Így ért véget másodszor is Boér Gábor egerszegi kalandja – értékelés

A hétvégi, MTK elleni 2–0-s vereséget követően – a hivatalos kommüniké szerint – felajánlotta lemondását Boér Gábor a Zalaegerszeg edzője. A még mindig csak 40 esztendős szakember ugyan tavasszal jött, látott és kupát nyert, valamint az élvonalban tartotta a kék-fehéreket, mégsem tudta maga mellé állítani a szurkolókat és a jelek szerint a csapatot sem.

null

Amennyire váratlanul érte a zalaegerszegi szurkolókat tavasszal Ricardo Moniz menesztése, legalább annyira meglepődtek Boér Gábor visszahívásán. Noha a városban azt beszélik, hogy a fiatal trénert meglehetősen közeli viszony fűzi Végh Gábor tulajdonoshoz, sokan nehezen fogadták el, hogy ismét ő ül a csapat kispadjára.


Második mérkőzésén rögtön a klub történetének első Magyar Kupáját nyerte, miután a döntőben felülmúlták a meglepetéscsapat Budafokot, majd abszolválta az élvonalban maradást is, ami gyakorlatilag annak az időszaknak a fő célja volt.


Noha továbbra is nagyon fiatal szakemberről beszélünk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy Boér korántsem tapasztalatlan. Még alig múlt 33 éves, amikor a Békéscsaba megbízta a második csapat vezetésével, majd dolgozott Zoran Szpisljak asszisztenseként az élvonalban, hogy nem sokkal a kiesés után a másodosztályban, több mint két évig vezesse az viharsarki gárdát. Ezután látott benne fantáziát az ETO FC Győr, de ahogy sok másik kollégája, úgy ő is viszonylag hamar elhasalt, ami ismerve a pályatársak sikertelenségét talán nem varrható teljes mértékben az ő nyakába.


Ezután 2020 nyarán Kazincbarcikán levezényelt egy alapozást, hogy aztán az első mérkőzés előtt néhány nappal Zalaegerszegre költözzön és az élvonalban dolgozhasson. Itt összesen 31 (bajnoki és kupa-) mérkőzésen 1,23-as pontátlagot tudott összehozni, ami kísértetiesen megegyezik a mostani számaival, amikor is 23 meccsen 1,22-re jön ki ez a mutató. A két etap között 13 meccsen vezette az akkor már szintén NB II-es Budafokot, valamint a szlovén másodosztályú Nafta Lendavát, amelyik a ZTE testvér-, ha úgy tetszik, fiókcsapata. Innen tért vissza április végén.


auto


Ugyanakkor nem állíthatjuk, hogy könnyű dolga lett volna. A nyáron eladták alóla a „fél csapatot”, olyan kulcsemberek távozását és helyettesítését, mint Mocsi Attila, Kálnoki Kis Dávid, Tajti Mátyás, Demjén Patrik, Gergényi Bence, más edzőknek is időbe telt volna megoldani. Később az érkezők névsora is egyre hosszabb lett, de a bajnoki rajtra, valamint az NK Osijek elleni Konferencia-liga-selejtezőkre még nagyon nem állt készen a garnitúra.


Az első hetekben folyamatosan szállingóztak a játékosok, miközben a meccsek követték egymást, akik pedig még jelen voltak félig-meddig már kifelé tekintgettek a klubtól (Tajti és Gergényi), hiszen lehetett tudni, hogy klubváltás előtt állnak. Nagy nyereség a bevételi oldalon az üveglábú belga varázsló, Yohan Croizet, aki egészségesen az OTP Bank Liga egyik legképzettebb játékosa, de Egerszegre is épp egy nagyobb sérülés után érkezett. Az eddig látottak alapján van fantázia az igencsak foghíjas védelem erősítésére szerződtetett Sztefanosz Evangeluban és Todor Todoroszkiban is, előbbi görög utánpótlás-, utóbbi északmacedón felnőttválogatott. A Demjén pótlására hozott egykori Juventus-reménység, Senkó Zsombor – eddig – nem vált be, le kellett igazolni a szabadúszó rutinrókát mellé, Dombó Dávidot, aki elég megbízhatóan ugrott be eddig, és nem lehet panasz a korábbi felcsúti és debreceni csatárra sem, Antonio Mancéra, aki eddig tíz meccsen hat gólnál jár.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!A helyzet tehát nem reménytelen, a csapat szezon közbeni edzőtáborba is elutazott Mezőkövesdre, de az eredmények nem jöttek, így a ZTE megint a kiesés ellen küzd és tagja annak a hármasfogatnak (a Kisvárda és a Mezőkövesd mellett), amely kissé leszakadva a mezőny többi tagjától ebben az idényben csak a bennmaradásért harcolhat jó eséllyel. Az edzőváltás tehát nem meglepő, az időzítés sem az, hiszen most két hétig nem rendeznek bajnokit a válogatott szünet miatt, az utód pedig példás gyorsasággal meglett:


Márton Gábor ül le a zalai padra, aki 2020 tavaszán néhány hónapig már dolgozott a klubnál, és akkor is nehéz helyzetből hozta fel a csapatot a középmezőnybe, ráadásul őt is elvitte az idény végén az akkor még sokkal nagyobb célokról ábrándozó Fehérvár.


Az 57 éves edző nagy vargabetűvel tér vissza korábbi csapatához. Székesfehérvár után az MTK-hoz szerződött, de ott kiesett a csapattal az élvonalból, majd Kozármislenyben idén tavasszal kisebb csodát csinált és szinte lehetetlen helyzetből benntartotta a helyi együttest az NB II-ben. Azonban hiába telt el három és fél év a legutóbbi zetés meccse óta, alig-alig találkozik ismerőssel az öltözőben: Bedi Bence és Zoran Lesjak személyében mindössze két játékosa maradt a 2020-as keretből, így az ismerkedés fázisa nyilván meghosszabbodik. Lesz dolga bőven, a csapat elég hitehagyottnak tűnt az utóbbi időszak eredményei hatására, ráadásul a liga legrosszabb védelmét is össze kell kapni, mert eddig 30 gólt kapott az együttes 13 bajnokin.


autoKép leírásMárton Gábor utolsó csapata a ZTE–Videoton mérkőzésen a 2019–2020-as szezon utolsó játéknapján


Márton 2020 januárjában is kieséstől veszélyeztetve vett át a csapatot és végül hozta fel a hetedik helyig úgy, hogy az egyik leglátványosabb focit mutatták be, valamint Radó András személyében a bajnokság gólkirályát is ők adták. Akkor 13 bajnokiból hetet megnyertek és csak kétszer kaptak ki, négy döntetlen mellett, így a megszerezhető 39 pontból 25-öt begyűjtöttek. Hasonló szerepléssel alighanem most is kiegyeznének a drukkerek, és a bizodalmuk is megvan az új edzőben, aki bemutatkozásként elmondta a klubhonlapnak: „Ezúttal is rendkívül fontos a következő néhány mérkőzés, szeretnénk eltávolodni a kiesőzónától és felzárkózni a középmezőnyhöz. Ez természetesen nem csak rajtunk, hanem az előttünk lévőkön is múlik, de mi mindent meg fogunk tenni, hogy jobb pozíciót foglaljon el a csapat a tabellán. A korábbi ittlétem során nagyon jól éreztem magam, sok szeretet kaptam a klubtól és a szurkolóktól, így örömmel tértem vissza.”


Na igen, a következő mérkőzéseken előbb vendégül látják az előző bronzérmes Debrecent, majd elutaznak a mindig nehéz miskolci túrájukra a DVTK-hoz, vendégül látják az Újpestet és elutaznak a Ferencvároshoz. Kifogás azonban nincs, a szurkolók és a klubvezetés azonnal eredményeket akarnak, máskülönben nagyon forró lehet a tavasz Zalaegerszegen...Kiemelt kép: Boér Gábor másodszor is egy MTK elleni idegenbeli vereség után távozik a ZTE kispadjáról (Forrás: zaol.hu)