Sikeres edzők, akiknek a jó eredmények ellenére is menniük kellett

A Ferencvárosi TC vezetése úgy döntött, hogy Máté Csaba helyét Dejan Sztankovics veszi át annak ellenére, hogy a magyar szakember tízmeccses regnálását a legnagyobb szigorral is csak sikeresnek lehet megítélni. A közvélemény zúgolódik, a szurkolók elégedetlenek, mi pedig megpróbáltunk néhány olyan esetet felidézni, amikor egy adott klubvezetés véleménye nem egyezett a szurkolótáboréval az edzőváltás ügyében, bizony olykor még az aranyérem sem volt garancia a poszt megtartására.


2022–2023, Ricardo Moniz, ZTE FC


A holland szakember 2022 nyarán érkezett a zalai megyeszékhelyre, mintegy évtizednyi európai útkeresés után visszatalálva hazánkba. Egy fiatal, lendületes, jó állóképességű csapatot épített fel az első hónapokban, amely érthető módon a futball iránt érdeklődő közvélemény tetszését is elnyerte, nem csak a zalai szurkolókét.


A tavasz során azonban egyre több mérkőzésen hiányzott a koncentráció és a szerencse, és hiába igyekezett a csapat, egyre hátrébb sodródott a tabellán, még a kiesés réme is felsejlett. Néhány nappal a Magyar Kupa döntője előtt Végh Gábor tulajdonos felmentette Monizt a munkavégzés alól és visszaültette korábbi edzőjét, Boér Gábort a kispadra. Ez a váltás rövid távon bevált: a csapat kupagyőztes lett és bennmaradt.


Moniz közben Horvátországban kapott kispadot, de már a Slaven Belupónál is megköszönték a közreműködését, így tovább folytatja egészen hihetetlen európai kalandozásait a szurkolóknál valahogy mindig bevágódó tréner, akit Zalaegerszegen is nagyon megkedveltek. Leginkább azért, mert a játékosok tényleg látható fejlődésen mentek keresztül az irányítása alatt.


autoKép leírásHiába Moniz mosolya, az öröme biztosan nem tartott sokáig Zalaegerszegen (Forrás: ZTE FC Facebook)2010–2011, Kiss László, Pécsi MFC


Úgy tartják Kissről, hogy amúgy is egy nehéz ember, így különösen meglepő volt, amikor a magyar labdarúgás egyik legszeszélyesebb klubvezetője, Matyi Dezső Pécsre hívta, hogy juttassa fel a csapatot az élvonalba.


A PMFC jól is szerepelt az NB II Nyugati csoportjában, tavasszal épp az első helyen állt két ponttal megelőzve a Videoton II-t (amely nem juthatott fel) és hárommal a Gyirmótot, ráadásul utolsó öt meccsén 13 pontot szerzett, mégis edzőváltásra került sor. A Mini Menottiként is becézett Kiss bűne annyi volt, hogy a tulajdonos szerint nem játszott eléggé látványosan a csapat, így hiába az eredményesség, hiába minden észérv, március közepén menesztette az akkor 61 éves trénert.


Kiss persze érthetően dühös és csalódott volt, arról beszélt, hogy nincs a tabellán nulladik hely, amit elérhettek volna. A pécsi szurkolók nehezen viselték a tulajdonos döntését, fájdalmukat csak az enyhítette, hogy az idény végén így is összejött a feljutás Mészáros Ferenccel is, pontosan három ponttal az őket követő csapat előtt.autoKép leírásKiss Lászlót megviselték a pécsi történések és később ismét a Maldív-szigeteken vállalt munkát (Forrás: pmfc.hu)2014–2015, Joan Carrillo, Videoton FC


A katalán szakember első székesfehérvári időszaka kifejezetten sikeres volt. A csapat végigmenetelt a mezőnyön, gyakorlatilag az egész szezon során vezetve szerzett bajnoki címet. A játék helyenként nem csak eredményes, de olykor látványos is volt, 30 mérkőzésen 64 gólt szerzett és csak 14-et kapott az együttes. Ugyanakkor a sikeredző viszonya nem volt felhőtlen a sportigazgatóval, Burcsa Győzővel, aki azt nehezményezte, hogy nem a télen érkezőket építgette be tavasszal a tréner, hanem olyanokat játszatott, akiknek lejárt a szerződése. Ilyen volt Nikolics Nemanja is, aki 21 találattal gólkirály lett.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Carrillónak a kiugróan sikeres szezon ellenére sem volt maradása: érkezett a helyére Burcsa francia barátja, Bernard Casoni, majd a teljes leépülés. A Bajnokok Ligájától hamar búcsút vett a klub, idehaza pedig egy darabig kiesőhelyen vesztegelt, tíz mérkőzéséből kettőt nyert meg, kettőn döntetlent játszott, hatot elveszített. Rossz nyelvek szerint Casoni az edzések idejét a Tour de France közvetítéseihez igazította és még augusztusban Burcsával együtt távozott a klubtól. A szurkolók máig fájlalják az akkor elvesztegetett nyarat.


Érdekesség, hogy korábban dr. Mezey György sem maradhatott a kispadon Fehérváron a bajnoki cím után, őt a portugál Paulo Sousa váltotta.autoKép leírásJoan Carrillo nem találta a hangot Burcsa Győzővel és ez kenyértöréshez vezetett (Forrás: vidi.hu)2008–2009, Sisa Tibor, DVTK


Különleges eset az övé, hiszen őt nem menesztették, csak a saját erkölcsi mércéjének megfelelve önként felállt a kispadról, miután a vezetők hónapokig nem fizették ki a labdarúgókat. Ígéretéhez híven 2009 januárjában, mindössze hat hónappal kinevezése után lemondott, majd délután kisebb tömeg jelent meg a klubház előtt, hogy számonkérjék a vezetőkön a népszerű tréner távozását.


Az akkor épp a Szeviép-csoporthoz tartozó klubvezetők persze ígérgettek, hogy van pénz, s még inkább lesz, a szurkolók nem álltak meg a stadionnál, legalább kéttucatnyian egészen Sisa ludányhalászi házáig mentek, hogy személyesen győzzék meg az éjszaka folyamán a palóc mestert a folytatásról. Az edző azonban nem változtatott korábbi döntésén, így a bajnokságot az Ománból hazatért Gálhidi Györggyel fejezte be a csapat, éppúgy a 12. helyen, ahol az őszt befejezte.


Sok egyéb mellett Sisa erről az esetről is mesélt nekünk egy 2021-es interjúban. Ebben az esetben a táblázaton elfoglalt helyezés nem számít hagyományos értelemben vett sikernek, hanem inkább az, ahogyan sikerült elérni: hónapok óta kifizetetlen, alulmotivált, bizonytalan jövőképű játékosokkal, ráadásul az ötödik hely csak három pontra volt.autoKép leírásSisa Tibor 2008 őszén 15 bajnokin irányította a csapatot, majd évekkel később egyszer még visszatért (Forrás: Amíg élek én blog)2015–2016, Bene Ferenc, Gyirmót FC


Hosszú évek nagy erőfeszítései után 2017 tavaszán végre megtörtént az áttörés és ifj. Bene Ferenc vezetésével NB II-es aranyérmet nyert a Gyirmót FC, amely így először jutott fel az élvonalba. Általános meglepetésre azonban már nem a korábbi újpesti legenda fiával vágott neki a legmagasabb osztálynak a klub, ugyanis a hivatalos kommunikáció szerint közös megegyezéssel szerződést bontottak annak ellenére, hogy egyébként mindenki elégedett volt a szakember munkájával.


Bene végül visszatért korábbi munkaadójához a másodosztályú Dorog FC-hez, mint szakmai igazgató, az NB I-ben pedig Urbányi Istvánnal állt rajthoz a sárga-kék győri együttes és esett is ki sereghajtóként. A Gyirmót azóta még egyszer megtapasztalhatta az élvonal légkörét, de Bene továbbra is vár egy hasonló lehetőségre.