Szakdolgozatban megírta, a Premier League-ben megvalósítja a cselezés rejtélyeit

Mitoma Kaoru a jelenlegi szezonban berobbant a nemzetközi topfutballba. A Brighton balszélsője hat gólnál és hat gólpassznál jár a Premier League-ben – kevesebb, mint 1200 játékperc alatt. Kivételes cselezőképesség, helyzetkialakítás és befejezés jellemzi az egyetemet végzett japán futballista játékát.


null

Egészen különlegesen alakult Mitoma Kaoru felnőtt pályafutása. Azok után, hogy már az általános iskolában együtt focizott válogatottbeli társával, Tanaka Aóval, majd 18 évesen úgy döntött, hogy a Tsukabai Universityn tanul tovább, és az egyetemi bajnokságban folytatja a pályafutását, a fejlődése töretlen maradt. 2021 nyarán a Brighton igazolta át a japán bajnok Kawasakitól, amelyben kimagasló teljesítményt nyújtott: 50 mérkőzésen 21 gólt szerzett és kiosztott 15 gólpasszt.Az első nagy dobása a PL-ben a Chelsea elleni meccs volt


A Brighton rögtön kölcsönadta a partnerklubjának, a belga Union Saint-Gilloise-nak, ahol szintén kitűnt a tehetsége, így 2022 augusztusában, 25 évesen bemutatkozhatott a Premier League-ben is, mághozzá Graham Potter irányítása alatt. Az angol edző irányítása idején csak kiegészítő embernek számított, ami érthetőnek tűnt, hiszen a posztján játszóLeandro Trossard parádézott hétről-hétre, a csapat pedig a negyedik helyen állt szeptember elején.


Potter távozását követően Roberto De Zerbi ült le a kispadra, akivel még látványosabb lett a „sirályok” játéka, Mitoma pedig beépült a csapatba. (A csapatnál egy összeszólalkozás miatt „parkoló pályára” tett belga Trossard pedig a télen az Arsenalhoz szerződött.) Potter vezetése alatt a legtöbbször szárnyvédőkkel játszottak a szélen, azonban De Zerbi a 4–2–3–1-es formációt kezdte preferálni, ami a japán légiós számára tökéletes választás. Közelebb lehet a kapuhoz és a kreatív játéka jobban érvényesül. Az első nagy dobása a Chelsea ellen 4–1-re megnyert meccs volt, ahol gólpasszt adott és a mezőny egyik legjobbja volt, azóta már 6 gólnál és 6 asszisztnál jár, de ez a két adat nem fejezi ki igazán, mennyire lenyűgöző teljesítményt nyújt az elmúlt hónapokban.


Mitoma elsődleges feladata az előkészítés, azonban a gólszerzés terén is jeleskedik, hiszen 90 percre vetítve 0,45 gólt szerez. Balszélsőként ilyen gyakran betalálni ritkaságnak számít, az ő esetében az az oka, hogy a lövései 57,1%-a kaput talál, ami egészen kiváló statisztika, a Premier League-ben ebben a tekintetben a hetedik legjobb. Mindez nem a véletlen műve, hiszen a J-League-ben ebben (is) a legjobb volt. Az eddigiekből következik, hogy lövés-hatékonyságban is az élmezőnyben van a világ legerősebb bajnokságában. A lövései 29%-ban a kapuban landolnak, amivel még Erling Haalandot is megelőzi, ennél jobb mutatót csak ketten tudnak felmutatni a riválisok közül.A várható gólpasszok terén is az egyik legjobb


Az eddig leírtak alapján gondolhatnánk azt, hogy Mitoma egy kiváló befejező, aki a szélről játszik, pedig még szó sem esett a két legfőbb erényéről, a labdavezetésről és a cselezésről. Progresszív labdavezetésben a hatodik helyen áll a bajnokságban – annak ellenére, hogy az élmezőnyben szereplő Arsenal és a Manchester City támadóihoz képest jóval kevesebb időt töltött a pályán. 76 alkalommal jutott több mint tíz méterrel közelebb az ellenfél kapujához, továbbá 38-szor vezette be az ellenfél tizenhatosára a labdát, amivel szintén top 10-es. A GCA-mutatója (goal creating action) 0,68, tehát 90 percenként ennyi góllal végződő támadásban vállal aktív szerepet. A várható gólpasszok terén is csupán öten rendelkeznek jobb mutatóval nála a játékpercekre vetítve, és a rövid passzok tekintetében is kiemelkedő. Meccsenként 2,5 sikeres cselt mutat be, ami nem véletlen, alaposan kidolgozott munka eredménye. Mitoma a szakdolgozatát a hatékony cselezési technikákról írta, mindig fent van a feje, figyeli, hogy merre mozdul a védő, hol van a súlypontja és aszerint választja ki az éppen adekvát trükköt.

Labdákat is szerez


A védekezésben is rendkívül fegyelmezett, a presszingben részt vesz, a támadókat tekintve az egyik legtöbb szerelést mutatja be, az ellenfél cseleit jól olvassa, megtalálja a lehetséges passzsávokat, így labdákat is szerez szép számban. Teljesen komplex és több játékelemben az egyik legkiválóbb labdarúgója lett a Premier League-nek már az első szezonjában. A fizetése mindössze heti 10 ezer font, ami a ligában nagyon alacsonynak számít. Elképzelhetőnek tartom, hogy már tavasszal szerződést hosszabít vele a klubja, ahogy történt ez Moises Caicedo esetében is néhány hete, és jelentősen meg fogják emelni a bérét. A nyáron biztosan lesznek iránta érdeklődők és egészen bizonyos, hogy a topszintről. Ahogy említettük, januárban az Arsenal Trossard-t vitte el, én úgy gondolom, hogy Mitomával sem jártak volna rosszabbul Gabriel Martinelli csereopciójaként.


(A cikkben szereplő adatok a 2023. március 14-i állapotot tükrözik, nem szerepelnek benne a tegnapi, korábbi halasztás után most pótolt Brighton–Crystal Palace (1–0) bajnoki mérkőzés adatai. Ezen Mitoma 79 percet játszott, és a 15. percben ő adta a gólpasszt a szintén kiváló formában futballozó Solly Marchnak.)Kiemelt kép: Premier League