Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
13 perc
2021. 05. 19.

Budafoki MTE: Egyszer fenn, többször lenn

Author avatar
Befejeződött a 2020–2021-es OTP Bank Liga, így egyfajta szezonösszegzésként visszatekinthetünk a magyar élvonal csapatainak teljesítményére. Sorozatunk első részében a Budafoki MTE évadját dolgozzuk fel.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Ha van „nyertese” a 2020 tavaszán kitört, és a világot maga alá gyűrő koronavírus-járványnak, akkor a magyar sportban az egyértelműen a Budafoki MTE.

Miután az MLSZ a másodosztály küzdelmeit a bajnokság háromnegyedénél lezártnak tekintette, 27 forduló után az amúgy is bajnokaspiráns MTK mellett a Csizmadia Csaba vezette XXII. kerületiek jutottak fel a legmagasabb osztályba.

Az élvonalba 74 év után visszatérő klub története nagyban hasonlít a kaposvári csapat felemelkedéséhez, ugyanis a 2018–19-es évadban, még az másodosztályú bennmaradásért küzdött, ehhez képest 2020 nyarán már a legjobbakkal való versengésre készülhetett. Sztárjátékosok nem, kiváló csapatszellem azonban volt a Promontor utcában, de a szurkolók és a honi szaksajtó is biztos kiesőnek titulálta előzetesen a piros-feketéket.

 

Hiába a zöld asztalnál elért feljutás, alaposan megünnepelték a futballisták (Fotó: m4sport.hu)

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

A kezdetek

Miután az MLSZ 2020. május 4-én hivatalosan is végeredményt hirdetett az NB II-ben, az MTK-nak és a Budafoknak megvolt az az általános előnyük a mindenkori újoncokkal szemben, hogy rengeteg idejük volt felkészülésre, erősítésekre, az élvonalbeli riválisok feltérképezésére – ne feledjük, az OTP Bank Liga 2019–2020-as idénye tavaly június 27-én zárult.

Az elöljárók, főleg Oláh Lóránt sportigazgató és Csizmadia nem győzték hangsúlyozni, hogy nem céljuk a keretet teletömni légiósokkal, próbálnak a szerény költségvetésükhöz mérten magyarokat és főként fiatalokat szerződtetni, esetleg kölcsönvenni.

Elengedték a tapasztaltabb játékosok közül Gohér Gergőt Gyöngyösre, Króner Martint Pécsre, Horváth Rolandot Budaörsre, de az NB II-ben eredményes csapat magja így is egyben maradt. A rutinos Kovács Zoltán (35 éves) kapust leszámítva jobbára fiatalabb játékosok érkeztek: Marko Iharos (23), Marko Nikolics (22), Horvátországból és Szerbiából, Medgyes Sinan (26) Budaörsről, Lőrinczy Attila (26) Soroksárról csatlakozott a kerethez, az MTK-nevelés Takács Ronald (22) pedig az Inter Bratislavától tért vissza Magyarországra. Rajtuk kívül kölcsönvették a válogatott jobbhátvéd Bese Barnabás öccsét, a tehetséges kapus Bese Balázst (21) az MTK-tól, Skribek Alent (19) és Huszti Andrást(19) a Puskás Akadémiától, valamint a Puskás-díjat élete végéig valószínűleg mázsás súlyként a hátán viselő Zsóri Dánielt (19) Székesfehérvárról. A Póser Dániel–Vaszicsku Gergő–Oláh Bálint–Filkor Attila–Kovács Dávid tengelyre kellett felépíteni tehát az új csapatot és ez kezdetben nem is sikerült rosszul.

Az OTP Bank Liga augusztusi nyitányán 2-1-re legyőzték a Kisvárdát Csizmadia tanítványai, majd a folytatásban Újpesten szereztek pontot (1-1). A Videoton ellen már kijött a nagyobb tudáskülönbség, és bár 4-1-re kikaptak az előző szezon ezüstérmesétől, nem tört meg a gárda lendülete. A gyengélkedő Mezőkövestől még kikapott idegenben (0-1), de utána novemberig a csapat produkált egy hármas győzelmi szériát az MTK, a Diósgyőr és a Zalaegerszeg legyőzésével. Az első hét bajnokiján gyűjtött 13 pontjával a Budafok inkább tűnt egy stabil középcsapatnak, mint biztos kiesőnek. Érdekességképpen: a velük folyton párhuzamba vont Kaposvár a 2019–2020-as bajnokság teljes egésze alatt gyűjtött 14 pontot.

 

Az újonc budafokiak remek szezonkezdetükkel elcsitították kritikusaikat (Fotó: budafokimte.hu)

Ami azonban ezt követte, arra senki sem számított. A csapat 2020-ban már képtelen volt meccset nyerni (a hátralévő nyolc bajnoki mérlege: két döntetlen és hat vereség).

Mivel az újonc az egyik legsportszerűbb klub volt (értsd: minden halasztási kérelmet akceptált) a tizenkettek közül, ezért a téli szünetig mindössze 15 bajnokit játszott le, de pocsék év végi teljesítményével a 11., kieső pozícióba csúszott vissza, két ponttal lemaradva az egy mérkőzéssel többet játszó Budapest Honvéd mögé.

 

A reményt adó tavaszi kezdet

Pániknak azonban nyoma sem volt, a vezetőség kitartott az elképzelései, és a korrekorder vezetőedző (Csizmadia mindössze 35 éves és két hónapos volt augusztusban az első bajnokiján) mellett is. A télen próbálták tovább erősíteni a csapatot, főleg a védelmet: szerződtették a Mezőkövesd mellőzött belső védőjét, Jagodics Márkot, valamint a Ferencváros és a Fehérvár is adott egy-egy tehetséges játékost Csonka András, valamint Zeke Márió személyében. A cél adott volt, valahogy bennmaradni.

Ahogyan az őszi, a tavaszi szezon kezdete is biztatóan alakult: 2-2-t játszottak odahaza Kovácsék az MTK-val, és bár a Fraditól ki lehetett kapni 3-0-ra az őszről bepótolt meccsen, a következő körben Diósgyőrben Kulcsár Kornél rafinált szabadrúgásával a 96. percben tudtak létfontosságú pontot menteni.

 

 


Ezt követően igazán hektikussá vált a szezon folytatása a budafokiaknak: noha kikaptak Pakson (1-4), Újpesten (0-2), odahaza a Puskás Akadémiától (0-3) és a MOL Fehérvártól (1-2), de megverték közben a Honvédot idegenben (3-2) és a Kisvárdát (2-0) másodszor is. Sőt, a Magyar Kupában előbb 11 gólt szereztek Dunavarsányban, majd négyet Pakson, így a negyeddöntőig elverekedték magukat és csak a későbbi döntős Fehérvár állította meg őket márciusban.

Ezután jött a válogatott szünet, amely a felnőtteknél nem, de az utánpótlás szintjén nagyon is érintette Csizmadiáékat. A részben hazai rendezésű tornára négy játékost is adott a csapat a magyar keretbe (Bese, Csonka, Huszti, Zsóri) utóbbi ráadásul az egyik válogatott edzésen keresztszalag-szakadást szenvedett, így számára azonnal véget is ért a szezon. A hírek szerint a csapatot sem kerülte el a koronavírus-fertőzés, de valószínűleg az U21 Európa-bajnokságon résztvevő futballisták sem túl vidáman tértek vissza klubjukba a borzasztóan sikerült tornát követően.

Mindezek összessége kellett ahhoz, hogy a bajnokság utolsó szakaszára valami elszakadjon a budafoki játékosokban. A bajnokságban az áprilisi folytatásnak és a záró hét fordulónak reális bennmaradási esélyekkel vágott neki az együttes, hiszen azonos pontszámmal állt, mint a már bennmaradó helyen tanyázó Zalaegerszeg.

 

Ekkor még korántsem tűnt reménytelennek a helyzet (Forrás: mlsz.hu)

Tragikus végjáték

Az ezer sebből vérző Budafok újabb szezonvégi összeomlást mutatott be, ahogyan tette azt az ősz végén is. A hajrában előbb 4-0-ra elpáholta a Ferencváros, amire persze mondhatjuk, hogy papírforma, és még az MTK otthonából elhozott pont (0-0) is inkább bizakodásra adott okot az újoncért szorítóknak, a folytatásban a kiesés ellen markáns légiós sereggel menekülő DVTK elleni hazai vereséggel (1-2) valami végérvényesen megtört az együttesnél. A 30. fordulóban a szintén rivális Zalaegerszeg vendégeként kapott előbb öt gólt, a szezon legsúlyosabb vereségét elkönyvelve ezzel, amire pár nap múlva újabb szégyenletes vereség következett: egy hosszú időkre emlékezetes mérkőzésen a Paks 9-2-re nyert a Promontor utcában.

 

 


Aki látta a mérkőzést, sokáig nem felejti. Egy brutális, kíméletlen Paks játszott egy lézengő, enervált, csapatra szinte semmilyen formában nem hasonlító Budafok ellen. Mintha a felsősök futballoztak volna az alsósokkal a suli udvarán.

A különbség bár ritka, egyáltalán nem volt túlzó, sőt, lehetett volna akár több is közte, a tolnaiak akár egy tucat gólt is berámolhattak volna.

A mérkőzést követően az együttes helyzete reménytelenné vált, noha két forduló még hátra volt, hivatalos lett a csapat búcsúja. Csizmadia úgy látta a legjobbnak, ha egy ilyen vereség után felajánlja a lemondását, amit a klubvezetés el is fogadott. Az utolsó két fordulóban az a Pacsi Bálint dirigált a Honvéd elleni (0-1) és a Puskás Akadémia elleni (0-5) során, aki ősszel még a DVTK másodedzőjeként, tavasszal pedig a másodosztályú Kazincbarcika vezetőedzőjeként vette ki a részét kiesésekből. Egy idény alatt három klubbal is osztályt váltani lefelé, bizonyosan valamiféle rekord. Mindezek mellett el kell ismerni, Budafokon már nem volt komoly beleszólása a dolgok alakulásába, de Borsodban valószínűleg nem szívesen látják mostanában.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


Fent és lent

+ Összességében a Budafok üde színfoltja volt a magyar bajnokságban.
Régimódi stadion, főként magyarokra és fiatalokra támaszkodó csapat, akik közül egészen biztos, hogy többeket látunk jövőre is a legmagasabb osztályban futballozni.

+ Csizmadia Csaba személye.
Fiatal kora ellenére kiválóan feltüzelte a csapatot és megszervezte annak játékát. Amíg mentálisan is egyben volt a társaság, addig nagyon nehéz volt legyőzniük őket a hozzájuk hasonló, vagy tőlük alig nagyobb játékerőt képviselő együtteseknek. Csizmadia erényei közé sorolható az is, hogy nem kapaszkodott a kispadba a Paks elleni borzalmas vereség után, tehát pontosan tudta, hogy az egyetlen helyes döntés ezek után, ha önként távozik, noha valószínűleg ha nem áll fel a kispadról, talán az NB II-nek is vele vágott volna neki a klub. Nincs kétségünk afelől, hogy látjuk még őt is az élvonalban dolgozni.

+ Kovács Dávid, a csapatkapitány.
Aki látta a Budafok mérkőzéseit, tudhatja, hogy milyen fontos eleme volt a gárdának a csapatkapitány. Annak idején a Budafokkal az NB III-ban is megfordult, miként az Újbudával is, mígnem 29 évesen végre debütálhatott a legmagasabb osztályban. Egy alapvetően a szervezett védekezésére és gyors kontrákra építő együttesben élvonalbeli tapasztalat nélkül 12 gólig eljutni nagyon szép teljesítmény, arról nem is beszélve, hogy a szabadrúgásai, szögletei gyakran gólhelyzetet teremtettek a csapattársak előtt is.


 

 

Az őszi és a tavaszi összeomlások.
Mindkét etapban a szezon végét nem bírta a gárda, ami mögött lehet mentális, fizikai probléma vagy éppen rossz formaidőzítés is. Ami biztos, nagyon csúnyára sikerült a búcsú.

74 kapott gól.
Amióta 12 csapatos az élvonal létszáma Magyarországon (2015–2016), csak egy csapat, a 2019–2020-as Kaposvár kapott több gólt (80). Talán nem ártott volna egy, vagy inkább két rutinosabb védő szerződtetése, mert hátul jobbára fiatalok, vagy vezérszerepre kevésbé alkalmas játékosok (Jagodics, Vaszicsku) kaptak lehetőséget. Így pedig kevesen fognak arra emlékezni, hogy két nagyszerű kapust is adott a klub ebben az évben az NB I-nek, Póser és Bese is számíthat élvonalbeli megkeresésekre a nyáron.

A legnagyobb vesztesei ennek az évadnak alighanem a Budafok szurkolói.
A pandémia okozta stadionbezárások miatt csak néhány meccsen láthatták a kedvenceiket a legjobbakkal szemben, olyankor viszont nagyon jó hangulatot teremtettek. Pedig ha valakik, ők aztán kiböjtölték, hogy a legmagasabb osztályban láthassák a csapatukat.

 

Nem csak ez az összefejelés, a szezon vége is nagyon fájhatott a budafokiaknak (Fotó: honvédfc.hu)

Mi várhat a Budafokra?

Ez talán a legnehezebb kérdés most a XXII. kerületi klubnál. Ellentétben a Diósgyőrrel, itt nem lesznek légiósgondok: Iharos rendelkezik magyar állampolgársággal, a keret egyetlen játékosa, aki valóban légiósnak számít, a szerb belső védő Nikolics.

Nagy kérdés viszont, hogy kit tudnak megtartani, mert a kölcsönjátékosok visszatérnek anyaklubjaikhoz, míg mások a teljesítményükkel felkelthették NB I-es, vagy oda tartó csapatok figyelmét.

A legfrissebb öltözői pletykák arról szólnak, hogy Kulcsárt máris vinné a Diósgyőr, de Ihrig-Farkas Sebestyén, Takács vagy éppen Oláh is más klubok radarjára került, de a fentebb méltatott Kovács is kapós lehet egy élvonalbeli középcsapat számára, az idei szezonban nyújtott teljesítménye alapján elképzelhető egy Kisvárdában, Zalaegerszegben, netán egykori nevelőklubjánál, Újpesten is.

Amennyiben igaz, hogy Csizmadia ülhet le a nyáron a miskolci kispadra, úgy nem kizárt, hogy vele tart néhány korábbi játékosa. De ki ül le a budafokira? Ez is kardinális kérdés lehet, főleg, ha az NB II létszámát csökkenteni fogják, mert abban az esetben több kiesőhely is várható a következő szezonban a másodosztályban. A klub pedig nyilván szeretne letérni a „kaposvári útról” és megragadni hosszabb távon a második vonalban. Ehhez kell egy jó szakmai stáb és egy stabil keret. Jelenleg egyik sem adott, de biztosak lehetünk abban, hogy dolgoznak rajta a klubház irodáiban, hogy mielőbb az legyen. Amit még szinte biztosra vehetünk, az az, hogy a következő szezonnak nem feljutási ábrándokkal vág majd neki a klub, hiszen ott lesz a mezőnyben az egyre erősödő Pécs, a Győr, a feljutásról épp csak lemaradó Vasas valamint az azonnali visszatérésre készülő DVTK. A következő hetekben nyilván okosabbak leszünk, a szurkolók pedig nyilván abban bíznak, hogy nem kell újra 74 évet várni a következő NB I-es szereplésig.

 

A sorozat részei:

MTK

Mezőkövesd

Zalaegerszeg

Honvéd

Diósgyőr

Budafok

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.