Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Labdarúgás
2020. 12. 08.

Mit tanulhatunk Bielsától? – II. rész – Játékosprofilok

Author avatar
Sorozatunkban a futballvilág egyik legnagyobb hatású edzőjét és gondolkodóját vesszük górcső alá, valamint igyekszünk megfejteni, mi is az ő titka, mi Marcelo Bielsa és a Leeds United esszenciája? A 2020/21-es szezon során arra törekszünk majd, hogy egy havonta frissülő cikksorozat keretein belül megvizsgáljuk és értelmezzük az argentin géniusz csapatának stílusát. Feltárjuk, milyen komplex együttműködések jellemzőek, vagy milyen szervező alapelveket ismerhetünk fel a játékszituációk során. Minden Premier League mérkőzésüket követően egy tematikus elemzést készítünk, amelyet összesítve közlünk illusztrációkkal és magyarázatokkal.

Mit tanulhatunk Bielsától? – Elemzés

 

„Marcelo olyan, mintha apám lenne. A második apám. 12 vagy 13 éves koromban kezdődött a kapcsolatom vele. Nagyszerű edző. Mindig szeretni fogom, mert nagyon fontos szerepet töltött be a karrieremben” – Mauricio Pochettino

 

Marcelo Bielsa kapcsán korábbi játékosai mindig elismerően fogalmaznak. Pochettino nyilatkozata csak egy a sok közül, amelyet az argentin edzőről olvashatunk. Ugyanakkor érdekes kettősséget látunk, amikor Bielsa csapatairól beszélünk: a játékosai imádják, viszont köztudottan munkamániás, és még az elit futballban is ritka az az intenzitás, amelyet megkövetel.

Sorozatunk első részében a Bielsa által vezetett Leeds United stílusát kezdtük el elemezni, értelmezni. Olyan alapelvekről beszéltünk, mind védekezésben, mind támadásban – illetve az átmenetekben is –, amelyeket a Leedsnél is alkalmaz és soha nem tér el tőlük. Most, a második részben lemegyünk az egyéni szintekre, olyan játékosprofilokról fogunk beszélni, amelyek nélkül nem lenne megvalósítható a „Bielsaball”. Megnézzük, milyen egyéni alapelvek/szerepkörök mentén szerveződik a játékuk, illetve egyes esetekben értékeljük, hogy milyen statisztikai mutatókat produkált az adott játékos eddig a Premier League idei szezonjában.

 2020. 10. 23 Aston Villa – Leeds: Mentális attitűd és felelősségérzet – Patrick Bamford


Bielsa nem szereti, ha egy csapat teljesítménye az egyéni képességektől függ, szerinte minden játékosnak tudatában kell lennie, hogy mi a szerepe a csapaton belül. A játékosok felelőssége, hogy megfelelően végrehajtsák az adott utasításokat.

Bielsa minden csapatánál az egyéni feladatkörök alapja a mobilitás. A csapat megfelelő teljesítményének állandó követelménye a mélységi indulások, támogató mozgások megléte. Bamford a védőharmadból indított mélységi beindulása, az érkezésének időzítése, és a védő látószögén kívül való helyezkedése miatt tudott gólt szerezni.

 

 

A játékbaavatkozásra való hajlandóság elősegíti a sikeres műveletek (passz, labdavezetés, lövés) végrehajtását. Bamford mozgása egyszerre két védő figyelmét is leköti – a teljes védelmi vonal reakcióját befolyásolja, amivel helyet csinál a csapattársának a megfelelő döntéshozatalhoz.

 

 

Létszámhátrányos szituációkban vagy rossz eredményeket követően szükséges az önbizalom. A játékhelyzetek felismerése és kontrollálása a játékos mentális állapotához kapcsolódik. Miután Bamford már két gólt szerzett a mérkőzésen, az egekben volt az önbizalma, így képes volt megbirkózni egy stresszes-kontrollálatlan szituációval a büntetőterületen belül, négy védő szorításában.

 


2020. 11. 02 Leeds – Leicester: A játékos feladatkörei a mélységi játék során – Mateusz Klich

 

A védelmi vonal mögötti területen szerzik a legtöbb gólt a csapatok, emiatt is próbálja mélységi játékkal a védelem mögé játszani a labdát a Leeds. Ehhez a játékosoknak meg kell érteniük, hogyan tudják a mélységi játék feltételeit kialakítani az adott játékszituációban.

 

 

Mateusz Klich ebben a szezonban az egyik legjobb box-to-box középpályássá vált a ligában. Dinamikus felfutásai mind labdával, mind labda nélkül támogató mozgásként nagy veszélyt jelentenek az ellenfelekre nézve. A vonalak közötti játéka elengedhetetlen a labda körüli létszámfölények kialakításakor.

Klich kétféle módon vesz részt a mélységi játékban:

 1. rengeteg mélységi mozgással, akár labdával, akár labda nélkül – labdavezetéssel, majd a passz tökéletes időzítéssel, vagy támogató mozgásokkal több irányból.

 

 1. nagy mennyiségű mélységi passzal próbálkozik – alulértékelt képesség a helyzetfelismerés, hogy mikor és milyen technikai megoldással kell oldalt váltani (erő, ív, rúgásfajta stb).


 

2020. 11. 07 Crystal Palace – Leeds: Támadásépítés a védőharmadból – Luke Ayling

Az adatokkat az fbref.com staisztikákkal foglalkozó oldalról gyűjtöttük össze, a listákat pedig az aktuális fordulót követően minimum 350 percet játszó játékosokra szűkítettük le.

Hogy kontextusba helyezzük Luke Ayling adatait, szükséges kiemelni azokat az alapelveket, amelyekről már korábban szó volt:

 • mélységi játék
 • magabiztosság
 • magasértékű műveletek előnyben részesítése
 • magas intenzitású játék.

Ayling 13. a ligában és 2. a csapatban a sikeresen végrehajtott védelmi vonalat áttörő passzok terén (0,38/90 perc). Ebből is látható, hogy játéka milyen jól beleillik a csapat stílusába.

 

 

Gyakran próbálkozik súlypontáthelyezésekkel (3,13/90 perc), ebben 21. a ligában és 2. a csapatban. A játékát figyelve láthatjuk, hogy amint labdát kap, keresi a lehetőséget az oldalváltásra és eljuttatni a labdát a pálya túloldalán megnyíló üres területekbe.

 

 

Rengeteg rizikós passzal próbálkozik, azonban ezt, ha a hatékonyságával összevetjük, láthatjuk, hogy a Premier League éljátékosai között van a helye. 59,8%-os hatékonyságával a 25. a ligában és 2. a Leedsben a sikeres passzok tekintetében.

Kulcsjátékos a csapat labdabirtoklása során, ezt mutatja, hogy neki van a legtöbb labdaérintése a szervező harmadban (43/90 perc).

Kiemelkedő labdavezetési képeségekkel rendelkezik, 1,63 labdavezetéssel próbálkozik 90 percekre átlagolva, amelyből 1,25 sikeres. Ő rendelkezik a legtöbb labdával megtett távolsággal, amellyel 4. a Premier League játékosai között.

 

 

Társai őt keresik a legtöbbször passzaikkal, ez jól illeszkedik Bielsa stílusába is, és jól mutatja, hogy bíznak benne csapattársai.


 

2020. 11. 22 Leeds – Arsenal: A védekezőközéppályás szerepe a labdabirtoklásban – Kalvin Phillips

Az ellenfél presszingjének áttörése

A támadó fázisban a csapat arra törekszik, hogy minél hamarabb az ellenfél büntetőterületére jutassa a labdát (ahonnan a legtöbb gól születik). A leggyorsabb/legrövidebb út ehhez mélységi passzok alkalmazása. Ehhez a játékosnak megfelelő támogató mozgásokra és bátorságra van szüksége.

 

 

Labdabirtoklás és oldalváltások

Az elsődleges cél minden esetben a mélységi passzok megjátszása, ugyanakkor a csapatnak meg kell teremtenie a mélységi játék feltételeit. Ehhez a csapat a labdabirtoklást használja eszközként, csakúgy mint az oldalváltásokat. Minden oldalváltáskor terület nyílik a pálya túlsó oldalán, amely alkalmat ad a mélységi játékra.

 

Helycserék

Előnyök kialakítása a középső zónákban vagy a széleken, helyváltoztatásokkal a struktúra megváltoztatása nélkül. Ha az ellenfél nem alkalmaz agresszív letámadást, sokkal könnyebb végrehajtani a helycseréket a támadások indításakor. A széleken történő gyakori helycserék az ellenfél struktúrájának megbontása érdekében, illetve a passzopciók kialakításához.

 

Kulcspasszok

A Leeds-játékosok a védelem mögé próbálták bejuttatni a labdát, illetve kifejezetten a középpályások feladata a kulcspasszokra való törekvés. Első számú prioritás a védelem mögé való játék, mivel a gólok többsége ezekből a helyzetekből születik.

 


 

2020.11. 28 Everton – Leeds: A védőtől való elszakadás öt módja – Raphinha

Bielsa egy edzőknek tartott előadásán Amszterdamban a védőtől való elszakadás öt módjáról beszélt.

Alapelvek:

 • a védő látószögén kívül való helyezkedés
 • időzítés
 • a szabad területek megtalálása
 • első érintések fontossága.
 
1. Mód

A labdát vezető társ irányába való mozgás, a passzt követően a labda átvétele fordulat közben, majd mélységi passzra való törekvés. Gyakori mozgás a szélső támadók, illetve a köztes területeken helyezkedő játékosok esetében. A labdaátvételt követően mélységi játék szükséges.

 

 

2. Mód

A védő látószögén kívül való helyezkedés/mozgás. Ezzel a mozgással a teljes védelmi vonal struktúráját befolyásolni tudja a játékos. Ez a mozgás legtöbbször a támadóharmadban történik, illetve a támadójátékos pozíciós előnyét eredményezi, a labdaátvétel a kapu irányába történik.

 

 

3. Mód

Ha a labdabirtokló játékos rávezeti a labdát a védelmi vonalra, az szűküléssel reagál. A kontrázó csapattárs (akinél nincsen labda) a védelemtől távolodó mozgásával passzopciót kínál fel. Hasonló mozgás, mint a 2. mód.

 

 

4. Mód

Itt a játékos nem csak a mozgásával próbálja megverni a védőjét, hanem a megfelelő irányba történő átvétellel is, miután a szabad területbe mozgott. Általában ezt a szélső zónákban tudja a játékos használni.

 

 

5. Mód

A védőjátékost pozíciójának elhagyására kényszeríteni, majd a kialakult szabad területbe való visszamozgással megverni. A labda felé mozgást követi a labdától távolodó mozgás.

 

 

Konklúzió

Öt játékosprofil kielemzését követően láthatjuk, hogy milyen feladatkörök mentén szerveződik a Leeds United játéka Bielsa irányítása alatt: minden egyéni utasítás a csapat stílusából következik, illetve a csapatstílus alapelvei szerint valósul meg.

Izgalmas látni, hogy ezek a játékosok, akik korábban a Championshipben, vagy még gyengébb bajnokságokban futballoztak, milyen fejlődésen mentek keresztül Marcelo Bielsa kinevezése óta. A bajnokság negyedének elteltével kijelenthetjük, hogy bárhol is végez a Leeds a végelszámoláskor, minőségi játékot és rengeteg hozzáadott értéket képviseltek a Premier League 2020/21-es szezonjában.


A sorozat előző része:

Mit tanulhatunk Bielsától? – 1. rész – Elemzés

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.