A Premier League-ben is próbálkozott az egykori mexikói gólrekorder

A mexikói labdarúgás történetének egyik legjobb támadója leginkább a hatékony fejjátékáról és a lesipuskás találatairól volt híres. Jared Borgetti máig a Santos Laguna történetének legjobb góllövője, a mexikói csapattal két bajnoki címet nyert és háromszor volt gólkirály. Emellett a válogatottban gólrekordot állított fel, melyet később Javier Hernández adott át a múltnak.

null

Jared Borgetti több mexikói klub alkalmazásában is szerepelt, aktív pályafutása során hazájában mindig óriási népszerűségnek örvendett, 30 éves kora felett még a Premier League-ben is kipróbálta magát.A Santos Laguna rekordere


Az olasz felmenőkkel is rendelkező Borgetti a guadalajarai Atlasban kezdte pályafutását 1994-ben. A fiatal befejezőcsatár az első két idényében 21 gólig jutott, amellyel több csapat érdeklődését is felkeltette, végül a Santos Laguna igazolta le. Borgetti eredményes időszakot töltött a zöld-fehéreknél, kétségtelenül azok voltak pályafutása legjobb évei.


Borgetti 1996 és 2004 között 290 mérkőzésen 183 gólt szerzett a Santos Lagunában, a mai napig klubrekorder a találatok számát illetően.


Csapata két bajnoki címet nyert, Borgetti pedig három alkalommal volt a liga aranycipőse. Pályafutása legeredményesebb idényét is ebben az időszakban futotta, hiszen a 2000–2001-es kiírásban minden sorozatot figyelembe véve 43 találkozón 41 alkalommal talált be, később még egy 30 gólos szezont is összehozott, az ellenfél kapuja előterében feltartóztathatatlan volt.


Legnagyobb sikerei helyszínéről azért távozott, mert szeretett volna játszani szülővárosa csapatában, a Liga MX-be akkor feljutó Dorados de Sinaloában, de egy fél szezon után már a Pachucában futballozott, ahol szintén csak néhány hónapot töltött.


autoKép leírásForrás: leyfutmex.comEgyéves angliai kaland


A 2000-es évek elején a mexikói válogatottban is állandó kezdő volt Borgetti, a nemzetközi tornákon mutatott teljesítményével európai csapatok figyelmét is felkeltette, így 32 évesen Angliába igazolhatott. Az akkoriban az első osztályban szereplő Bolton Wanderers nagyjából egymillió fontos átigazolási díj fejében szerezte meg a játékjogát. Ezzel Borgetti lett a Premier League történetének első mexikói légiósa, ugyanakkor Sam Allardyce csapatában jobbára csak kiegészítő szerepet kapott. Két bajnoki gólja mellett az FA-kupában és a ligakupában is eredményes tudott lenni, végül a 2005–2006-os idényt végül hét találattal fejezte be. Ezt követően viszont egy év után felbontották a két esztendőre szóló szerződését, így hamar véget ért a szigetországi kaland.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Miután szabadon igazolható lett, a szaúdi al-Ittihadhoz szerződött, ahol fél év alatt 17 mérkőzésen 11 találat került a neve mellé, de télen máris távozott. A hírek szerint angol, francia és spanyol csapatok is érdeklődtek iránta, Borgetti azonban szeretett volna visszatérni hazájába, korábbi csapata, a Santos Laguna helyett némi meglepetésre a mexikóvárosi Cruz Azul ajánlatát fogadta el.


A 2007-es hazatérését követően még három éven át játszott több csapat színeiben, de nem tudta már megközelíteni a legjobb éveit, mint ahogyan jelentősebb csapatsikereket sem jegyzett már. A Cruz Azul után még a CF Monterrey, a Chivas, a Puebla, a Morelia, utoljára pedig az akkor másodosztályú Club León alkalmazásában tűnt fel, mielőtt 37 évesen bejelentette a visszavonulását.
A mexikói válogatott mezében


Borgetti 1997 februárjában góllal mutatkozott be a mexikói válogatottban egy Ecuador elleni találkozón, ennek ellenére három évet kellett várnia a következő meghívóra. A 2002-es világbajnokságot megelőző selejtezőktől már állandó tagja volt az El Trinek, a lesipuskás támadó gyakran fontos gólokat szerzett, a legtöbbször egy-egy közeli fejessel vagy lecsorgó labda értékesítésével volt eredményes. 2001-ben a CONCACAF zónában az év legjobb labdarúgójának választották. A 2002-es világbajnokságon Ecuador és Olaszország ellen is betalált, majd egy évvel később háromszor volt eredményes a Mexikó sikerével zárult Arany-kupán, míg a 2005-ös Konföderációs Kupán ugyancsak három találattal járult hozzá a végül a negyedik helyen végzett mexikói válogatott meneteléséhez.


Borgetti a 2006-os világbajnokság előtt a CONCACAF-zóna selejtezősorozatának legeredményesebb játékosának bizonyult 14 találattal.


Tagja volt a 2006-os vb-n szerepelt válogatottnak is, de a tornán nem szerzett gólt. 2007 márciusában egy Paraguay elleni felkészülési meccsen csereként beállva három perc alatt szerzett két gólt. Ugyanabban az évben két gólt lőtt az Arany-kupán, azonban a Copa Américán sérülés miatt nem vehetett részt. A válogatottban mutatott góllövő formája és mindig példás küzdőszelleme miatt a szurkolók nagy kedvence, a fiatalabb játékosok példaképe volt.


autoKép leírásFotó: Associated Press / Alamy Stock Photo


1997 és 2008 között 89 mérkőzésen 46-szor talált be az El Tri színeiben, mellyel akkor a mexikói válogatott legeredményesebb játékosa volt. Azóta Javier „Chicharito” Hernández letaszította őt az élről – a Manchester United egykori támadója 52 góllal áll az országos örökrangsor élén. Borgetti olyan korszakos meghatározó csatároknál szerzett több gólt a válogatottban, mint Cuauhtémoc Blanco (38 gól), Luis Hernández (35) vagy Carlos Hermosillo (34).


Mexikó történetének legjobb labdarúgói között rendszerint Hugo Sánchez és Jorge Campos nevét szokták emlegetni – esetleg a még mindig aktív Guillermo Ochoát, de Borgetti a 2000-es évek első felében nyújtott teljesítményével is helyet követelt magának a legjobbak között.A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője. További érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

futballtango.blog.hu


Kiemelt fotó: Associated Press / Alamy Stock Photo