Marshall, valamint a nyár végén szintén rövid távú szerződést aláíró Sam Baldock hagyta el a csapatot, de őket nem is marasztalták. Eddig nem szorultak rá a legnagyobb értékeik eladására, mert belőlük bizony akad néhány, főleg a saját nevelésű fiatalok. Elég csak a középpályás Max Bird és Louie Sibley nevét felhozni, akik angol utánpótlás-válogatottak, de a védő Lee Buchanan, illetve Jason Knight iránt is jelentős érdeklődés várható. Rajtuk kívül a csapatkapitány Tom Lawrence, a jelenleg sérült lengyel Krystian Bielik, illetve honfitársa, Kamil Jozwiak lehetnek még kelendőek, ha rászorulna a klub valamilyen azonnali bevételi forrásra a hónap végéig.

Nem elég a meglévő nehéz helyzet, még egy tomboló vihar is közeleg, ami könnyen felboríthatja a mentőcsónakot is. Egy újabb büntetés lebeg ugyanis a fejük felett, mert a szövetség egy hárompontos – egyelőre felfüggesztett – levonást már az év végén kiszabott, ez a hó végén léphet életbe. Amennyiben nem tudnak bemutatni egy olyan vevőjelöltet, aki értékelhető finanszírozási tervet tud bemutatni, minden adósságot átvállal, valamint mindenkit azonnal kifizet, ezen felül pedig az idei, illetve a következő évi – Championshipre vonatkozó – előzetes költségeket is tudja biztosítani, akkor életbe lép az újabb büntetés. Ez pedig már a harmadik lenne, és egy újabb vizsgálat indulna el, amely végső soron a klub kizárását is maga után vonhatná. Ha ez megtörténik, akkor a Bury után nem sokkal egy újabb, százévesnél is idősebb egyesület szűnik meg az angol labdarúgásban.

 

Melyik együttes esik ki a Championshipből 2022-ben?

1,25 – Barnsley

1,30 – Derby County

1,50 – Peterborough United

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/The Championship/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.