Újra dél-amerikai és kelet-európai fiatalokkal kezdtek el építkezni Donyeckben

Az igen nehéz ukrajnai körülmények ellenére az ország jelenleg legerősebb klubja, a Sahtar Donyeck újfent belekezdett egy ahhoz hasonló építkezésbe, amely a közelmúltban még európai szinten is sikeres csapattá emelte őket. Azok után, hogy nemrég egyetlen légiós maradt csak a klubnál, a 2023-as naptári évben szépen feltöltötték fiatalokkal a keretet, akik a jövő zálogai lehetnek – szakmai és anyagi értelemben egyaránt.

null

Azt talán nem szükséges hosszasan ecsetelni, hogy micsoda brazil kontingens erősítette egykoron a Sahtar Donyeck keretét, ahonnét olyan játékosok léptek tovább – természetesen hatalmas anyagi hasznot hajtva az ukrán klub számára –, mint Elano, Willian, Fernandinho, Alex Teixeira, Douglas Costa, Luiz Adriano, Fred vagy épp Dodo.


Illetve rajtuk kívül akadt már a múltban is egy úgynevezett „keleti blokk”, azok az általában fiatal, tehetséges kelet-európai futballisták, akik a klubon tudtak bejutni az európai elitfutball vérkeringésébe. A hazai futballisták között gondolunk itt például Dmitro Csihrinszkijre, Ruszlan Malinovszkijra, Jaroszlav Rakickijre, Mihajlo Mudrikra, vagy épp az idén a Benficának eladott kapusra, Anatolij Trubinra, míg a légiósok között az örmény Henrih Mhitarjan, az izraeli Manor Szolomon, és a két román, Ciprian Marica, valamint Razvan Rat nevét érdemes megemlíteni.


A koronavírus-járvány után jött még az orosz megszállás is, ami teljesen ellehetetlenítette az ukrán klubok életét, és igencsak nehéz helyzetben találták magukat. Ez alól szinte egyedüli kivétel volt a donyecki alakulat, amely Mudrik, David Neres és Dodo játékjogának eladása révén jókora bevételre tett szert, és azt sem volt könnyű megélni, hogy – teljesen érthető módon – egy ideig egyetlen légiós sem akart Ukrajnában maradni, az ifjú Burkina Fasó-i Lassina Traoré volt az egyetlen kivétel.


Az gyorsan megmutatkozott, hogy a hazatérő ukrán labdarúgókkal feltöltött keret közel sem tudja azt a szintet hozni, mint amelyet korábban elért a csapat az európai porondon, bár az kétségtelen, hogy az előző élvek sikerei és az ott összeszedett koefficiens pontok még segítették a klubot.


Azonban ahogy egy kicsit enyhült a háborús helyzet vagy épp csak a megszokás miatt már kevésbé volt ez fenyegető veszély, ismét elkezdődött a tehetségek összegyűjtése. Újfent feltűnnek a klub kötelékében a dél-amerikai kontinens és a „keleti blokk” ifjú játékosai, akik itt szeretnék megragadni a Bajnokok Ligája jelentette esélyt, hogy hírnevet szerezzenek maguknak. Persze ehhez szükség volt egy olyan edző szerződtetésére, akinek erőssége a játékosok fejlesztés, és bátran mélyvízbe dobja a fiatalokat. Így került képbe Patrick van Leeuwen, akinek két évtizednyi rutinja van akadémiai igazgatóként – ebből hét esztendőt épp Donyeckben töltött –, és bár vezetőedzőként ennél sokkal kevesebb időt hozott eddig össze, az előző idényben az ukrán bronzérmes luhanszki csapatot irányította, így jól ismeri a helyi viszonyokat.
A dél-amerikai csiszolatlan drágakövek


Kicsit csalunk a listán első helyen szereplő névvel, hiszen Lucas Taylor a maga 28 évével már nem tartozik abba a kategóriába, akiből a jövőben sztárjátékos lehet Európában, ám ő egyfajta rangidős játékosnak érkezett. Igazi vezéregyéniség a brazilok közt, játszott már korábban is Ukrajnában, így ő lehet az, aki hosszú évekig itt lesz, és betölti az „alfahím” szerepét a csapatban, segíti az újak beilleszkedését is.


A 21 esztendős Pedrinho a védelem bal oldalán bevethető, szélső és szárnyvédőként is. Az Athletico Paranaense színeiben a Libertadores-kupában is megmutatta már magát, és bár nem kimondottan sztárjelölt, de miután ingyen érkezett, így nem lesz nehéz keresni rajta, ha túladnak majd a játékjogán.Fogadj 20-as oddson arra, hogy a szerb-magyar meccsen 0,5 gólnál többet szerez a magyar válogatott! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónusz és 60 ingyenes pörgetés mellett most egy 20,00-as oddsos fogadást is kapsz ajándékba!Az alacsony növésű, mindössze 165 centiméter magas Newerton a Sao Paulo FC akadémiájáról került át Donyeckbe. A 18 esztendős szélső egyelőre inkább csak reménysugár, hiszen egy-két évet még biztosan rá kell szánni arra is, hogy stabil kezdővé váljon az ukrán ligában, ám az ördöngös cseleit – cserejátékosként – már megismerhették a helyi riválisok.


Szintén a szélen tudja majd „boldogítani” a védőket Eguinaldo, akit a Vasco da Gamától szerződtettek a narancsmezesek, ő egy idényt már eltöltött a felnőtt futballban. Ugyan a 19 éves játékos többnyire csak csere volt a hazájában, és a költözés után sem lesz könnyű dolga, hogy játékperceket harcoljon ki magának, de a képességei alapján szép jövő várhat rá.


A 19 éves ecuadori Denil Castillo nem akkora reménysége a dél-amerikai országnak – és az ott zajló futballreformnak –, mint egyik-másik, már topligás fiatal futballista, de az LDU Quito védekező középpályása jelentős utánpótlás-válogatottbeli rutint szerzett, amit most Donyeckben kamatoztathat. Magas, jó testfelépítésű labdaszerző ő, aki korosztályos szinten igen jól teljesített, és ezt szeretné a felnőttek között is megvillantani.


A jelenlegi dél-amerikai garnitúra legfényesebb ékköve azonban nem brazil, hanem venezuelai, méghozzá a 19 esztendős Kevin Kelsy, aki januárban tette át székhelyét az öreg kontinensre. Ha nem is rúgta be az ajtót, de belépett azon, és fél szezon alatt is már megvillantotta a tudását. Tizenhét bajnokin és három Európa-liga-mérkőzésen csak négyszer volt kezdő, ám hat gólt és egy asszisztot összehozott, amely igen szép termés a kevesebb mint hatszáz játékperc alatt.
Reménységek keletről


A korábban a Hapoel Tel Avivban szereplő 20 esztendős Sztav Lemkin az izraeli futball egyik üdvöskéje, amit jól példáz, hogy 2022 nyarán minden percet a pályán töltött az U19-es kontinensviadalon döntőt játszó utánpótlás-válogatottban, majd idén tavasszal az U20-as világbajnokságon, a nyáron pedig az U21-es Európa-bajnokságon volt alapembere az egyaránt elődöntős csapatnak.


Annak ellenére, hogy Irakli Azarovi még csak 21 esztendős, már háromszoros grúz és egyszeres szerb bajnoknak mondhatja magát. Tizenkét alkalommal volt már georgiai válogatott és a hazáját tavaly nyáron a Crvena zvezda kedvéért hagyta el. Aztán Donyeckben jobb lehetőséget látott a fejlődésre, így idén nyáron ismét váltott, hogy közelebb kerüljön ő is a legmagasabb szinthez.


A honfitársa, Giorgi Gocsoleisvili januárban költözött Donyeckbe az FK Szaburtalo csapatát elhagyva, és Ukrajnában gyorsan meg is alapozta a hírnevét a 22 éves jobbhátvéd. Igazi kemény védő, aki keresi a párharcokat és nem zavarja, ha össze kell „csattanni” az ellenféllel. Idén már az előre való játéka is elkezdett kivirágozni a holland szakember kezei alatt, így még jobbak az esélyei az előrelépésre, illetve arra is, hogy a nemzeti csapatban is alapember legyen.


A tádzsik futballnak nem sok képviselőjét ismerjük itthon, és egyelőre a 19 éves Kuszrav Toirov neve sem mond sokat, ám a kazah FK Asztana érintésével azért lehet most a narancsmezesek játékosa, mert jelentős potenciál van benne. A tavaszt már az ukrán ligában töltötte, és egyelőre még várat magára az áttörés, ám a helyi tudósítások szerint a kisebb sérülése előtt a felkészülés során igen szép dolgokat mutatott a közép-ázsiai futballista.Az nem vita tárgya, hogy óriási meglepetés lenne, ha közülük kerülne ki a következő Willian vagy Fernandinho, de az is tény, hogy most tulajdonképpen a nulláról kezdődött újra az építkezés Donyeckben, és tudjuk, hogy minden kezdet nehéz. Ők most a reménységek a Sahtarnál, akiknek ki kell taposniuk az utat, hogy utánuk majd sokkal nagyobb halakra vadászhassanak a narancsmezesek a dél-amerikai vagy épp a keleti piacon. Ennek ellenére érdemes lesz a Donyecket figyelni a BL-ben, mert bár nincs könnyű csoportjuk (FC Barcelona, FC Porto, Royal Antwerp FC), az előző idényben is tudtak meglepetést okozni egy-egy mérkőzésen. Most is ez lehet a legfőbb cél a bajnoki cím megvédése mellett, és aztán várhatjuk a folytatást, hogy merre halad tovább a jelenleg legerősebb ukrán klub fejlődése.Kiemelt kép: wallpapercave.com